De Wereld | BNR

By BNR De Wereld

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: News

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 307
Reviews: 0

Description

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

Episode Date
'Landjepik door Poetin' vraagt om nieuwe sancties
2689

De Russische president Vladimir Poetin zal vrijdag de bezette gebieden in Oekraïne officieel annexeren. Dat meldt het Kremlin. De annexatie volgt na omstreden referenda, waarbij aangetoond zou moeten worden dat de inwoners zich aan willen sluiten bij Rusland. Dat rechtvaardigt nieuwe sancties, zegt Agnes Mulder, buitenlandwoordvoerder van het CDA. 

Luister ook | Hoekstra: speech Poetin betekent verder escalatie oorlog 

Duidelijke taal voor de Russen

Rusland werd pas dertig jaar geleden, met een tot dan toe onbekende markteconomie, onderdeel van de kapitalistische wereld. Is het land isoleren met sancties dan wel zo’n goed idee? Te gast is Gijs Kessler, senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en auteur van het boek Rusland - land dat anders wil zijn. Ook hij vindt duidelijke sancties belangrijk; 'dat is de enige taal die de Russen verstaan.' 

Europa Update | De kans op nucleaire wapens? 

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was deze week bij een conferentie over de Staat van de Europese Unie. Met als thema: 'de oorlog in Europa en de naschokken'. Daar had voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer over nucleaire dreiging. De kans dat Poetin nucleaire wapens gebruikt is niet nul, en dus moet je internationale relaties zéér serieus nemen, zegt hij. 

Luister ook | #76 Alle wegen leiden naar Rome, maar welke leidt naar Brussel?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 29, 2022
Oekraïne ochtend update 29/09/2022
598

De Zweedse kustwacht heeft eerder deze week een vierde lek in de Nordstream pijplijn ontdekt, zo werd vanochtend bekend. Dit is een nieuwe manier van oorlog voeren: legers ontmoeten elkaar niet op het slagveld, maar vallen elkaar aan op andere plekken. Verschillende landen zoeken naar mogelijkheden om de onderzeese infrastructuur van onder andere telefoon- en internetkabels beter te beschermen. Er wordt volop gespeculeerd wie er achter deze vernielingen zit, maar er is officieel nog geen schuldige aangewezen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 29, 2022
Oekraïne ochtend update 27/09/2022
500

Het is de laatste dag van de omstreden schijnreferenda in Rusland. De opkomst ligt rond de 50%, en dat is volgens de Russen naar wens: dat betekent dat de stromannen van de regio’s de referenda erkennen.

Ondertussen proberen Russische dienstweigeraars op allerlei manier het land te verlaten. Vluchtpogingen gaan hand in hand met corruptie. Niet alleen douaniers moeten worden omgekocht, ook artsen dwingen gewonden in het ziekenhuis extra te betalen, omdat er anders niet wordt geopereerd.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 27, 2022
Hoekstra: speech Poetin betekent verdere escalatie oorlog
2589

De Russische president Poetin is 'een dictator onder druk voor wie de oorlog volstrekt anders is gelopen dan hij had verwacht'. Dit zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Bernard Hammelburg spreekt Hoekstra op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar is Oekraïne met stip het belangrijkste onderwerp. Hoekstra noemt de combinatie van Poetins toespraak, de gedeeltelijke mobilisatie en de fake-referenda een verdere escalatie.

Lees ook | Hoekstra: 'Poetin is een dictator onder druk'

Sancties verdelen Duitse partij

Duitse politieke partij Die Linke dreigt uiteen te vallen. De ene helft van de partij vindt de sancties tegen Rusland veel te streng, de andere helft is het daar niet mee eens. Hoofdpersoon van deze interne strubbeling is partijprominent Sahra Wagenknecht, die n, in een zei dat Duitsland een economische oorlog tegen Rusland voert. Te gast is Derk Marseille, correspondent in Duitsland. 

Luister ook | 'Solidariteit met Oekraïne zal snel afbrokkelen bij niet ingrijpen hoge energierekening'

Europa Update | Westerse leiders reageren op Poetin

De toespraak van Vladimir Poetin deze week zorgde ervoor dat Westerse leiders snel weer elkaars hand vastpakten. Er moest namelijk als één front worden gereageerd. Is dat een beetje gelukt? Europa-verslaggever Geert Jan Hahn analyseert de reacties van de Westerse leiders. 

Luister ook | #75: Frans Timmermans: ‘Poetin wil ons uit elkaar spelen’


See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 22, 2022
Oekraïne ochtend update 21/09/2022
548

De Russische president Poetin wil een gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraine, dat zei hij zojuist in een toespraak.  Het is voor het eerst sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne dat Poetin het land toespreekt. We hebben dit nieuws besproken met  Europaverslaggever Geert Jan Hahn en Jeroen Ketting, al 28 jaar ondernemer in Rusland, onder meer bekend als oprichter van The Lighthouse Group.

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 21, 2022
Oekraïne ochtend update 20/09/2022
361

Het Oekraïense leger heeft vannacht Horlivka herovert. Een klein stadje in de Luhansk regio, maar wel het eerste stadje dat weer in handen van Oekraïne is gekomen, en daarmee heeft Rusland geen complete controle meer over de regio. Het tegenoffensief van Oekraïne kruipt steeds verder richting de oostgrens. Zowel een symbolische als strategische overwinning en ook een enorme opsteker voor het Oekraïense volk.  

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 20, 2022
Oekraïne ochtend update 19/09/2022
633

De Oekraïense president Zelensky heeft nieuwe aanvallen aangekondigd op de Russen bezette gebieden in Oekraïne. Ondertussen spreken in Rusland steeds meer Russen zich uit tégen de oorlog. We bespreken de laatste ontwikkelingen rond het conflict met onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa verslaggever Geert Jan Hahn.

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 19, 2022
'Solidariteit met Oekraïne zal snel afbrokkelen bij niet ingrijpen hoge energierekening'
2752

President Poetin blijft het gas gebruiken als wapen richting Europa. Wat PvdA-Kamerlid Kati Piri betreft hebben de EU-lidstaten de verantwoordelijkheid om snel in te grijpen in de hoge energierekening. 'Als we dat niet doen, dan zie ik de solidariteit heel snel afbrokkelen.' Bernard Hammelburg gaat met haar in gesprek.

Luister ook | 'Afscheid van de Ostpolitik is al bij Merkel begonnen'

Openlijke kritiek in Rusland op de oorlog

De opmars van Oekraïne in de regio rond Charkov komt voor veel mensen als een verrassing. In de Russische media en onder sommige politici leidt het tot iets dat we nog niet eerder hoorden: kritiek op de nationale televisiezenders. Te gast is Laura Starink, voormalig Rusland-correspondent voor NRC en medeoprichter van Raam op Rusland.

Luister ook | #74: EU wil de zeven zeeën bevaren

Europa Update | Timmermans voelt zich niet aangesproken

In haar State of the European Union waarschuwde commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat we bij China niet dezelfde fout mogen maken als Rusland en dat we te lang met dat laatste land in zee zijn gegaan. Frans Timmermans zat al voor Von der Leyen in de Europese politiek, maar hij voelt zich niet aangesproken door die woorden. Europa-correspondent Stefan de Vries en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn spraken Timmermans in Brussel.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 15, 2022
Oekraïne ochtend update 14/09/2022
374

Oekraïense strijdkrachten zijn nog altijd bezig met een flinke opmars in het oosten van het land. Volgens president Zelenski is sinds het begin van dit tegenoffensief zeker 6000 vierkante kilometer aan land teruggewonnen. De steun van het westen, vooral van Amerika, blijkt cruciaal hierin geweest. 

Luister naar de analyse van BNR's buitenlandcommentator en host van BNR De Wereld, Bernard Hammelburg.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 14, 2022
Oekraïne ochtend update 13/09/2022
449

Oekraïne slaat een grote slag in het heroveren van hun land. In Donetsk en Luhanks erkennen de Russen de moeilijke situatie, maar benadrukken wel dat hun troepen daar stand houden. Er is nog een lange weg te gaan voor de Oekraïners, maar die weg ligt wel open.

Het lijkt alsof Russische soldaten in de buurt van Charkov overrompeld zijn geraakt door Oekraïners, als we kijken naar hun achtergelaten materieel. Deze wapens zijn niet onklaar gemaakt, waardoor de Oekraïners naast Westerse wapens ook Russische wapens kunnen gebruiken in hun strijd.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 13, 2022
Oekraïne ochtend update 12/09/2022
479

Het is Dag 201 in de oorlog in Oekraïne. De afgelopen dagen voerde Oekraïense troepen een verrassend tegenoffensief in het oostelijke Charkov. De regio heeft te maken met stroomstoringen: Zelenski wijst met de vinger naar de - zo noemt hij - 'Russische terroristen'. "Hun doel is om mensen van warmte en licht te beroven."

We bespreken het met Europa-verslaggever Geert Jan Hahn, en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 12, 2022
'Afscheid van de Ostpolitik is al bij Merkel begonnen'
2831

De oorlog in Oekraïne markeert het einde van de Ostpolitik die Duitsland hanteerde sinds bondskanselier Willy Brandt. Zo’n halve eeuw had Duitsland een betere relatie met Rusland dan de rest van Europa. Maar zijn wij hierin te lang achter Duitsland aan blijven lopen? Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, vindt dat Angela Merkel al is begonnen met afstand nemen van Rusland. Bernard Hammelburg praat met hem en met Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | 'Gorbatsjov heeft eigen ondergang geïmporteerd met Jeltsin'

Europa en de energiecrisis

De gasprijs ging in een maand tijd van 200 euro naar 340 euro per megawattuur en weer terug. De Europese Commissie wil burgers tegemoet komen vanwege de hoge energieprijzen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleit onder meer voor een prijsplafond. Maar naast interventies wordt er ook nagedacht om de hele energiemarkt in Europa te hervormen. Te gast is Tom Berendsen, Europarlementariër namens het CDA in de EVP-fractie.

Lees ook | Gas en de economie | als de prijs niet daalt, wordt het een ramp

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 08, 2022
Oekraïne ochtend update 07/09/2022
599

Terwijl Oekraïne zijn offensief in het Zuiden voortzet, maken Russische media melding van zware bombardementen op de door Rusland veroverde stad Nova Kakhovka [in Cherson]. 

Ondertussen zijn er ook meldingen van hevige Russische aanvallen in het centrum van Kharkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne.

Europa verslaggever Geert Jan Hahn vertelt wat het laatste nieuws is van het front.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 07, 2022
Oekraïne ochtend update 05/09/2022
701

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne, blijven de energieprijzen hoog, en de koopkracht in Europa lijdt daar erg onder. Mede daardoor heeft onder andere Duitsland aangekondigd met een groot pakket aan maatregelen te komen om de lasten te verlichten. 

We bespreken het laatste nieuws uit en over Oekraïne, zoals de belegering in Cherson, in deze nieuwe update met: Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, en Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 05, 2022
'Gorbatsjov heeft eigen ondergang geïmporteerd met Jeltsin'
2876

Michail Gorbatsjov was de architect van de nieuwe wereldorde. Zonder Koude Oorlog en zonder middellange kernwapens. Met schrijver en voormalig Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker bespreken we zijn erfenis. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn peilt reacties.

Luister ook | 'Poetin heeft geen enkele strategische doelstelling bereikt'

Geen verbod op toeristenvisa voor Russen

De EU wil het voor Russen lastiger maken om Europa als toerist te bezoeken. Het visaverdrag met Rusland uit 2007 wordt opgeschort. Toch komt er geen algeheel verbod op toeristenvisa. Wat D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma betreft was dat verbod er wel gekomen. Hij is te gast.

Luister ook | #72: Een nieuw seizoen BNR Europa! Met: Liesje Schreinemacher

Postma in Amerika | Wel of geen belemmering van de rechtsgang in Mar-a-lago?

In het onderzoek naar de geheime documenten bij Trump in Mar-a-lago draait het nu allemaal om mogelijke belemmering van de rechtsgang. Ook gaan er geruchten dat er seksuele escapades van een bekende wereldleider in worden genoemd. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit.

Luister ook | Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 01, 2022
Oekraïne ochtend update 01/09/2022
777

Het Internationaal Atoomenergieagentschap is aangekomen in de buurt van de kerncentrale in Zaporizja, waar ze de komende tijd permanent aanwezig willen zijn. Hoewel de Russen hebben gezegd dat het agentschap welkom is, doen ze er alles aan om het daadwerkelijke bezoek te bemoeilijken.

Oekraïne claimt op drie plekken succes rondom havenstad Cherson, maar klopt dat wel? Het nieuws komt van de tweede man van de provincie Cherson, en blijkt te gaan om drie plekken in de provincie Cherson, en niet de stad.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 01, 2022
Oekraïne ochtend update 30/08/2022
610

De Oekraïense strijdkrachten zijn een offensief begonnen in de regio Cherson. Zo meldt een woordvoerder van de troepen in het zuiden van het land. Vanuit verschillende windrichtingen zou het leger optrekken richting de cruciale havenstad Cherson. Rusland erkent het offensief, maar zegt dat het 'een grote mislukking' is. 

We bespreken de laatste ontwikkelingen met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europaverslaggever Geert-Jan Hahn.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 30, 2022
'Poetin heeft geen enkele strategische doelstelling bereikt'
2696

De Wereld staat stil bij een halfjaar oorlog in Oekraïne. Een oorlog waarin Rusland onder leiding van president Poetin vooralsnog geen enkele strategische doelstelling heeft bereikt, dat stelt commodore Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden.

Luister ook | 'Xi Jinping stelt ideologie en nationalisme boven economische groei'

Oekraïense vluchtelingen

Nederland vangt op dit moment zo'n 75.000 Oekraïense vluchtelingen op. Dat kunnen er nog veel meer worden als de winter aanbreekt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn sprak met Gerald Knaus, de grondlegger van de Turkije-deal uit 2016. Hij voorziet 10 miljoen Oekraïense vluchtelingen deze winter. Met VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans praat Bernard Hammelburg over wat dat betekent voor de opvang van vluchtelingen in ons land.

Luister ook | #144: 'Europa moet werk maken van een luchtbrug voor Oekraïners'

Postma in Amerika | DeSantis als fanboy van Top Gun

Ook in Amerika stond men stil bij oorlogen. Bij die in Oekraïne, maar ook bij de evacuatie uit Afghanistan van een jaar geleden. Op hetzelfde moment presenteert Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, zich als Tom Cruise in Top Gun. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 25, 2022
Oekraïne ochtend update 25/08/2022
650

Op de viering van de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne is een raketaanval geweest op een Oekraïens treinstation, waarbij volgens Zelenski 22 mensen zijn omgekomen. Hebben de Russen deze dag aangegrepen om burgerdoelen te raken?

Beweging aan het front is er nauwelijks. Dat is verontrustend, want zonder beweging kan de oorlog nog heel lang gaan duren. Beide landen hebben grote moeite met het vinden van soldaten, ondanks bijvoorbeeld de hoge salarissen en bonussen die in Rusland worden geboden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 25, 2022
Oekraïne ochtend update 23/08/2022
592

Morgen is de Oekraïense onafhankelijkheidsdag. De angst is groot dat de Russen dit feest gaan verstoren. Zelenski heeft gezegd waakzaam te zijn, het is mogelijk dat Kiev het doelwit is. Op dit moment worden raketten in Belarus opgebouwd, en dat is binnen schotafstand.

Eind deze week zullen er 75.000 Oekraïners in Nederland zijn aangekomen, sinds het uitbreken van de oorlog. De arbeidsparticipatie is groot onder deze groep: twee derde van de volwassenen heeft inmiddels hier een baan gevonden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 23, 2022
'Xi Jinping stelt ideologie en nationalisme boven economische groei'
2716

China stond in het verleden bekend om zijn grote economische groei. Nu vlakt die groei onder president Xi Jinping af. Volgens sinoloog Boudewijn Poldermans komt dat omdat Xi ideologie en nationalisme boven economische groei stelt. De kritiek op Xi neemt dan ook toe. Poldermans is te gast.

Luister ook | 'De NAVO moet een vloot in de Zwarte Zee leggen'

Rusland flirt met Noord-Korea

Rusland flirt openlijk met Noord-Korea. Dat biedt voor dat laatste land een gouden kans. En dat net op het moment dat Noord-Korea corona zegt te hebben verslagen. Te gast is Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij zegt dat Noord-Korea er op dit moment redelijk goed voorstaat.

Lees ook | Borrell bemiddelt in Servisch-Kosovaars kentekenconflict

Europa Update | Diplomatie in Oekraïne en op de Balkan

Europese politici hebben het deze week druk op diplomatiek gebied. Zelensky, Erdogan en VN-chef Guterres treffen elkaar in Oekraïne, terwijl op hetzelfde moment EU-buitenlandchef Borrell moet bemiddelen in de kentekenplaatruzie tussen Servië en Kosovo. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er op tafel ligt.

Luister ook | Amerika Podcast

Postma in Amerika | Complottheorieën rond FBI-inval Trump

De huiszoeking van de FBI in het huis van oud-president Trump in Mar-a-Lago domineert nog steeds het nieuws in Amerika. Daarbij wordt ook kwistig met complottheorieën gestrooid. De Republikein Mark Lombardo maakt het daarbij wel heel bont, legt Amerika-correspondent Jan Postma uit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 18, 2022
Oekraïne ochtend update 18/08/2022
609

Oekraïne blijft de Krim bestoken met aanvallen, zonder die aanvallen echt op te eisen. De verwarring onder de Russen neemt toe: zijn het partizanenacties of toch niet? Zijn deze acties onderdeel van de aanloop naar een ander doel, namelijk het heroveren van Cherson? Oekraïne laat zich niet in de kaarten kijken.

En secretaris generaal van de VN António Guterres  is gearriveerd in Lviv, om daar in gesprek te gaan met Zelenski en Erdogan. Onderwerp zal zijn om te onderzoeken of vredesbesprekingen mogelijk zijn, als zal de kans van slagen daarvan niet heel groot zijn. Ook zal Guterres waarschijnlijk aan Zelenski vragen om de beschietingen op de kerncentrale in Zaporizja te staken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 18, 2022
Oekraïne ochtend update 16/08/2022
495

Het eerste graanschip dat onderweg was bleek helemaal geen graan te vervoeren, maar mais. Het laatste nieuws is dat er verschillende schepen onderweg zijn die zowel mais als tarwe vervoeren (aan beide is grote behoefte), en het transport lijkt te zijn opgestart.

Gisteren heeft het Oekraïense leger geclaimd dat ze het hoofdkwartier van de Wagner group, een Russische paramilitaire organisatie in Popasna heeft vernietigd. Dit bericht is min of meer bevestigd door een pro-Kremlin journalist, die waarschijnlijk aan de basis stond van de aanval. De journalist was vorige week namelijk in Popasna om daar verslag te doen van hoe de Wagner group te werk gaat, en heeft in dat proces een foto gepost van een voorportaal met daarop een naambordje en een straatnaam. Die plek is vervolgens gelokaliseerd door de Oekraïners, zo luidt het verhaal vanuit Oekraïne, waardoor de aanval kon worden uitgevoerd. 

De beschietingen rondom de grootste kerncentrale van Europa duren voort, en inmiddels heeft ook de Secretaris Generaal van de VN António Guterres opgeroepen om hiermee te stoppen. Poetin lijkt niet onder de indruk, maar staat wel toe dat het Internationaal Atoomagentschap mag komen kijken bij de centrale, om te beoordelen hoe groot het gevaar is dat er nucleair materiaal weglekt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 16, 2022
'De NAVO moet een vloot in de Zwarte Zee leggen'
2886

Het Westen trekt geen duidelijke rode lijn tegen Rusland en China. Dat vindt voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens. Zo vindt hij dat de NAVO best een vloot in de Zwarte Zee kan leggen en moeten we meteen het Groningse gas gebruiken om van het Russische gas af te komen. 'Maak alle Groningers miljonair morgen', aldus Cobelens. Hij is te gast.

Luister ook | 'De EU heeft zich veel te afzijdig gehouden op de Balkan'

Europese minister van Financiën

Als het aan econoom Sweder van Wijnbergen ligt moet Europa een Europese minister van Financiën krijgen. Monetair regelt de ECB alles in Europa, maar fiscaal doen alle landen iets voor zichzelf vindt Van Wijnbergen, die in het verleden secretaris-generaal was op het ministerie van Economische Zaken. Ook is hij uitermate kritisch op minister Kaag.

Luister ook | 'We hebben een Europese minister van Financiën nodig'

Europa Update | 'German Angst' door energiecrisis

Politici zouden nu van hun vakantie willen genieten, maar dat wil niet goed lukken. Ze hebben hun handen vol aan de energiecrisis. In Duitsland zorgt die voor angst, want de industrie moet flink energie besparen. In Berlijn merken zelfs de musea dat, ziet Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | #140 Weer ouderwets Trump o'clock

Postma in Amerika | Trumps bondgenoten vs de FBI

Na de inval van de FBI bij Trump in Mar-a-Lago kwam er een storm aan kritiek los van Trumps bondgenoten. Trump zelf denkt dat de FBI met eventueel bewijs tegen hem kan hebben geknoeid. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 11, 2022
Oekraïne ochtend update 11/08/2022
737

Satellietfoto’s van een Russische luchtmachtbasis op de Krim laten zien dat er een enorme aanval is geweest. De Russen zeggen dat er een explosie is geweest in het munitiedepot, en de Oekraïners zeggen dat het partizanen zijn geweest, die van binnenuit een aanval hebben geplaatst. Hoe dan ook, de Oekraïners zijn erg blij met deze actie, want er zijn zeven gevechtsvliegtuigen verwoest.

Vandaag staan twee bijeenkomsten op de rol. De eerste is een bijeenkomst van de veiligheidsraden, aangevraagd door Rusland. De verwachting is dat daar geen resolutie of beslissing uit zal komen, want daar zullen verschillende landen een veto over uitspreken. De tweede bijeenkomst is een conferentie in Kopenhagen, geïnitieerd door Denemarken en Groot Brittannië, waar alle ministers van defensie bijeen komen. Doel van de conferentie is tweeledig: hoe ziet de middellange termijnhulp vanuit de EU aan Oekraïne eruit, en wat is het effect van onze hulp op de eigen voorraden van wapens? Komt onze eigen defensie mogelijk in gevaar?

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 11, 2022
Oekraïne ochtend update 09/08/2022
608

Het graanschip dat vanuit Odessa onderweg was naar Tripoli, Libanon, zou voor de kust van Turkije stil liggen. De Oekraïense ambassade in Libanon zegt de lading niet meer te willen, want ze zijn vijf maanden te laat. Het verhaal zou nu zijn dat men op zoek moet naar een nieuwe koper, zo vermelden onbevestigde bronnen.

En er wordt nog steeds geschoten in de buurt van de kerncentrale. Het Institute for the Study of War zou hebben gezegd dat een Russische nucleaire dreiging kan worden gezien als een afleidingsmanoeuvre voor het plaatsen van mijnen om Oekraïense troepen op te kunnen blazen. Ook dit bericht is niet bevestigd.

In Cherson worden nieuwe raketaanvallen door Oekraïne gemeld. De Russen trekken echter niet weg, ze sturen zelfs versterking. Oekraïne is er langzaam terrein aan het winnen. Ze willen zomin mogelijk burgerslachtoffers maken en gaan daarom behoedzaam te werk.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 09, 2022
'De EU heeft zich veel te afzijdig gehouden op de Balkan'
2888

Servië en Kosovo ruziën over kentekenplaten en in Bosnië is het al langer onrustig. Maar de EU heeft zijn vizier gericht op Oekraïne. PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten vindt dat de EU zich veel te afzijdig heeft gehouden op de Westelijke Balkan. Hij is te gast, samen met Europa-verslaggever Geert Jan Hahn, die de conflicten duidt.

Luister ook | 'Von der Leyen heeft enorm naïef gehandeld in Oekraïne'

Hoe Erdogan Turkije laat laveren tussen oost en west

De Turkse president Erdogan kreeg het voor elkaar: er komt weer graan vanuit Oekraïne de wereld in. Tegelijkertijd spreekt hij deze week ook met Poetin in Sotsji. Daarmee heeft Erdogan een bijzondere positie voor zijn land verworven. Het is het enige NAVO-lid dat nog in gesprek gaat met alle partijen in de oorlog. In zijn eigen land gaat het ondertussen vooral economisch bar slecht. Te gast is Turkije-correspondent Joost Lagendijk.

Lees ook | Spanning tussen Servië en Kosovo loopt verder op

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 04, 2022
Oekraïne ochtend update 04/08/2022
705

China was tot nu toe neutraal in deze oorlog. Ze kiezen geen kant, behalve dan een principiële: we zijn bondgenoot van Rusland en we steunen ze. President Zelenski hoopt dat China neutraal blijft, en heeft Xi Jinping gevraagd om hulp.

De Russen hebben de grootste kerncentrale van Europa bezet, en van daaruit wordt nu geschoten. Mocht Oekraïne terug gaan schieten, dan kan dat grote gevolgen hebben en staat Oekraïne er slecht op. Het Internationaal Atoomenergieagentschap spreekt zorgen uit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 04, 2022
Oekraïne ochtend update 02/08/2022
715

Doet ze het wel, of doet ze het niet? Volgens aanhoudende geruchten zou Nancy Pelosi op bezoek gaan in Taiwan. De spanningen lopen op, en er wordt volop gespeculeerd over reacties vanuit China.

Het eerste schip met graan is onderweg vanuit Oekraïne. Het vaart langzaam, want ondanks dat de mijnen langs de route zouden zijn geruimd is voorzichtigheid geboden.

Vanuit het oorlogsfront komen wisselende berichten. De Russen zeggen bezig te zijn met een opmars, maar echt veroveren wil nog niet lukken. Oekraïne is vooral bezig met de herovering van Cherson.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 02, 2022
'Von der Leyen heeft enorm naïef gehandeld in Oekraïne'
2768

Het Westen blijft Oekraïne volop steunen met wapens voor het land en sancties tegen Rusland. Een goede zaak volgens oud-minister van defensie Eimert van Middelkoop. Toch is hij kritisch op Europese Commissievoorzitter Von der Leyen vanwege het kandidaat-lidmaatschap van de EU voor Oekraïne. 'Ik vind dat Von der Leyen daar enorm naïef in heeft gehandeld.'

Luister ook | 'Europa moet zich voorbereiden op situatie zonder Russisch gas'

Floris Akkerman vanuit Oekraïne

De strijd richt zich op dit moment met name rond de stad Cherson in het zuiden van het land. Britse inlichtingendiensten claimen dat Oekraïne de stad heeft afgesloten van Russische troepen en het land denkt zelf dat de stad in september heroverd kan zijn. Oost-Europa-verslaggever en co-host van de Perestrojkast Floris Akkerman was bij het front en vertelt vanuit Oekraïne over wat hij daar ziet.

Lees ook | Oekraïne bereidt strijd Cherson voor

Europa Update | Macron schaamt zich voor Bin Salman

De Franse president Macron is net terug van een tour door Afrika, waar hij met name boos was op de landen die geen partij kiezen voor het Westen in de oorlog in Oekraïne. Ondertussen ontvangt hij met enige gêne de Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salman. Je hoort Europa-correspondent Stefan de Vries.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 28, 2022
Oekraïne ochtend update 28/07/2022
658

Het is dag 155 van de oorlog. De Russen hebben na weken van langzaam voortbewegen een belangrijk nieuw strategisch punt ingenomen: een Oekraïense kolencentrale in de buurt van Donetsk, in het Donbas gebied. De Oekraïners zien het als een kleine tegenslag, en zijn vooral bezig met de ontwikkelingen aan het front.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 28, 2022
Oekraïne ochtend update 26/07/2022
735

De maximale capaciteit van Nord Stream 1, de gasleiding die Russisch gas via Oekraïne naar Duitsland vervoert, wordt teruggeschroefd. Gazprom zegt dat dit noodzakelijk is vanwege onderhoud aan de leiding. Als gevolg hiervan schiet de gasprijs omhoog, en er wordt gesproken over ‘gaschantage’. Moet Duitsland gaan investeren in kernenergie als alternatief?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 26, 2022
'Europa moet zich voorbereiden op situatie zonder Russisch gas'
2774

Er stroomt dan wel weer gas door Nord Stream 1 naar Europa. Toch moet Europa zich voorbereiden op een situatie waarin we het zonder Russisch gas moeten doen. Dat vindt Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA en klimaatwoordvoerder namens de EVP-fractie. In gesprek met Bernard Hammelburg gaat ze in op de vraag hoe Europa zijn ambitieuze klimaatdoelen nog kan halen.

Luister ook | 'Meer retoriek dan militaire successen voor Zelensky'

De situatie op de olie- en gasmarkt

Europa haalt voor nu even opgelucht adem nu er weer gas vanuit Rusland naar Europa stroomt. Toch is het nog maar de vraag hoe lang dat nog duurt. Tegelijkertijd kan het Westen niet rekenen op extra olie uit Saoedi-Arabië. Met energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies maken we de balans op van de huidige energiemarkt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn gaat in op de reacties uit Brussel over het heropenen van Nord Stream 1.

Luister ook | #135: Edi Rama (premier Albanië)

Postma in Amerika | Nikki Haley for president?

President Biden krijgt veel kritiek te verduren, onder meer op zijn beleid richting Iran. Biden heeft de deur voor een nieuwe Iran-deal nog niet dichtgegooid. Nikki Haley - Trumps voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties - beloofde dat de volgende president een eventuele deal zou verscheuren. Ze hintte daarbij op dat zij die president zal zijn. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 21, 2022
Oekraïne ochtend update 21/07/2022
741

Vandaag loopt de deadline af voor het onderhoud van Nord Stream 1. Ondertussen verlicht de EU voor het eerst sancties tegen Rusland.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 21, 2022
Oekraïne ochtend update 19/07/2022
692

Terwijl de strijd in de Donbas doorgaat, ontmoet de Turkse president Erdogan Vladimir Poetin vandaag in Teheran. Daar spreken ze onder meer over de export van graan uit Oekraïne. En gisteren kondigde Ursula von der Leyen aan dat de EU meer gas uit Azerbaijan wil halen, als alternatief voor gas uit Rusland.

Dat en meer bespreken we met Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg, die alles rondom de oorlog in Oekraïne voor ons volgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 19, 2022
'Meer retoriek dan militaire successen voor Zelensky'
2727

Oekraïne probeert de havenstad Cherson te heroveren op de Russen. Maar Ruslandkenner Hubert Smeets denkt dat dit vooralsnog vooral retoriek betreft. In Rusland zelf wordt ondertussen niet naar de oorlog zelf gekeken, maar naar hoe 'zwak' de Westerse leiders zijn als gevolg van hun verzet tegen Rusland. Daarover hoor je Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | 'Ook Ierland beweegt richting NAVO-lidmaatschap'

Het Midden-Oosten doet er weer toe

We waren het door de oorlog in Oekraïne even vergeten, maar het Midden-Oosten is terug van weggeweest. Poetin en Erdogan gaan elkaar ontmoeten in Iran. En president Biden is in Israël en reist daarna door naar Saoedi-Arabië. Te gast is buitenlandcommentator Paul Brill.

Lees ook | VS en Israël bezweren te voorkomen dat Iran nucleair wapen krijgt

Postma in Amerika | de coup van Bolton

John Bolton, de voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, bekende in het CNN-programma van Jake Tapper per ongeluk dat hij ooit betrokken was bij een coup. Maar bij welke wilde hij niet zeggen. Tegelijk spendeert Fox News aandacht aan de Nederlandse boerenprotesten. Je hoort het van Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 14, 2022
‘Ook Ierland beweegt richting NAVO-lidmaatschap’
2408

De oorlogseconomie in Rusland hapert. Tekorten zorgen ervoor dat het land in de oorlog in Oekraïne terug moet grijpen op oud materieel, zegt Bart Groothuis, Europarlementariër namens de VVDMaar ook de defensie-industrie in Europa heeft volgens Groothuis flinke aandacht nodig. Verder hebben Finland en Zweden officieel getekend voor NAVO-lidmaatschap, wat betekent dat er nog maar een paar Europese landen niet bij de NAVO horen. En zelfs Ierland beweegt voorzichtig naar NAVO-lidmaatschap, ziet Groothuis. 

