Tonträff för konst

By Tonträff

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Visual Arts

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 0
Reviews: 0

Description

Erfarenhenheter av konst. Samtal med konstnärer och andra med intresse för konst.

Episode Date
Ljuskonstnären Svante Pettersson om belysning av äldre miljöer
48:30

När tekniken som ger oss artificiellt ljus utvecklas, ställer det nya krav på belysningen i gamla byggnader. Ljuskonstnären och ljusdesignern Svante Pettersson ger råd om att få till belysning i äldre byggnader. Han analyserar också om hur i en av Stockholms elegantaste hotellfoajéer fungerar och hur ljuset är en betydelsefull del för som bidrar till den stämningen i miljön. 

Aug 10, 2022
Få till spännande ljus med ljuskronprinsen Svante Pettersson
27:52

Svante Pettersson älskar ljus. Hans intresse väcktes av arkitekten och  ljuskungen Anders Liljefors som Svante Pettersson i praktiken blivit en kronprins till. Under den här intervjun berättar Svante Pettersson om ljus och belysning för reportern Lars Carlén i en lampbutik, i Centralbadets trädgård och på ett café i Kulturhuset i Stockholm. Svante är både ljuskonstnär och ljusdesigner. 

Jun 02, 2022
Hemma hos ljuskungen Anders Liljefors
49:00

Arkitekten Anders Liljefors berättar om när han redan som barn började att testa sig fram för att få till ett bra ljus i sin marionetteater. Redan som barn väcktes hans intresse för ljus och belysning och det håller i sig. Han berättar om vilken belysning han själv gillar och vilken belysning som får honom att känna obehag. Anders Liljefors berättar  om må-bra-ljus, om professionella fotografers känsla för ljus och mycket annat om ljus.    

May 16, 2022
Sune Nordgren: konstnären som blev förmedlare av konst
48:02

Möt en gentleman som skriver böcker, gett ut en tidskrift, varit chef i Sverige, Norge och Storbritannien och som är rådgivare åt hotellmagnaten Petter Stordalen. Allt Sune Nordgren arbetar med handlar om konst. Det här är ett samtal om värdering av konst, några kända konstnärer, konstens betydelse och om konstmuseer i Oslo. 

Feb 21, 2022
Så fotograferar Bo Reinerdahl prisbelönta bilder under Stockholm Fotomaraton
29:30

Tänk dig att du ska plåta en bild varje timme i 24 timmar. Ämnena är ibland jättekul och ibland jätteknäppa. Det är kortfattat förutsättningarna för fototävlingen Stockholm Fotomaraton som äger rum i augusti varje år. Bo Reinerdahl deltar nästan alltid i tävlingen. Hör hans om hans råd för att få till kreativa foton. Hör också om Emil Gyllenbergs arbete med att återuppliva tävlingen och fortsätta att driva den.  

Oct 20, 2021
Carl Jan Granqvist ger Lars Carlén råd om att bli en gentleman
29:01

När Lars Carlén bestämde sig för att lära sig att bli en gentleman insåg att han behövde goda råd från någon som på allvar vet hur en gentleman uppför sig. Det självklara valet blev givetvis att fråga sveriges främste gentleman Carl Jan Granqvist om hur en gentleman beter sig, klär sig och agerar som värd under middagar och fester. Lyssna och lär om du också är sugen på att bli en gentleman eller behöver goda råd att förmedla åt någon man i din omgivning. 

Sep 24, 2021
Intervju med Johan af Klint om hans faster Hilma af Klint
51:02

Gentlemannen Johan af Klint har både mycket kunskap om konstnären Hilma af Klint och har träffat henne. Han berättar om hur familjen hade Hilmas bedömda målningar på sin vind, hur han engagerat sig i att få konstverken att nu ut både i Sverige och runt om i världen. Dessutom: Hilma af Klint och andligheten. 

