De Ongelooflijke Podcast

By NPO Radio 1 / EO

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Christianity

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 120
Reviews: 1


 May 1, 2021

Description

Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

Episode Date
#98 - (live) Bestaat God? Debat tussen Emanuel Rutten en Stine Jensen
01:10:20
Het is misschien wel een van de grootste vragen die de mensheid zich ooit gesteld heeft: bestaat God?  Op het NPO Podcast Event kruisten twee filosofen die eerder veel indruk maakten in de Ongelooflijke Podcast de spreekwoordelijke degens: atheïst Stine Jensen (Erasmus Universiteit Rotterdam) en christen Emanuel Rutten (Vrije Universiteit Amsterdam). Stine gelooft niet in God want waarom houdt hij of zij zich dan zo verborgen? Emanuel ziet wél duidelijke aanwijzingen voor Gods bestaan. ' De vraag naar het bestaan van God is geen abstracte filosofische vraag', zegt Stine, het kan volgens haar zelfs een kwestie zijn van leven en dood. Een belangrijke vraag dus om nog eens bij stil te staan. In Tivoli Vredenburg sprak David Boogerd met filosofen Stine Jensen en Emanuel Rutten over God, 'finetuning', het lijden in de wereld en heel veel meer. 
Jun 29, 2022
#97 - Vluchteling in een land dat God dood heeft verklaard met Kiza Magendane en Stefan Paas
00:56:48
Hoe kan het dat ik alles bereikte wat ik altijd wilde, en mij diep van binnen toch leeg voel? Met die vraag opende Kiza Magendane zijn column in NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/24/geld-en-status-maar-de-ziel-niet-gevoed-a4071991). Hij reflecteert op de 15-jarige vluchteling uit Congo die hij was. Gevlucht voor de oorlog, hij had lijken in de straat zien liggen en de geur van de dood geroken. Maar die 15-jarige Kiza was wel gelukkig, en hij voelde rust. Nu is de bijna 30-jarige Kiza een schrijver, NRC-columnist en oprichter van de denktank het Progressief Café. Succesvol dus, maar hij voelt niet meer die rust. En niet meer dat geluk. Hoe kan dat? Welke rol speelt religie daarin? En hoe was het om als Afrikaanse christen aan te komen in een land dat 'God dood had verklaard'?  David Boogerd voert een gelaagd en openhartig gesprek met Kiza Magendane en uiteraard theoloog - en in deze aflevering staat hij ook op als goeroe - Stefan Paas.
Jun 22, 2022
#96 - Waarom de middenklasse steeds intoleranter en egoïstischer wordt (met Roxane van Iperen en Stefan Paas)
01:00:07
De middenklasse in Nederland wordt steeds intoleranter en radicaler, dat stelt schrijver en jurist Roxane van Iperen in haar essay 'Eigen Welzijn Eerst'. Roxane is mede dankzij haar columns en veelgeprezen boek ''t Hooge Nest' uitgegroeid tot een belangrijke stem in het publieke debat. Ook was ze in 2021 een van de Zomergasten. In haar nieuwste essay beschrijft ze een middenklasse die zoekende is en daardoor steeds vaker uitkomt bij radicale en egoïstische denkbeelden. Zelfs goedwillende yogamoeders delen tegenwoordig antisemitische complottheoriëen op instagram. Van het progressieve en tolerante Nederland, is niet veel meer over, zegt Roxane. Hoe komt dat? En speelt religie daarin een rol? Lekker cultuurbeschouwen dus, daar houden we van bij de Ongelooflijke Podcast. David Boogerd spreekt Roxane van Iperen en vaste gast theoloog Stefan Paas.
Jun 15, 2022
#95 - Een van de grootste denkers van dit moment: Miroslav Volf, over (religieuze) oorlog en vergeving.
01:04:51
Engelstalige gasten doen we alleen als het een gast van de absolute buitencategorie is, en dat is in deze aflevering zeker het geval: Miroslav Volf. Een wereldberoemd theoloog en waarschijnlijk een van de meest wijze mensen die op deze aarde rondloopt. Hij is heboren en getogen in communistisch Yoegoslavië, dat later verscheurd werd door een bloederige burgeroorlog. Miroslavs vader was voorganger in een Pinksterkerk en als gezin waren ze een piepkleine minderheid in een overwegend orthodoxe, katholieke en atheïstische omgeving. Het zijn evaringen die Miroslav hebben getekend. Maar het heeft hem ook vooral aangezet om na te denken over grote thema's: oorlog, verzoening, vrede en de rol die religie daarin speelt. Maakt religie oorlogen erger? Hoe zorg je ervoor dat je de vijand niet gaat haten? En moet je iemand als Poetin willen vergeven?  Toepasselijke vragen nu de oorlog in Oekraïne ruim 100 dagen oud is. David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas spreken professor Mirosolav Volf van de prestigieuze Yale-universiteit over oorlog, religie en vergeving.