Luister ook | Oud-minister Rosenthal: 'Neem onderhandelingen met Turkije serieus'

Poetin blijft populair

Als je de peilingen mag geloven, is Poetin in eigen land zo ongeveer even populair als Kim Jong-Un in Noord-Korea. Poetin claimt dat hij de provincie Loegansk heeft ‘bevrijd’, en ondertussen gaat het leven in Moskou gewoon door. Is er nog iets over van de oppositie in Rusland? Hierover Laura Starink, journalist en verbonden aan Raam op Rusland. 

Kantelpunten in Europa

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn ziet verschillende kantelpunten in de oorlog in Oekraïne. Het gaat deze week op het internationale podium niet alleen over wapenleveranties, of wanneer Poetin er een keer mee ophoudt. Maar er is ook een voedselcrisis, er wordt gesproken over de wederopbouw van Oekraïne, en donderdag 14 juli is er een grote bijenkomst in Den Haag, over een Oekraïne-tribunaal.

Luister ook | #70 Europees transport is geopolitiek

Postma in Amerika | Independence day

Publieke radiozender NPR breekt met een jarenlange traditie. Voor het eerst in 33 jaar wordt de onafhankelijkheidsverklaring daar niet voorgelezen. Dit jaar besloot NPR het anders aan te pakken. Amerika-correspondent Jan Postma luisterde er goed naar. 

Luister ook | #134 Trumps razernij

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 07, 2022
Oud-minister Rosenthal: 'Neem onderhandelingen met Turkije serieus'
2446

Met de deal over Finland en Zweden op de NAVO-top heeft Turkije laten zien dat het een 'loyale partner' van het Westen is, dat vindt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Door de dwarsverbanden tussen NAVO en EU en de mogelijkheid dat Amerika een andere politieke koers gaat varen, denkt Rosenthal dat Europese landen niet moeten schromen om meer met Turkije samen te werken. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de overeenkomsten en verschillen tussen NAVO en EU.

Luister ook | Jaap de Hoop Scheffer: 'Niet realistisch dat Oekraïne één geheel blijft'

Hongkong is 25 jaar Chinees

Hongkong beleeft bijzondere dagen. De speciale bestuurlijke regio van China krijgt een nieuwe leider en er wordt stilgestaan bij de overdracht van Hongkong door het Verenigd Koninkrijk aan China precies 25 jaar geleden. President Xi Jinping zal daarbij aanwezig zijn, en dat is opvallend aangezien hij alleen bij de Olympische Spelen in het openbaar kwam. Te gast is oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier die in Hongkong heeft gewoond.

Luister ook | #69: NAVO-staren in Madrid - live vanaf de Top

Postma in Amerika | Conservatieve media verdeeld over Trump

Amerika stond deze week met zijn oren te klapperen bij de laatste hoorzitting van de 6 januari-commissie. Cassidy Hutchinson, de voormalige rechterhand van Trumps stafchef, deed uit de doeken wat Trump deed rond de bestorming van het Capitool. Amerika-correspondent Jan Postma zag hoe conservatieve media verdeeld reageerden.

Luister ook | Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 30, 2022
Jaap de Hoop Scheffer: 'Niet realistisch dat Oekraïne één geheel blijft'
2297

Het Westen moet pal voor de rechten van Oekraïne blijven staan in de oorlog daar. Maar het is 'niet realistisch' dat De Donbas en De Krim voor Oekraïne behouden zullen blijven. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO in BNR De Wereld. De Hoop Scheffer schaart zich daarmee achter de woorden van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

Luister ook | Oud-minister Knapen: 'EU moet totaal hervormen voor lidmaatschap Oekraïne'

Oekraïne en de EU

De regeringsleiders van de EU-lidstaten buigen zich over een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Al ziet het er naar uit dat de regeringsleiders het advies van commissievoorzitter Von der Leyen over Oekraïne overnemen. Of het alleen echt zo ver gaat komen bespreekt Bernard Hammelburg met Kati Piri, PvdA-Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër.

Luister ook | #132 Bullshit en crazy stuff

Postma in Amerika | Ruzie binnen Democraten dreigt

President Biden wil de accijnzen op brandstof tijdelijk verlagen in de strijd tegen de inflatie. Maar nu dreigt hij ruzie te krijgen binnen zijn eigen partij. Ondertussen gaat de 6 januari-commissie door met de verhoren over de bestorming van het Capitool van vorig jaar. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 23, 2022
Oud-minister Knapen: 'EU moet totaal hervormen voor lidmaatschap Oekraïne'
2368

Ben Knapen - tot 10 januari van dit jaar nog minister van Buitenlandse Zaken - vindt dat Europa empathie moet tonen richting Oekraïne wat betreft het kandidaat-lidmaatschap voor de EU. Maar voor Oekraïne daadwerkelijk lid kan worden moet er nog heel wat gebeuren, ook bij de EU. 'De EU kan dit helemaal niet aan. De EU moet totaal hervormd worden voor het zover is.' Knapen is te gast en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn neemt de overwegingen door.

Luister ook | Han ten Broeke: 'Oneens met kritiek op Merkel'

Mogelijk eindspel in de oorlog

De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna 4 maanden en hij is nog lang niet afgelopen. Daar zijn defensie-experts het wel over eens. Toch kijken analisten nu al naar het mogelijke eindspel in deze oorlog. We nemen de scenario’s door met Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Luister ook | Amerika Podcast

Postma in Amerika | Musk gaat voor DeSantis

Elon Musk lijkt erg pro-Trump te zijn, maar op Twitter 'endorsed' hij nu een andere Republikein. Het is Ron De Santis, gouverneur van Florida en toch een beetje de kroonprins van de partij om Trump als leider op te volgen. Amerika-correspondent Jan Postma praat je bij.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 16, 2022
Han ten Broeke: 'Oneens met kritiek op Merkel'
2551

Voormalig bondskanselier Angela Merkel heeft geen spijt van haar jarenlange 'appeasementpolitiek' jegens Rusland. Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is het met haar eens. Bernard Hammelburg bespreekt met hem hoe Europa voor zijn eigen veiligheid moet zorgen.

Luister ook | Militaire NAVO-topman: 'Oorlog gaat misschien nog wel een jaar duren'

Hulp uit Moskou

De Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting is na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in Rusland gebleven, dit in tegenstelling tot veel andere ondernemers. Sterker nog: hij heeft zelfs een hulpactie opgezet voor Oekraïne: Lifeline-Ukraine. Ketting is te gast en legt uit waarom hij dit is gaan doen.

Luister ook | #66: Ursula's Overrule of Law - een reconstructie

Europa Update | Iedereen is boos

Europa mag wat betreft Oekraïne dan wel grotendeels eensgezind opereren. Deze week is iedereen boos op elkaar, zo boos zelfs dat er zelfs gedreigd wordt met het ten val brengen van de Europese Commissie. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er aan de hand is, en ook Han ten Broeke praat mee.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 09, 2022
Militaire NAVO-topman: 'Oorlog gaat misschien nog wel een jaar duren'
2497

De oorlog in Oekraïne passeert vrijdag de 100 dagen. Rob Bauer, voorzitter van het militair comité van de NAVO, denkt dat we ons moeten voorbereiden op een lange oorlog. 'Laten we beginnen met misschien nog wel een jaar', zegt Bauer in BNR De Wereld. In februari voorspelde Bauer dat de Russen diezelfde maand Oekraïne binnen konden vallen, wat ook gebeurde.

Luister ook | 'Europa staat er heus niet zo slecht voor'

Zoektocht naar de waarheid in Oekraïne

Het eerste slachtoffer in een oorlog is altijd de waarheid. Zo ook in Oekraïne. Onderzoeksjournalist Christiaan Triebert struint dag in dag uit het internet af en analyseert beelden en andere informatie om uit te zoeken wat er werkelijk speelt in Oekraïne, onder meer in de stad Boetsja waar een massamoord zich voltrok.

Luister ook | #65: De start van de Europese handelsoorlog?

Europa Update | Denemarken zegt 'ja'

Terwijl Hongarije de Europese Commissie tot wanhoop drijft is er ook sprake van wind in de rug voor de EU. Zo gaat Denemarken meedoen aan het Europese defensiebeleid, nadat de Denen daar woensdag voor stemden in een referendum. En Kroatië krijgt vanaf 2023 de euro als munt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 02, 2022
'Europa staat er heus niet zo slecht voor'
2852

Direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne schaarde Europa zich als één blok achter het land. Vijf sanctiepakketten tegen Rusland kwamen er geruisloos. Maar het zesde pakket over een olieboycot zorgt voor wrijving. De oorlog roept ook de vraag op hoe Europa zich moet hervormen. En welke rol moet de EU militair gaan hebben ten opzichte van de NAVO? Bernard Hammelburg praat er in deze speciale uitzending over met Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis aan de Maastricht University.

Luister ook | Russische blunders leiden niet automatisch tot verlies

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 26, 2022
Russische blunders leiden niet automatisch tot verlies
2454

Rusland maakt grote strategische blunders in de oorlog in Oekraïne. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze de oorlog daarmee gaan verliezen en dus ook niet of Oekraïne hem gaat winnen. Dat stelt Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Luister ook | De laatste spartelingen van 'Homo Sovjeticus' Poetin

'Oxocratie' Groot-Brittannië

Het Verenigd Koninkrijk wordt al decennia voornamelijk gerund voormalige studenten van de universiteit van Oxford. Van premiers Attlee en Thatcher tot Cameron en Johnson. Allemaal studeerden ze er. De Brexit is er zelfs geboren. Journalist Simon Kuper schreef er een boek over getiteld 'Chums'. Hij noemt het land een 'Oxocratie'.

Luister ook | #63: RePowerEU: 300 miljard euro om voor 2030 van het Russische gas af te komen

Europa Update | Finland en Zweden bij de NAVO

Finland en Zweden hebben nu dan echt hun lidmaatschapsverzoeken ingediend bij NAVO-chef Jens Stoltenberg. Binnen drie maanden draaiden de meningen van de inwoners van de landen 180 graden. Hoe het toetredingsproces er nu uitziet en welke beren er nog op de weg liggen, bespreekt Europa-correspondent Stefan de Vries.

Luister ook | #129 'WIT WORDT WEGGEDRUKT'

Postma in Amerika | Pikante verspreking van Bush

Voormalig president George W. Bush veroordeelde de oorlog van Rusland in Oekraïne tijdens een toespraak. Dat deed hij wel met een pijnlijke verspreking. Hij noemde niet de oorlog in Oekraïne, maar zijn eigen oorlog in Irak 'onrechtvaardig' en 'brutaal'. Amerika-correspondent Jan Postma zag het gebeuren.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 19, 2022
De laatste spartelingen van 'Homo Sovjeticus' Poetin
2709

Van een mobilisatie, tot het verklaren van de oorlog, of zelfs het uitroepen van de overwinning. Allemaal scenario’s die werden verwacht voorafgaand aan Poetins 9 mei-toespraak. Maar het nieuws was dat Poetin eigenlijk niets zei. Schrijver en voormalig Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker ziet de laatste spartelingen van 'Homo Sovjeticus' Vladimir Poetin. Hij is te gast.

Luister ook | Minister Ollongren: 'Oekraïne heeft in zekere zin al gewonnen'

Nederland voor Oekraïne

Premier Rutte sprak het Oekraïense parlement toe, op verzoek van president Zelensky, die weer bezoek kreeg van minister Hoekstra. Nederland laat zijn steun voor Oekraïne volop zien. Toch lijkt Europa lang niet meer zo eensgezind te zijn als aan het begin van de oorlog. Bernard Hammelburg praat erover met VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans.

Luister ook | #62: Wahlkampf in Nordrhein-Westfalen: waarom de Duitse deelstaat zo belangrijk is

Europa Update | De zin en onzin van de toekomst van Europa

Europa gaat vernieuwen, of toch weer niet? De Unie sprak er de afgelopen maanden over en de Franse president Macron deed begin deze week ook een duit in het zakje. Europa-correspondent Stefan de Vries legt uit wat Macron wil.

Luister ook | #127: Geen baas in eigen buik?

Postma in Amerika | Hooggerechtshof weer bij elkaar

De leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof komen weer bij elkaar. Dat doen ze voor het eerst sinds het omstreden lek over abortus. Iets waar Amerika dan ook met spanning naar uitkijkt. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 12, 2022
Minister Ollongren: 'Oekraïne heeft in zekere zin al gewonnen'
2825

De oorlog in Oekraïne hangt als een schaduw boven de bevrijdingsfestiviteiten van Bevrijdingsdag heen. Zo ook in Wageningen waar BNR De Wereld deze week vandaan komt. Minister Ollongren van Defensie denkt dat Oekraïne de oorlog in zekere zin al gewonnen heeft, omdat Rusland zijn doelen niet haalt.

Luister ook | Rusland te land, ter zee, maar niet in de lucht

Rusland en 9 mei

Wat 5 mei is voor ons is 9 mei voor Rusland. Die dag staan zij stil bij de overwinning op de nazi's. Dit jaar zal die dag een andere lading hebben. Te gast is Boris Noordenbos, universitair hoofddocent literatuur- en cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in de Russische literatuur en cultuur.

Luister ook | #61: Het Jaar van Europa

Svetlana Tichanovskaja over vrijheid

Speciaal voor deze uitzending sprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn met Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleider van Belarus. Zij leeft in ballingschap in Litouwen, terwijl haar man vastzit in Belarus. Zij legt uit wat vrijheid voor haar betekent.

Luister ook | #127: Svetlana Tichanovskaja over oorlog & vrijheid

Hotel de Wereld

BNR De Wereld komt deze week live vanuit Hotel de Wereld in Wageningen. Hier werd op de dag af 77 jaar geleden onderhandeld over de capitulatie. Iets dat elk jaar groots herdacht en gevierd wordt in Wageningen. Toon van Asseldonk, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, licht de betekenis van het hotel toe.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 05, 2022
Rusland te land, ter zee, maar niet in de lucht in Oekraïne
2768

Rusland zet zijn aanval in de Donbas voort, maar doet dat nog altijd met name over de grond. Ondertussen doet het Westen er alles aan om alle toegezegde wapens op tijd in Oekraïne te krijgen. Bernard Hammelburg praat erover met Danny Pronk, veiligheidsonderzoeker van Instituut Clingendael.

Luister ook | Duitsland moet zichzelf opnieuw uitvinden door oorlog in Oekraïne

Europa Update: de informatieoorlog

Russen staan nog altijd massaal achter Vladimir Poetins optreden in Oekraïne. Dat blijkt uit verschillende peilingen die in Rusland gehouden worden. Hoe betrouwbaar die zijn besprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn in Parijs met de Russische socioloog Aleksandr Bikbov die daar in ballingschap woont.

Luister ook | #125: Russische peilingen zijn palingen

Luister ook | #60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkers

Klein-Brittannië

Bij het Verenigd Koninkrijk denk je tegenwoordig eerder aan Brexit dan aan het grote wereldrijk waar de zon nooit onder gaat. Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worstelt het land met zijn plek op het wereldtoneel, maar veel mensen hebben nog altijd heimwee naar de gloriedagen. Correspondent Lia van Bekhoven is al meer dan 40 jaar correspondent in Londen en schreef het boek ‘Klein-Brittannië’ over haar persoonlijke ervaringen in het land. 

Luister ook | #126 Komt hij terug op Twitter?

Postma in Amerika: de angst voor Manchin

Het Witte Huis kijkt - niet voor het eerst - met angst en beven naar de Democratische senator Joe Manchin uit West-Virginia. De Democraten proberen hun eigen Manchin te paaien met allerlei dealtjes, maar de senator hapt vooralsnog niet. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit waarom.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 28, 2022
Duitsland moet zichzelf opnieuw uitvinden door oorlog in Oekraïne
2475

Duitsland heeft sinds Willy Brandts ‘Ostpolitik’ een sussende rol gespeeld tussen het Westen en Rusland. Met de oorlog van Oekraïne is dat verleden tijd en dus moet Duitsland zichzelf herpositioneren. Bernard Hammelburg praat erover met Bondsdaglid Otto Fricke van de liberale coalitiepartij FDP.

Luister ook | Waarom Oekraïne de oorlog moet winnen

Europa Update: de slag om Marioepol en een olie- en gasboycot

Terwijl Rusland de stad Marioepol claimt te hebben veroverd, laait in Duitsland het debat over een olie- en gasboycot verder op. Wat minister Baerbock van Buitenlandse Zaken betreft komt die er in ieder geval bij olie. Bondskanselier Scholz twijfelt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat de gevolgen zijn en Otto Fricke reageert.

Luister ook | #59: Verkiezingstijd in Europa (4): wat als Marine Le Pen wint?

Bidens harde woorden richting Poetin

Genocide, slager, oorlogsmisdadiger. Allemaal classificaties die Joe Biden gebruikt om Vladimir Poetin te omschrijven. Is Biden nou echt zo'n flapuit of zit hier een strategische en/of politieke strategie achter met het oog op de midterm-verkiezingen van later dit jaar? Correspondent Jan Postma komt met het laatste nieuws vanuit Washington en te gast is Amerikanist Koen Petersen.

Luister ook | #124 Bidens beschuldigingen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 21, 2022
Waarom Oekraïne de oorlog moet winnen
2685

Vrede sluiten met Rusland is volgens voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn geen optie. We moeten Oekraïne juist helpen de oorlog te winnen. Bernard Hammelburg gaat er met Berlijn over in gesprek.

Luister ook | Russen staan massaal achter Poetins oorlog

Zweden, Finland en de NAVO

Zweden en Finland willen volgens Zweedse media in juni een aanvraag doen om lid te worden van de NAVO. De premiers van beide landen ontkennen dat nog, maar benadrukken wel dat er snel een besluit genomen zal worden. Te gast is Scandinavië-correspondent Koen Verhelst.

Luister ook | #124 Bidens beschuldigingen

Europa update | Macroner

Het optreden van president Macron in de oorlog in Oekraïne heeft hem een nieuw werkwoord opgeleverd: Macroner. Het betekent dat je iets heel erg vindt, maar dat je er eigenlijk maar weinig tegen doet. Iets dat Macron in de verkiezingsstrijd met Le Pen niet kan gebruiken. Daarover Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | #58: Verkiezingstijd in Europa (3): Wat als Emmanuel Macron wint?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 14, 2022
Russen staan massaal achter Poetins oorlog
2768

Het Westen hoopte dat Poetin met de inval in Oekraïne zijn hand ook binnenslands zou overspelen, maar niets is minder waar. Meer dan tachtig procent van de Russen keurt het optreden van Poetin goed. Bernard Hammelburg spreekt erover met Hubert Smeets, Ruslanddeskundige van Raam op Rusland en columnist bij NRC.

Luister ook | Vriend Mark en Slager Poetin

De Chinees-Russische as

Ook al duurt de oorlog in Oekraïne nu al meer dan veertig dagen. China blijft zich op de vlakte houden, al lijkt dat in China zelf maar schijn te zijn. Sinoloog Henk Schulte Nordholt vindt dat Europa nog altijd moet leren begrijpen hoe de Chinees-Russische as in elkaar steekt om China's positie beter te begrijpen. Hij is te gast.

Lees ook | Sinoloog: 'China en Rusland zijn geen bloedbroeders, het is een verstandshuwelijk'

Postma in Amerika

Na zoon Hunter richten de Republikeinen hun pijlen nu op James Biden, de broer van de president. Het zou gaan om verdachte zakelijke deals die James zou hebben gesloten. Ondertussen gaat het nog altijd slecht met Trumps nieuwe social mediaplatform en houdt hij zich bezig met de uitspraak van een Nederlandse naam. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 07, 2022
Vriend Mark en Slager Poetin
2724

De Oekraïense president Volodymir Zelenski heeft de Tweede Kamer toegesproken. Hij wil meer wapens en meer sancties tegen Rusland. En hij sprak premier Mark Rutte aan als 'vriend Mark'. Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn heeft de belangrijkste momenten uit de toespraak van Zelenski meegenomen. Ook te gast is VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. 

Lees ook | 'Nederland moet zich geopolitiek heruitvinden'

Rusland na de oorlog

Spijkerharde taal van Joe Biden over Vladimir Poetin. Volgens hem is de Russische president een slager en een oorlogsmisdadiger. De verhoudingen tussen het tussen het Westen en Rusland gaan er waarschijnlijk flink anders uit zien zodra de stofwolken in Oekraïne zijn neergedaald. Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies heeft verschillende scenario's klaarstaan. 

Luister ook | #56 Verkiezingstijd in Europa (1): Wat als Orban en Vučić winnen?

Europa Update: Geen violist bij de Nederlandse speech

Niet alleen het Nederlandse parlement werd toegesproken, ook onze zuiderburen waren aan de beurt. En daar deed de Belgische premier De Croo wel gelijk een toezegging: hij gaat Oekraïne direct wapens leveren. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn neemt de Nederlandse én Belgische speeches door. 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 31, 2022
Een nieuw IJzeren Gordijn in Europa
2652

Poetins invasie in Oekraïne heeft de verhoudingen op het wereldtoneel in rap tempo veranderd. In Europa zou je zelfs kunnen spreken van een nieuw IJzeren Gordijn. Dat vindt Uri Rosenthal, voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Rosenthal ziet ook dat de de oorlog in Oekraïne invloed heeft op andere brandhaarden in de wereld. Hij is te gast.

Luister ook | Toekomst van Rusland op het spel in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne vanuit de Chinese media

China houdt zich afzijdig wat betreft de oorlog in Oekraïne. Maar in de Chinese media wordt de Russische propaganda voor een groot deel overgenomen. Zo wordt er bijvoorbeeld niet over een 'oorlog' gesproken. Te gast is Ardi Bouwers, sinoloog en directeur van China Circle.

Luister ook | #55: Het Europese defensiebeleid en de angst aan de oostgrens

Europa Update: Alle ogen op Biden

Hij is dan wel geen Europeaan. Maar de spotlights stonden in Brussel gericht op Joe Biden. Naast de G7 en de NAVO deed de Amerikaanse president ook de EU-top aan, dat is nog nooit vertoond. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn is net terug van een reis uit Litouwen en Polen en neemt de pijnpunten van de EU-top door.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 24, 2022
Toekomst van Rusland op het spel in Oekraïne
2817

De toekomst van Rusland zou wel eens af kunnen hangen van het verloop van de oorlog in Oekraïne. Dat denkt Hubert Smeets, Ruslandkenner van Raam op Rusland. Het land wordt hard geraakt door de sancties, en hoewel Poetin nog veel steun heeft, is het verzet zichtbaar. Smeets is te gast.

Luister ook | Cancelcultuur tegen Rusland

Oekraïne-update

President Poetin lijkt geenzins van plan te zijn om te stoppen met de oorlog. Hij gaf een opmerkelijke toespraak voor de Russische televisie. Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn gaat in op Poetins toespraak en komt met het laatste nieuws uit Oekraïne.

Luister ook | #54: Hoe Maastricht van Europa profiteert

Solidair met Oekraïne

Het Westen is solidair met Oekraïne door wapens te leveren aan het land en door sancties in te stellen tegen Rusland. Maar dat niet alle neuzen dezelfde kant opstaan bleek deze week toen drie centraal-Europese landen zelf Oekraïne bezochten. Wat heeft het Westen nog meer in petto voor Oekraïne tegen Rusland of leidt onze solidariteit nergens toe? Daarover te gast is Kati Piri, buitenlandwoordvoerder namens de PvdA in de Tweede Kamer.

Luister ook | #119 Biden en het zwarte goud

Postma in Amerika

Waar Russische staatsmedia zoals RT en Sputnik in Europa verbannen zijn kan je in Amerika nog altijd naar Russische propaganda luisteren. Dat gaat via Sputnik Radio. Amerika-correspondent Jan Postma beluisterde de zender een avond en laat horen wat hij ervan vindt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 17, 2022
Cancelcultuur tegen Rusland
2617

Dat Rusland hard geraakt wordt door sancties is een logisch gevolg van de acties van Poetin. Maar ondertussen worden Russen in Nederland aangesproken op de oorlog en richt het anti-Russische sentiment zich ook op de Russische cultuur, terwijl het zich juist tegen Poetin zou moeten richten. Volgens voormalig Rusland-correspondent Michel Krielaars is er sprake van een cancelcultuur tegen Rusland. Hij is te gast.

Luister ook | Ondernemers vierkant achter anti-Russisch EU-beleid

Oekraïne-debat

Door de oorlog in Oekraïne is het belang van een goed buitenland- en defensiebeleid weer extra duidelijk geworden. Ondertussen vluchten Oekraïners voor de oorlog richting de EU-buurlanden. De Tweede Kamer debatteert er donderdag over. Te gast is Don Ceder, buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer, namens de ChristenUnie.

Luister ook | #53: Frans Timmermans zit op (te) hete kolen

Poetin spreekt

President Poetin heeft in een publieke kabinetsbijeenkomst weer van zich laten horen, terwijl 's ochtends het overleg tussen de buitenlandministers Kuleba en Lavrov van Oekraïne en Rusland op niets uitliep. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn heeft het laatste nieuws.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 10, 2022
EXTRA | Het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
3327

In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Meindert Schut geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 06, 2022
Ondernemers vierkant achter anti-Russisch EU-beleid
2991

Ondernemers in Europa kunnen zich vinden in de sancties die de EU heeft ingesteld tegen Rusland. Dat zegt Frank Heemskerk, secretaris-generaal van de European Round Table of Industry (ERT). Heemskerk - die in het verleden ook bewindvoerder bij de Wereldbank en staatssecretaris was -  doet ook een oproep aan Europa om meer zelfvoorzienend te worden in het digitale domein.

Luister ook | #52: De kanttekeningen bij een krankzinnige week in Europa

Europa Update: Oekraïne

Het laatste nieuws uit Oekraïne is dat het megakonvooi van de Russen tot stilstand is gekomen op weg naar Kiev. Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn heeft het laatste nieuws.

Luister ook | BNR Special | Vlucht uit Oekraïne

Knarsetandend kijkend China

China zit met de Russische invasie in Oekraïne in zijn maag. Het land veroordeeld de inval niet hardop, maar gaf wel een duidelijk signaal door zich te onthouden van stemming bij anti-Russische revoluties in de Veiligheidsraad en Algemene Vergadering van de VN. Te gast is Ron Keller, voormalig ambassadeur in China, Rusland en Oekraïne.

Luister ook | #117 Terug van weggeweest: Koude Oorlog

Postma in Amerika

De oorlog in Oekraïne vormde een belangrijk onderdeel van de State of the Union van president Biden. Hij kwam met nog meer sancties richting Rusland. Toch waren de reacties op zijn rede wisselend, legt Amerika-correspondent Jan Postma uit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 03, 2022
BNR Special | Vlucht uit Oekraïne
1493

Contact met onze correspondent Joost Bosman in Kiev gaat moeizaam. Met spraakberichten over en weer proberen we zo goed en kwaad als het kan contact te houden. We zenden de berichten uit op de radio, spreken hem af en toe telefonisch, maar het blijven fragmenten. Samen met een vriendin ontvlucht hij Kiev, en reist via Lviv naar het veilige Polen. 

In Vlucht Uit Oekraïne neemt Connor Clerx je mee op de reis van Joost Bosman, van Kiev naar Polen. 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 02, 2022
EXTRA | Het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
3009

In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Mark Beekhuis geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en natuurlijk verslaggever Geert Jan Hahn.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 26, 2022
Escalatie in Oekraïne
2120

Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken?

In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special.

Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier.

Hugo Reitsma ontvangt: 

Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, van Boekesteijn en de Wijk

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast

(Oost-) Europa verslaggever Geert Jan Hahn, van de Europapodcast en de perestrojkast 

en Europa correspondent Stefan de Vries, van de Europapodcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 22, 2022
BNR De Wereld | Poetin’s woorden of Poetin’s daden?
2783

Er komt géén oorlog in Oekraïne, zegt Poetin herhaaldelijk. Toch is de rest van de wereld daar nog niet zo zeker van. Volgens president Biden is de kans op een Russische inval juist heel groot. Te gast is journalist en Ruslandkenner Hubert Smeets. 

Luister ook | 
Nederlandse server betrokken bij cyberaanval Oekraïne offline; bedrijf hostte eerder extreemrechtse vizier op links

Europa Update

Europaverslaggever Geert Jan Hahn heeft nieuws uit Oekraïne. Cyberaanvallen op het Oekraïense ministeries en banken liepen via een Nederlandse server. En dat heeft grote gevolgen voor Oekraïne, maar ook voor Europa. Te horen is ook Lada Roslycky, ze adviseert bedrijven en landen op het gebied van defensie, veiligheid en cyberveiligheid. 

Luister ook | #50 Het deksel op de Poolse en Hongaarse neus

Iran-deal

De Verenigde Staten sluiten het liefst zo snel mogelijk een Iran-deal. Heeft Iran zelf ook haast? Of hebben ze hun ogen gericht op China? Dat vragen we aan politiek analist en Iran-kenner Damon Golriz.

Luister ook | #115 'Bad mother-truckers'

Postma in Amerika

De Amerikaanse congresverkiezingen zijn pas in november. Maar in Texas is de verkiezingsgekte al begonnen. Daar kun je al stemmen voor de primaries. En bij de Super Bowl was de eerste verkiezingsspot te zien. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 17, 2022
De week van Macron in Oekraïne
2714

Het is erop of eronder voor de Europese Unie in het conflict rond Oekraïne. De Franse president Macron doet zijn uiterste best om de gemoederen te bedaren. En het verdrag van Maastricht viert deze week zijn dertigste verjaardag. Lukt het de Europese Unie om te laten zien wat ze waard is? Te gast is Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan Maastricht University en maker van de podcast Café Europa.

Luister ook | Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.

Europa Update

Het was weer een week voor diplomatieke krachtmetingen in Europa, en dat gold vooral voor Macron. Hij was bij Poetin, bij de Oekraïnse president Zelenski, en belde met Verder overlegt hij met de 'Weimar Dreieck' én in het Normandië-format met Duitsland.  Macron schaakt op allerlei borden tegelijk. 

Luister ook | #49 Een overvloed aan Europese studenten

De Indische Doofpot

De Verjaringswet uit 1971 moest verhinderen dat oorlogsmisdaden niet zouden verjaren. Dat gebeurde ook, met één uitzondering. De misdaden uit de dekolonisatieoorlog met Indonesië. Te gast onderzoeksjournalist Maurice Swirc, die schreef een boek over hoe het kan dat die misdaden nooit zijn vervolgd. 

Luister ook | #114 De strijd tegen keizer Trump

Postma in Amerika

Dat Trump documenten uit het Witte Huis mee naar huis nam, krijgt een serieuzer vervolg. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 10, 2022
'Landen moeten minder spierballen tonen in Oekraïnecrisis'
3001

SP-senator Tiny Kox is gekozen tot voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Hij treedt aan in een tijd waarin ook de Raad wordt geconfronteerd met de Oekraïnecrisis. Maar er zijn ook zorgen over Turkije en Bosnië-Herzegovina. Hij roept op tot het leveren van verstand en diplomatie, niet op het leveren van wapens.

Luister ook | Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.

Europa Update

De Oekraïense hoofdstad Kiev was het diplomatieke epicentrum van de wereld deze week. Wereldleiders kwamen en gingen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was erbij. Hij omschrijft vooral de manier waarop premier Rutte en minister Hoekstra werden ontvangen als een 'stoelendans'.

Luister ook | #48 Europese veiligheid en de aanhoudende Russische dreiging

Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Beijing gaan vrijdag van start. De Spelen worden overschaduwd door corona en diplomatieke boycots. Bij de vorige Spelen van Beijing in 2008 was het beeld van China nog heel anders. Te gast is voormalig China-correspondent Oscar Garschagen.

Luister ook | #113 Biden valt uit zijn rol

Postma in Amerika

Gerrymandering is een begrip dat Democraten altijd woest maakt. Het zijn immers de Republikeinen die het vaak toepassen. Maar nu doen de Democraten het opeens zelf. Het was ook de week waarin de Democraten zich rot schrokken. Een senator belandde in het ziekenhuis waardoor de partij zijn meerderheid in de Senaat opeens kwijt was. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 03, 2022
Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.
2980

In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn.