Aug 30, 2021
Anna Laestadius Larsson om sin bok ”Hilma: en roman om gåtan Hilma af Klint”
48:54

Hur går det till att skriva en roman om en välkänd konstnär? Hur mycket måste vara sant och vad fungerar att hitta på? Författaren Anna Laestadius berättar hur hon skrev en roman om Hilma af Klint och varför hon ville skriva om just henne. 

May 21, 2021
Nina Hemmingsson om att teckna serier. Samt vad en gentleman är.
52:55

Nina valde bort att bli psykolog. I stället blev hon konstnär och ritar en populär serie om en kvinna som kan uppfattas som alltför rak. Nu berättar hon vem kvinnan är. Samtalet kommer också in på kläderna som är roligast att teckna och vad Nina gjorde när personalen på skolan där en av hennes söner gick inte tyckte yttrandefrihet var viktigt. Programledaren Lars Carlén får råd om vad han kan göra för att bli en gentleman,  Det här avsnittet är inspelat i i Nina Hemingssons ateljé i anslutning till Kulturnatt Stockholm 2021 . 

Apr 22, 2021
Ernst Billgren om Förbättrad finsk konsthistoria
38:44

Så här gick det till när konstnären Ernst Billgren gjorde tolkningar av några av de mest älskade konstverken från Finland. Skillnader mellan konstlivet i Finland och Sverige och varför djur ibland tar människornas platser i Billgrens konstverk.

Nov 06, 2020
Doktorn i psykologi får konststudenten Julius Nord att sätta kaxigare mål
38:24

Idéer från oväntat håll kan var en effektiv katalysator för karriären.  Inspireras av när Julius Nord som studerar konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm bollar karriäridéer med Angela Ahola som är doktor i psykologi och med reportern Lars Carlén. I avsnittet finns idéer om vad som påverkar det professionella intrycket och tips för att och uppnå karriärmål för konststuderande och alla andra.

May 01, 2020
Paula McManus om sin pjäs Galleri 6: laddat ämne i spelbar miljö
28:34

Paula McManus är i högsta grad en mångsysslare. En gång i tiden var hon programledare för ungdomsprogrammet Bullen, hon arbetar som skådespelare, skriver manus och regisserar. I den här intervjun berättar hon om pjäsen Galleri 6 som hon har skrivit och var regissör för när Östgötateatern satte upp den. Pjäsen utspelas på ett konstgalleri och ämnet är sexualitet. I avsnittet berättar dessutom skådespelaren Jesper Barkselius om publikens reaktioner på pjäsen. 

Apr 27, 2019
Erik Modig: skillnader mellan att vara konstnär och att forska om marknadsföring
31:08

Erik Modig som forskar om marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm, är samtidigt konstnär. Hör honom berätta om några konkreta effekter som konst har för företag. Han berättar också om skillnader och likheter han upplever mellan rollen som marknadsföringsforskare och rollen som konstnär. Hör i vilken roll han upplever störst press.  

Apr 26, 2019
Galleristen Sara Sandström om hur Galleri Andersson Sandström lyckas representera världsberömda konstnärer
43:01

Sara Sandström och Stefan Andersson har tillsammans med sin personal byggt upp Galleri Andersson Sandström. Galleriet startade i Umeå och idag finns verksamheten både i Umeå och Stockholm. Hur gick det till när galleriet fick möjlighet att representera några av vår samtids mest välkända konstnärer som exempelvis Jaume Plensa och Tony Cragg? Dessutom kommer vi in på hur skulptursatsningarna i Umedalen och Kungliga Djurgården startade och har utvecklats efter hand. 

Mar 21, 2019
Wingårdhs insatser i renoveringen av Nationalmuseum: intervju med Gert Wingårdh och Mats Widbom
50:46

Wingårdhs är ett av arkitektkontoren som anlitades för renoveringen av Nationalmuseum. Avsnittet börjar med en intervju med arkitekten Gert Wingårdh om renoveringen, konst och arkitektur. Sedan intervjuas Mats Widbom om Wingårdhs insatser under renoveringen, också har är utbildad arkitekt och är idag VD på Svensk Form. 

Feb 09, 2019
Rundvandring i nyrenoverade Nationalmuseum med intendent Helena Kåberg
41:46

Efter många års planering och renovering öppnar Nationalmuseum igen i oktober 2018. Det här avsnittet spelades in några veckor innan museet öppnade på nytt. Det är en rundvandring på Nationalmuseum. Intendenten Helena Kåberg berättar om renoveringen och vad hon tror att vi besökare kommer märka av för förändringar. En konkret skillnad är att istället för att visa 1 700 föremål som Nationalmuseum gjorde innan renoveringen, visas 5 500 föremål. Hur utställningsytan blev större och betydelsen av smart teknik för upplevelserna i det anrika museet kommer Helena in på. Hon visar bland annat vackert glas, skrytvaser,  och berättar om tankarna bakom den nya färgsprakande färgättningen. 

Oct 11, 2018
Carl Sundevall om hur det är att leda Market Art Fair
34:30

Det här är en intervju med Carl Sundevall som är chef för konstmässan Market Art Fair. Mässan är ett årligt och betydelsefullt inslag i den skandinaviska konstbranschen. Carl Sundevall berättar hur han ser på samspelet mellan konst och pengar. Han kommer in på nyttan av att ha arbetat som journalist och konceptutvecklare för barer och restauranger. Hör också om förändringar i konstvärlden och vad det innebär att han har Lars Nittve som mentor. 

Sep 22, 2018
Så byggde Carl Larsson sitt varumärke
24:12

Carl Larsson fick under sitt yrkesliv ett enormt genomslag som konstnär och även som stilbildare för heminredning. Än idag är hans konst välkänd och uppskattad och vad som numera uppfattas som skandinavisk inredning är starkt påverkat av hur Carl och Karin Larsson hade inrett sitt hem Sundborn. Per Hedström som är chef för avdelningen utställningar vid Nationalmuseum berättar om betydelsefulla anledningar till Carl Larssons ihållande popularitet. Han kommer också in på hur konstnärsrollen har skiftat genom tiderna.  

Jul 09, 2018
Därför säljer seriefiguren Rocky och andra populära personligheter
19:16

Att använda välkända och omtyckta personligheter kan fungera väl för att väcka intresse och fungera som varumärken. Den varumärkeskunnige juristen Per Sahlqvist ger sin syn på vad som bidragit till att personligheter som exempelvis Rocky, Björn Borg och Lacoste fungerar som attraktiva varumärken. Dessutom finns det personliga reflektioner om utställningen "Rocky på Spritmuseum" eftersom avsnittet är inspelat på Spritmuseum i Stockholm under utställningen. Samt reflektioner på Rocky från en göteborgare. Det hela avslutas med en kontroll av vilket sätt som är rätt sätt att dricka Rockyölet på. 

Mar 05, 2018
Lars Strannegård om konst i utbildning av ekonomer
40:33

Hör Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, berätta om konst som intellektuellt klipulver. Han berättar också om sitt personliga konstintresse och om reaktioner från studenter på konsten.   

Dec 20, 2017
Ernst Billgren om att bygga personligt varumärke
29:42

Konstnären Ernst Billgren berättar om hur han byggde sitt personliga varumärke. Hör vilken konst han snöat in på och vilka tips han ger unga konstnärer. Han berättar också om rävarna som många förknippar hans konst med.   

Nov 28, 2017
Niklas Birgetz om hur sponsring stärker varumärken, rättighetsinnehavare och publikens upplevelse
33:01

Efter fem år som VD på Sponsrings &  Eventföreningen och tidigare erfarenhet av att ha varit sponsorchef på Skandia, har Niklas Birgetz goda inblick i vad som behövs för att sponsring ska fungera för varumärken. Hör hans tips och erfarenheter kring hur stora och mindre varumärken kan bli starkare med hjälp och sponsring. Få tips som rättighetsinnehavare inom idrott, kultur och samhällsansvar.

Aug 23, 2017