Wat is de kern van het conflict over Oekraïne, welke rol speelt de EU, was die speech van Biden over de gevolgen van een ‘minor incursion’ nou briljant of idioot, en wie trekt er in deze ruzie aan het langste eind?

Je hoort het in deze eenmalige special van de geopolitieke podcasts van BNR. 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 01, 2022
Europa eensgezind en verdeeld tegelijk over Oekraïne
2735

Juist nu Europa bedreigd wordt door het conflict aan de grens met Oekraïne, blijven de Europese landen verdeeld over het antwoord daarop. Minister Hoekstra noemde de EU ‘eensgezind’, toch is er nog geen akkoord. Bernard Hammelburg praat erover met Rem Korteweg, senior onderzoeker Europa van Instituut Clingendael. En Europa-verslaggever Geert Jan Hahn heeft het laatste nieuws.

Luister ook | Als de Russen (online) komen

Italiaanse presidentsverkiezingen

Italië kiest, op bijna Vaticaanse wijze, een nieuwe president. Meer dan duizend afgevaardigden zijn al sinds maandag bij elkaar in Rome om een keuze te maken. De grote vraag is of ‘Super Mario’ Draghi het roerige premierschap opgeeft voor het rustige presidentschap. Te gast is Catherine de Vries, hoogleraar politicologie aan de Bocconi Universiteit van Milaan.

Lees ook | Van premier tot president: verruilt Draghi zijn functie?

Postma in Amerika

President Biden mag een rechter gaan kiezen voor het Hooggerechtshof nu Stephen Breyer heeft aangekondigd met pensioen te zullen gaan. Biden wordt nu geconfronteerd met een verkiezingsbelofte, die hij deed tijdens de voorverkiezingen deed in South Caroline: het benoemen van een zwarte vrouw. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 27, 2022
Europa's bijrol in Oekraïne
2645

In de Oekraïne-kwestie tussen Rusland en het Westen speelt de EU een bijrol, terwijl het over ónze veiligheid gaat. Bernard Hammelburg praat erover met Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66). Hij denkt dat het niet helpt als het Westen openlijk uitspreekt dat Oekraïne niet bij de NAVO komt en hoopt dan ook niet op Westerse concessies aan Poetin.

Luister ook | Clash van grote woorden tussen VS en Rusland

Eén jaar president Biden

Joe Biden is deze week exact één jaar president van de Verenigde Staten. Hij markeerde dat jubileum met een persconferentie, maar daarin moest hij zich vooral verdedigen. Bidens 'approval rating' staat namelijk op een recordlaagte. Ondertussen ging in het Capitool de strijd om de kieswethervormingen gewoon door. Amerikanist Koen Petersen en Amerika-correspondent Jan Postma kijken naar Bidens presidentschap tot nu toe.

Luister ook | Knokken om kiesrecht

Europa Update: Italiaanse presidentsverkiezingen

Italië krijgt volgende week een nieuwe president. Vanaf maandag gaan ruim duizend gedelegeerden daarover met elkaar in conclaaf. Volgens geruchten gaat premier Mario Draghi een gooi doen naar de functie, maar wie er exact meedoen is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de stemming vanwege coronamaatregelen plaatsvindt in een parkeergarage. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn sprak erover met PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten.

Luister ook | Leiden leidt de Europese wetenschap

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 20, 2022
Clash van grote woorden tussen VS en Rusland
2625

De clash tussen de VS en Rusland lijkt er vooral één van dreigende taal te zijn. Zo had Rusland het zelfs over de dreiging van een Derde Wereldoorlog. Beide partijen blijven met elkaar praten, om de NAVO. Is daarmee de ergste kou uit de lucht? Te gast is Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Europa Update

De NAVO praat deze dagen niet alleen met Amerika en Rusland, maar ook met het land waar alle ophef eigenlijk om draait: Oekraïne. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn is op locatie en legt uit hoe de vlag erbij hangt.

De Franse verkiezingscampagne

Emmanuel Macron is er alles aan gelegen om zijn herverkiezing veilig te stellen. De concurrentie komt vooral van rechts. De grootste kanshebber om het Macron moeilijk te maken zijn niet de rechtspopulisten Le Pen of Zemmour, maar de Gaullistische Valerie Pecresse. Te gast is historicus en Frankrijk-kenner Niek Pas.

Postma in Amerika

Een aantal Republikeinse senatoren spreken oud-president Trump tegen. Zij ontkennen dat er sprake is van verkiezingsfraude, waar Trump nog altijd in gelooft. Ook de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, verdedigde de senatoren. Daar liet Trump het niet bij zitten, legt Amerika-correspondent Jan Postma uit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 13, 2022
Twistappel Oekraïne doet Koude Oorlog herleven
2933

De spanningen tussen Amerika en Rusland nemen Koude Oorlog-achtige vormen aan. In theorie zou er zelfs een hete oorlog kunnen ontstaan. De oorzaak: Oekraïne. Na een telefoongesprek tussen Biden en Poetin treffen beide landen elkaar komende week. Bernard Hammelburg praat erover met Hubert Smeets, columnist en Rusland-deskundige van Raam op Rusland.

Hong Kong

China vergroot zijn invloed in Hong Kong in rap tempo. Nu is de vrije pers aan de beurt. Afgelopen week sloten de laatste twee grote mediaorganisaties hun deuren uit angst voor de dreiging uit Beijing. Te gast is oud-inwoner van Hong Kong en voormalig CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier.

Europa Update

Wanneer een land lid wordt van de Europese Unie is het gebruikelijk dat ook diens taal erkent wordt. Maar soms duurt dat even. Zo werd Ierland al in 1973 lid van de Unie, maar de Ierse taal is pas sinds deze week een officiële taal in Brussel en Straatsburg. Daarover hoor je Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Postma in Amerika

De VS staat stil bij de bestorming van het Capitool in Washington DC, precies een jaar geleden. Er zijn veel verschillende herdenkingen en toespraken, maar die van Donald Trump gaat niet door. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit hoe dat komt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 06, 2022
Spionageschandaal Pegasus is terug
2823

Het spionageschandaal Pegasus is terug. Afgelopen zomer bleek dat onder meer journalisten en politici uit minstens 40 landen door inlichtingendiensten waren gehackt met de Pegasus-software uit Israël. Nu blijkt dat Polen er ook door getroffen is. De Poolse oppositie is in 2019 bespioneerd met de software. Het wordt al het Poolse Watergate-schandaal genoemd. Bernard Hammelburg praat met VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. En Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit hoe er in Polen gereageerd wordt.

Luister ook | Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig

Energieprijzen

De energieprijzen zijn dit jaar hard gestegen. Vooral de prijs van gas ging door het dak. Hoewel de prijzen sinds een week weer dalen, ligt de prijs nog altijd veel hoger dan vorig jaar. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat zijn de verwachtingen voor 2022? Te gast is René Peters, energie-expert verbonden aan TNO.

Luister ook | Kernenergiebeleid komt nog niet tot de kern

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 30, 2021
Kernenergiebeleid komt nog niet tot de kern
2834

Nederland krijgt er mogelijk twee nieuwe kerncentrales bij volgens het coalitieakkoord. Tegelijkertijd moet de Europese Commissie besluiten of kernenergie als groene investering beschouwd mag worden, maar in Brussel is men het nog niet eens. Bernard Hammelburg praat met Wim Turkenburg, emeritus hoogleraar wetenschap, technologie en samenleving aan de Universiteit Utrecht. En Europa-verslaggever Geert Jan Hahn licht de Brusselse worsteling toe.

Chaos in Libië

Libië verkeert al tien jaar in chaos, na de dood van Moammar Kaddafi. Zijn zoon Saïf al-Islam rammelt nu aan de poort, maar hij mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. Na de Arabische Lente en de moord op Kaddafi senior kent het land minimaal twee regeringen, maar in het land zelf zijn ook nog allerlei stammen die gebieden in hun greep houden. Daarover voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Postma in Amerika

Donald Trump heeft zijn boosterprik gehaald. Vanuit het kamp der Trumpisten kwamen wisselende reacties, en in een zaal werd hij voorzichtig uitgejouwd. Vooral de influencers en talking heads uit die vleugel van de Republikeinen lieten van zich horen over waarom zij zich nooit zouden laten vaccineren, waaronder Sarah Palin. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 23, 2021
'Europa pakt geopolitieke rol te weinig'
2591

Nederland heeft eindelijk een coalitieakkoord. Juist op het moment dat Rusland aan de Oekraïense poort rammelt. Welke rol geopolitieke rol moet Europa op zich nemen en welke rol heeft Nederland daarin? Bernard Hammelburg praat met Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

China vreest Omikronvariant

China wist grotendeels te ontsnappen aan de deltavariant van het coronavirus. Inmiddels zijn de eerste besmettingen met de Omikronvariant geconstateerd. Het land vreest een nieuwe besmettingsgolf. Daarover te gast is voormalig China-correspondent Oscar Garschagen.

Europa Update

Het is het oosten dat de klok slaat in Europa. Op de laatste EU-top van het jaar staat de omgang met Rusland centraal en woensdag sprak de EU met landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië over de Russische dreiging. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn hoor je over de maatregelen die die landen wensen, waaronder 'preventieve sancties'.

Postma in Amerika

SMS’jes van Fox News houden Amerikanen bezig. Anchors Laura Ingraham en Tucker Carlson hadden op 6 januari contact met Trumps toenmalige stafchef Mark Meadows over de bestorming op het Capitool in Washington. Achter de schermen bleken zij daar heel anders over te denken dan ze op het nieuws lieten weten. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 16, 2021
Ben Knapen: landen verrast door Bidens politieke boycot Spelen
2611

Bernard Hammelburg spreekt met Ben Knapen, de demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De relatie met Rusland staat onder druk nu Amerika aanwijzingen heeft voor een mogelijke Russische inval in Oekraïne, Duitsland gaat verder zonder Angela Merkel en de val van Afghanistan houdt politiek Den Haag nog altijd bezig. Ondertussen wordt Europa verrast door de politieke boycot van de Olympische Spelen door onder meer de VS.

Narcostaat Syrië

Grote voorraden Captagon, een amfetamine-achtige drug, worden gevonden in Europa en het Midden-Oosten. Deze zijn afkomstig uit Syrië, dat met recht een nieuwe narcostaat genoemd mag worden. President Assad en zijn vrienden verkopen het om toch nog aan geld te komen, nu de Syrische economie in puin ligt na 10 jaar burgeroorlog. Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.

Europa Update

Nu het einde van het jaar nadert duiken er lijstjes op. Zo komt POLITICO met een lijst van machtigste mensen in Europa. De eer gaat dit jaar naar de Italiaanse premier Mario Draghi. Met zijn jarenlange ervaring als ECB-baas heeft Draghi Italië een hoger aanzien weten te geven. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn vat het politieke jaar van Draghi samen.

Postma in Amerika

Terwijl president Biden het druk had met Vladimir Poetin, bleef oud-president Trump de aandacht opeisen. Trumps mediabedrijf heeft een congreslid binnengehaald als nieuwe CEO. En uit het boek van Trumps voormalige stafchef Mark Meadows blijkt dat Trump veel zieker was dan gedacht toen hij corona had. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 09, 2021
Jeanine Hennis over chaos in Irak
2701

Taiwan waarschuwt voor China

China zet steeds openlijker in op inlijving van Taiwan. Om steun te vergaren maakte Harry Tseng, de onderminister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, een tour door Europa. Bernard Hammelburg sprak hem bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hoewel Nederland Taiwan - net als de meeste landen - niet erkent, betekent dat volgens Tseng niet dat Nederland de banden met Taiwan niet verder kan aanhalen. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans reageert.

Luister ook | Komt Erdogans AKP nog door de APK?

Europa Update

Hij was de wonderboy van Europese conservatief-rechts. Nu neemt Sebastian Kurz afscheid van de politiek. De Oostenrijkse oud-bondskanselier wordt achtervolgd door een corruptieschandaal. Daarom besloot hij eerder al om zijn ambt neer te leggen, maar nu stapt hij dus helemaal uit de politiek. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit waarom Kurz tot dit besluit is gekomen.

Luister ook | #39 De communicatiecrisis van Mark en Hugo door een Europese bril

Postma in Amerika

Opvallende aankondigingen in de Amerikaanse politiek deze week. Stacey Abrams stelt zichzelf kandidaat voor het gouverneurschap van Georgia, tot grote vreugde van de Democraten. En Mehmet Oz, de beroemde tv-dokter van Oprah Winfrey, wil namens de Republikeinen meedingen naar een Senaatszetel voor de staat Pennsylvania. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit.

Luister ook | #104 Spanning te snijden tijdens kalkoen snijden

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 02, 2021
Komt Erdogans AKP nog door de APK?
2611

Stoplichtcoalitie in Duitsland

Duitsland heeft een nieuwe regering. De rode sociaaldemocratische SPD, de gele liberale FDP en de Groenen vormen samen een 'stoplichtcoalitie'. Een progressief kabinet dat vooral in wil zetten op duurzaamheid en digitalisering. Te gast is René Cuperus, Duitslandkenner verbonden aan Instituut Clingendael en gastonderzoeker aan het Duitsland Instituut.

Luister ook | 'Nederland had eerder moeten beginnen met boosters'

Europa Update

Nu Duitsland een nieuwe coalitie heeft, weet ook de Europese Unie waar het aan toe is. Polen en Hongarije weten dat deze Duitse coalitie de rechtsstaat zeer belangrijk vindt en mogelijk dus een stokje steekt voor de coronagelden. Ook voor Europarlementariërs gaat er het één en ander veranderen. Daarover Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | #38 Wie... is... de president?

Postma in Amerika

Democraten zijn kritisch op president Biden. Sommigen vinden hem niet zichtbaar genoeg. Tegelijk meldt het Witte Huis dat Biden ook in 2024 mee wil doen aan de verkiezingen. Of Trump mee gaat doen wil hij nog niet zeggen, maar zijn team werkt al wel aan peilingen. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 25, 2021
'Nederland had eerder moeten beginnen met boosters'
2666

Schaduwoorlog Uruzgan

De Nederlandse militaire missie in het Afghaanse Uruzgan behoorde tot de grootste missies van ons land na de Tweede Wereldoorlog. Een missie die politiek zeer gevoelig lag. Zo viel het kabinet-Balkenende IV erover. De missie werd voorgesteld als opbouwmissie, maar was in feite een vechtmissie. Olof van Joolen schreef er samen met Silvan Schoonhoven een boek over: Schaduwoorlog Uruzgan. Van Joolen is te gast, samen met veteraan Ludy de Vos die daar diende.

Luister ook | Europa's koekje van eigen deeg tegen China

Europa Update

Net als anderhalf jaar geleden is Europa weer een lappendeken aan het worden van coronamaatregelen. Zo heeft Oostenrijk een lockdown voor gevaccineerden, moet je in Italië ook op je werk je coronapas laten zien, en heeft België een thuiswerkverplichting. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn zet de Europese landen op een rijtje en legt uit wat de Europese Commissie hiermee aan moet.

Luister ook | #37 Vaccinatievrijheid in Europa

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 18, 2021
Europa's koekje van eigen deeg tegen China
2589

Luister ook | 'Apocalyptische boodschap klimaattop achterhaald'

Europa Update

Duizenden vluchtelingen proberen vanuit Belarus EU-lidstaten Polen, Letland en Litouwen te bereiken. President Loekasjenko van Belarus laat de vluchtelingen ophalen uit Irak en Afghanistan om de EU onder druk te zetten. Nu de NAVO en Rusland zich ermee bemoeien is het uitgemond in een geopolitieke kwestie. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn komt met de laatste stand van zaken, samen met oud-Rusland-correspondent Michel Krielaars.

Luister ook | #36: 'Schade Limburg is mogelijk een overschatting van één miljard euro'

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 11, 2021
'Apocalyptische boodschap klimaattop achterhaald'
2692

Luister ook | Frans Timmermans over de klimaattop en de Green Deal

Naast Van Hattum zijn ook Tom Middendorp, voorzitter van de internationale militaire commissie voor klimaat en veiligheid en voormalig commandant der strijdkrachten, en Jilles van den Beukel, , energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), te gast. Middendorp waarschuwt voor de ontwrichtende effecten die klimaatverandering op de veiligheid in sommige delen van de wereld kan hebben. Van den Beukel hamert op een goede balans tussen fossiele en duurzame energie op korte termijn. De vraag naar olie en gas zal nog tot 2030 blijven stijgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 04, 2021
Frans Timmermans over de klimaattop en de Green Deal
2587

Lees ook | Timmermans: 'Brussel gniffelt' om uitblijven Nederlandse plannen voor herstelfonds

Orbán en de Hongaarse opstand

De Hongaarse premier Viktor Orbán politiseert de herdenking van de opstand in zijn land van 1956. Deze weken is het exact 65 jaar geleden dat de Sovjet-Unie het land binnenviel nadat er grootschalige protesten waren losgebarsten. Orbán voelt de hete adem van de oppositie in de nek en gebruikt de opstand nu om de verkiezingscampagne aan te zwengelen. Daarover Kati Piri, PvdA-Tweede Kamerlid en bovendien zelf geboren in Hongarije.

Luister ook | Orban in het nauw door uitdager

Europa Update

Het evenementencentrum waar de klimaattop in Glasgow gehouden wordt biedt naast een plek voor formele onderhandelingen ook genoeg wandelgangen voor tête-à-têtes over gevoelige onderwerpen. Eén zo'n gevoelig onderwerp is het EU Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat dat is en waarom het zo gevoelig ligt.

Luister ook | Onbetaalbare imagoschade voor Nederland en Den Haag

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 28, 2021
Orban in het nauw door uitdager
2556

Europa Update: Polen toch op de agenda

Europa-verslaggever Geert Jan Han volgt de tweedaagse top in Brussel. En daar staat Polen tóch op het menu. De Europese Commissie stemt over de rechtsstaat in Polen. Of er maatregelen genomen gaan worden, zijn niet alle landen het over eens.

Luister ook | #33 Brussel op je bordje: bon appétit

Postma in Amerika

De bijdrage van Jan Postma in BNR De Wereld hoor je nu elke week als podcast. Oud-president Donald Trump komt met een eigen social media platform en met een videodienst, waarop je alles mag zeggen. Correspondent Jan Postma heeft de gebruikersvoorwaarden vast voor je doorgekamd. En alvast een tipje van de sluier: pesten mag niet.

Luister ook | #99 Kwakkelen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 21, 2021
Nederland had geen idee wie er in Afghanistan voor ons werkte
2508

Luister ook | 'Europa kan niet zonder China'

Europa Update

De Europese Commissie heeft deze week zijn Arctische strategie gepresenteerd. Dat doet de vraag rijzen wat Europa te zoeken heeft op de Noordpool. 'Volgens de EU best veel', legt Europa-correspondent Stefan de Vries uit. 'Lidstaten Zweden en Finland liggen binnen de Poolcirkel. De EU wil meewerken aan een vreedzaam, duurzaam en welvarend Noordpoolgebied.

Luister ook | #32 Grensoverschrijdende Europese journalistiek

Postma in Amerika

In Virginia wordt nu hard campagne gevoerd voor de gouverneursverkiezingen in november. Uiteraard is daarin ook een grote rol weggelegd voor oud-president Donald Trump.

Let op: vanaf zaterdag hoor je Postma in Amerika elke week in de Amerika Podcast. Te vinden via bnr.nl of via je favoriete podcastapp.

Luister ook | #98 Trumps schaduw

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 14, 2021
'Europa kan niet zonder China'
2703

Luister ook | Rukje naar links in Duitsland

Europa Update

De Europese Unie blijft voorlopig bestaan uit 27 lidstaten. In Slovenië vond een top van de EU en de Westelijke Balkan plaats. De EU-leiders spraken hun steun uit voor de toetreding van zes Balkanlanden, maar dan wel pas op de lange termijn. Daarnaast zorgden de Pandora Papers voor de nodige opschudding. Daarover Europa-correspondent Stefan de Vries.

Luister ook | #31 Het Europese gevecht tegen jouw hoge energierekening

Postma in Amerika

President Biden moet allerlei mensen benoemen op diplomatieke posten. Er is alleen één iemand die dwarsligt: Ted Cruz. De Senator en voormalig presidentskandidaat zorgt voor flink wat irritatie in Washington. Tegelijk blijft de weerstand tegen dokter Fauci en de coronavaccinaties groot in de Amerikaanse politiek. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit hoe dat zit.

Luister ook | #97 Nagelriemen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 07, 2021
Rukje naar links in Duitsland
2644

Luister ook | Duitse verkiezingen: Merkel uit, Scholz in?

Europa Update

Met de Duitse verkiezingen achter ons kan ook Europa de balans gaan opmaken. 'Na deze historische crisis is er geen tijd te verliezen: Europa heeft een sterke en betrouwbare partner nodig in Berlijn', twitterde David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement. De Spaanse premier Sanchez reageerde verheugd op de overwinning van zijn sociaaldemocratische broeder Scholz. Toch blijft pnzeker welke kant Duitsland op gaat bewegen onder een nieuwe kanselier. Je hoort Europa-correspondent Stefan de Vries.

Luister ook | #30 Europa na het Merkeliaanse tijdperk

Amerika Podcast

Een belangrijke week voor president Biden. Zo zette hij alles op alles om een shut down te voorkomen. De Democraten en Republikeinen onderhandelen stevig, maar niet non-stop. Woensdagavond vond er een honkbalwedstrijd plaats voor Congresleden. Een traditie in de Amerikaanse politiek. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | #96 Make or break voor Biden

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 30, 2021
Duitse verkiezingen: Merkel uit, Scholz in?
2556

Luister ook | 'Poetin wint verkiezingen ondanks verlies'

Europa Update

De Europese Unie - onder aanvoering van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen - is boos vanwege de totstandkoming van het AUKUS-pact tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Vooral de manier waarop Frankrijk is gepasseerd doet Brussel pijn. Daarover Europa-correspondent Stefan de Vries.

Luister ook | #29 BNR in Berlijn: verkiezingsshow aan de Spree

Postma in Amerika

Het zijn zware tijden voor president Biden. Zo is er veel te doen rondom het AUKUS-pact met Australië en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Washington gaat het niet van een leien dakje. De neuzen staan niet dezelfde kant op, ook niet binnen zijn eigen partij. Daarom nodigde Biden Democraten uit in het Witte Huis. Daarover Amerikacorrespondent Jan Postma.

Luister ook | #95 Biden in nauw

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 23, 2021
'Poetin wint verkiezingen ondanks verlies'
2500

Luister ook | 20 jaar na 9/11: De 'War on Terror' woedt voort

Europa Update

Het Europese Parlementaire jaar is weer geopend en dat gebeurde met de al bijna traditionele State of the Union in het Europees Parlement, woensdag in Straatsburg. Europese commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak over de ziel van Europa en roemde de Unie in de coronacrisis. Europacorrespondent Stefan de Vries luisterde naar deze, wat Amerikaans aandoende, exercitie.

Luister ook | #28 Borstklopperij door Von der Leyen tijdens de State of the Union

Postma in Amerika

Amerika's hoogste militair Mark Milley is in opspraak gekomen. Milley zou twee keer met zijn Chinese collega hebben gebeld omdat hij bang was dat voormalig president Donald Trump een oorlog zou starten tegen China. Dat valt volgens The Washington Post te lezen in het nieuwe boek van Watergate-veteraan Bob Woodward. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | #94 Strijd in de superstaten

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 16, 2021
20 jaar na 9/11: De 'War on Terror' woedt voort
2662

Luister ook | Lessen van Afghanistan

Europa Update

Net als in de rest van de wereld wordt er ook in Europa onderscheid gemaakt in een tijd voor en na 9/11. Toch is er in Europa ook een voor en na 2015, na de aanslagen in Parijs, Brussel en de grote vluchtelingencrisis. Sindsdien wordt er meer samengewerkt in Europa op het gebied van terrorismebestrijding, maar het kan nog altijd beter. Daarover schuift Europaverslaggever Geert Jan Hahn aan.

Luister ook | #27 Als ik Ursula zou zijn, dan...

Luister ook | #93 Land in rouw

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 09, 2021
Lessen van Afghanistan
2886

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 02, 2021
Einde evacuatie
2834

Luister ook | Klopjacht Taliban begonnen

Postma in Amerika

In Amerika probeert het Witte Huis de beeldvorming rondom het vertrek uit Afghanistan te veranderen. Zowel de Democraten als de Republikeinen zijn woedend over de chaotische aftocht uit Kaboel, dus focust het team van Biden de aandacht op de historisch grote omvang van de evacuatie. Daarover correspondent in Washington Jan Postma.

Luister ook | Het Afghaanse luchtkasteel

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 26, 2021
Klopjacht Taliban begonnen
2957

Luister ook | Lukashenko's nucleaire dreigement

Europa update

Ook in andere Europese landen krijgen regeringen op hun donder vanwege de chaotische evacuatie uit Kaboel. En de Europese Commissie komt met de eerste uitgebreide reactie op de situatie in Afghanistan, Daarover Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | #24 Biden, bedankt! Was getekend, Europa.

Postma in Amerika

In Amerika neemt de kritiek op president Joe Biden toe over de chaotische aftocht uit Afghanistan, maar Biden blijft zijn beslissing glashard verdedigen. En ondertussen komen in Washington de eerste vluchtelingen aan. Daarover correspondent Jan Postma.

Luister ook | #90 Het Afghaanse luchtkasteel

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 19, 2021
Lukashenko’s nucleaire dreigement
3016

Luister ook | 'Nieuws irandeal is kansloos'

Europa Update

Door de invoering van de nieuwe mediawet verliest Polen de steun van hun trouwste bondgenoot, de Verenigde Staten. Een relatie die diepe historische wortels heeft staat onder druk. Polen ligt al langer overhoop met Brussel vanwege de omstreden hervormingen in het rechtssysteem. Schrikt Polen terug nu ook voor Amerika de maat vol is? Daarover Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | #22 Europese landen willen geen vluchtende Afghanen

Postma in Amerika

De Amerikaanse regering houdt er rekening mee dat de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen een maand al valt. De opmars van de Taliban gaat veel sneller dat verwacht. Toch blijft president Joe Biden bij zijn beslissing. Amerika vertrekt. Correspondent Jan Postma sprak met meerdere veteranen over de val van Afghanistan.

Luister ook | #89 Grijpgrage Gouverneur

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 12, 2021
'Nieuwe Irandeal is kansloos'
2972

Europa update

Roemenië doneert miljoenen coronavaccins aan westerse EU-landen. Maar als je dan in de cijfers duikt, dan is dat zeer opvallend. In Roemenië heeft 70% van de bevolking een eerste prik gehad en is nog maar 30% volledig gevaccineerd. Ierland en Denemarken, de landen die de vaccins overnemen, kennen een volledig vaccinatiepercentage van 73%. Europaverslaggever Geert Jan Hahn concludeert dat er sprake is van een 'ijzeren vaccingordijn' in Europa. Ondertussen willen sommige westelijke landen al overgaan op een derde prik, een zogeheten booster.

Postma in Amerika

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, ligt zwaar onder vuur vanwege een vernietigend rapport. Dat rapport concludeert dat hij elf vrouwen seksueel heeft lastiggevallen. Bijna niemand steunt hem meer, zelfs president Biden niet. Voor de meeste politici zou het dan einde verhaal zijn, maar Cuomo blijft strijden legt Amerika-correspondent Jan Postma uit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 05, 2021
De wanhopige strijd tegen het water
3035

Luister ook | Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig

Europa update

Nu de Taliban aan invloed wint in Afghanistan rijst de vrees voor een nieuwe vluchtelingenstroom uit het land naar Europa, zo berichtte BNR enkele weken geleden. Een verbaal spel tussen de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en de Turkse regering lijkt de aanzet te zijn tot een nieuwe Turkijedeal: een overeenkomst waarbij Europa en Turkije afspraken maken over de opvang van vluchtelingen in ruil voor een grote smak geld voor Erdogan. Europaverslaggever Geert Jan Hahn schuift aan.

Luister ook | #21 'Nord Stream 2 is gewoon een politiek project'

Postma in Amerika

Het mondkapje staat (weer) centraal in de Amerikaanse politiek. In het Huis van Afgevaardigden is het mondkapje weer verplicht, maar in de Senaat niet. Het zorgt voor felle discussies in Washington. Daarmee is het Capitool een soort miniatuur van Amerika. Om over de coronavaccinaties nog maar te zwijgen. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | #87 Murmelende mannetjes

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 29, 2021
Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig
2870

Luister ook | De naderende finish van 'Mutti Merkel'

Europa update

Het ging al tijden boven de markt, maar eindelijk is er dan een deal tussen de Verenigde Staten en Duitsland over de gaspijpleiding Nord Stream 2. Belangrijk voor veel Europese landen die er baat bij gaan hebben. Amerika was bang dat Rusland de pijpleiding zou gebruiken als politiek drukmiddel op Oekraïne. Volgens de Amerikaanse onderstaatssecretaris voor politieke zaken zal Duitsland maatregelen nemen als rusland dit toch doet. Toch zijn sommige Oost-Europese lidstaten nog niet gerustgesteld. Europaverslaggever Geert Jan Hahn schuift aan.

Luister ook | #20 'Deze watersnood wordt compleet gepolitiseerd'

Postma in Amerika

Fox News is behoorlijk kritisch op het Amerikaanse coronabeleid, zo ook op de vaccins. Alleen deze week is de zender opeens positief over de vaccins en roept het mensen op om corona serieus te nemen, met anchor Sean Hannity als opvallendste voorbeeld. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit wat hier aan de hand is.

Luister ook | #86 Medicijn tegen vaccinatie-stagnatie

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 22, 2021
De naderende finish van 'Mutti Merkel'
2739

Luister ook | Waar is Europa's Elon Musk?

Europa update

In haar 16 jaar als bondskanselier van Duitsland heeft Angela Merkel met legio regeringsleiders te maken gehad in de Europese Unie. 'Maar weinig regeringsleiders zullen na afloop zeggen dat Merkel verschrikkelijk was', denkt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Toch zal zeker Polen - en in mindere mate Hongarije - niet al te blij zijn met Merkel. Europa kijkt met spanning naar de Duitse Bondsdagverkiezingen van 26 september aanstaande.

Luister ook | #19 De schoonmaakbeurt van Frans Timmermans

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 15, 2021
Europa flirt weer met Erdogan
2745

Luister ook | Corona verslaat Angela

Europa update

Grote onduidelijkheid over het Spoetnik vaccin. In Slowakije blijkt dat Rusland namelijk een ander vaccin heeft geleverd. En dus niet het vaccin dat de EMA mogelijk gaat goedkeuren. En dat terwijl steeds meer landen uit de EU contracten willen sluiten met Rusland. Daarover Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

Luister ook | Europa Podcast #4 Tijd voor Volt om toe te slaan

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 08, 2021
Corona verslaat Angela
2587

Luister ook | EU: knokken om elke dosis

Myanmar

De VN gezant waarschuwt voor een bloedige burgeroorlog in Myanmar. De junta heeft al meer dan 500 demonstranten vermoord sinds de coup begin februari. Maar wat kan de buitenwereld doen? Te gast is oud-Kamerlid en oud-diplomaat Bram van Ojik.

Europa update

Slechts 10 procent van de Europese bevolking heeft één prik gehad. En daarom krijgt Europa een veeg uit de van WHO. Want volgens regiodirecteur Hans Kluge is het onacceptabel dat de vaccinatie zo traag gaat. Daarover Europaverslaggever Geert Jan Hahn,

Luister ook | #3 Europa Podcast: Wie geen Russisch gas wil, wil ook geen Russisch vaccin

Postma in Amerika

President Joe Biden komt met een gigantisch infrastructuurplan ter waarde van ruim tweeduizend miljard dollar. Al wekenlang wordt zijn plan vergeleken met de New Deal van oud-president Franklin Delano Roosevelt. Correspondent Jan Postma over de vraag of die vergelijking terecht is.

Luister ook | #69 Amerika Podcast: Bidens buitenlandse botsingen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 01, 2021
EU: knokken om elke dosis
2637

Luister ook | #2 Europa begrijpt de Nederlandse kiezer niet - op Vlaanderen na

Chinese sancties

Voor het eerst komen Europa en Amerika gezamenlijk met sancties tegen China vanwege de omstandigheden in Xinjiang. Peking reageerde woedend met eigen sancties, onder andere tegen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hoe kijken de Chinezen nu naar Europa en maakt dit alles nou echt iets uit voor de economische relatie? Daarover oud-China correspondent Oscar Garschagen.

Luister ook | Hoe gaat de relatie tussen het Westen en China zich ontwikkelen?

Postma in Amerika

President Joe Biden maakt zich op voor zijn eerste grote persconferentie. In veertig jaar liet nog nooit een Amerikaanse president daar zo lang op wachten. En dat zorgt voor allerlei geruchten. Daarover onze correspondent Jan Postma, dit keer vanuit New York.

Luister ook | Amerika Podcast #69: Bidens buitenlandse botsingen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 25, 2021
Jaap de Hoop Scheffer: 'Europa is onterecht genegeerd'
2656

Luister ook | Europa? Wat is dat ook alweer?

Heilige alliantie

Wereldwijd omarmen Evangelische christenen rechtse leiders zoals Trump, Orbán of Baudet. Waarom trekken die groepen elkaar aan? Te gast is Sander Rietveld, journalist voor Zembla en schrijver van het nieuwe boek: 'Nieuwe Kruisvaarders. De heilige alliantie tussen orthodoxe Christenen en radicaal-rechtse populisten.'

Luister ook | Verslikt Biden zich in Trump's erfenis

Postma in Amerika

President Joe Biden heeft zich uitgesproken over een uiterst gevoelig politiek thema. De filibuster. Dat is een middel van de minderheidspartij in het Congres om voorstellen te dwarsbomen. Een deel van de Democraten wil er vanaf. Maar de Republikeinen dreigen met verschroeide aarde als Biden aan de door hen geliefde filibuster komt. Daarover Jan Postma vanuit Washington.

Luister ook | Amerika Podcast #68: Grensgevallen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 18, 2021
Het BNR Buitenlanddebat 2021
2700

Luister ook | Europa? Wat is dat ook alweer?

De aanwezige kandidaten:

Ruben Brekelmans van de VVD

Martijn van Helvert van het CDA

Jan Paternotte van D66

Kati Piri van de PvdA

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 11, 2021
Aankondiging: Het BNR Buitenlanddebat 2021
30

De aanwezige kandidaten:

Ruben Brekelmans van de VVD

Martijn van Helvert van het CDA

Jan Paternotte van D66

Kati Piri van de PvdA

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 09, 2021
Europa? Wat is dat ook alweer?
2847
Mar 04, 2021
'Prik iedereen, daarna paspoort'
2764

Luister ook | De tomeloze tuimelingen van Brussel

Iran's bom

Amerika wil de Irandeal herstellen en doet verschillende kleine handreikingen aan Iran. Maar Teheran laat de uitgestoken hand van Joe Biden nog even bungelen. Wat is de Iraanse strategie? Bernard Hammelburg praat erover met politiek analist Damon Golriz.

Luister ook | Verslikt Biden zich in Trump's erfenis

Postma in Amerika

In Florida vindt dit weekend CPAC plaats, de conventie voor conservatief Amerika. Donald Trump zal hier zijn eerste grote speech geven sinds hij president-af is. En in de aanloop naar die speech waarschuwt de Republikein Mitt Romney dat als er niets gebeurd, Trump in 2024 weer de nominatie zal winnen. Wordt dit het moment dat Donald Trump de partij volledig overneemt? Onze correspondent Jan Postma is erbij en doet verslag.

Luister ook | Amerika Podcast #65: Corona, Cancun Cruz en conservatieve radio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 25, 2021
Super Mario gaat Italiaanse toestanden te lijf
2810

Luister ook | De tomeloze tuimelingen van Brussel

De Japanse worsteling met de Olympische Spelen

Tokio mag dit jaar, na een jaar uitstel, dan eindelijk de Olympische Spelen organiseren, maar de Japanse bevolking zit daar helemaal niet meer op te wachten. 80 procent van alle burgers ziet de Spelen niet meer zitten en ook 70 procent van de Japanse bedrijven hoopt dat deze 'coronaspelen' het liefst worden afgeblazen. Ondertussen is oud-Olympiër Seiko Hashimoto aangesteld om de Spelen van Tokio alsnog te redden, maar komt van uitstel toch afstel? Te gast is Radboud Molijn, directeur bij Global Bridges en Japan-watcher.

Lees ook | Nieuwe premier Japan niet de typische politicus

Postma in Amerika

President Biden is met een PR-offensief begonnen om steun te winnen voor zijn coronasteunplan van 1.900 miljard dollar, maar het was vooral oud-president Trump die de aandacht op zich wist te vestigen. Trump verbrak het stilzwijgen door het overlijden van radiopresentator Rush Limbaugh en belde in naar Fox News. Ondertussen houdt Trump vol dat hij de verkiezingen van afgelopen jaar gewoon gewonnen heeft. Amerika-correspondent Jan Postma schuift aan met het laatste nieuws.

Luister ook | Amerika Podcast | #64 Bidens beurt

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 18, 2021
De tomeloze tuimelingen van Brussel
2856

Luister ook | Nederlandse Sovjet-spion Blake verachtte Poetin

Impeachment Trump

Donald Trump is al drie weken geen president van de Verenigde Staten meer. Toch zijn alle ogen deze week weer op hem en de Senaat gericht in het tweede Impeachment-proces tegen Trump. Nooit eerder werd een president daadwerkelijk afgezet, en ook nu ziet het er zonnig uit voor Trump. Tegelijkertijd rommelt het zowel binnen de Republikeinse als Democratische partij. Daarover zijn te gast Amerika-correspondent Jan Postma en Amerikanist Koen Petersen.

Luister ook | Amerika Podcast | #63 De impeachment show

Luister ook | Postma in Amerika | Een gespleten Republikeinse partij

Svetlana Tichanovskaja

De oppositieleider van Belarus, Svetlana Tichanovskaja, vecht vanuit Litouwen door tegen president Loekasjenko. Een halfjaar geleden won Loekasjenko de presidentsverkiezingen in Belarus door grootschalige verkiezingsfraude. Tichanovskaja zoekt steun bij de 27 EU-lidstaten, maar zou ook geen nee zeggen tegen een kopje koffie met de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov. Geert Jan Hahn sprak voor de podcast BNR Perestrojkast exclusief met Svetlana Tichanovskaja en is te gast.

Luister ook | #84: Exclusief interview - Svetlana Tichanovskaja in BNR Perestrojkast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 11, 2021
Nederlandse Sovjet-spion Blake verachtte Poetin
2941

Luister ook | Van Mierlo voorzag grilligheid VS

Het Europese vaccinatiefiasco

Waar de vaccinatie tegen corona in landen als de VS, het VK, Israël en Bahrein als een trein loopt, blijft Europa flink achter. Nederland staat van alle EU-landen zelfs helemaal onderaan. Remco van de Pas is expert op het gebied van internationaal gezondheidsbeleid bij Clingendael en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hij is te gast.

Lees ook | Rusland en China staan klaar om in vaccinatiegat te duiken

Postma in Amerika

Binnen de Republikeinse partij speelt zich een flinke richtingenstrijd af, met twee vrouwen in de hoofdrol: Liz Cheney en Marjorie Taylor Greene. Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, probeert beide partijen binnenboord te houden. En president Joe Biden krijgt ondertussen hoofdpijn van zijn broer. Daarover onze correspondent Jan Postma vanuit Washington.

Luister ook | Amerika Podcast | #62 Decretenkampioen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 04, 2021
Van Mierlo voorzag grilligheid VS
2936

Luister ook | Timmermans omhelst Biden's Amerika

VN hulp aan Syrië

In Syrië bepaalt president Assad aan wie de VN hulp geeft. Dat vertelt oud-VN medewerker Fernande van Tets in een onthullend ooggetuigenverslag uit Syrië. Ze werkte een jaar lang voor UNRWA, de VN afdeling die zich richt op hulp aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Ze is te gast.

Luister ook | Tien jaar Arabische lente, tien jaar bloedvergieten

Postma in Amerika

Oud-president Donald Trump ontvangt hoog bezoek in Mar-a-Lago. De Republikeinse leider uit het Huis van Afgevaardigden Kevin Mccarthy komt langs. Ondertussen beraden de Democraten zich op een plan B nu het tweede impeachmentproces tegen Trump in het water dreigt te vallen. Teveel Republikeinen zijn tegen. Tekenen dat de partij Trump zeker niet wil laten vallen. Daarover onze correspondent Jan Postma vanuit Washington.

Luister ook | Amerika podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 28, 2021
Timmermans omhelst Biden's Amerika
2801

Luister ook | Verslikt Biden zich in Trump's erfenis?

Navalny

De eindstrijd tussen president Poetin en zijn bekendste tegenstander is begonnen. Direct na zijn terugkeer in Rusland werd Alexei Navalny gearresteerd en in de cel gegooid. Wat is de strategie van Navalny? Te gast is Derk Sauer, uitgever van The Moscow Times en columnist bij het Parool.

Luister ook | Perestrojkast #78: Zonder het Kremlin geen Noord-Korea

Joe&Donald Show

President Joe Biden roept op tot eenheid in Amerika. Om die boodschap kracht bij te zetten waren tijdens zijn inauguratie zowel Republikeinse als Democratische oud-presidenten aanwezig. Hoe is die boodschap ontvangen in Amerika? Daarover Jan Postma, onze correspondent in Washington.

Luister ook | De Amerika Podcast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 21, 2021
Verslikt Biden zich in Trump's erfenis?
3021

Luister ook | Een nachtmerrie voor de Amerikaanse democratie

Beluister ook | Amerika Podcast

Europese onafhankelijkheid

Azië en Amerika streven Europa economisch voorbij. Volgens Frank Heemskerk, oud-staatssecretaris, oud-bewindvoerder van de Wereldbank en secretaris-generaal van de European Round Table for Industry moet Europa inzetten op Europese onafhankelijkheid om het been bij te trekken. Hij is te gast.

Luister ook | Zet China Amerika buitenspel in Azië?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 14, 2021
Een nachtmerrie voor de Amerikaanse democratie
3007

Luister ook | Amerika podcast #58: Totall loss

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 07, 2021
Voordewind, Karabulut en Van Ojik over het Nederlandse Buitenlandbeleid
2937

Donald Show

Terwijl er in het Congres geruzied wordt over de hoogte van de corona-cheques, valt de schaduw van Georgia langzaam over Washington. Daar vindt 5 januari een cruciale herverkiezing plaats in de strijd om de Senaat. Winst in Georgia levert namelijk de meerderheid op en beslist dus ook hoeveel bewegingsruimte de nieuwe president Joe Biden krijgt. Daarover onze correspondent Jan Postma.

Luister ook | #57 Amerika Podcast: Kerstconflict

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 31, 2020
Er is een Brexitdeal
2791

Wetenschap in China

Met de succesvolle terugkeer van de nieuwste maanmissie bevestigt China zijn rol als ruimtemogendheid. Als derde land ooit, haalt China maanstenen terug naar aarde. En Chinas ruimteonderzoek biedt ook kansen voor Nederlandse wetenschappers. Maar kunnen die daar op ingaan nu China steeds meer als vijand wordt gezien? Te gast zijn Marc Klein Wolt, directeur van het Radboud Radio Lab en Valérie Hoeks, sinoloog en China-adviseur.

Joe&Donald Show

President Trump is op vakantie en hij laat Washington in chaos achter. Precies op een moment dat er in Washington belangrijke politieke beslissingen genomen moeten worden. En opnieuw krijgen meerdere controversiële figuren gratie. Daarover onze correspondent in Washington Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast #56: What the hack

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 24, 2020
Het einde van het olietijdperk?
2804

Tien jaar Arabische Lente

Wat begon als een moment van optimisme over de toekomst, is verworden tot tien jaar van oorlog en bloedvergieten in het Midden-Oosten. Te gast is Koos van Dam, oud-ambassadeur, Syrië-gezant en schrijver van het boek: Granaten en Minaretten, Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld.

Joe&Donald Show

Ook in Amerika kan het vaccineren tegen corona beginnen. De toekomstige president Biden wil zich laten vaccineren. Maar wat doet de huidige president Trump? En waar gaat de huidige president wonen als hij uit het Witte Huis vertrekt? Trump wil naar Florida, maar het is de vraag of hij daar welkom is. Daarover onze correspondent in Washington, Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast #55: We maken het officieel

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 17, 2020
Brexit: De laatste kans?
2832

Als er zondag geen Brexit-akkoord is, dan is er op een januari een harde Brexit. Het Europees Parlement moet de deal ook goedkeuren en daar is na zondag geen tijd meer voor. Dat zegt Kati Piri, Brexit-rapporteur voor het Europees Parlement. De Europese Commissie en de Britse regering hebben zondag als nieuwe deadline gesteld. In De Wereld alles over die onderhandelingen met Brexit-rapporteur Kati Piri en Hans Maessen, douane-expert en adviseur voor de pro-Brexit denktank: Centre for Brexit policy.

Chinese leger

China wil gaan overleggen met de NAVO. Het land reageert daarmee op grote zorgen binnen de NAVO over de opbouw van het Chinese leger. Maar hoe sterk is dat Chinese leger? Een gesprek met Danny Pronk, senior onderzoeker verbonden aan Instituut Clingendael en Frank Pieke, hoogleraar moderne China studies aan de Universiteit Leiden.

Luister ook | Wat kunnen we opmaken uit het nieuwe Vijfjarenplan van China?

Joe & Donald Show

Hunter Biden, de zoon van de toekomstige president Joe Biden wordt onderzocht door federale aanklagers vanwege zakelijke deals in het buitenland, waaronder in China. Tijdens de verkiezingen focuste de campagne van Donald Trump zich al op de buitenlandse activiteiten van Hunter Biden. Wat speelt hier precies? Luister nu de nieuwe Joe&Donald Show, deze week met Amerikanist Koen Petersen.

Luister ook | Amerika Podcast #54: Wil de echte winnaar opstaan?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 10, 2020
Waarom Nederland Indonesië geen onafhankelijkheid gunde
2834

NAVO

De NAVO moet haar aandacht meer richten op China. Op een digitale top spraken de lidstaten deze week over een nieuwe toekomst-strategie. Maar wat betekent dat concreet. Varen er straks Nederlandse schepen onder NAVO-vlag in Zuid-Chinese Zee? Een gesprek met Joris Voorhoeve, oud-minister van Defensie en vicevoorzitter van de AIV, de raad die de regering adviseert over internationale vraagstukken.

Joe&Donald Show

Terwijl de verkiezingen van 2020 nog nasmeulen, zijn er aanhoudende geruchten dat Trump zich warm loopt voor 2024. Wat betekent dat voor de kroonprinsen en prinsessen van de Republikeinse partij? Deze week een Joe&Donald Show met Amerikanist Koen Petersen.

Luister ook | Amerika Podcast #53: Over maar niet uit

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 03, 2020
Trump's grote anti-Iran coalitie
2595

Blik op Europa

Na vele jaren bij BNR en vier jaar als verslaggever in en rondom Brussel, is dit de laatste week van onze goede collega Jesse Pinster. Daarom in deze uitzending een speciaal afscheidsinterview in een extra lange Blik op Europa.

Luister ook | S02E12 Blufpoker met Orbán en Rutte

Joe&Donald Show

In de nadagen van zijn presidentschap is Trump begonnen met gratie te verlenen aan verschillende bekende figuren zoals Michael Flynn. En misschien wel Trump zelf? Verder is de enorme verdeeldheid in Amerika precies vandaag extra zichtbaar. Alle families zitten namelijk samen om tafel om Thanksgiving te vieren. Daarover onze correspondent in Washington, Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast #51: 'Hij vecht voor ons, dus ik voor hem'

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 26, 2020
Zet China Amerika buitenspel in Azië?
2819

Corona-vaccin

Steeds minder Europeanen zijn bereid om zich te laten inenten als er een corona-vaccin op de markt komt. En die onrust komt net terwijl de eerste twee grote producenten van vaccins veelbelovende resultaten presenteren. Hoe moet een land met die scepsis omgaan? Te gast is Roel Coutinho, epidemioloog en oud-directeur het RIVM.

Griekenland

De Griekse regering schendt internationale afspraken om migranten buiten Europa te houden. Dat blijkt uit gelekte documenten. Maar vanuit Brussel blijft het stil, terwijl Athene alles glashard ontkent. Europaverslaggever Jesse Pinster over hoe de Grieken bootjes terug de zee in wilden duwen.

Luister ook | EuropaMania S02E11: De heilige oorlog van Emmanuel Macron

Joe&Donald Show

Ook Trump's belangrijkste advocaat, Rudy Guliani, slaagt er maar niet in om rechtszaken te winnen over de verkiezingsuitslag. In de zoektocht naar een goede vervolgstrategie heeft het Trumpteam nu de hulp ingeroepen van een oude bekende. Correspondent Jan Postma vanuit Washington over de terugkeer van Steve Bannon.

Luister ook | Amerika Podcast #51: 'Hij vecht voor ons, dus ik vecht voor hem'

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 19, 2020
Biden's onmogelijke opdracht
2712

Luister ook | Amerika Podcast #50: Tegenspartelende Trump

Biden's China-strategie

Voordat ze met felicitaties komen, wachten ze Beijing eerst even af om te zien wat Joe Bidens China-strategie wordt. Tijdens de campagne noemde Joe Biden de Chinese president Xi een thug- een misdadiger, dus. Beven ze in Beijing voor Biden? Te gast is Henk Schulte Nordholt, sinoloog en schrijver van het boek China en de Barbaren

Luister ook| China Podcast : Wat kunnen we opmaken uit China's nieuwe vijfjarenplan

Joe&Donald Show

Terwijl toekomstige president Biden druk bezig is zijn kabinet vorm te geven, blijft de huidige president Trump liever even uit het zicht. Sinds de verkiezingen is Trump vrijwel niet meer in het openbaar verschenen. Ondertussen werkt de regering de overdracht van de macht tegen. Correspondent Jan Postma vanuit Washington over de onduidelijkheid en onrust in het Witte huis.

Luister ook | De toekomst van het Trumpisme

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 12, 2020
De toekomst van het Trumpisme
2835

Rechtsstaat

EU-landen kunnen financieel gestraft worden voor het ondermijnen van Europese waarden. Daarover is in Brussel vandaag een belangrijk akkoord gesloten. Dus als ze in Polen de rechtsstaat of in Hongarije de persvrijheid ondermijnen gaat de EU-subsidie-kraan dicht. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | EuropaMania S02E10: De Poolse abortus-opstand

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 05, 2020
Amerikaanse verkiezingen: de voorbeschouwing
2820

Luister ook | Voor wie juicht China tijdens de Amerikaanse verkiezingen?

Europese vrienden van Trump

Na vier turbulente jaren met Donald Trump snakken ze in Brussel naar een wisseling van de wacht in Washington. Maar in een aantal andere Europese hoofdsteden zitten regeringsleiders die juist dolgraag willen dat Trump wordt herkozen. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | Amerika Podcast #47: De laatste kans

BNR Election Night

In de nacht van 3 op 4 november hoor je vanaf 00:00 uur BNR Election Night, met Roos Abelman en Geert Jan Hahn vanuit Amsterdam, en Jan Postma en Bernard Hammelburg vanuit New York.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 29, 2020
Brexit: Is Londen bang voor Schotland?
2865

China first

China wacht de Amerikaanse verkiezingen niet af en komt met een nieuwe economische strategie. Voor het nieuwe Vijfjarenplan gaat het land zich vooral richten op de binnenlandse economie. Een soort America first met Chinese karakters? Te gast is Boudewijn Poldermans, sinoloog en bestuurslid van de China Business Council.

Luister ook | Waarom is China plotseling zo met het klimaat bezig?

EU-begroting

Een historisch akkoord is een moddergevecht geworden. Van de zomer bereikte de Europese regeringsleiders een akkoord over een begroting én een coronafonds van samen meer dan 1800 miljard euro. Maar het Europees Parlement moet ook nog akkoord gaan en de volksvertegenwoordigers liggen dwars. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | EuropaMania S1E36: Ich bin da

Joe&Donald Show

Beide presidentskandidaten maken zich op voor het laatste verkiezingsdebat. Dit keer met microfoons die kunnen worden uitgezet. Hét moment voor beide kandidaten om zichzelf nog één keer te pitchen voor een gigantisch kijkerspubliek. Onze correspondent in Washington Jan Postma over hoe beide kandidaten zich voorbereiden.

Luister ook | Amerika Podcast #46: Gebroken plaat

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 22, 2020
De schaduwzijde van America First
2788

Noord-Korea

Ondanks zware internationale sancties presenteert Noord-Korea een nieuwe langeafstandsraket. Een wapen dat in potentie overal op gericht kan worden, van Tokio tot New York of Amsterdam. Laat dit zien dat de sancties tegen het land niet werken? Te gast is Remco Breuker, Hoogleraar Korea Studies aan de Universiteit Leiden en maker van de K-pod, een podcast volledig in het teken van de beide Koreas.

Gouden paspoort

Cyprus zet voorlopig een streep door het gouden paspoort dat ze aanbieden aan rijke investeerders. Dat doet het land nadat een documentaire van nieuwszender Al Jazeera liet zien dat een veroordeelde Chinese zakenman via Cyprus aan een EU-paspoort kon komen. Het uitdelen van dit soort super paspoorten aan niet EU-burgers staat al langer onder druk. Toch is Cyprus lang niet het enige land waar ze te krijgen zijn. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | S02E07 EuropaMania: De Grote Europese Rechtsstaatruzie

Joe&Donald Show

Presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump nemen het alsnog tegen elkaar op vanavond. Niet in het tweede verkiezingsdebat, maar in een slag om kijkcijfers. Beide heren zijn namelijk op verschillende tv-kanalen, op hetzelfde tijdstip te zien in een zogenaamde Townhall meeting. Daarbij kunnen kiezers vragen stellen aan de kandidaten. Onze correspondent Jan Postma over de strijd om de televisiekijker.

Luister ook | Amerika Podcast #45 Erop of eronder

En dan nog even dit...De Amerika Podcast van BNR en onze presentator Bernard Hammelburg zijn genomineerd voor een Dutch Podcast award. Stemmen daarvoor kan nog tot deze vrijdag 16 oktober. En dat stemmen kan hier!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 15, 2020
De coronabesmetting: Vloek of zegen voor Trump?
2774

Luister ook | Amerika Podcast #44: Corona comeback kid?

Gouden Dageraad

Het was het grootste proces tegen fascisten sinds Neurenberg. Griekenland rekende deze week af met een donker hoofdstuk uit zijn moderne geschiedenis. Eens de derde partij van het land, de neo-fascistische Gouden Dageraad is volgens de rechter een criminele organisatie en de kopstukken van de partij zijn veroordeeld. Maar is daarmee hun ideologie ook verdwenen? En hoe staat het met de migratiecrisis in Griekenland, die juist zo'n vruchtbare bodem creëerde voor die partij? Een lang gesprek met onze correspondent in Athene, Nikos Lanser.

Luister ook | S02E06: De Eeuwige Europese Migratie-impasse

En dan nog even dit...

De Amerika Podcast van BNR en onze presentator Bernard Hammelburg zijn genomineerd voor een Dutch Podcast award. Stemmen daarvoor kan nog steeds op deze website!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 08, 2020
Turkije: bondgenoot of vijand?
2772

Onafhankelijke rechtsstaat

Hongarije en Polen staan onder toenemende druk na een kritisch rapport van de Europese Commissie over de gezondheid van de rechtstaat in EU-landen. Maar wat maakt het uit voor Nederland dat Polen zijn rechtstaat ontmanteld? Te gast is Kees Sterk, rechter in Zeeland West Brabant, hoogleraar Europese Rechtspleging aan de Universiteit van Maastricht. En oud-president van het Europese netwerk van raden voor de rechtspraak.

Corona noodfonds

Voor het eerst sinds marathon-top in juli zijn de Europese regeringsleiders weer bijeen in Brussel. En die vorige top over de EU-begroting en over het corona-herstelfonds werpt zijn schaduw over de bijeenkomst. Europaverslaggever Jesse Pinster sprak met premier Rutte over hoe de zorgen over de staat van de rechtstaat in landen als Polen de uitbetaling van het corona noodfonds in weg zit.

Luister ook | S02E06 De eeuwige Europese migratie-impasse

Joe&Donald Show

Er is onrust bij Trump's vertrouwelingen na het debat van deze week en het felle optreden van de president. Correspondent Jan Postma vertelt hoe de peilingen ervoor staan en wat de kiezer ervan vond.

Luister ook | Amerika Podcast #43: Debuutdebat

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 01, 2020
Merkel's machtsmoment
2750

Corona

In Amerika verhardt de strijd tussen het Witte Huis en wetenschappers over de coronacrisis. President Trump zegt: NIET de baas van het CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie, maakt uit wanneer een vaccin grootschalig beschikbaar is, maar IK. Wat zijn de gevolgen van de toenemende frictie tussen politiek en wetenschap? Te gast is Roel Coutinho, epidemioloog en oud-directeur het RIVM,

Polen

Diep onder de grond in Poolse kolenmijnen zitten stakende mijnwerkers. Ze verzetten zich tegen de plannen om in de komende decennia de mijnen te sluiten. Niet omdat de Poolse regering plots bekeerd is en iets wil doen aan klimaatverandering, maar omdat Poolse kolen veel de duur zijn. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster,

Luister ook | S02E05: De Brusselse Troonrede

Joe&Donald Show

President Trump geeft opnieuw geen duidelijk antwoord op de vraag of hij zal aftreden, mocht hij in november verliezen. Er komt namelijk helemaal geen machtsoverdracht, zegt Trump. Hij gaat er natuurlijk vanuit dat hij opnieuw wint, maar in deze context is het wel een heel vreemd antwoord, vindt onze correspondent in Washington Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast #42: Rockster

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 24, 2020
De onmacht van Europa in de relatie met China
2639

Belarus

Rusland helpt Aleksandr Lukashenko om het Belarussische hoofd boven water te houden, maar niet van harte. Lukashenko krijgt financiële steun en komen er gezamenlijk militaire trainingen met Rusland. Maar wat is de verdere strategie vanuit het Kremlin voor Belarus? Daarover Hubert Smeets, Ruslandkenner en oprichter van Raam op Rusland,

Luister ook | Vergiftiging Navalny maakt einde aan Duitse Ostpolitik

Timmermans

55 procent minder uitstoot van broeikasgassen. Dat was misschien wel het belangrijkste punt van Ursula von der Leyen in haar Staat van de Unie-speech deze week. Maar hoe dan? Precies die vraag moest Eurocommissaris Frans Timmermans dan maar zien te beantwoorden. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt of Timmermans kon overtuigen.

Luister ook | EuropaMania S02E04: Eilanden waar je hoofdpijn van krijgt

Joe&Donald Show

Joe Biden wilde deze week graag laten zien dat hij net zoals zijn goede vriend oud-president Obama ook kennis heeft van moderne muziek. Tijdens een evenement voor Latino stemmers speelde Biden een stuk van van het nummer Despacito af op zijn telefoon. Volgens onze correspondent Jan Postma pakte het voor Biden alleen niet helemaal uit zoals gepland.

Luister ook | Amerika Podcast #41: Campagne in vuur en vlam

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 17, 2020
Johnson's grootse Brexit-plan
2910

Navalny

Duitsland is woest op Rusland na de vergiftiging van Russische oppositie politicus Navalny en dreigt nu de Nord Stream 2 gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland te stoppen. Een ongekend harde opstelling die het einde inluidt van de Ost-politik. Maar achter die woede lijkt een bredere strategie te zitten van Bondskanselier Angela Merkel. Een gesprek met Mathieu Segers, hoogleraar Moderne Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht.

Luister ook | EuropaMania S02E03 De giftige relatie tussen Merkel en Poetin

Straatsburg

Frankrijk is boos omdat corona een einde dreigt te maken aan het Europese reiscircus van Brussel naar Straatsburg. Volgende week zouden alle Europarlementariërs en hun medewerkers weer naar de Elzas afreizen, maar door dat plan is een dikke vette streep gezet door de voorzitter van het Parlement. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Bob Woodward

Amerika is in de ban van het nieuwe boek van onderzoeksjournalist van Bob Woodward. Hij sprak maar liefst 18 keer met president Trump. Uit het boek blijkt onder andere dat Trump al vroeg wist dat het coronavirus gevaarlijk was, terwijl hij het publiekelijk bagatelliseerde. Correspondent Jan Postma vertelt over de mediastorm die is ontstaan.

Luister ook | Amerika Podcast #40 Losers en Sukkels

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 10, 2020
Johnson's grootse Brexit-plan
2910

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 10, 2020
Een hardere Nederlandse China-strategie
2707

Shinzo Abe

Japan zegt vaarwel tegen zijn prins. De langstzittende premier van het land, met een koninklijke bijnaam, Shinzo Abe, treedt na bijna 8 jaar af. Wat is zijn nalatenschap? Te gast is Japan-watcher Radboud Molijn.

Zeldzame metalen

Europa probeert zich terug te vechten in de wereld van zeldzame grondstoffen. Lithium voor batterijen, magnesium voor laptops en autostoelen - De EU koopt het bijna allemaal van andere landen, en daar moet een einde komen, vindt de Europese Commissie. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster

Luister ook | EuropaMania S02E02: De val van de Eurocommissaris

Angstcampagne

Donald Trump komt met een waterdichte test om te zorgen dat er geen stemfraude is. Hij roept mensen op om twee keer te stemmen, een keer per post en een keer fysiek. Ondertussen sijpelen de rellen van de afgelopen tijd door tot in de campagnefilmpjes en ontwikkelen zich zo tot belangrijkste thema voor zowel Biden als Trump. Onze correspondent in Washington Jan Postma geeft een campagne-update.

Luister ook | Amerika Podcast #39: Burgeroorlog

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 03, 2020
China of Amerika?
2862

Navalny

Dat de Russische politieke activist Aleksej Navalny is vergiftigd, staat voor de Duitse artsen die hem behandelen vast. Maar wat is het voor gif, en waarom doen de Russen dit soort aanvallen zo openlijk? Te gast is Hans de Vreij, journalist en defensiespecialist.

Luister ook | #60 Loekasjenko en Navalny vechten voor hun leven

Berlijn

De ruzie tussen Griekenland en Turkije in de Middellandse Zee. Demonstraties en geweld in Belarus en de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny. De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben een drukke agenda tijdens hun bijeenkomst in Berlijn. EU-verslaggever Jesse Pinster, doet verslag.

Luister ook | S02E01: Europa belt, maar niemand neemt op

Washington

Een groot deel van de Republikeinse Conventie speelt zich af in Washington DC. Onze correspondent Jan Postma vertelt hoe wat er in de stad te merken is van de Conventie.

Luister ook | Amerika Podcast #38 The Donald Show

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 27, 2020
Joe Biden's moment
2828

Luister ook | #36: Het is Harris!

Israël

Meerdere Arabische landen willen de banden met Israël aanhalen. Dat komt nadat de Verenigde Arabische Emiraten vrede hebben gesloten met Israël. Wat betekent deze deal voor de Palestijnen en voor de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten? Te gast is buitenlandcommentator Paul Brill.

Luister ook | De implosie van Libanon

Middellandse zee

'De EU meet met twee maten', met dat verwijt kwam de Cypriotische president tijdens een vergadering met alle andere Europese leiders. Want waarom is er zoveel aandacht voor Belarus en zo weinig voor wat Turkije uitspookt in de Middellandse Zee. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | Frankrijk mengt zich in Middellandse Zee-ruzie

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 20, 2020
De implosie van Libanon
2997

Belarus

Protesten tegen Alleksandar Lukashenko houden Belarus nu al dagen in hun greep. De Europese Unie veroordeelt het gebruikte politiegeweld en roept op tot dialoog. Maar wat kan én wil de EU nog meer doen? Te gast is Sjoerd Sjoerdsma, Buitenlandwoordvoerder voor D66.

Luister ook | Opstand in Belarus

Pompeo

Knarsetandend kijkt Duitsland toe hoe de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Europa bang maakt voor China. Pompeo reist deze week door onder andere Tsjechië, Slovenië en Polen. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster

Luister ook | Amerika's nieuwe China-Beleid

Kamala Harris

Het hoge woord is eruit: Kamala Harris is Bidens running mate. Een peloton aan advocaten is ingezet door de democraten om alle kandidaten te screenen en uiteindelijk tot deze keuze te komen. Volgens Jan Postma, onze correspondent in Washington, heeft Biden lang getwijfeld over de keuze.

Luister ook | #35 Heer zoekt vrouw

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 13, 2020
De race om het vaccin
2952

Wit-Rusland

Wit-Rusland maakt zich op voor de spannendste verkiezingen sinds de val van de Sovjet Unie. De oppositie in het land heeft zich verenigd en hoopt zo een einde te maken aan 26 jaar alleenheerschappij van de zittende president Lukashenko. Hoewel er verwacht wordt dat Lukashenko zal winnen, is er net zoals eerdere jaren grote zorg over verkiezingsfraude. Ook is het onduidelijk of de oppositie de resultaten zal accepteren. Te gast is reizend correspondent Floris Akkerman, die net terug is uit Minsk.

Luister ook | #44 Spanning stijgt in Wit-Rusland

Bulgarije

Al meer dan een maand gaan iedere dag duizenden Bulgaren de straat op. Zij eisen het vertrek van premier Bojko Borissov. En heel even leek het erop dat de demonstranten hun zin kregen, maar de premier zit er nog steeds. Europaverslaggever Jesse Pinster over de onrust in Bulgarije.

Luister ook | Goudstaven op het nachtkastje van Borissov

Conventies

Wat blijft er over van de Republikeinse en Democratische conventies in corona tijd? Normaal cruciale momenten tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne, nu is de vraag of ze wel doorgaan. Onze correspondent in Washington Jan Postma vertelt hoe beide partijen hun conventies organiseren.

Luister ook | #34 Mondkapjes, Stormtroopers en Good Trouble

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 06, 2020
Amerika's nieuwe China-beleid
2806

Trump

Donald Trumps herverkiezingscampagne is in zwaar weer terecht gekomen. In de peilingen staat de president achter in cruciale swing states en ook in staten als Texas en Arizona spant het erom. Hoe kan de Trump campagne het momentum terugpakken? Daarover Amerikanist Koen Petersen.

Luister ook | #34 Mondkapjes, Stormtroopers en good trouble

Polen

Poolse steden die zichzelf uitroepen tot homo-vrije plekken krijgen geen Europees geld meer. Zes van deze gemeenten kunnen fluiten naar een aangevraagde EU-subsidie. Gaat Brussel de geldkraan gebruiken om landen te straffen die de Europese normen en waarden negeren? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | S1E41 Het probleem dat Duitsland niet gaat oplossen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 30, 2020
Duitslands neonazi-probleem
2782

Bedrijven in China

Nederlandse bedrijven in China zijn de dupe van de oplopende spanningen tussen Amerika en China. Uit een nieuw onderzoek voor het Leiden Asia Centre blijkt dat het handelsklimaat voor Nederlandse bedrijven in China steeds moeilijker wordt. Te gast is sinoloog en onderzoeker Ardi Bouwers.

Luister ook | Wat kan Nederland doen tegen Chinese Beïnvloeding?

EU-akkoord

Het Europees Parlement is zeer ontevreden over het akkoord dat de EU-leiders na een marathon-vergadering sloten. Te weinig geld voor innovatie, te weinig geld voor grensbewaking en Hongarije en Polen worden niet aangesproken op de staat van de rechtsstaat. Een bijdrage van Europaverslaggever Jesse Pinster over de gespannen sfeer in het Europees parlement.

Luister ook | S1E43 Rutte in Brussel: de winst- en verliesrekening

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 23, 2020
Hoe reguleer je sociale media?
2760

Iran

China zou bereid zijn om de komende 25 jaar zon 400 miljard dollar te investeren in Iran in ruil voor olie. Er moet dan vergaande samenwerking komen met Iran op het gebied van 5G, infrastructuur en militair. Wat betekent dit voor Amerika en Europa? Te gast is Damon Golriz, politiek-analist en Iran-expert.

Luister ook | Druk op Iraanse machthebbers neemt verder toe

Corona Noodfonds

Iedereen in Brussel ziet premier Mark Rutte als grote dwarsligger tijdens de EU top over het corona noodfonds. Maar hij blijkt lang niet de enige die de top kan laten mislukken. Europaeverslaggever Jesse Pinster vanuit Brussel over de andere struikelblokken.

Luister ook | S1E42 Afrekenen met de Vrekkige vier

Amerikaanse verkiezingen

Vanwege de slechte peilingen vervangt Donald Trump zijn campagneleider Brad Parscale. De president wil het land en zijn campagne opnieuw opstarten. Maar is een nieuwe campagneleider voldoende? Daarover onze correspondent Jan postma vanuit Washington.

Luister ook | De Amerika Podcast #32 Vreugde, vuurwerk en venijn

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 16, 2020
De dreigende double dip
2825

Amerikaanse sancties

Amerika bereidt nieuwe sancties voor tegen Europa vanwege Nord stream 2. Maar ook vanwege Europese staatssteun aan Airbus en een mogelijke belasting op techreuzen zoals Facebook. Het Witte Huis is woest. Wat moet Nederland doen, nu bedrijven als Boskalis, Van Oord en Shell in vuurlinie komen? Een gesprek met Bram van Ojik, Buitenlandwoordvoerder voor GroenLinks.

S1E41: Het probleem dat Duitsland niet gaat oplossen

Family Affair

Het nichtje van Donald Trump komt met een boek over alle familieruzies en geheimen van de Trumps. In de nieuwe Donald Show vertelt onze correspondent Jan Postma over wat er in staat.

Luister ook | #31 De week van de middelvinger

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 09, 2020
Poetin voor altijd
2783

Europese Defensie

De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken roept de Nederlandse regering op om meer te doen voor Europese defensie-samenwerking. Maar hoever moet Nederland gaan? Te gast is oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.

Fort Europa

Het kostten de diplomaten in Brussel veel zweet en tranen om een compromis te vinden voor het heropenen van de Europese buitengrenzen. Maar als je iets beter kijkt, blijkt toch dat alle lidstaten hun eigen plan trekken. Europaverslaggever Jesse Pinster over de verschillende aanpakken binnen Europa.

Trump en Poetin

Met een nieuwe serie gevatte spotjes trapt het Lincoln Project weer eens tegen het zere been van president Trump. De nieuwe filmpjes hameren opnieuw op de vraag of de president wel op durft te staan tegen Rusland. The Lincoln Project is van onder meer George Conway, de man van Kellyanne Conway, die voor Trump werkt. Amerika Correspondent Jan Postma over wat deze club zo succesvol maakt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 02, 2020
Achter de schermen bij de Brexit-onderhandelingen
2870

Corona noodfonds

Oud-premier Jan-Peter Balkenende, de huidige en vorige DNB-presidenten Klaas Knot en Nout Wellink, roepen allemaal de Nederlandse regering op om hun standpunt over het Europese Corona-noodfonds bij te stellen. Hoe kijkt CDA-senator Ben Knapen hiernaar? Hij is te gast in BNR De Wereld.

Luister ook | 'De Nederlandse overheid onderschat de problematiek die op ons afkomt'

Kosovo

De poging van Donald Trump om aartsvijanden Servië en Kosovo via een ontmoeting in het Witte Huis bij elkaar te brengen is mislukt. Nog voor de top kon plaatsvinden, zei Kosovo af, want de Kosovaarse president is aangeklaagd in Den Haag voor oorlogsmisdaden. Europaverslaggever Jesse Pinster over de gevolgen van die aanklacht.

Luister ook | S1E39 Zijn Italianen Rijker dan Nederlanders?

Tulsa

Het gaat in Washington nog steeds over de lage opkomst bij de rally van Trump in Tulsa. 1 miljoen vroegen een kaartje aan en slechts zesduizend aanhangers kwamen opdagen. Toch ziet Trump het niet als een nederlaag. Onze correspondent Jan Postma legt uit hoe dat zit.

Luister ook | Amerika Podcast #29 Roddelboekenweek

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 25, 2020
Nout Wellink over de Chinees-Europese relatie
2863

Drones

De Amerikanen willen op grote schaal militaire drones gaan exporteren. De regering-Trump gebruikt drones al op grote schaal voor bombardementen, maar een oud verdrag uit de Koude Oorlog verbiedt de verkoop van Amerikaanse drones aan heel veel landen zoals Saoedi Arabië. Trump wil van dat verdrag af. Wat zijn daarvan de gevolgen? Daarover Tim Sweijs, Research director bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Corona wederopbouwfonds

Oud-DNB baas Nout Wellink is zeer kritisch over de Nederlandse opstelling in het Europese debat. En dan vooral als het gaat over de Europese begroting en het corona-wederopbouwfonds. Dus de strijd over de honderden miljarden euro's. En hij staat niet alleen in zijn kritiek. Europaverslaggever Jesse Pinster over de vraag of premier Rutte naar de kritiek zal luisteren.

Luister ook | Europamania S1E38: De rockende rechter en Poolse sloophamer

John Bolton

De Amerikaanse media staan vol met sappige details uit het nieuwe boek van John Bolton, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump. Het Witte Huis probeert koste wat kost de publicatie tegen te houden, vermoedelijk tevergeefs. Amerika-correspondent Jan Postma over wat er tot nu toe allemaal is uitgelekt.

Luister ook | Amerika Podcast #28: En wat nu?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 18, 2020
Frans Timmermans over de Green Deal
2807

Lees ook | Timmermans: Nederlandse opstelling grootste obstakel voor compromis coronasteunpakket

Saoedi Arabië

Voorzichtig aan krijgen vrouwen in Saoedi Arabië onder leiding van Mohammed Bin Salman iets meer vrijheden. Maar hoeveel rechten hebben vrouwen in het land? Te gast is Annemarie van Geel, arabist en schrijver van het boek: 'Hakken in het zand, Saoedische vrouwen over hun levens'.

Luister ook | Mot met Marokko

Nepnieuws

Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt Europa overspoeld door desinformatie. En dat komt volgens de Europese Commissie vaak uit Rusland én China. En dus wil Brussel de strijd tegen nepnieuws op voeren. Hoe? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | Het internetarchief speelt een grote rol in de verspreiding van nepnieuws

CNN

De Amerikaanse president Trump is boos op CNN vanwege een slechte peiling en eist excuses, maar ook andere peilingen laten zien dat Trump ver achter staat op zijn tegenstander Joe Biden. Amerika-correspondent jan Postma vertelt hoe de Trump-campagne het roer wil omgooien.

Luister ook | Extra editie Amerika Podcast: Vlam in de pan

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 11, 2020
'Er hangt een oorlogssfeer in Washington'
2776

Luister ook | Wie verliest: razende Trump of sluwe Xi?

Brexit

De voorlopig laatste onderhandelingsronde tussen de EU en de Britten over de toekomstige relatie zit muurvast. Maar de Britten weigeren om uitstel te vragen. Opnieuw klinkt de vrees voor een no-deal scenario, durven de Britten het zo ver te laten komen? Een gesprek met Peter de Waard, oud-correspondent en co-auteur van het nieuwe boek: Order, Order. Brexit of het verhaal van een politieke soap.

Luister ook |VK zet deur open voor Hongkongers

Duitsland

In Berlijn zijn ze het eens geworden over een nieuw mega steunpakket van nog eens 130 miljard euro voor de nationale economie. De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan de Duitse spaarzaamheid. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt over de omslag in het Duitse denken.

Luister ook | S1E36: Ich bin da

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 04, 2020
Verslikt China zich in Hong Kong?
2769

Lees ook | China versterkt greep op Hong Kong door veiligheidswet

Coronacrisis

Na het corona-reddingsplan van Merkel en Macron, en het Nederlandse gemopper, kwam de Europese Commissie met een nog veel omvangrijker voorstel. Wat vinden de Duitsers hiervan? Een gesprek met Otto Fricke, lid van de Bondsdag voor de FDP.

Luister ook | China Podcast: Is er nog een toekomst voor een democratisch Hongkong?

Lufthansa

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verzet zich met man en macht tegen een pakket van 9 miljard euro aan staatssteun. Ze vrezen voor strenge voorwaarden vanuit Brussel. Is er daarom ook nog geen definitief reddingspakket voor KLM? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | EuropaMania S1E36: Iich bin da

Twitter

Donald Trump is woest op Twitter nadat een van zijn tweets werd gecontroleerd op onwaarheden. Die linkse sociale media zouden volgens hem ook nog eens conservatieven stemmen de mond snoeren. Trump dreigt nu met een executive order tegen sociale media. Amerika-correspondent Jan Postma over wat we daarvan kunnen verwachten.

Luister ook | Amerika Podcast #27: Muilkorf of Mondkap?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 28, 2020
Wie verliest: razende Trump of sluwe Xi?
2976

Trump's herverkiezing

De Amerikaanse economie heeft het zwaar te verduren in de coronacrisis. En daarmee verpest het virus ook Trump's geplande route naar een tweede termijn. Dus is hij op zoek naar een nieuwe strategie. Hoe past een botsing met China in dat plaatje en hoe groot is de steun voor Trump nog onder zijn achterban. Daarover Amerikanist Koen Petersen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 20, 2020
Mot met Marokko
2873

Saoedi Arabië

Amerika haalt Patriot raketsystemen weg uit Saoedi Arabië. Die werden vorig jaar geplaatst vanwege drone-aanvallen op olieraffinaderijen en Iraanse dreigementen. Is de Iraanse dreiging voorbij of heeft dit alles te maken met de prijzenoorlog op de oliemarkt? Daarover Peter Wijninga, defensie-expert, onder andere verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Hongarije

Zowel vanuit het Europese hof in Luxemburg als vanuit het Europese parlement in Brussel komt vandaag stevige kritiek op Hongarije. Het land wordt aangesproken op het asielbeleid en de staat van de rechtstaat. Een bijdrage van Europaverslaggever Jesse Pinster.

'Obamagate'

Middenin de coronacrisis heeft Donald Trump een gigantische mediastorm veroorzaakt met wat hij noemt 'Obamagate'. Een schandaal dat de beroemde Watergate-affaire, die toenmalig president Nixon ten val bracht, doet verbleken. Althans, volgens Trump. Correspondent Jan Postma legt uit wat er aan de hand is.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 14, 2020
Megavoorraden mondmaskers en medicijnen... voorkomt dat volgende crisis?
2870

Polen

Corona of niet. Polen moest en zou deze week naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Uiteindelijk gaan de verkiezingen toch niet door, maar alle commotie heeft het land in grote politieke chaos gestort. Daarover correspondent Ekke Overbeek.

Karlsruhe

Het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe liet weten dat er grote problemen zijn met het monetaire beleid in de EU. En daarmee is het rechtssysteem van de Europese Unie een doolhof in geduwd. Europaverslaggever Jesse Pinster over de gevolgen van de Duitse uitspraak.

Morning in America

Morning in America, het legendarische campagnefilmpje van Ronald Reagan heeft een make-over gehad. Alleen het is nu iets minder positief over de Republikeinen. Correspondent Jan Postma over hoe dit nieuwe filmpje een gevoelige snaar raakt bij Trump.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 07, 2020
Corona: De juiste exit-strategie
2945

China

Met een kritisch rapport wilde de Europese Commissie China eens stevig op de vingers tikken vanwege het verspreiden van leugens over het coronavirus. Maar toen werd China boos en werd het rapport direct aangepast. Is de Commissie te slap tegenover China? En welke rol spelen de slepende handelsbesprekingen tussen de EU en China hierin? Een gesprek met Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA.

Luchtvaartmaatschappijen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM geven reizigers geen geld terug als een vliegreis wordt geannuleerd. In plaats daarvan krijgen ze een voucher. Tot grote onvrede van de Europese Commissie, want dat mag helemaal niet. Europaverslaggever Jesse Pinster over een dreigende botsing met de lidstaten vanwege vouchers.

Joe Biden

In het Witte Huis nemen de zorgen toe over Joe Biden. Volgens de laatste peilingen staat Trump er niet goed voor. Maar diezelfde Biden dreigt nu zelf in de problemen te komen vanwege een schandaal. Daarover onze correspondent in Washington Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 30, 2020
In China’s greep?
2840

Oliecrisis

Door overproductie en het coronacrisis daalde de prijs voor Amerikaanse olie naar een nieuw dieptepunt en trok het tegelijk alle andere olieprijzen mee naar beneden. Vervelend voor de olieproducerende landen, maar is die historisch lage olieprijs niet juist een zegening voor onze zwaar getroffen economie? Daarover Lucia van Geuns, energie-deskundige, verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Vluchtelingenkinderen

Ondanks een duidelijk nee uit Den Haag willen zes Nederlandse steden, waaronder Utrecht en Amsterdam toch vluchtelingenkinderen opvangen uit Griekenland. Europaverslaggever Jesse Pinster over de haalbaarheid van dit plan.

Trump's nieuwe immigratieverbod

In de strijd tegen het coronavirus komt de Amerikaanse president met een nieuw inreisverbod van 60 dagen. Volgens Trump om te voorkomen dat gewone Amerikanen hun baan verliezen en vervangen worden door immigranten. Maar volgens correspondent Jan Postma zit er nog een andere reden achter dit nieuwe verbod.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 23, 2020
Hoe diep kan onze economie zinken?
2797

Alleen uit, samen thuis?

De EU ging ongecoördineerd de coronacrisis in, elk land deed wat anders. Maar als het aan commissievoorzitter Von der Leyen ligt, gaan we er gecoördineerd weer uit: voor de exitstrategie wil ze dat de lidstaten goed met elkaar gaan samenwerken. Hoe dat er dan uit zou moeten zien, dat bespreken we met CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

Waar gaat al dat ECB-geld heen?

Een maand geleden schoot de Europese Centrale Bank haar bazooka af. Geladen met 750 miljard euro. Maar waar vloeit dit geld naartoe en doet het wat het moet doen? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Trump vs. Rush Limbaugh

Donald Trump was van plan een eigen corona-radioshow te beginnen, maar zag daarvan af omdat hij het niet op wilde nemen tegen de onder conservatieven razend populaire presentator Rush Limbaugh. Het viel correspondent Jan Postma op dat Trump en Limbaugh eigenlijk best op elkaar lijken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 16, 2020
Poetin verkijkt zich op corona
2987

Hoekstra rode lap op zuid-Europese stier

Minister van financiën Wopke Hoekstra jaagt zijn Europese collegas, volgens hun eigen zeggen, de gordijnen in. Zélfs de Duitsers zijn onze minister nu zat. Een compromis over een Europees steunpakket voor de coronacrisis kwam er namelijk nog niet, zelfs niet na 16 uur ruziemaken. En Hoektra krijgt de schuld. Daarover Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Wetenschappelijke EU-intriges

De belangrijkste wetenschapper van de EU is met slaande deuren vertrokken. Hij was woedend over de gebrekkige Europese reactie op de uitbraak van het coronavirus. Maar wat op eerste gezicht een keiharde veroordeling van de EU lijkt te zijn, bleek in werkelijkheid over iets heel anders te gaan. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

Trump's 'liefde' voor Bernie Sanders

Bernie Sanders is uit de race voor het presidentsschap gestapt, waardoor Donald Trump het nu op gaat nemen tegen Joe Biden. Trump maakte van de gelegenheid gebruik om zich gelijk naar de aanhang van Sanders te richten en Biden nog maar eens te pesten. Correspondent Jan Postma zet de plaagstootjes van de president richting 'sleepy Joe' op een rijtje.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 09, 2020
1 miljard: 'Een druppel op de gloeiende corona-plaat'
3065

Privacy inleveren om een virus te bestrijden?

Landen als Singapore, Taiwan en Israël namen al heel snel ingrijpende maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Grenzen dicht, lock-down, maar ook technologie die de privacy van de burger schendt. Bij ons ongehoord, maar toch komen we er niet omheen om er een voorbeeld aan te nemen. Dat stelt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van HCSS, het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Europese onderschatting van het coronavirus

De Europese landen hebben het coronavirus zwaar onderschat. Dat blijkt uit interne EU-documenten die zijn ingezien door persbureau Reuters. Op 5 februari had de situatie volgens die documenten helemaal onder controle moeten zijn. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt hoe dit zo fout kon gaan.

De corona-persconferenties van Trump

President Trump geeft dagelijks een corona-persconferentie. Maar niet alle zenders laten dat nog helemaal zien, omdat er verkeerde informatie zou worden verspreid. Tegelijkertijd gebruikt Trump deze persmomenten als een soort campagne-bijeenkomsten. Correspondent Jan Postma over dit opmerkelijke schouwspel.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 02, 2020
De 'onjuiste' corona-strategie van Nederland
2962

Chinese liefdadigheid?

De corona-pandemie ontstond op een markt in het Chinese Wuhan. Maar terwijl het leven daar weer langzaam wordt hervat, gaan vliegtuigen vol mondkapjes en beademingsapparatuur van China naar het westen. Een sympathiek gebaar of een sluwe strategie die de macht van het land moet vergroten? Daarover Henk Schulte Nordholt, sinoloog en auteur van onder andere China en de Barbaren.

Europees coronabeleid is lappendeken

Restaurants die open zijn en kinderen die gewoon naar school gaan. Dat is Zweden. En helemaal aan de andere kant van de Europese Unie ligt Griekenland. Een land dat zich net aan de laatste economische crisis leek de worstelen en nu in de volgende gestort wordt. Jesse Pinster vertelt hoezeer het beleid met betrekking tot het virus uiteen loopt in de verschillende EU-lidstaten.

Het ongemak van de Amerikaanse coronadokter

Bij elke persconferentie die Donald Trump geeft, wordt gespannen gekeken of dr. Fauci ook op het podium staat. Dat is de man die iedereen in Amerika inmiddels kent als dokter die zich voor het Witte Huis actief bezig houdt met de coronacrisis. Maar terwijl Fauci al lang waarschuwde voor het gevaar van het coronavirus, noemde Trump het tot voor kort nog een hoax. Correspondent Jan Postma vertelt over het ongemak dat dit teweeg brengt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 26, 2020
Coronabeleid in de EU: ieder gaat zijn eigen gang
2909

Van 'hoax' naar nationale ramp

President Trump zag het coronavirus achtereenvolgens als nepnieuws, een Europese blunder, een Democratisch complot, en uiteindelijk als een groot gevaar. Nu schiet hij het bedrijfsleven te hulp en deelt cheques uit aan zijn onderdanen. Is dat genoeg om zijn politieke hachje te redden? Daarover Koen Petersen, Amerikanist en schrijver van Einddoel Witte Huis en Showtime'.

Redt China Europa?

Dankbaar ontvangt Europa de medische hulp die vanuit China komt. Mondkapjes en testen stromen vanuit het Verre Oosten naar Europa. Hulp die de EU hard nodig heeft nu niet China, maar ons continent het epicentrum van de corona-uitbraak is. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

Ook bij Fox News is corona ineens een gevaar

Net als Donald Trump bagatelliseerde zijn huiszender Fox News lange tijd de dreiging van het coronavirus. Maar nu de president is gedraaid, draait de zender mee. In The Donald Show vertelt correspondent Jan Postma over dit opmerkelijke schouwspel.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 19, 2020
Schandvlek MH17
1436

Bij Schiphol begon deze week het megaproces over MH17. Een Nederlands nationaal trauma, maar voor de Russen moet het geen nationale schandvlek worden. En daarom is ze er veel aan gelegen om maximale verwarring te zaaien. Tegelijkertijd verschuiven de meningen van de Russen over deze tragedie, blijkt uit onderzoek van Raam op Rusland. Hubert Smeets, oprichter van Raam op Rusland, is te gast.

Donald Show

Donald Trump leek het coronavirus eerst niet zo serieus te nemen. Nu is er een duidelijke ommezwaai en volgen er radicale maatregelen, zoals een inreisverbod voor mensen uit bijna alle EU-landen. Trumps speech hierover zaaide ook een hoop verwarring. Correspondent Jan Postma vertelt erover.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 12, 2020
Erdogan en vluchtelingen: spookbeelden en chantage
2915

De lessen van 19 jaar oorlog in Afghanistan

Met het vredesverdrag tussen Amerika en de Taliban komt als het allemaal doorgaat een einde aan de Amerikaanse rol in Afghanistan, na 19 jaar. De langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis. Ook Nederland droeg zijn steentje bij in Afghanistan, met missies in Kunduz en Uruzgan. Wat heeft dat opgeleverd en wat leert het ons over toekomstige militaire missies? Daarover D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

De Europese Commissie: never waste a good crisis

Het coronavirus, een crisis aan de Grieks-Turkse grens en een klimaatwet voor heel Europa. Het is een hectische week in Brussel. Maar onder het motto 'never waste a good crisis' gebruikt de Europese Commissie deze week om zich uitdrukkelijk te profileren. Te nadrukkelijk meent Europaverslaggever Jesse Pinster.

The Donald Show

Barack Obama weigert voorlopig zijn steun uit te spreken voor één van de Democratische presidentskandidaten. Toch wordt er graag met de oud-president gedweept. Correspondent Jan Postma zag dat Obama volop wordt gebruikt en misbruikt in campagnespotjes. Zélfs door de president.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 05, 2020
Coronavirus: terechte paniek of overdreven hysterie?
2795

'Maffiastaat' Malta

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt schreef in een vernietigend rapport de reputatie van Malta naar het absolute nulpunt. Als je het rapport leest zou je de conclusie kunnen trekken dat Malta in feite een corrupt boevennest is, dat een gevaar vormt voor de gehele EU. Daar schrokken ze op dat eiland zo van, dat ze inmiddels zijn begonnen met hervormen. Of Malta daarmee al ver genoeg is om gekwalificeerd te kunnen worden als fatsoenlijke rechtstaat, vertelt Pieter Omtzigt zelf.

De vrienden van Viktor Orbán

Europaverslaggever Jesse Pinster over Viktor Orbán, de autoritaire leider van Hongarije, die flink zijn best doet om invloed uit te oefenen in Washington en in Brussel. En dat doet hij in ieder geval door een invloedrijke Amerikaan en een invloedrijke Duitser in te huren.

The Donald Show

Correspondent Jan Postma is aanwezig bij CPAC, een grote conferentie voor conservatief Amerika. Het is één groot Trumpfeestje en dat blijkt ook wel uit de onderwerpen die er besproken worden. En wat dit jaar ook opvalt is welke mensen er níet zijn uitgenodigd....

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 27, 2020
Syrië: 'Een ramp die was te voorzien'
2875

De vrees voor onteigening bij blank Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft Nederland tegen de schenen geschopt door een investeringsverdrag op te zeggen, waarmee zou moeten worden voorkomen dat ondernemingen daar zonder compensatie worden onteigend. En dat is precies waar de blanke minderheid in Zuid-Afrika doodsbang voor is. Daarover een gesprek met Martijn van Helvert, buitenlandwoordvoerder voor het CDA in de Tweede Kamer. Van Helvert maakt zich grote zorgen om de situatie en heeft Minister Blok om opheldering gevraagd.

De Europese begroting saai?

Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen die de Europese begroting een reuze interessant onderwerp vinden. Europaverslaggever Jesse Pinster doet een dappere poging om aan te tonen dat het wel degelijk leuk kan zijn. Hij heeft er drie redenen voor gevonden.

The Donald Show

De Democraten vochten het gisteravond uit in een debat, maar de man die deze week de show stal, heette gewoon weer Donald Trump. Met zijn limo reed hij een rondje over de baan van de NASCAR-racewedstrijd Daytona 500. Correspondent Jan Postma zag dat de president een soort heldenontvangst kreeg.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 20, 2020
CETA: de mythe van de chloorkip?
2887

Lees ook | Bijna witte rook voor CETA

Chaos in het CDU van 'Mutti' Merkel

Mutti Merkel staat er niet om bekend dat ze met de botte bijl ingrijpt of impulsief beslissingen neemt. Maar een premier in Thüringen die steun krijgt van de uiterst rechtse AFD en haar gedoodverfd opvolger Annegret Kramp-Karrenbauer die daar niet daadkrachtig op reageert? Dan zijn ook bij de Bondskanselier de rapen gaar. Het zorgt ervoor dat ze nu geen kroonprinses meer heeft en haar partij in chaos verkeert. Hoe moet dit nu verder? We bespreken het met Wouter Meijer, oud-correspondent in Duitsland voor de NOS.

Forum voor Democratie blundert in Straatsburg

Een bizarre situatie binnen Forum voor Democratie. In de Tweede Kamer gaat partijleider Thierry Baudet al twee dagen tekeer tegen het handelsakkoord met Canada, maar op hetzelfde moment stemmen zijn partijgenoten in het Europees Parlement vóór een handelsakkoord met Vietnam. Europaverslaggever Jesse Pinster legt uit hoe de vork in de steel zit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 13, 2020
Coronavirus vloert Xi Jinping
2792

Het gestrekte been van Boris Johnson

De Britse premier Boris Johnson laat er bepaald geen gras over groeien, nu de échte Brexitonderhandelingen zijn begonnen. Elf maanden hebben de Britten om er met de EU uit te komen, en dat luidde BoJo in met een gestrekt been richting Brussel. Is dat een strategie die succes kan hebben, of overspeeld Johnson nu al zijn hand? Daarover Patrick Bernhart, kenner van de Britse politiek en schrijver van onder meer Boris, Bestemming Bereikt.

Mutti Merkel is boos

Bondskanselier Merkel wil nieuwe verkiezingen in deelstaat Thüringen nadat de uiterst rechtse AFD de politiek in Duitsland op zijn kop heeft gezet. Nu er met steun van het AFD een liberale minister president in Thüringen werd gekozen, vliegen de Nazi-verwijzingen in het rond. Een slechte dag voor de democratie, noemt Merkel het. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

The Donald Show

Een dag na de vrijspraak van Donald Trump in het impeachment-proces, heeft de president er een nieuwe vijand bij: Mitt Romney, de enige Republikeinse Senator die Trump schuldig achtte. Correspondent Jan Postma zag dat er zelfs al anti-Romney spotjes zijn gelanceerd.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 06, 2020
Brexit: het échte gedonder begint nu pas
2811

Dat denkt douane-expert Hans Maessen. Zelden kreeg BNR De Wereld zoveel reacties op een uitzending, als op die van vorig jaar waarin Maessen te gast was. Nu is hij terug. Hij maakt zich grote zorgen over wat er in de scheidingsdeal van Johnson over douane en de Ierse grens is afgesproken.

Lees ook | Brexit: vannacht om 00.00 is het zover

Brits 'cowboygedrag'

De Britten mogen dan misschien uit de EU vertrekken, ze nemen wél cruciale data van andere lidstaten met zich mee. Het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk op schimmige wijze gegevens uit het Schengen Informatiesysteem gekopieerd. Dat is een register dat de autoriteiten van de deelnemende landen inzicht verschaft in elkaars internationale opsporingsinformatie. Bernard Hammelburg spreekt hierover met Sophie in 't Veld, Europarlementariër namens D66. Zij is woedend over het gedrag van de Britten.

Grieks voetbaldrama in het Europees Parlement

Een Griekse Europarlementariër is uit zijn partij gezet. Nou en, zal je misschien denken. Maar achter deze politieke rel in Brussel gaat een Grieks voetbaldrama schuil. Een drama met rollen voor een voetbalster die naar Brussel ging, woedende voetbalsupporters en een Russische oligarch die met een wapen een voetbalveld op rende... Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 30, 2020
Wat merkt een Libiër van een akkoord in Berlijn?
2625

Verbreekt België het eigen formatierecord?

Het wereldrecord formeren hebben de Belgen al in handen, en ze hoopten het niet te verbeteren. Maar de huidige gesprekken over een federale regering verlopen zó slecht, dat niets meer ondenkbaar is. Er wordt zelfs gesproken over een noodregering. Daarover Dave Sinardet, hoogleraar Politicologie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Blik op Europa

In Frankfurt, in de toren van de Europese Centrale Bank, vragen ze zich af welke rol ze moeten spelen in de toekomst van Europa. Maar ECB-baas Christine Lagarde moet nog een beetje leren wat ze wel en niet moet doen, zegt de hoofdeconoom van ING in Frankfurt, Carsten Brzeski, tegen Europaverslaggever Jesse Pinster.

The Donald Show

De eerste dagen van het impeachment-proces in de Senaat zitten erop. Het zijn lange dagen voor de Senatoren en dat is aan ze te merken ook. En dan moeten ze zich ook nog eens aan allerlei regeltjes houden. Correspondent Jan Postma heeft het allemaal eens goed geobserveerd.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 23, 2020
Is het wensdenken over de Irandeal ten einde?
2802

Politieke opwinding in Rusland

De Russische president Poetin staat er niet om bekend dat hij zijn entourage graag vernieuwd met vers bloed. Daar kwam gisteren tot de verbijstering van zon beetje iedereen ineens verandering in: de voltallige regering van Poetins rechterhand Medvedev, moet het veld ruimen. Is het een coup van Poetin, zoals door critici wordt gevreesd? Daarover Hubert Smeets, Ruslandkenner en oprichter van Raam op Rusland.

Blik op Europa

Over 15 dagen stappen de Britten toch echt uit de Europese Unie. Maar met de Brexit komt er absoluut geen einde aan de moeizame onderhandelingen. Sterker nog, na 31 januari dreigt het nog veel moeilijker te worden. Europaverslaggever Jesse Pinster weet waarom.

Donald Show

Correspondent Jan Postma vertelt hoe de impeachment van Donald Trump er straks eigenlijk uit gaat zien. En worden er nou getuigen opgeroepen, of niet? Voor dat laatste zijn er in ieder geval de nodige redenen bijgekomen, door een interview met een 'fixer' van Rudy Guliani.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 16, 2020
Geen fire and fury in Iran?
2806

Is het gezicht van Khamenei gered?

Het Iraanse regime heeft de liquidatie van generaal Soleimani beantwoord met een salvo aan raketten, zonder Amerikaanse doden of serieuze schade tot gevolg. Is dat genoeg om het gezicht van het regime te redden, nadat bombastisch was aangekondigd dat Amerika een zware slag zou worden toegebracht? Daarover Sander Terphuis, Iraans vluchteling en mensenrechtenverdediger. Hij heeft informatie gekregen dat het regime zelf een hand had in de dood van Soleimani.

Luister ook | Teheran had mogelijk hand in dood Soleimani

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die wil geen onderdeel zijn van een christendemocratische partij die zwakker wordt en macht verliest. Met die boodschap kwam hij tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

The Donald Show

Correspondent Jan Postma vertelt over de campagne van Donald Trump, die probeerde gelijk een slaatje te slaan uit de liquidatie van generaal Soleimani. Daar kwam in Amerika veel kritiek op, maar Trump is lang niet de eerste president die een dergelijke gebeurtenis probeert te benutten om er politieke garen bij te spinnen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 09, 2020
Wordt 2020 een conflictjaar?
2896

India

India is al weken in rep en roer door een wet, die discriminatoir is voor moslims. Heeft de Indiase premier Modi nog meer van dit soort maatregelen in het verschiet? Daarover Jos Bartman, politicoloog aan de UvA, gespecialiseerd in autoritaire regimes.

Blik op Europa

Europaverslaggever van dienst Diederik de Groot over de nieuw EU-voorzitter Kroatië. De Kroatische premier kraakte al gelijk een kritische noot over de open grenzen in Europa. Die leiden in zijn eigen land namelijk tot een forse krimp van de bevolking.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 02, 2020
De uitdagingen voor Ursula von der Leyen
2896

Bernard Hammelburg bespreekt het een uur lang met twee gasten, beiden van Instituut Clingendael: Rem Kortweg, expert op het gebied van onder meer handel en de Brexit, en Monika Sie, de directeur van Clingendael.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 26, 2019
Wie betaalt de prijs voor Trumps impeachment?
2876

Impeachment

De impeachment van Donald Trump is officieel een feit. Behalen de Democraten daarmee een overwinning, of is het een strategische blunder die ze nog duur zal komen te staan? En hoe gaat het proces nu verder in de Senaat? Bernard Hammelburg bespreekt het met Koen Petersen, Amerikanist en schrijver van Einddoel Witte Huis en Showtime'.

Dossier | Impeachment Donald Trump

Grieks-Turkse ruzie

Gas en olie in de wateren rond Cyprus en een Turkse claim op wateren tot op een paar mijl van Kreta, vormen de bron voor een steeds verder escalerend conflict tussen de traditionele vijanden Turkije en Griekenland. Hoe ver zijn ze daarin bereid te gaan en hoe kan het worden opgelost? Daarover Nikos Lanser, correspondent in Griekenland.

Dossier | Griekenland

Catalonië

In Blik op Europa Jesse Pinster over Europese rechters die zich mengen in de Catalaanse kwestie. Eén van de politici die in de Spaanse gevangenis is beland had recht op immuniteit omdat hij een zetel won in het Europees Parlement bij de verkiezingen in mei dit jaar. Een uitspraak met grote gevolgen voor Catalanie, Spanje én het Europees Parlement.

Dossier | Catalonië

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 19, 2019
Aung San Suu Kyi: van halfgodin tot paria
2538

Myanmar

Een paar jaar terug was Aung San Suu Kyi nog een gevierde Nobelprijswinnares die voor democratie streed in Myanmar, nu wordt haar verweten dat ze een genocide goedpraat. Bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepleit ze op dit moment de zaak van haar land. Hierover spreekt Bernard Hamelburg met D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij is ook één van de aanjagers van de nieuwe Europese Magnitsky-wet. Kan zo'n wet mensenrechtenschendingen als in Myanmar, in de toekomst voorkomen?

Lees ook | Aung San Suu Kyi zegt gesprek met Tweede Kamer af

Afghanistan Papers

Een biljoen dollar en duizenden levens kostte het, terwijl de Amerikaanse overheid wist dat de oorlog niet te winnen was. Dat komt naar voren uit de Afghanistan Papers, waarover de Washington Post deze week publiceerde. Kan je hieruit de conclusie trekken dat we erin zijn geluisd door de Amerikanen, toen we besloten een missie naar Uruzgan te sturen? Daarover de minister van Buitenlandse Zaken die die beslissing destijds mede moest nemen: Ben Bot.

Britse Verkiezingen

Boris Johnson heeft maar 1 boodschap en die herhaalt hij eindeloos: Get Brexit Done. En daarmee denkt hij vandaag de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk te kunnen winnen. Maar hoe 'done' is de Brexit als Johnson zegeviert? In Blik op Europa vertelt Europaverslaggever Jesse Pinster erover, vanuit Groot-Brittannie.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 12, 2019
De NAVO: hersendood of springlevend?
2718

NAVO-top

Ondanks alle sussende woorden na afloop, was het bepaald niet gezellig op de NAVO-top in Londen. Waar willen de lidstaten eigenlijk heen met het 70 jaar oude militaire bondgenootschap, dat volgens Emmanuel Macron hersendood is? In de slotverklaring werd wederom benadruk dat alle landen hun verplichtingen moeten nakomen, wat de vraag opwerpt waarom dat na al die jaren nog steeds niet is gelukt. En wat heeft de NAVO te zoeken in de ruimte? Bernard Hammelburg bespreekt het met André Bosman, defensiewoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer?

Bouterse

Na een proces van 12 jaar veroordeelde de Krijgsraad in Suriname president Desi Bouterse tot 20 jaar cel, voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Voor de nabestaanden hét moment van rechtvaardigheid. Bij terugkomst van een reis naar China werd Bouterse echter door zijn aanhang als een held onthaalt en ook bij de Surinaamse gemeenschap Nederland is er verdeeldheid. Daarover Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. Zijn neef was 1 van de slachtoffers van de decembermoorden.

Blik op Noord-Ierland

Dat de Britten nog steeds niet uit de EU zijn vertrokken, komt vooral door één kleine partij. De DUP uit Noord-Ierland. Met de verkiezingen van volgende week hoopt premier Boris Johnson daar een einde aan te maken. Maar leeft die Brexit ook echt onder de Noord-Ieren bij de verkiezingen? Jesse Pinster peilt de stemming en doet verslag vanaf de Iers-Noord-Ierse grens.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 05, 2019
De grote Iranshow van BNR de Wereld
2759

Luister ook | Boekestijn en De Wijk: Iran, en de naderende apocalyps

Protest tegen de Ayatollah's

Een verhoging van de benzineprijs was voor een deel van de Iraanse bevolking de druppel: ze gingen de straat op om te protesteren tegen de machthebbers. Maar het regime van Ayatholla Khamenei tolereert géén oproer in de straten, en reageert met dodelijk geweld. Bernard Hammelburg bespreekt het met Sander Terphuis, Iraans vluchteling en mensenrechtenverdediger.

Nederland gaat naar Hormuz

Een Nederlands fregat moet er vanaf januari, als onderdeel van een Franse missie, voor gaan zorgen dat de koopvaardij weer rustig door de onrustige straat van Hormuz kan varen. Is dat noodzakelijk, of drijft het de spanning met Iran alleen maar onnodig op? Daarover Eimert van Middelkoop, oud-minister van Defensie namens de Christenunie.

Lees ook | Wat kan een Nederlands fregat in de straat van Hormuz

Frankrijk is klaar met Iran

Ook in Blik op Europa gaat het in deze uitzending over Iran. Jesse Pinster vertelt over Frankrijk dat met hernieuwde sancties tegen Iran dreigt. En dat terwijl Frankrijk juist een land was dat de nucleaire deal met Iran graag had willen redden.

Donald Show: spanning met Iran zichtbaar in Washington

Dat de relaties tussen Amerika en Iran op een dieptepunt zitten is voor iedereen te zien. En in Washington D.C. is het op één plek wel héél erg zichtbaar. Correspondent Jan Postma vertelt erover.

Luister ook | The Donald Show

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 28, 2019
De 'puinhopen' van Donald Trump
2597

Bernard Hammelburg vraagt Henne Schuwer ook naar Mark Rutte, die de president opzichtig voor het oog van de camera tegensprak.

Blik op Europa

Een touringbus met 65 Moldaviërs arriveerde eerder deze week bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. En zij waren niet de eerste die de route van de uithoek van Europa naar Groningen aflegden, in de afgelopen weken. Wat is er aan de hand? Wat verwachten deze mensen van Nederland? Jesse Pinster zocht het uit.

Donald Show

Jan Postma zit al dagen aan de buis gekluisterd voor de impeachment-hoorzittingen. Het viel hem op dat er eigenlijk twee hoorzittingen gaande zijn, afhankelijk van welk TV-kanaal je aan hebt staan.

Abonneer je hier op alle edities van The Donald Show

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 21, 2019
Latijns-Amerika kookt over
2525

Blik op Europa

Om de stikstof-crisis het hoofd te bieden stapt de Nederlandse regering naar Brussel. Daar gaan ze heel lief vragen of ze natuurgebieden in Nederland kunnen schrappen. Het lijkt een missie die gedoemd is te mislukken, weet Europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

De langverwachte openbare Impeachment-hoorzittingen zijn begonnen. Dat gaat gepaard met een media-offensief van de Republikeinen en de Trump-campagne. Maar heeft de president zelf eigenlijk wel naar de verhoren gekeken? Correspondent Jan Postma volgde het uiteraard allemaal op de voet.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 14, 2019
Griekenland: een tragedie zonder einde
2788

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over Spaanse politici die worstelen met de fans van generaal Franco in de aanloop naar de verkiezingen van zondag. Want bij de vierde verkiezingen in vier jaar tijd is er slechts één partij die op grote winst staat: De ultranationalisten van Vox.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 07, 2019
Zijn de Tories straks de Brexitparty?
2559

Blik op Europa

Donderdag 31 oktober had niet alleen Brexitdag, maar ook de laatste werkdag van Jean-Claude Juncker moeten zijn. Maar de voorzitter van de Europese Commissie mag nog even blijven zitten. Een politieke crisis in Roemenië dwarsboomt de nieuwe commissie van Ursula von der Leyen. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

Donald Show

Washington viert feest vanwege de winst van het lokale team in de World Series, maar intussen raast de impeachment-storm gewoon door. In zo'n impeachmentprocedure is de publieke opinie heel belangrijk en ook iets waar Donald Trump zich bewust van zal zijn. Correspondent Jan Postma vertelt hoe de media die publieke opinie proberen te beïnvloeden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 31, 2019
'Recessie? Die komt er niet!'
2672

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over Sandro Gozi, die zijn baan kwijt is. Deze Italiaan was staatssecretaris in zijn thuisland maar ging daarna zowel de Franse premier als de premier van Malta adviseren. En dat zijn meer hoedjes dan er op één hoofd passen. Onbedoeld maakt deze politieke rel duidelijk dat er grenzen zijn aan de Europese ambities van de Franse president Emmanuel Macron.

Donald Show

Washington is een keer niet in de ban van Donald Trump, maar van honkbal! Washingtons team staat namelijk voor het eerst in bijna honderd jaar in de World Series. Correspondent Jan Postma maakt de opwinding van dichtbij mee.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 24, 2019
Linksom of rechtsom: De Koerden zijn altijd het haasje
2556

Blik op Europa

De EU-lidstaten kunnen het maar niet eens worden over de vraag of Noord-Macedonië en Albanië mogen beginnen met gesprekken om tot de Unie toe te treden. Eurocommissaris Hahn, die gaat over uitbreiding van de EU, zegt sorry tegen die landen en noemt het geen moment van glorie voor Europa. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

Donald Show

Er zijn nogal wat spanningen over de president, bij zijn huiszender Fox News. En die spanningen worden zelfs voor de camera zichtbaar. Daarover correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 17, 2019
Is een catastrofe in noordoost-Syrië nog te voorkomen?
2644

De terugkeer van het kernwapen

Tijdens de Koude Oorlog sloten Rusland en Amerika kernwapenverdragen, zoals INF, af, om de hoeveelheid van deze massavernietigingswapens te beperken. En dat werkte goed! Maar die verdragen houden nu geen stand meer. INF is al gesneuveld en ook START dreigt te verdwijnen. Brengt dat de wereld ineens weer dichtbij een nucleair armageddon? Daarover Sico van der Meer, onderzoeker massavernietigingswapens bij Instituut Clingendael.

Blik op Europa

De Turkse president Erdogan dreigt de deuren naar de Europese Unie open te gooien voor Syrische vluchtelingen. Hiermee speelt hij in op de grootste angst in de EU. Dat de bombardementen en invasie van noord Syrie zal leiden tot een grote stroom vluchtelingen richting Europa. Hebben ze vanuit Brussel, en vanuit de Europese hoofdsteden, een antwoord? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 10, 2019
De Nederlandse ereschuld aan Papoea
2525

Het islamdebat

We maken in Nederland al jarenlang opgewonden ruzie over de islam, maar waarover debatteren we eigenlijk en wat heeft het debat nou eigenlijk opgeleverd? Zijn er ook landen waar ze dat debat op een betere manier voeren dan wij dat doen? Dat bespreken we met Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Universiteit Tilburg en co-auteur van het nieuwe boek Wordt het nog wat met het Islamdebat?.

Blik op Europa

Wat als niet de Britten om uitstel van de Brexit vragen, maar de EU? In artikel 50 staat namelijk nergens geschreven dat de Britten dat zelf moeten doen. Zo zou er toch meer ruimte kunnen komen om een deal te bereiken, en hoeft Boris Johnson niet dood in een greppel te gaan liggen.

The Donald Show

Nu het impeachment onderzoek in gang is gezet, trekt Donald Trump werkelijk alle registers open. Hij valt de Democraten aan waar hij maar kan, en hij vestigt zelfs een nieuw twitter-record.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 03, 2019
Hoe 'gezamenlijk' is het Joint Investigation Team?
2611

Stef Blok

Oekraïne laat een MH17-verdachte lopen, Maleisië zaait openlijk twijfel over het onderzoek en van België horen we maar amper iets. Wat is er nog 'gezamenlijk' aan het Joint Investigation Team, dat het neerhalen van MH17 onderzoekt? En strijders die hebben gevochten voor IS en vreselijke misdaden op hun geweten hebben, lopen nu vrij rond. Hoe moeten die mensen berecht worden en waar moet dat gebeuren?

Frans Timmermans

Gaat Frans Timmermans als de nieuwe Europese chef-klimaat opnieuw met rode kaarten zwaaien, bijvoorbeeld tegen het kolenparadijs Polen, zoals hij dat deed in zijn vorige termijn? Wat kan Nederland eigenlijk voor voordelen verwachten van het feit dat Timmermans deze positie straks bekleedt? En is Timmermans het met zijn sociaaldemocratische familie in het Europees Parlement eens, dat hij in zijn nieuwe functie veel te weinig macht krijgt?

Blik op Europa

Het openbaar maken van het telefoongesprek tussen Donald Trump en de Oekraïense president Zelensky zorgt voor irritatie in Brussel. En dan gaat het er niet over of Trump wel of niet probeerde de regering in Kiev te chanteren en hem te helpen Joe Biden zwart te maken. Het gaat om wat de Amerikaanse president zei over de EU, Duitsland en Angela Merkel. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 26, 2019
19 september: De Grote Vredesshow van BNR De Wereld
2526

We spreken erover tijdens een speciale uitzending vanuit Den Haag, bij de Faculteit Governance en Global Affairs van de Universiteit Leiden (Google Maps).

Iedereen kan deze uitzending bijwonen! Het is daarbij ook mogelijk om tijdens de uitzending en na afloop vragen te stellen aan de gasten. De radio-uitzending duurt van 15.00 tot 16.00.

De uitzending is ook live te volgen op Youtube.

Te gast:

- Bert Koenders, oud-minister van Buitenlandse Zaken en nu hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit Leiden.

- Martijn van Helvert, buitenlandwoordvoerder voor het CDA in de Tweede Kamer.

Presentatie: Bernard Hammelburg

Locatie:

Locatie Wijnhaven

Turfmarkt 99

2511 DP DEN HAAG

U hoeft zich voor deze uitzending niet aan te melden. Heeft u praktische vragen over deze uitzending? U kunt ze stellen via dewereld@bnr.nl.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 19, 2019
Dreiging Koreaans-Japans conflict zwaar onderschat
2669

Enorme ruzie tussen Zuid-Korea en Japan

Al maanden staan Zuid-Korea en Japan woedend met de hoofden tegen elkaar. Het begon als een handelsconflict, maar inmiddels zijn het ook de historische wroegingen die de ruzie in volle hevigheid gaande houden. De dreiging van een échte verwijdering tussen de twee landen wordt echter flink onderschat. Bernard Hammelburg bespreekt het met hoogleraar Koreastudies Remco Breuker.

Fabels over China

De westerse omgang met China wordt gekenmerkt door één grote stroom van miskleunen. Dat schrijft Jan van der Putten in zijn binnenkort te verschijnen boek Fabels over China. Met hem bespreken we hoe het kan dat we steeds maar niet willen begrijpen hoe de Chinezen denken en doen.

Blik op Europa

Frans Timmermans mag dan de Klimaat-koning van Brussel worden hij is niet de commissaris die verantwoordelijk is voor het milieu. Die taak gaat naar de jongste persoon in de nieuwe Europese Commissie. En er doen een paar vreemde verhalen over hem de ronde. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt erover.

The Donald Show

John Bolton vloog er deze week uit als veiligheidsadviseur van de president. En Donald Trump kon het uiteraard niet nalaten om hem nog een paar trappen na te geven. Daarover correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 12, 2019
De pijnlijke nederlagenserie van Boris Johnson
2774

De nederlagen van Boris Johnson

Nederlaag, op nederlaag, op nederlaag. Dat is waar het premierschap van Boris Johnson tot nu toe uit bestaat. Hoe moet het nu verder met het Verenigd Koninkrijk? Komen er op 15 oktober verkiezingen? Is een no-deal Brexit nu echt van tafel? Komt die Brexit er überhaupt wel? Bernard Hammelburg bespreekt het met Rem Korteweg, Brexit-expert van Instituut Clingendael.

India een democratie?

India wordt beschuldigd van vreselijke mensenrechtenschendingen, zoals marteling, in Kashmir. En toch noemen we India de grootste democratie ter wereld en blijven westerse leiders aanschurken tegen premier Modi. Daarover Jos Bartman, politicoloog aan de UvA, gespecialiseerd in autoritaire regimes en deed een jaar onderzoek in India.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt over de plannen die de Franse regering heeft voor het Parijse station Gare Du Nord. Er zijn plannen om het station voor de Olympische spelen in 2024 grondig te renoveren en 50.000 vierkante meter extra winkels en kantoren te bouwen. Maar daar is lang niet iedereen blij mee.

Donald Show

Amerika is in de ban van orkaan Dorian en daardoor was er deze week even wat minder aandacht voor de president. Maar toch was er een relletje rond Trump en het heeft te maken met een weerkaart. Amerikacorrespondent Jan Postma vertelt erover.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 05, 2019
Waarom faalt de Nederlandse lobbymachine?
2952

Bernard Hammelburg bespreekt het met Wytze Russchen, jarenlang de bekendste Nederlandse lobbyist in Brussel. Marieke Riethof, universitair hoofddocent Latijns-Amerikaanse Politiek aan de Universiteit van Liverpool is ook te gast. .

Blik op Europa

De Balkan-vijanden Servie en Kosovo doen er alles aan om elkaars integratie in de Europese Unie te dwarsbomen. De laatste pion die is verzet in het schaakspel tussen de twee: het Afrikaanse land Togo! Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

President Trump lijkt de laatste tijd nogal opgefokt te zijn. Waar is dat gedrag door te verklaren? Amerikacorrespondent Jan Postma legt het uit. Wil je meer weten over Amerika en Donald Trump, luister dan naar De Amerika Podcast of naar Double Dutch.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 29, 2019
Een chique 'nee' tegen Donald Trump?
2771

Donald Show

Donald Trump ziet zichzelf als de Messias, maar dat valt niet bepaald goed bij Joodse Amerikanen. Daarover Amerikacorrespondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 20, 2019
De 'rampendeal' van Theresa May
2963

Donald Show

President Trump belt achter de schermen met Democraten over het wapenwetgeving. Wil Trump dan echt iets gaan doen aan het vuurwapengeweld en krijgt hij zijn partij en de NRA mee? Daarover Amerikacorrespondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 15, 2019
De verloren oorlog in Afghanistan
2937
Al 18 jaar is het oorlog in Afghanistan, maar volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg is vrede dan nu in zicht. Is dat luchtfietserij of reëel? Bernard Hammelburg bespreekt het met Afghanistan-expert Olivier Immig. En links Amerika wijst met de beschuldigende vinger naar president Trump na de racistische massamoord in El Paso. Is dat een voorbode voor de campagne in 2020? Daarover Koen Petersen, Amerikanist en schrijver van Einddoel Witte Huis en Showtime.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 08, 2019
Gaat het leger ingrijpen in Hong Kong?
2873

Donald Show

Donald Trump noemt Baltimore een van ratten en ongedierte vergeven troep. Onze correspondent Jan Postma bezoekt de stad om te kijken hoe het zit met al dat ongedierte.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 01, 2019
De aanstaande ruimteoorlog
2833

Donald Show

De hoorzitting met Robert Mueller moest hét bewijs leveren voor de Democraten om Donald Trump af te zetten. Onze correspondent Jan Postma over hoe dat toch net iets anders verliep.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 25, 2019
Rutte's tweede kopje koffie met Trump
2816

Verkiezingen Oekraïne

In Oekraïne gaan ze zondag naar de stembus. Gaat president Zelenski zijn succes herhalen bij deze parlementsverkiezingen? En wordt hij dan de man die de oorlog in Oost-Oekraïne beëindigt? Daarover Floris Akkerman, oud Oost-Europa correspondent, BNR-redacteur en presentator van de Perstrojkast, die de verkiezingen vanuit Oekraïne volgt.

Blik op Europa

Ursela von der Leyen heeft het monster van de Berlaymont verslagen. Nog voor haar aanstelling had ze omstreden Martin Selmayr, de Secretaris-generaal van de Europese Commissie al naar buiten gewerkt. Waarom, dat hoor je van Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 18, 2019
'EU betaalt mensensmokkelaars'
2840

Iraanse spierballentaal

Iran overtreedt openlijk en opzettelijk het nucleaire akkoord. Welk spel spelen de ayatollahs, en waarom? Daarover Damon Golriz, politiek-analist en Iran-expert, werkzaam aan de Haagse Hogeschool.

Blik op Europa

Een ruzie tussen Turkije en de Europese Unie dreigt te exploderen. Een betwiste gasvoorraad onder en rond het eiland Cyprus is het lontje in het kruitvat. In Brussel wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan maatregelen die Turkije tot de orde moeten roepen. Hierover Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 11, 2019
Waarom daagt Iran Europa uit?
2755

Griekse Verkiezingen

En voor veel Grieken is het leven er 10 jaar na het uitbreken van de schuldencrisis alleen maar miserabeler op geworden. Straft de Griekse kiezer premier Tsipras daar zondag voor af bij de verkiezingen? Daarover Frederiek Lommen, schrijfster van het boek Het verdriet van Griekenland.

Blik op Europa

Frans Timmermans liep zijn droombaan mis omdat de Visegradlanden hem hebben gedwarsboomd. Dat is een veelgehoorde analyse na het steekspel van de afgelopen dagen in Brussel. Maar ligt het wel zo simpel? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

Tanks, vliegtuigen en een speech; Donald Trump hoopt op the Fourth of July ouderwets de show te stelen. Maar in het Witte Huis zijn er toch wat zorgen of het schouwspel wel zo'n groot succes wordt. Amerikacorrespondent Jan Postma vertelt waar ze bang voor zijn.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 03, 2019
Speciale uitzending: De macht van Europa
2615

We spraken erover tijdens een speciale uitzending vanuit Den Haag, bij de Faculteit Governance en Global Affairs van de Universiteit Leiden. Te gast waren:

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING Nederland

Hans Hillen, oud-minister van Defensie

BNR Europaverslaggever Jesse Pinster

Presentatie: Bernard Hammelburg

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 28, 2019
Waarom kan Nederland zichzelf niet meer verdedigen?
2666

Donald Show

Amerika is in de ban van de nieuwe Netflix serie over de Central Park 5. Vijf zwarte jongens werden in de jaren '80 ten onrechte beschuldigd van het verkrachten en mishandelen van een blanke vrouw. Trump riep destijds dat de jongens de doodstraf moesten krijgen. Onze correspondent Jan Postma over hoe dat nu als een boemerang terugkomt.

Blik op Europa

Er lijkt beweging te komen in de Europese banencarrousel. Europaverslaggever Jesse Pinster over wie het meeste en het minste kans maakt om de nieuwe Juncker te worden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 20, 2019
Maakt het Iraanse conflict Saoedi-Arabië onaantastbaar?
2766

Donald Show

Trump is druk bezig met de verkiezingscampagne voor 2020. Als een ander land informatie zou hebben over zijn tegenstanders, dan zou hij dat zeker willen ontvangen. Daarover Jan Postma, onze correspondent in Washington.

Blik op Europa

In Moldavië vechten twee regeringen om de macht. Europaverslaggever Jesse Pinster over Venezolaanse toestanden in Europa.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 13, 2019
Europa moet Trump dankbaar zijn
2689

De mythes over de handelsoorlog ontkracht. Wie is er erger, China of Trump? En waar blijft Europe first?

Bernard Hammelburg praat in speciale BNR De Wereld vanaf de Global Entrepreneurship Summit in Den Haag met:

- Ewald Engelen, financieel geograaf, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam

- Sigrid Kaag, Minister van Buitenlandse Handel

- Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het HCSS en oud-Kamerlid voor de VVD

- Jesse Pinster, Europa-verslaggever voor BNR.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 05, 2019
Klimaat de nieuwe splijtzwam in Europa?
3021

Merkel

En ontwikkelt Angela Merkel zich als boze stiefmoeder? Ze selecteerde Annegret Kramp-Karrenbauer als kroonprinses, waarna er door de christendemocraten een nederlaag werd geleden bij de Europese verkiezingen. Staat Mutti Merkel na dat verlies nu klaar met een giftig appeltje? Daarover Wouter Meijer, oud-correspondent in Duitsland voor de NOS.

Blik op Europa

Even wachten tot de verkiezingen achter de rug zijn en dan toeslaan. Brussel wil nu wel Italië een tik op de vingers geven. Iets waar de Nederlandse regering al langer op hamert. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt hoeveel indruk dat op de Italianen maakt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 30, 2019
Stef Blok over macht in Europa, IS-strijders en zijn frustratie over Amerikaanse sancties
2747

Donald Show

Chaos in drama in het Witte Huis, er wordt namelijk weer gesproken over infrastructuur. Jan Postma, onze correspondent in Washington over weer een nieuwe botsing tussen Trump en de Democraten.

Blik op Europa

Zijn de Europese verkiezingen het Waterloo van Theresa May? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 23, 2019
Het BNR De Wereld Europadebat
4956

Donderdag 16 mei organiseerde BNR Nieuwsradio een verkiezingsdebat in samenwerking met VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. In aanloop naar de Europese verkiezingen gingen kandidaten van verschillende partijen met elkaar in debat.

Deelnemers aan het debat:

Bas Eickhout (GroenLinks)

Sophie in t Veld (D66)

Malik Azmani (VVD)

Derk Jan Eppink (FvD)

Esther de Lange (CDA)

Paul Tang (PvdA)

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 16, 2019
Kijven over tarieven
2823

Donald Show

Met behulp van het 'executive privilege' verzet Donald Trump zich tegen alle onderzoeken van de Democraten. Jan Postma, onze correspondent in Washington over wat dat 'executive privilege' precies is.

Blik op Europa

In de aanloop naar de Europese verkiezingen wordt op de Europese top in Roemenië al druk nagedacht over de toekomstige leden van de Europese Commissie. Europaverslaggever Jesse Pinster over de kanshebbers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 09, 2019
Is de Turkse president Erdogan de controle kwijt?
2829

Donald Show

Hoeveel kans maakt Joe Biden? Onze correspondent Jan Postma over zijn kansen en de eerste aanvallen van Trump op de Amerikaanse oud-vice president.

Blik op Europa

De Italiaanse oud-premier Berlusconi ligt in het ziekenhuis. Toch is hij in de race om Europarlementariër te worden. Europaverslaggever Jesse Pinster over hoeveel macht hij nog heeft.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 02, 2019
Trump geen wereldleider?
2784

Donald Show

Een week na het uitkomen van de geredigeerde versie van het Mueller-rapport draait het in Washington op dit moment maar om een man, Don McGahn. Onze correspondent Jan Postma over McGahn's rol in het Ruslandonderzoek.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 25, 2019
Is Goudse kaas een handelsoorlog waard?
2599

Donald Show

Willam Barr, de Amerikaanse minister van Justitie is klaar met de geredigeerde versie van het Rusland-rapport van Robert Mueller. Jan Postma over wat we kunnen verwachten.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 18, 2019
Soedan dumpt massamoordenaar al-Bashir
2660

Donald Show

De Democraten vertrouwen de Amerikaanse minister van Justitie Barr niet meer vanwege de gang van zaken rondom het Mueller rapport. Onze correspondent Jan Postma vanuit Washington over of dit wel zo'n slimme zet is van de Democraten.

Blik op Europa

En Polen weigert migranten op te nemen die via de Middellandse Zee naar Europa komen, maar voor andere groepen staat de Poolse grens gewoon open. Een verslag van Jesse Pinster vanaf de Oekraïense grens over wie dan wel wordt toegelaten,

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 11, 2019
Oost-Europa aan Brusselse schandpaal
2729

Blik op Europa

In Oostenrijk pakt premier Kurz de controle over de veiligheidsdiensten. En dat terwijl de diensten eigenlijk aan zijn FPÖ-ministers moeten rapporteren. Europaverslaggever Jesse Pinster over wat daar achter zit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 04, 2019
28 maart: De Grote Ruslandshow van BNR De Wereld
2783

Vijf jaar na de annexatie van de Krim zijn de verhoudingen tussen Rusland en het Westen sterk verzuurd. Hoe staat dat land ervoor en willen de Russen zich nog verder gaan mengen in de aangelegenheden van landen als Oekraïne? En hoe moet de EU zich opstellen tegenover Rusland, zeker nu Amerika niet meer de partner is die het ooit was?

Kijk De Grote Ruslandshow terug

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 28, 2019
Vluchtelingen: 'Niemand wil ze hebben'
2811

En de Israëlische premier Netanyahu wordt met de verkiezingen in zicht geteisterd door een corruptieschandaal. Of dat hem op gaat breken bespreken we met Paul Brill, columnist bij Het Parool.

Blik op Europa

De Europese liberale familie ALDE, waar ook D66 en VVD deel van uitmaken, schuift maar liefst zeven spitzenkandidaten naar voren voor de Europese verkiezingen. Daarover europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

En het zal momenteel niet zo gezellig zijn in huize Conway. President Trump haalde keihard uit naar George Conway, de man van Kellyanne Conway, die een medewerker en vertrouweling is van The Donald. Amerikacorrespondent Jan Postma vertelt erover.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 21, 2019
Antisemitisme terug van nooit weggeweest
2771

Blik op Europa

Ondanks al het Brexitnieuws is Europaverslaggever Jesse Pinster niet vergeten dat het continent uit meer landen en verhalen bestaat. In zijn Europatrein pakt hij er een aantal opvallende uit.

Donald Show

Donald Trump wil met de noodtoestand financiering voor zijn grensmuur loskrijgen. Maar stemmen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat daarmee in? Daarover Amerikacorrespondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 14, 2019
IS ná het kalifaat
2798

Blik op Europa

Het rommelt binnen de Europese Volkspartij. De christendemocraten hebben hun buik vol van Viktor Orbán. De partij van de Hongaarse premier en notoir dwarsligger dreigt uit de EVP gezet te worden. Maar de man die zichzelf een straatvechter noemt lijkt niet van plan te zijn te vertrekken. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

Het Trump-tribunaal, daar begint het Amerikaanse congres op te lijken, want de onderzoeken naar de president stapelen zich op. Amerikacorrespondent Jan Postma vertelt hoe het Witte Huis zich erop voorbereid.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 07, 2019
Kim vs. Trump: Fiasco in Hanoi
2812

Blik op Europa

Als de Britten zonder Brexit akkoord uit de Europese Unie gaan, dan kan dat de Nederlandse staat tientallen miljoenen euros gaan kosten. Europaverslaggever Jesse Pinster over het geld dat dan linea recta vanuit de Hollandse staatskas overgemaakt moet worden naar Brussel.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 28, 2019
Is Donald Trump onaantastbaar?
2743

Blik op Europa

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani zit in de problemen door reeks omstreden beslissingen en uitspraken. Wat betekent dat voor zijn positie? Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 21, 2019
Verdringt Boedapest Brussel als centrum van Europa?
2605

En Amsterdam hoopt het nieuwe Londen aan de Amstel te worden. Een droom of werkelijkheid? Daarover Martin Visser, Financieel journalist bij de Telegraaf.

Niger

Minister Sigrid Kaag van ontwikkelingssamenwerking is net terug uit Niger. Nederland gaat de komende jaren 100 miljoen euro investeren in het land. Niger geldt als een cruciaal vertrekpunt van migranten naar Europa. Wordt dat vraagstuk met 100 miljoen euro opgelost?

Blik op Europa

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft een hele originele manier gevonden om bedrijven te motiveren zich goed voor te bereiden op Brexit. Maar volgens Europaverslaggever Jesse Pinster weten bedrijven nog helemaal niet waar ze zich nou op moeten voorbereiden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 14, 2019
40 jaar ayatollahs in Iran
2651

Blik op Europa

Er is een speciaal plekje in de hel voor Brexiteers zonder plan. Door alle aandacht voor de ene uitspraak van Donald Tusk, mist bijna iedereen de hint voor een oplossing voor de Brexit-impasse. Behalve onze Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 07, 2019
Komen er nieuwe kernwapens op Nederlands grondgebied?
2716

In De Wereld een langer gesprek met Voorhoeve over zijn aanbevelingen. En in Venezuela probeert Nicolas Maduro vast te houden aan de macht, terwijl Amerika er alles aan doet om oppositieleider Juan Guaido in het zadel te helpen. Barbara Hogenboom, directeur van het Centrum voor Studie en Documentatie Latijns Amerika aan de UvA over de chaos in Venezuela.

Donald Show

Het is in Amerika weer tijd voor de Super Bowl en Trump's favoriete team de New England Patriots zitten in de finale. Jan Postma over hoe de Super Bowl dit jaar een extra politieke lading krijgt.

Blik op Europa

Italië maakt Frankrijk uit voor rotte vis. Met alles wat de Fransen doen is iets mis, van Champagne tot en met de gele hesjes. Europaverslaggever Jesse Pinster over waar die plotselinge woede tegen Frankrijk vandaan komt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 31, 2019
Het startschot van de nieuwe wapenwedloop?
2700

Donald Show

Trump is boos op zijn advocaat Rudy Giuliani. In een aantal moeizaam verlopen mediaoptredens heeft Giuliani twijfel gezaaid over wanneer Trump nou écht ophield met de plannen voor zijn Trump tower in Moskou. Onze correspondent Jan Postma vanuit Washington over de gevolgen.

Blik op Europa

De mogelijke opvolger van Jean-Claude Juncker, Manfred Weber is op bezoek in Rotterdam. Europaverslaggever Jesse Pinster sprak sprak hem over zijn plannen voor Europa.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 24, 2019
Brexit: Terug bij af?
2646

Donald Show

Er komt weer een nieuw boek aan over Trump. Dit keer van iemand uit zijn voormalige inner circle. Onze correspondent Jan Postma in Washington over de wraak van Chris Christie.

Blik op Europa

Durft de Europese Commissie de fusie tussen treinreuzen Siemens en Alstom te blokkeren? Europaverslaggever Jesse Pinster over een keiharde confrontatie tussen Duitsland en Frankrijk en de Commissie over treinen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 17, 2019
Handelsvrede met China? Vergeet het maar...
2761

Donald Show

De shutdown duurt voort in Amerika. Donald Trump bezoekt de grens met Mexico in de hoop de Democraten op de knieën te krijgen en zijn muur te financieren. Maar of het bezoek ook echt iets uitmaakt? Daarover onze correspondent in Washington Jan Postma.

Blik op Europa

De Italiaanse minister Salvini probeert een coalitie te sluiten met de Poolse regeringspartij PiS voor de Europese verkiezingen. Europaverslaggver Jesse Pinster over de succeskansen van een anti-Europeaanse alliantie.

Spanje

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 10, 2019
Is de 'tropische Trump' echt zo'n houwdegen?
2802

Donald Show

Mitt Romney maakt vandaag zijn entree in de Amerikaanse Senaat. Onze correspondent Jan Postma in Washington over de opschudding die hij nú al heeft veroorzaakt.

Blik op Europa

De Europese Commissie wil de belastingparadijzen inpolderen, maar waarom zouden de palmboomeilanden hun plekje in de zon opgeven? Daarover Europaverslaggver Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 03, 2019
Jaar twee van de regering Trump zit er bijna op: Een ramp of een zegen?
2731

Blik op Europa

Met nog iets meer dan 3 maanden te gaan duurt de onzekerheid rond de Brexit voort. Maar laten we de Brexit-zorgen nog maar heel even opzij zetten, want dit politieke theater levert ook veel komedie op, ontdekte Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 27, 2018
Trump trekt de stekker uit Syrië: inpakken en wegwezen!
2716

Donald Show

Een shutdown van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn voorkomen. Onze correspondent Jan Postma in Washington over wat dat betekent voor de muur van Trump.

Blik op Europa

Het Catalaanse conflict laait weer op. Europaverslaggever Jesse Pinster over 'dreigend bloedvergieten' en mogelijke rellen in Barcelona.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 20, 2018
De aanhoudende Brexitchaos
2582

Donald Show

Pornosterren, Michael Cohen en Trump. Onze correspondent Jan Postma in Washington over de celstraf voor de oud-advocaat van Donald Trump en de gevolgen voor de president.

Blik op Europa

Opnieuw een cruciale Europese top over de Brexit. Europaverslaggever Jesse Pinster vanuit Brussel over de stemming onder de Europese leiders.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 13, 2018
De ziel van de Brexiteer, volgens Joris Luyendijk
2611

Donald Show

De Verenigde Staten staat stil bij het overlijden van oud-president Bush. Onze correspondent in Washington Jan Postma de ongemakkelijke spanning tussen Donald Trump en de andere oud-presidenten.

Blik op Europa

Het CDU, de Christendemocraten in Duitsland maken zich op om te stemmen over een nieuwe partijleider. Europaverslaggever Jesse Pinster over wie het meeste kans maakt om Merkel op te volgen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 06, 2018
Trump tegen Mexico: traangas en rubberkogels
2570

Donald show

Spannende ontwikkelingen in het onderzoek van Mueller naar Trump. Onze correspondent Jan Postma over de leugens van Paul Manafort.

Blik op Europa

Vergeet de Brexit. Brussel ligt namelijk ook overhoop met Zwitserland over de onderlinge relatie. Europaverslaggever Jesse Pinster over de spanningen met Bern.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 29, 2018
Vijf jaar chaos in Oekraïne
2561

Donald show

Het is Thanksgiving in de Verenigde Staten. Onze correspondent in Washington, Jan Postma over Trump en kalkoenen.

Blik op Europa

De Europese Commissie en de Britse Brexitonderhandelaars hebben een akkoord over de toekomstige relatie. Maar Gibraltar blijft een probleem, Europaverslaggever Jesse Pinster over hoe Cyprus daarbij kan helpen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 22, 2018
De apotheose van de Brexit
2584

Blik op Europa

De Brexit misère houdt ook de Brusselse bubbel bezig. Europaverslaggever Jesse Pinster over hoe de EU kijkt naar alle onrust in Londen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 15, 2018
Trump's Triomf
2636

Donald show

De Amerikaanse congresverkiezingen zijn bij ons nog nieuws, maar in Washington gaat het alweer over totaal iets anders. Onze correspondent in Washington Jan Postma over de nieuwe rel tussen Trump en CNN.

Blik op Europa

De Amerikanen hebben nieuwe sancties ingesteld tegen Iran. Europaverslaggever Jesse Pinster over hoe Europa tevergeefs op zoek is naar manieren om die sancties te blokkeren en de Iran-deal te redden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 08, 2018
Amerikaanse mid-term verkiezingen: Kunnen de 'dwalende' Democraten het congres terugwinnen?
2600

Donald show

Onze correspondent in Washington Jan Postma met de laatste stand van zaken in de felle campagnestrijd vlak voor de verkiezingen.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over hoe een vrijblijvend VN-verdrag het Europese migratiedebat opnieuw op scherp zet.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 01, 2018
Is het Trumpisme een economisch wonder of een ramp?
2850

Een gesprek met Bart van Ark, hoofdeconoom bij de Conference Board in New York. En de Hongaarse premier Orban is een doorn in het oog van de Europese christendemocraten. Maar kunnen ze zonder hem? Daarover CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

Blik op Europa

Migranten hebben een nieuwe Balkanroute gevonden. Europaverslaggever Jesse Pinster over hoe de Kroaten met grof geweld hun grens bewaken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 25, 2018
Wie durft op te staan tegen het machtige Saoedi-Arabië?
2679

Donald show

Onze correspondent in Washington Jan Postma over de felle campagnestrijd in aanloop naar de verkiezingen.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over waarom Italië cyberaanvallen in Europa niet te hard wil aanpakken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 18, 2018
Poetin's visitekaartje
2617

Donald show

Een nieuwe Donald show met onze correspondent in Washington Jan Postma. Donald Trump heeft zijn verkiezingslogan bekend gemaakt.

Blik op Europa

Brengt de Brexit onze jenever en Gouda kaas in gevaar? Europaverslaggever Jesse Pinster over waar het werkelijk om draait in de onderhandelingen...

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 11, 2018
Streek één kopje thee in Ankara de relatie met Turkije weer glad?
2569

Donald show

Een nieuwe Donald show met onze correspondent in Washington Jan Postma. Dit keer, hoe nu verder met Brett Kavanaugh?

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over het nieuwe hoofdpijndossier van Brussel... Roemenië.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 04, 2018
Stef Blok, Sigrid Kaag en Frans Timmermans over Trump
2578
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over MH17, Iran en onze relatie met de Amerikanen, Minister van Internationale handel Sigrid Kaag over de slachtoffers van de handelsoorlog met China en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over zijn gevecht met Oost-Europa en de invloed van Donald Trump.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 27, 2018
Hoe lang bestaat Schengen nog?
2592

Blik op Europa

In Oostenrijk zien ze teleurgestelde vluchtelingen radicaliseren. Europaverslaggever Jesse Pinster over de problemen bij de opvang in het land.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 20, 2018
Hoe kregen rebellengroepen in Syrië hulp van Nederland?
2676

Donald show

Een nieuwe Donald show met onze correspondent in Washington Jan Postma.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de politieke nasleep van de rellen in het Duitse Chemnitz.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 13, 2018
Houdt Trump straks een slachting in Syrië tegen?
2649

Donald Show

Een anonieme brief in de New York Times zet het Witte Huis in brand. Jan Postma, onze correspondent in Washington, over een Woedende Trump.

Blik op Europa

Kosovo en Servië proberen de strijdbijl definitief te begraven met een landruil. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 06, 2018
De Italiaanse nachtmerrie van Brussel en een nieuw NAFTA
2796
Het is bonje tussen Brussel en Italië en een no-deal scenario in de Brexit lijkt steeds dichterbij te komen, hoe moet Europa hiermee omgaan? Een gesprek met Ben Knapen, oud-staatssecretaris van Europese Zaken en Eerste Kamerlid voor het CDA. Donald Trump boekt een belangrijke overwinning door met Mexico een nieuw NAFTA af te sluiten. Amerikanist Koen Petersen over de symboliek van dit nieuwe akkoord. En wat heeft de Duitse hereniging tussen oost en west te maken met de extreem-rechtse protesten in de stad Chemnitz? Daarover oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 30, 2018
Heeft Noord-Korea Trump in de tang?
2803

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de Duitse greep naar de EU-troon. Duitse media melden dat Merkel wil dat de opvolger van Juncker een Duitser wordt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 23, 2018
IJzige stilte rond MH17 doorbroken
2999

Dat bespreekt Bernard Hammelburg met Sjoerd Sjoerdsma, buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer voor D66.

Erdogan en de VS

Erdogan briest, buldert en blèrt tegen Amerika, en eigenlijk tegen dat hele, verdorven Westen. Is het echt helemaal uit met de Turken, en wie is hun nieuwe liefde? Daarover praat Bernard Hammelburg met Joost Lagendijk, Turkijekenner,oud-Europarlementariër voor GroenLinks en schrijver van het boek, Erdogan in een notendop.

Blik op Europa

Voelt Brussel ver weg? Zou u meer inspraak in de EU willen hebben? Dan is dit het moment. U heeft nog een paar uur om uw mening te geven over het verzetten van de klok. Een unieke kans om een einde te maken aan de wintertijd. Of de zomertijd. Hoe, dat vertelt Europaverslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

En er is weer een update uit de Verenigde Staten van Trump met onze correspondent in Washington Jan Postma. Vandaag bespreekt hij waarom Trump de security clearance van oud-CIA-baas John Brennan introk.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 16, 2018
Rusland en Iran: bondgenoten of rivalen?
3005

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over Franse havens die miljarden aan Europese subsidies dreigen mis te lopen. Bij een no deal-Brexit zouden goederen vanuit Ierland namelijk misschien naar Nederland en België moeten, in plaats van naar Frankrijk. En dat terwijl Frankrijk toch echt dichterbij ligt.

Donald Show

Een nieuwe update uit de Verenigde Staten van Trump met onze correspondent Jan Postma, dit keer over de aankomende parlementsverkiezingen. Zien de kandidaten Trump graag campagne voeren in hun district, of schuilt daarin ook een risico?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 09, 2018
Suriname een 'failed state'?
2908

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de ruzie tussen België en de Europese pers. Het land wil namelijk journalisten laten betalen om de Europese toppen in Brussel bij te wonen. Op die manier willen de Belgen de veiligheidskosten van die bijeenkomsten financieren. Maar dat plan wordt niet gewaardeerd.

Donald Show

Een nieuwe update uit de Verenigde Staten van Trump met onze correspondent Jan Postma, dit keer over de witch hunt tegen Trump.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 02, 2018
'Moeder aller oorlogen' of onderhandelingstactiek?
2956

Iran

De Amerikaanse regering noemt Iran een maffiastaat en dreigt met ongekende gevolgen als het land ooit nog Amerika bedreigt. Tegelijkertijd begint Amerika een media-offensief om Iraniërs te beïnvloeden. Gebruiken de Amerikanen hier het Noord-Korea-scenario?

Brexit

Premier Theresa May neemt zelf de leiding in de Brexit-onderhandelingen. Hiermee probeert May de ontstane chaos op te lossen. Er ligt een Brits voorstel voor een deal, maar Europa is tot nu toe niet bereid om de Britten tegemoet te komen.

Blik op Europa

De Franse president Macron is verwikkeld in een zware mediastorm vanwege een gewelddadig optreden van zijn voormalige lijfwacht. En die lijfwacht reageert nu voor het eerst op de commotie. Europaverslaggever Jesse Pinster over Macron's regeringscrisis.

Donald Show

Een nieuwe update uit de Verenigde Staten van Trump met onze correspondent Jan Postma, dit keer over het leven als Witte Huis verslaggever.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 26, 2018
De zegetocht van president Assad
2856

En Iran heeft zich stevig in Syrië genesteld. Kan een eventuele deal tussen Rusland en Amerika daar nog iets aan veranderen? Bernard Hammelburg praat erover met Koos van Dam, oud-diplomaat, Arabist en schrijver van het boek Destroying a Nation - the Civil War in Syria.

Nasleep Trump-Poetin top

Politiek Amerika is woest over president Trump's optreden in Helsinki. Vol overgave probeert het Witte Huis de schade te beperken. Maar kan het de Trump-stemmer iets schelen? Daarover Arend Jan Boekestijn, historicus aan de Universiteit Utrecht en presentator van Boekestijn en De Wijk.

Donald Show

En in de Donald Show nog meer over de top in Helsinki en Rusland-gate. Correspondent Jan Postma over Trump's draaikonterij.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 19, 2018
NAVO onder hoogspanning
2800

En Trump ontmoet volgende week de Russische president Poetin in Helsinki. Wat betekent het aanhalen van de banden tussen de twee voor de relaties met Europa? Bernard Hammelburg bespreekt het met generaal buiten dienst en Eerste Kamerlid voor de VVD Frank van Kappen.

Handelspartner China

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is in alle hevigheid losgebarsten, en de Chinezen hopen dat Europa hun kant kiest in deze strijd. Of China een betrouwbare partner zou kunnen zijn, bespreken we met Henk Schulte Nordholt, China-kenner en schrijver van het boek China en de Barbaren.

Donald Show

Het bezoek van president Trump aan Groot-Brittannië doet al stof opwaaien voordat het is begonnen. Jan Postma, onze correspondent in Washington, blikt er op vooruit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 12, 2018
Trumpvrees bij de NAVO
2838

En Nederland breidt zijn missie in Afghanistan uit en is positief over een nieuwe missie in Irak. Kan de krijgsmacht dat allemaal aan? Geert Jan Hahn praat erover met minister Ank Bijleveld van Defensie.

Migratiekampen

Om haar regering te redden kiest ook bondskanselier Angela Merkel voor een strenger migratiebeleid. Zonder overleg met andere landen. Wat is er nog over van de Europese solidariteit in het vluchtelingendebat? Een gesprek met Joël Voordewind, buitenlandwoordvoerder voor de ChristenUnie.

Zweedse neo-nazi's

De ChristenUnie komt in het Europees Parlement ineens in dezelfde politiek familie als radicaal rechtse Zweedse populisten met nazi-sympathieën. Daarover Europa-verslaggever Jesse Pinster.

Donald Show

En een speciale Independence Day editie van de Donald Show met Jan Postma, onze correspondent in Washington.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 05, 2018
De EU hangt aan haar nagelriemen
2828

Bernard Hammelburg praat erover met Thierry Baudet, Fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.

De slijtage van het merk Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat onder grote druk door de migratiecrisis en de dreigementen van Trump. En ondertussen staat ook haar leidersrol in Europa onder druk. Oud-Duitsland correspondent Wouter Meijer over de tanende macht van Merkel.

EU-top

Europaverslaggever Jesse Pinster is in Brussel bij de erop- of eronder-top.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 28, 2018
Feest voor Erdogan en Poetin?
2762

Bernard Hammelburg praat erover met Lily Sprangers, Turkije-deskundige en manager van het Leiden AsiaCenter van de Universiteit Leiden

Russisch feestje

De Russen hebben zich als eerste land geplaatst voor de volgende ronde van het WK voetbal. wat valt er voor Poetin te winnen met dit WK? Te gast: Hubert Smeets, oprichter van Raam op Rusland

Migratiecrisis

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over de Duitse en Europese migratiespanningen.

Donald Show

En in de Donald Show meer migratie. Jan Postma, correspondent in Washington, over kinderen in kooien.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 21, 2018
Kijk terug: De Speciale Noord-Korea Show van BNR De Wereld
2625

Hoe loopt deze nucleaire cliffhanger af? Dat hoor je live vanaf de Spaanse trappen op de Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag. Presentator Bernard Hammelburg praat met Jaap de Hoop Scheffer over het gevaar van dit conflict en de kansen op een oplossing. Met Remco Breuker bespreekt Bernard het Noord-Koreaanse perspectief, terwijl Amerika-correspondent Jan Postma vanuit Washington verslag doet.

Gasten:

- Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, oud-minister van Buitenlandse Zaken en verbonden aan de Faculteit Governance and Global Affairs;

- Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden;

- Jan Postma, correspondent in de Verenigde Staten voor BNR Nieuwsradio.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 14, 2018
Grommende Europeanen op de G7
2397

Bernard Hammelburg praat erover met Marietje Schaake, Europarlementarier voor D66

MH17

De Tweede kamer vindt niet unaniem dat onomstotelijk is bewezen dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp met de MH17. En dan bemoeit de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zich er ook nog eens mee door Nederland op te roepen extra sancties tegen Rusland in te stellen. Daarover Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder voor de VVD.

Blik op Europa

De Europese Volks Partij, de grootste fractie van het Europees parlement, waartoe ook het CDA en de partij van Angela Merkel behoren, is bijeen. En Europaverslaggever Jesse Pinster is er bij.

Donald Show

En een nieuwe update van correspondent Jan Postma vanuit de Verenigde Staten van Trump over het succes van Kim, niet Jong-un, maar Kardashian.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 07, 2018
De Speciale Trump Show
2837

Bekijk hieronder de vragenronde na de show, op ongeveer 23 minuten.

Te gast:

- Dr. Jaap Verheul - Universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis en auteur van De Atlantische pelgrim;

- Charles Groenhuijsen, Amerika-deskundige, oud-correspondent voor de NOS in de Verenigde Staten en auteur van de boeken President Donald Trump en Oh oh Amerika;

- Jan Postma, Amerika-correspondent voor BNR (live vanuit de Verenigde Staten).

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 31, 2018
De Iran-deal: trekken aan een dood paard
2797

Bernard Hammelburg praat erover met Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA. Volgens de New York Times bouwt Iran stiekem aan langeafstandsraketten. Moet Europa dan wel vasthouden aan die deal?

Italië

In Italië begint de regering van Vijfsterren en La Lega vorm te krijgen. In Brussel kijken ze angstig toe, maar wat vindt de gewone Italiaan ervan? Daarover Donatello Piras, Italië-kenner en dagvoorzitter.

De slag om de Pinot

Europaverslaggever Jesse Pinster over een Chinese miljardair die een van de meest prestigieuze wijngaarden van Frankrijk wil kopen. Ho ho, roept de regering Macron, dat is Frans erfgoed.

Donald Show

En een nieuwe update van correspondent Jan Postma vanuit de Verenigde Staten van Trump

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 24, 2018
Trump en Kim: top of flop?
2695

Bernard Hammelburg praat er uitgebreid over met Bram van Ojik, buitenlandwoordvoerder van GroenLinks.

Iran-deal door de ogen van de Iraniërs

Europa en Iran willen er samen alles aan doen om de nucleaire deal te behouden. Een week nadat de Amerikaanse president Trump zich terug trok, wordt er druk gezocht naar een oplossing. Maar wat vindt de gewone Iraniër van het stopzetten van de deal? Daarover Damon Golriz, Irankenner en publicist.

Italiaanse toestanden

Europa-verslaggever Jesse Pinster werpt zijn blik op de Italiaanse formatie. Krijgt het volgende kabinet 5 sterren van Brussel?

Donald Show

En Jan Postma buigt zich over de Verenigde Staten van Trump. Waarom wordt er toch zoveel gelekt vanuit de West Wing?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 17, 2018
Waarom haten wij de Russen?
2870

Bernard Hammelburg praat erover met Jeroen Ketting van Lighthouse Group dat westerse bedrijven in Rusland bijstaat. De Russen voelen zich gehaat door Europa. Waar komen die gevoelens vandaan?

Libanon

Bij de verkiezingen in Libanon ging de winst naar de christelijke partijen en het sjiitische Hezbollah. Dat laatste betekent dat Iran zijn invloed in het land uitbreidt. Slaat de Syrische vazaloorlog over naar Libanon? Te gast is Martijn van der Kooij, Libanonkenner en schrijver van het boek 'Alle dagen Libanon'.

Blik op Europa

De Europese Commissie wil Europa populair maken onder jongeren. En daarvoor is een flink budget uitgetrokken. Maar of de gekozen manier ook echt gaat werken, dat valt te betwijfelen. Daarover Europa-verslaggever Jesse Pinster.

The Donald Show

Amerika-correspondent Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 09, 2018
Handelsoorlog Amerika - Europa?
2878

Bernard Hammelburg praat erover met Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks.

Hoge olieprijs

Met ruim 70 euro is de olieprijs opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2014. Maar het pad naar de toekomst is glibberig als ruwe olie. Hoe ontwikkelt de prijs zich verder? Te gast: Lucia van Geuns, strategisch adviseur Energie van het HCSS.

Blik op Europa

Polen en Hongarije raken waar het echt pijn doet. Brussel wil Europese subsidies gebruiken om haar wil op te leggen aan landen die het niet zo nauw nemen met de onafhankelijkheid van rechters. Daarover Jesse Pintser, Europa-verslaggever.

The Donald Show

Amerika-correspondent Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 03, 2018
Nukes en Noord-Koreaanse Noodles
2864

Bernard Hammelburg praat erover met Sjoerd den Daas, China-correspondent voor onder andere het Financieele Dagblad en BNR. En net terug uit Noord-Korea.

Soedan

Om migranten in Afrika tegen te houden werkt de Europese Unie nu ook samen met Soedan. Een land dat wordt geregeerd door een president die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden. Is dit wat de regering bedoeld met opvang in de regio? Daarover Maarten Groothuizen, Immigratiewoordvoerder voor D66.

Blik op Europa en de Donald Show

Een Europees offensief in Washington deze week. Zowel de Franse president Macron als de Duitse bondskanselier Angela Merkel komen op bezoek bij Trump om hem op andere gedachten te brengen over de Iran deal en handelstarieven. Maar levert het ook iets op? Met Europa-verslaggever Jesse Pinster en Amerika-correspondent Jan Postma.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 26, 2018
Iran versus Israël
2839

70 jaar Israel en de Palestijnse gebieden

Komt er naast Israël ooit een onafhankelijk Palestina?Of is die zogenaamde twee-statenoplossing een illusie? Te gast: Paul Brill, buitenlandcommentator

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over de ontmoeting tussen Macron en Merkel

Donald Show

En Jan Postma, Amerika-correspondent, over de lastige week van Fox-News prominent Sean Hannity

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 19, 2018
Wapengekletter of twitteroorlog?
2773

Staatsecretaris Knops

Een uitgebreid gesprek met Raymond Knops, staatssecretaris van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de toenadering van Venezuala tot ons land en de wederopbouw in Sint-Maarten.

Blik op Europa

Leidt één vals diploma van de Universiteit van Madrid tot nieuwe verkiezingen in Spanje? Daarover Europa-verslaggever, Jesse Pinster

Donald Show

En Amerika-correspondent Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump. Met deze week extra aandacht op het Rusland-onderzoek.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 12, 2018
Turkije: vriend of vijand?
2798

Bernard Hammelburg praat er uitgebreid over met Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA en Turkije-rapporteur voor het Europees Parlement

Hongarije First

Hongarije maakt zich op voor een herverkiezing van Orban. Is het daar ook de komende jaren Hongarije First? Daarover Europa-verslaggever Jesse Pinster vanuit Hongarije

The Donald Show

Amerika-correspondent Jan Postma over Trumps war on trade.

Macron vs. het spoor

Het is een hete lente voor de Franse president Macron. De vakbonden proberen met een ware stakingsgolf hervormingen bij de Franse spoorwegen tegen te houden. De komende drie maanden legt het spoorwegpersoneel iedere paar dagen het werk neer. En natuurlijk vliegt Air France de spoorcollegas te hulp. Kan Macron de macht van de vakbonden breken? Te gast: Stefan de Vries, RTL-correspondent in Parijs en schrijver van de wekelijkse nieuwsbrief: nieuws.devries.fr

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 05, 2018
Russische schuld en boete
2771

Bernard Hammelburg praat erover met Frank van Kappen, generaal buiten dienst en Eerste Kamerlid voor de VVD.

Blik op Europa

Zijn de Nederlandse bedrijven wel goed genoeg voorbereid op de Brexit? Daarover Laurens Groeneveld, Europa-verslaggever

The Donald Show

Amerika-correspondent Jan Postma over de wapendiscussie in de VS. Gaat er nu toch iets veranderen?

Trump de dealmaker

Donald Trumps populariteit zit in de lift. Hij staat nu ongeveer gelijk aan Barack Obama vlak voor diens herverkiezing. Veel Amerikaanse kiezers smullen van Trumps opstelling in de tarievenoorlog. En zijn tactiek werkt, want opeens wil China best praten over dat enorme handelsoverschot. Zien we hier dan eindelijk de Donald als dealmaker opstaan? Te gast Koen Petersen, Amerika-correspondent en schrijver van de boeken Einddoel Witte Huis enShowtime.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 29, 2018
NL: krachtpatser of zwakkeling?
2800

Bernard Hammelburg praat erover met Robert van der Roer, diplomatiek expert en commentator.

Mark in Europa

Laurens Groeneveld, Europa-verslaggever, over de Europese maand van premier Rutte

The Donald Show

Jan Postma, Amerika-correspondent, over de vrouwen van Trump

Het nieuwe buitenlandbeleid van NL

Hoe kijkt GroenLinkser en oud-diplomaat Bram van Ojik naar de fonkelnieuwe minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn beleid?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 22, 2018
De Speciale Poetin Show
2708

Volgens De Hoop Scheffer is Nederland onvoldoende in staat om Russische 'cyber-agressie' te beantwoorden met een cyber-aanval. 'Je wordt pas serieus genomen als je in staat bent om een tegenaanval te plaatsen.'

Drie dagen voor de Russische presidentsverkiezingen zendt BNR De Wereld live uit vanaf de Spaanse trappen op de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Gasten:

- Presentator Bernard Hammelburg praat met Jaap de Hoop Scheffer over de positie van Rusland in de wereld. De Hoop Scheffer is voormalig secretaris-generaal van de NAVO, oud-minister van Buitenlandse Zaken en verbonden aan de faculteit Governance and Global Affairs

- Wierd Duk, oud-correspondent in Rusland en schrijver van het boek 'Poetin - Straatvechter bedreigt wereldorde'. Met Duk gaat Hammelburg dieper in op de situatie en de machtsbasis van Poetin in Rusland zelf.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 15, 2018
Trumps handelsoorlog
2756

Bernard Hammelburg praat erover met Anne Mulder, Europa-woordvoerder van de VVD.

Nieuwe wapenwedloop

Rusland praat over onzichtbare superraketten. China investeert miljarden in het leger en de Amerikanen kondigden eerder al een historisch grote investering in de krijgsmacht aan. Zijn we beland in een nieuwe wapenwedloop? Daarover Peter Wijninga, Defensie-expert van HCSS

Donald Show

Onze Amerika-correspondent Jan Postma werpt een blik op de leegloop van Trumps Witte Huis.

Nog een oorlog?

Laurens Groeneveld, Europa-verslaggever, over de oorlog rond de batterijen van de elektrische auto.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 08, 2018
Van Bunga Bunga tot de Italiaanse verlosser
2848

Wordt Italië het grootse zorgenkindje van Europa? Of maken we ons onterecht zorgen? Bernard Hammelburg praat erover met Bas Eickhout, Europarlementariër voor Groenlinks

It's the Economy, stupid!

Een extra lange aflevering met economie-commentator Paul Laseur. Grote bedrijven zoals Google en Amazon lijken onaantastbaar geworden. Zijn deze bedrijven machtiger dan onze regeringen?

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerika-correspondent Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump

Blik op Europa

Laurens Groeneveld werpt zijn blik op een Angela Merkels angst voor Chinees geld

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 01, 2018
Dealen met Iran
2833

En hoe groot zijn de hoofddoekprotesten in Iran? Waait er langzaam een nieuwe wind in de Islamitische Republiek? Bernard Hammelburg praat erover met Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66.

Turkije versus Syrië en NL

Met groots machtsvertoon trok het Turkse leger Noord-Syrië binnen om de Koerden bij hun grens weg te jagen. Maar wat gaat Erdogan doen nu de Koerden de steun hebben van Assad en de Russen? En hoe staat het met de relatie tussen ons land en Turkije? Daarover Joost Lagendijk, Turkijekenner, oud-Europarlementariër voor GroenLinks en schrijver van het boek, Erdogan in een notendop

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerika-correspondent Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump

Blik op Europa

Laurens Groeneveld werpt zijn blik op een grote rel rond de Oostenrijkse FPO.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 22, 2018
Uitbreiding EU?
2824

Paul van Liempt praat erover met Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD.

Noord-Korea winnaar van deze Spelen?

De Winterspelen lijken Noord en Zuid Korea weer dichterbij elkaar te brengen. Mogelijk reist de Zuid-Koreaanse president Moon zelfs binnenkort af naar Noord-Korea. Komt er nu echt een langdurige detente? Te gast: Bettine Vriesekoop, oud-correspondent in China en oud-tafeltennister.

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over de anit-fake-news wetgeving in Europa.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 15, 2018
Noord-Koreaanse slaven in Europa
2851

Bernard praat uitgebreid met Remco Breuker.

Lilianne Ploumen

Buitenlandwoordvoerder van de PvdA en oud-minister Ploumen reageert op het nieuws over Noord-Koreaanse slaven. En praat over de situatie van de Rohingya in Myanmar. Wat kan en moet het westen doen voor deze twee groepen?

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump

Blik op Europa

Jesse Pinster werpt zijn blik vanuit Athene op een groot Grieks omkoopschandaal.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 08, 2018
De Wereld Extra: met jongeren in gesprek over Europa en de EU
2630

BNR-buitenlandcommentator en -presentator Bernard Hammelburg en BNR's Europaverslaggever Jesse Pinster gingen langs bij het Grotius College in Delft om daar met 15- tot 17-jarigen te praten over Europese thema's.

De jongeren die je in de uitzending hoort zijn vlak voor de opname van de podcast naar het Europees Parlement in Straatsburg geweest, in het kader van het Euroscola-project.

Ze vertellen over wat ze daar gezien hebben, daarna praten ze met Bernard en Jesse over thema's als de verdeling en opvang van vluchtelingen, Brexit en of Nederland moet volgen, opstandige landen binnen de Unie (zoals Polen) en hoe 'Brussel' werkt .

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 08, 2018
Tijd om terug te trekken uit Afghanistan?
2697

Bernard Hammelburg praat over de situatie in Afghanistan en Syrië met Joel Voordewind, buitenlandwoordvoerder voor de ChristenUnie.

Cyberoorlog?

De Kwestie gaat over Russische en Chinese digitale inmenging in het Westen waar CIA baas Mike Pompeo nog maar eens extra voor waarschuwt. Maar maken de Amerikanen zich daar andersom ook niet schuldig aan? Daarover Brenno de Winter, IT- en beveiligingsonderzoeker.

Verhuizen?

Mocht u nog de ambitie hebben om naar Groot Brittannië te verhuizen, doe dat dan voor 29 maart 2019. Want daarna wordt alles anders als het aan de Britse regering ligt. Jesse Pinster, Europaverslaggever legt uit.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Jelle Maasbach bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 01, 2018
Wie zijn die Trump-fluisteraars?
2843

Bernard Hammelburg praat erover met Jan Postma, de nieuwe BNR-correspondent in Amerika en schrijver van het boek De Trumpfluisteraars.

Italiaanse verkiezingen

De clown is weg! Beppe Grillo bemoeit zich niet meer met de Italiaanse verkiezingen die over iets meer dan een maand plaatsvinden. De komiek en oprichter van de Vijf Sterren Beweging denkt dat zijn politieke partij beter af is zonder hem. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster

De nieuwe Mao?

In China is president Xi bezig alle macht naar zich toe te trekken. De grondwet wordt herzien en de president kan waarschijnlijk langer dan twee termijnen aanblijven. Wil hij een nieuwe Mao worden? Te gast: Henk Schulte Nordholt,China-kenner en schrijver van het boek China en de Barbaren.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 25, 2018
Frits Bolkestein over nationalisme in Europa
2750

Bernard Hammelburg praat erover met Frits Bolkestein, voormalig VVD-partijleider en oud-eurocommissaris.

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster over oud-voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem.

Syrië

Een nieuw Amerikaans plan voor een grensleger in Noord-Syrië heeft tot slaande ruzie met Turkije geleid. Wat is het nut van zon grensleger en wie heeft er gelijk? Daarover Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder voor de VVD.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 18, 2018
Schaakt de NAVO op twee borden met Rusland en Oekraïne?
2757

Bernard Hammelburg praat er over met Joris Voorhoeve, oud-minister van Defensie en lid van de AIV, de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken.

Noord Korea

Begin jaren zeventig werden de diplomatieke relaties tussen China en de Verenigde Staten aangehaald dankzij de beroemde pingpong diplomatie. Nu Noord Korea definitief meedoet aan de Winter Spelen in Zuid Korea, speelt zich hier een vergelijkbaar scenario af? Daarover Remco Breuker, hoogleraar Korea Studies aan de Universiteit Leiden.

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster over de politieke onrust in Tsjechië

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 11, 2018
Een nieuwe Iraanse revolutie?
2986

Bernard Hammelburg praat erover met Bram van Ojik, buitenlandwoordvoerder voor GroenLinks. De demonstraties richten zich ook op president Rohani uit onvrede over hoge voedsel en benzineprijzen. Kan dit leiden tot meer macht van de conservatieven krachten in het land?

Bulgarije

Voor zes maanden mogen de Bulgaren met de scepter zwaaien als voorzitter van de Europese Unie. Maar het land staat bekend als het meest corrupte land van Europa en voldoet nog steeds niet aan alle richtlijnen van de EU. Een gesprek met Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA en deed onderzoek in Bulgarije.

Bannon

Een extra lange Donald Show over de ruzie tussen Steve Bannon en president Trump. Amerikawatcher Jan Postma duidt de situatie op basis van zijn eigen nieuwe boek De Trumpfluisteraars.

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster met een nieuwe blik op Europa.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 04, 2018
Wordt Nederland bij de VN een mug tussen de olifanten?
3000

Bernard Hammelburg praat erover met Herman Schaper, oud-Nederlands ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Poetin vs. Navalny

De Russische oppositieleider Navalny mag van de kiescommissie officieel niet meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. Waarom weigert de Russische president Poetin een confrontatie met zijn belangrijkste tegenstander? Hubert Smeets, oprichter van Raam op Rusland en buitenland columnist voor NRC, over wat hier aan de hand is.

Blik op Europa

Uit een nieuwe peiling blijkt dat de helft van de Duitsers geen nieuwe termijn wil voor bondskanselier Merkel. Daarover correspondent in Duitsland, Derk Marseille

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 28, 2017
Extreemrechts Oostenrijk - mág dat zomaar van Brussel?
2799

In Oostenrijk neemt de extreem-rechtse partij, de FPÖ, officieel deel aan de nieuwe regering. Het land maakt een ruk naar rechts, net zoals in het jaar 2000, toen Jörg haider in de regering kwam. Destijds volgde direct sancties tegen Oostenrijk. Maar nu is het stil in Brussel. Wat is er veranderd?

Bernard Hammelburg praat erover met Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA. Moeten er opnieuw sancties worden ingesteld?

De Trumpdoctrine

De Amerikaanse president Trump presenteerde deze week het nieuwe nationale veilgheidsbeleid. Is het echt America First? Daarover Sjoerd Sjoerdsma, Buitenlandwoordvoerder voor D66

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

De Grieken bieden Russen en Chinezen verblijfsvergunningen aan in ruil voor investeringen. Correspondent Nikos Lanser legt uit hoe het werkt,

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 21, 2017
Hebben die bekrompen Polen een punt?
2745

Bernard Hammelburg praat erover met oud-staatssecretaris voor Europese Zaken en senator voor het CDA, Ben Knapen. De weerstand van Polen komt ook vanwege hun afkeer van de bemoeienis van Brussel. Hoe moet de EU daarmee omgaan?

Joegoslavië Tribunaal

Na 24 jaar sluit in Den Haag het tribunaal haar deuren. 161 verdachten kwamen voor inclusief Mladic en Karadzic. Maar heeft het allemaal nou opgeleverd? Rechter bij het tribunaal Alphons Orie kijkt terug.

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster over hoe Turkije een boxclub gebruikt om de Duitse komiek Jan Böhmermann te intimideren.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Jelle Maasbach bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 14, 2017
Een nieuw Europees buitenlandbeleid?
2725

Paul van Liempt praat met oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop over de toenemende spanningen tussen de bondgenoten en over de nauwere samenwerking binnen Europa op het gebied van Defensie.

Brexit

Nog steeds geen witte rook in de onderhandelingen over de boedelscheiding tussen de Europese Unie en Groot Brittannië. De deadline is uiterlijk dit weekend, maar willen de Britten wel een deal? Daarover Rem Korteweg, Hoofd onderzoeker bij de Europese afdeling van Instituut Clingendael.

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster over hoe er gereageerd wordt op het no-deal scenario in de Brexit

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 07, 2017
Mart Smeets over Amerika en Trump
2840

Bernard Hammelburg praat met Mart Smeets, schrijver van het nieuwe boek Mijn Amerika en oud-presentator van Studio Sport. Smeets beschrijft de positieve en negatieve aspecten van het land, met onder andere het volkslied, wapenbezit en de politieke voorkeur van Elvis Presley.

Afrika-top

Verder de Afrika-top in Ivoorkust tussen de EU en Afrikaanse Unie. Officieel is het thema de toekomst van de Afrikaanse jeugd en stabiliteit in Afrika. Maar de boodschap is ook: stop de export van migranten. Daarover Ayaan Abukar, politicoloog en medewerker van het tijdschrift over ontwikkelingssamenwerking, Vice Versa.

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster over de glyfosaat-rel

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 30, 2017
De Speciale Vluchtelingen Show
2772

Presentator Bernard Hammelburg sprak met Jan Jaap de Ruiter over welke landen als vangnet moeten dienen. Met Paul Scheffer praatte hij over de invloed van vluchtelingen op de Nederlandse samenleving.

Gasten

- Jan Jaap de Ruiter is als arabist en universitair docent verbonden aan Tilburg University

- Paul Scheffer is migratie-expert en als hoogleraar Europese Studies verbonden aan Tilburg University

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 23, 2017
Saoedi-Arabië en Noord-Korea
2751

Saoedi-Arabië

Eerst pleegde hij een soort staatsgreep in eigen land, nu houdt hij grote schoonmaak. Kroonprins Mohammed bin Salman liet een deel van het kabinet en een aantal miljardairs arresteren, officieel wegens corruptie. Ze zitten deftig opgesloten in het Ritz-Carlton Hotel in Riyad. Volgens Bloomberg is nu ook het Marriott geheel gereserveerd, dus er komen meer arrestaties. Wat is er aan de hand? En wat is hij van plan in Libanon? Te gast: Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder voor de VVD

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europa-verslaggever Jesse Pinster houdt zijn oog op de Duitse formatie. Schaffen ze das in Duitsland?

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 16, 2017
Catalonië, Rusland, Libanon
2582

Russische Revolutie

Precies honderd jaar geleden vond de Russische revolutie plaats. Herdenkingen, dus, maar zonder Vladimir Poetin, want die vindt het allemaal maar niks. Wat zegt dat over het huidige Rusland? Dat bespreekt Bernard Hammelburg met Michel Krielaars, oud-Ruslandcorrespondent voor NRC-Handelsblad.

Nieuwe burgeroorlog Libanon?

Niet alleen in Libanon is de spanning voelbaar nu premier Hariri is afgetreden. Ook in de buurlanden kijkt men met argusogen naar de ontwikkelingen daar. Komt er een nieuwe oorlog? Daarover Martijn van der Kooij, schrijver van het boek Alle dagen Libanon.

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Thom Opheikens bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 09, 2017
Ontwikkelingssamenwerking in Rutte 3
2772

Rusland-gate

Verder aandacht voor de Rusland-gate. Speciaal aanklager Robert Mueller heeft twee verdachten aangehouden, en een derde bekende schuld. Alle drie kopstukken uit Trumps verkiezingscampagne. Wordt het net rondom president Trump nauwer?

Amerikanist Koen Petersen en schrijver van de boeken Showtime en Einddoel Witte Huis

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over wat het betekent als er geen Brexit-deal komt.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Thom Opheikens bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 02, 2017
De Speciale Noord-Korea Show
2668

Presentator Bernard Hammelburg praat onder andere met Rob de Wijk over de vraag of dit conflict nog op te lossen is. En met Remco Breuker gaat Bernard dieper in op de situatie in Noord-Korea zelf.

Kijk de uitzending hier terug:

Kims Volvo's

Wat hebben 43 jaar oude Volvos te maken met een diplomatieke oplossing voor het conflict met Noord-Korea? Jesse Pinster, Europa-verslaggever legt uit.

Donald Show

Zoals elke week schuift Jan Postma, Amerika-watcher, aan over de Verenigde Staten van Trump. Hoe kijkt men in het Witte Huis naar Kim Jong-un?

Zelf vragen?

Heb je zelf nog een vraag over Noord-Korea? Stel ze dan live tijdens de uitzending. En na de uitzending blijft Remco Breuker nog even om met jullie te debatteren.

LIVE meekijken

Geen mogelijkheid om langs te komen? Kijk om 15:00 uur mee via BNR.nl

Gasten

Rob de Wijk is als hoogleraar verbonden aan de faculteit Governance & Global Affairs en is directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies.

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 26, 2017
IS verslagen. En nu?
2709

De Blik van de Britten

Verder de Britse blik op de Brexit. De Europeanen zijn diep bezorgd over de impasse in de onderhandelingen. Maar de Britten denken, dat komt wel goed. Hoe dat komt, bespreekt Bernard Hammelburg met Patrick van IJzerdoorn, Groot Brittannië-correspondent voor De Volkskrant en schrijver van het nieuwe boek: Koel Brittannië -De behoudende ziel van de Britten

Japanse verkiezingen

Radboud Molijn, Japankenner en directeur van GlobalBridges, over de Japanse verkiezingen en de van Noord-Korea daarin.

Donald Show

In in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de Catalaanse onafhankelijkheidswens

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 19, 2017
Jaap de Hoop Scheffer over het regeerakkoord
2612

Chinees Partijcongres

In China staat het partijcongres voor de deur waar misschien wel de machtigste man van de wereld wordt gekozen: de leider van China. Te gast: Henk Schulte Nordholt, China-deskundige en schrijvervan het boek: China en de barbaren

Donald Show

In in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Iran-deal

Stapt Donald Trump Amerika uit het Iran-akkoord? Daarover Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de verkiezingen in Oostenrijk.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 12, 2017
De staat van de Nederlandse krijgsmacht
2665

Bernard Hammelburg praat erover met: Peter Wijninga, Defensie-deskundige van het HCSS en oud-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht.

Catalanen en Koerden

Verder schuift Paul Brill, buitenlandcommentator, aan om het te hebben over de spanning in Catalonië na het referendum. Loopt het met een sisser af of valt Spanje dan toch uit elkaar? En hoe zit het de andere onafhankelijksbewegingen in de wereld, zoals met de Koerden?

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de bemoeienis van de rest van de wereld met de Brexit.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 05, 2017
Hans Hillen over Noord-Korea en de Koerden
2802

Bernard Hammelburg vraagt het aan Hans Hillen, voormalig minister van Defensie. Tevens praten ze over de situatie met de Koerden in Irak. Komt daar een nieuwe burgeroorlog?

Trump versus NFL

Premier Rutte die een loopgravenoorlog begint tegen de Eredivisie voetbal is lastig voor te stellen maar voor Amerika niet. Want daar vechten president Trump en de American Footballclubs en spelers van de NFL elkaar het stadion uit. Welke wedstrijd speelt Trump? En wat hoopt ie ermee te winnen? Te gast: Derk Jan Eppink, oa werkzaam voor het London PolicyCenter in New York en columnist voor De Volkskrant

Donald Show

En in de Donald Show werpt Amerikawatcher Jan Postma zijn blik op de Verenigde Staten van Trump.

Blik op Europa

Europaverslaggever Jesse Pinster over de vraag of er toch een populistische herfst is aangebroken met de AfD in Duitsland en de Oostenrijkse verkiezingen voor de deur.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 28, 2017
Koenders en Timmermans
2753

Bernard Hammelburg interviewt minister Koenders in New York tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

Timmermans

Ook een uitgebreid gesprek in New York met Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Er heerst optimisme in Brussel en in de Europese Commissie. Volgens voorzitter Juncker heeft Europa de wind in de zeilen en heeft het een Europese lente doorgemaakt. Alles lijkt koek en ei voor het Europese project, maar is dat wel zo?

Martelwerktuigen

Is een injectie een medicijn of een martelwerktuig? D66-Europarlementariër Marietje Schaake voert campagne bij de VN tegen martelwerktuigen.

Donald Show

In de Donald Show Amerikawatcher Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

It's the Economy, stupid!

En economie-commentator Paul Laseur bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 21, 2017
Kim Jong-un en Poetin: vrienden of vijanden?
2630

Bernard Hammelburg praat met Hubert Smeets, oprichter van Raam op Rusland en buitenland columnist voor NRC, over de relatie tussen de Russen en de Noord-Koreanen.

Europees ID

Europa heeft de wind in de zeilen, met die optimistische boodschap opent Commissie-voorzitter Juncker het nieuwe Europese politieke jaar. En dus wil hij meer Europa. Een Europese minister van Economische zaken en een Europees monetair beleid. Te gast Sophie in 't Veld, Europarlementarier voor D66 en schrijver van het nieuwe boek, Een Europees ID.

Donald Show

In de Donald Show Amerika-kenner Koen Petersen over de Verenigde Staten van Trump. En de vergelijking tussen Bill en Donald.

Geen deuk in een pakje boter

En de belangrijkste tegenstander van Merkel bij de Duitse verkiezingen, SPD-leider Schulz, lijkt geen deuk in een pakje boter te slaan. Waarom lijkt de campagne van Schulz te mislukken? Jesse Pinster, Europaverslaggever vanuit Duitsland

It's the Economy Stupid

En economie-commentator Paul Laseur, bekijkt de wereld met zijn financiële bril. Want uiteindelijk draait het in de wereld om geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 14, 2017
Diederik Samsom over Noord-Korea
2797

Bernard Hammelburg praat erover met een bekende Nederlandse kernfysicus, Diederik Samsom

Hezbollah

In de Kwestie de groeiende macht van Hezbollah. Steeds meer Libanezen omarmen de groep omdat die Libanon beschermt in de oorlog in Syrië.  Daarover Martijn van der Kooij, schrijver van het boek Alle dagen Libanon

Irma

De Orkaan Irma heeft een gigantische ravage aangericht op Sint Maarten.Maar de orkaan is nog niet uitgeraasd en is onder andere onderweg naar Florida. hoe bereidt men zich daar voor? Hans Kriek, politiek commentator en journalist, woont in Florida, iets boven Miami

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over het bezoek van Macron aan Griekenland

Donald Show

Amerika-kenner Koen Petersen over de Verenigde Staten van Trump.

It's The Economy Stupid

En Paul Laseur, economie-commentator, schuift aan. Want waar het uiteindelijk in de politiek en in de wereld om draait, is en blijft geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 07, 2017
'Te laat om Noord-Koreaans kernwapenprogramma uit te schakelen'
122

Als zesde land ter wereld beschikt Noord-Korea sinds enige tijd over een waterstofbom én over een zogenaamde ICBM-raket. Nu de kracht van die bommen steeds groter wordt, is het zaak het bewind van Kim Jong-un zo snel mogelijk op andere gedachten te brengen. China lijkt het enige land dat daarvoor de sleutel in handen heeft, maar het is maar de vraag of het regime in Peking daartoe bereid is, legt Samsom uit. 'China vindt het eigenlijk niet zo heel erg vervelend. Los van het enorme risico, is het niet altijd alleen maar in het nadeel van China dat de Amerikanen nu zo zenuwachtig zijn.'

Haast geboden

De Noord-Koreaanse waterstofbom ('thermonucleair wapen') is waarschijnlijk zo krachtig dat deze, ondanks de beving van 6,3 op de schaal van Richter die bij de meest recente test gemeten werd, in een te diepe schacht zit om überhaupt nog uit te kunnen schakelen met 'conventionele' raketten. Daarom is haast geboden, voordat Noord-Korea werkelijk beschikt over een bom die gericht hele steden tot in de Verenigde Staten kan vernietigen. Kim Jong-un lijkt daartoe bereid, zegt Samsom, en daarom zit er niets anders op dan het land er via diplomatieke weg toe te bewegen af te zien van verdere ontwikkeling van hun kernwapenarsenaal.

Hoewel Nederland binnenkort mee mag praten met de VN-Veiligheidsraad, vreest Samsom dat het te weinig in de melk te brokkelen heeft om op diplomatiek niveau écht het verschil te kunnen maken. Hooguit kan Nederland bijdragen aan het ontwikkelen van ideeën voor effectieve onderhandelingen. Probleem daarbij is dat de ernst van de situatie nog niet echt tot Europa lijkt te zijn doorgedrongen. Hoe banaal ook: Samsom begrijpt waar die passieve houding vandaan komt. 'De raketten van Noord-Korea halen Europa nog niet. De landen die opeens in de cirkel liggen van een raket die er al is, die schrikken het meest. De ICBM-raket die Noord-Korea heeft getest, haalt wél Amerika, maar niet verder dan dat.'

Fusiereactie

Een waterstofbom is vele malen krachtiger dan een atoombom. Samsom gebruikt de vorm van een pinda om uit te leggen hoe zo'n in potentie nietsontziende bom van waterstof of lithium werkt. 'Het is een stalen kast, waarin twee ruimtes zitten. In de ene ruimte stop je de 'gewone' atoombom. Die fabriceert zoveel hitte, zoveel straling en zoveel druk, dat de brandstof in het andere deel met waterstof of lithium zo hard wordt samengeperst dat het een kernfusie-reactie veroorzaakt, met een nog veel grotere klap tot gevolg. De crux is om al die energie - met name de straling - van die atoombom in het waterstofdeel te krijgen. Dan geeft 'ie een fusiereactie.'

Hoogstwaarschijnlijk gaat het in Noord-Korea om een 'full-blown' waterstofbom. De kracht daarvan wordt uitgedrukt in de hoeveelheid TNT die je nodig zou hebben om dezelfde klap te maken. De kracht van de aardbeving duidt volgens Samsom op een bom van een paar honderd kiloton  - een paar honderd miljoen kilo. 'Dat krijg je eigenlijk niet voor elkaar met een gewone atoombom. Hij is ook tien keer groter dan de bom van vorig jaar, toen ze ongeveer op dezelfde dag ook een atoomproef hebben gedaan. Toen zeiden ze al dat het een waterstofbom was, maar dat was maar 5,3 op de schaal van Richter en dat kun je ook met een 'normale' atoombom bereiken.'

Luister het hele interview met Diederik Samsom vanmiddag om 15:00 in BNR De Wereld met Bernard Hammelburg.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 06, 2017
Nederlandse missies
2976

Hoe staat oppositiepartij SP hierin? Bernard Hammelburg vraagt het aan Sadet Karabulut, buitenlandwoordvoerder van de SP.

En hoe is de situatie van Syrische vluchtelingen in Libanon? Gaan er al een aantal naar huis? Karabulut bezocht Libanon.

Barca vs. Real Madrid

En in  de Kwestie: het Catalaans referendum - dat precies over een maand wordt gehouden.

Merijn de Waal, oud correspondent in Spanje en werkzaam voor NRC, schuift aan.

Afghanistan

Er zitten bijna 3 duizend Amerikaanse militairen meer in Afghanistan dan eerder werd aangenomen.

Het Pentagon bevestigt dat het er om zon 11 duizend in totaal gaat. Zijn die aangekondigde troepenversterkingen van Trump dan wel nodig? En wat betekent het voor de Nederlandse bijdrage?

Bernard vraagt het Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over de Brexit-onderhandelingen

Donald Show

Amerika-watcher Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

It's The Economy Stupid

En Paul Laseur, economie-commentator, schuift aan. Want waar het uiteindelijk in de politiek en in de wereld om draait, is en blijft geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 31, 2017
Moet Nederland langer in Afghanistan blijven?
2937

Bernard Hammelburg praat erover met Raymond Knops, buitenlandwoordvoerder voor het CDA en voorzitter van de Defensie en Veiligheid commissie van het Parlementaire assemblee van de NAVO.

Angela Merkel

Volgens de laatste peilingen stevent de Duitse bondskanselier rustig af op een vierde termijn. De Duitse economie floreert en daar lijken de kiezers dankbaar voor te zijn. Maar toch is het privéleven van Merkel voor de meeste Duitsers een geheim. Daarover een gesprek met Michèle de Waard, columniste voor het Financieel Dagblad en schrijver van het nieuwe boek: Angela Merkel, een politieke biografie.

Rusland en Noord Korea

Rusland mengt zich steeds nadrukkelijker in het conflict rondom Noord Korea. Het land laat bommenwerpers over de Zee van Japan vliegen en roept nadrukkelijk alle partijen op om te de-escaleren. Arend Jan Boekestijn, buitenlandcommentator voor Elsevier over hoe de Russen nou aankijken tegen de regering van Kim Jong-un

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over de Oostenrijkse woede over hoofddoekjes in de Balkan.

Donald Show

Amerika-watcher Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

It's The Economy Stupid

En Paul Laseur, economie-commentator, schuift aan. Want waar het uiteindelijk in de politiek en in de wereld om draait, is en blijft geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 24, 2017
'Trump heeft van Kim Jong-un verloren'
1421

Noord-Korea zou namelijk überhaupt geen oorlog met de Verenigde Staten willen voeren. 'Wat ze willen is erkenning van het feit dat ze een mogendheid zijn met kernwapens en raketten die Amerika kunnen bereiken, zonder dat Amerika hen daarvoor zal straffen door ze aan te vallen. Daar zijn we nu beland.'

Noord-Koreaanse bluf

Breuker zegt dat Noord-Korea sowieso geen raketten op Amerikaans grondgebied wil afvuren. 'Raketten afschieten op Amerikaans grondgebied doe je echt alleen maar als je bereid bent om de repercussies daarvan te aanvaarden. Ik denk niet dat Noord-Korea dat is. Dit is puur geweest om Trump uit zijn tent te lokken. Dat is goed gelukt.' Breuker denkt dat het vooral bluf van Noord-Korea was, al had het met een beetje pech wel op een militaire confrontatie kunnen uitlopen.

Dan rest nog de vraag: wat heeft Kim Jong-un gewonnen? 'Tot nu toe was de inzet van eventuele onderhandelingen om het kernwapenprogramma van Noord-Korea af te schaffen. Dat lijkt nu van tafel, omdat ook Amerika heeft ingezien dat het daar te laat voor is', concludeert Breuker.

Europese vluchtelingencrisis

Dat we ons met zijn allen zo druk maken om Noord-Korea heeft onder andere te maken met de Europese vluchtelingencrisis, legt Breuker uit. 'Noord-Korea is een wapenexporteur. Het is lange tijd en misschien dit jaar weer de grootste leverancier van Syrië geweest. Assad had het zonder de Noord-Koreaanse steun waarschijnlijk niet gered. Stel je eens een Syrië voor waar vier jaar geleden onderhandeld was en vrede was gesloten.'

Nieuwe wapenwedloop

Volgens Breuker is de kans aanwezig dat Noord-Korea niet alleen kernwapens maakt, maar ze ook verkoopt. Dat zou zomaar voor een nieuwe wapenwedloop kunnen zorgen, vergelijkbaar met die tijdens de Koude Oorlog. 'In Zuid-Korea gaan stemmen op om kernwapens te produceren. Dat is daar zo gebeurd, want ze hebben kernenergie. In Japan idem dito. Een Amerikaanse oud-admiraal heeft vandaag nog te kennen gegeven dat Japan kernwapens moet krijgen om Noord-Korea in toom te houden.'

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 17, 2017
Wie heeft gewonnen? Donald of Kim?
3045

Bernard Hammelburg vraagt het aan Remco Breuker, hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden

Charlottesville en de Democraten

Verder aandacht voor de nasleep van Charlottesville. En voor de Democraten in de VS. Waarom profiteren zij niet van het chaotische presidentschap van Donald Trump?  Te gast: Reinout van Wagtendonk, BNR-correspondent in Amerika

Protesten tegen toeristen

Niet alleen in Amsterdam baalt men van al die toeristen. In Zuid-Europa gaat men nu ook echt de straat op tegen het massatoerisme. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.

It's The Economy Stupid

En Paul Laseur, economie-commentator, schuift aan. Want waar het uiteindelijk in de politiek en in de wereld om draait, is en blijft geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 17, 2017
Brengt Trump vrede in Oekraine?
2978

Bernard Hammelburg praat erover met Frank van Kappen, generaal buiten dienst, Eerste Kamerlid voor de VVD - en net terug uit Oekraïne.

Noord-Korea

De spanning tussen Noord-Korea en de VS loopt verder op. Nu dreigen de Noord-Koreanen met het vuren van middellangeafstandsraketten richting het Amerikaanse eiland Guam.

Kunnen de Chinezen de heethoofden Trump en Kim Jong-un tot bedaren brengen?  Daarover Frank Pieke, China-deskundige van het Leiden Asian Centre bij de Universiteit Leiden

Venezuela

In de Kwestie aandacht voor Venezuela. Waarom loopt het zo uit de hand? Te gast is Kees Koonings, Latijns Amerika-kenner, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over moderne slavernij in Europa.

Donald Show

Amerika-watcher Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

It's The Economy Stupid

En Jelle Maasbach, economie-commentator, schuift aan. Want waar het uiteindelijk in de politiek en in de wereld om draait, is en blijft geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 10, 2017
Macron: God in Frankrijk?
3047

Bernard Hammelburg praat erover met Stefan de Vries, correspondent in Parijs voor o.a. RTL en auteur van de nieuwsbrief nieuws.devries.fr

Duitse verkiezingen

Verder een gesprek met Margriet Brandsma, oud-correspondent in Duitsland, over de aanslag door een uitgeprocedeerde asielzoeker in Hamburg en de invloed van het vluchtelingenvraagstuk op de aanstaande Duitse verkiezingen.

Blik op Europa

Jesse Pinster, Europa-verslaggever, over de rel tussen Vietnam en Duitsland over een ontvoeringszaak.

Donald Show

Amerika-watcher Jan Postma over de Verenigde Staten van Trump.

It's The Economy Stupid

En Jelle Maasbach, economie-commentator, schuift aan. Want waar het uiteindelijk in de politiek en in de wereld om draait, is en blijft geld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 03, 2017
'Met Trump is kans op oplossing Syrië groter'
654