Jun 08, 2022
#94 - De dunne lijn tussen heiligen en heidendom met Anton de Wit en Stefan Paas
01:18:02
Op zijn 13e las hij 'de Antichrist' van Nietzsche en had hij een hekel aan het christelijke geloof. Nu is hij de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad: Anton de Wit. Journalist, schrijver en een van de meest prikkelende en vermakelijke denkers van nu. Bij een gesprek met Anton weet je dat je aan het denken wordt gezet, maar dat er ook wordt gelachen. Zo ook in deze aflevering, die gaat over de dunne lijn tussen geloof en bijgeloof.  Want, hoe kijkt Anton als katholiek naar de heiligverklaring van mensen, zoals onlangs de Nederlander Titus Brandsma? Hij werd heilig verklaard nadat een Amerikaanse pater plotseling genas van huidkanker toen hij de habijt van Titus Brandsma aanraakte. Is dit niet gewoon bijgeloof? Kan je dit serieus nemen?  Anton de Wit denkt ook dat de aanhoudende secularisatie niet leidt tot minder geloof in God of goden, sterker nog: dat wordt alleen maar meer. En heiligen en relieken hebben daar een belangrijke rol in te spelen volgens hem.  David Boogerd en vaste gast, theoloog  Stefan Paas, spreken Anton de Wit over zijn bekering, wonderen, heiligen en heidendom.
Jun 01, 2022
#93 - Een gesprek over abortus: geschiedenis, religie en ethiek met Heleen Zorgdrager en Stefan Paas
01:19:15
Het is misschien wel een van de laatste grote morele debatten van deze tijd: het abortusdebat. De scheidslijn loopt daarbij ogenschijnlijk tussen gelovigen (veelal pro-life, dus tegen abortus) en niet-gelovigen (vaak pro-choice, dus voor het toestaan van abortus). Hoe komt het dat gelovigen over het algemeen zo principieel tegen abortus zijn? Is dat altijd al zo geweest? En wat is nou een verstandige, ethische manier om naar abortus te kijken? 
  Het onderwerp staat weer bovenaan de agenda nu in Amerika de landelijke abortuswetgeving teruggedraaid lijkt te gaan worden. Wat betekent dat? En komt abortus in Europa ook steeds meer onder druk te staan?  David Boogerd en vaste gast Stefan Paas gaan daarover in gesprek met feministisch theoloog Heleen Zorgdrager. In tegenstelling tot veel andere christenen voelt zij juíst affiniteit met de pro-choice beweging. Maar hoe rijmt ze dat met de christelijke traditie die vooral kritisch is op abortus? Heleen Zorgdrager is hoogleraar Systematische Theologie met bijzondere aandacht voor genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en is verbonden aan de Oekraïense Katholieke Universiteit in Lviv. Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen
May 25, 2022
#92 - De verrassende oorsprong van onze Europese waarden met Clemens van den Berg en Beatrice de Graaf
00:54:34
Of het nou gaat om de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie of het klimaatprobleem: veel ogen zijn nu gericht op Europa, of specifieker: de Europese Unie. De EU zal een cruciale rol moeten gaan spelen in de grote problemen van deze tijd. Sinds de oorlog in Oekraïne wordt er veel gesproken over Europese waarden als vrijheid, solidariteit en democratie. Maar waar komen die waarden vandaan? Historicus en theoloog Clemens van den Berg heeft daar onderzoek naar gedaan en zag een kerkelijke beweging aan de oorsprong staan van deze Europese waarden en eigenlijk ook van 'het Europese project' zelf. De Europese geschiedenis is veel gelaagder en interessanter dan de saaie verdragen die vaak genoemd worden, en het is ook actueler. Clemens promoveerde een dag na de Russische inval in Oekraïne waardoor zijn onderzoek gelijk een urgente lading kreeg. David Boogerd spreekt Clemens van den Berg samen met een van de vaste gasten van de Ongelooflijke Podcast historicus Beatrice de Graaf.
May 18, 2022
#91 - Schoonheid en architectuur: hoe onze steden en dorpen laten zien wie wij zijn (met Floris Alkemade en Stefan Paas)
01:08:15
Deze Ongelooflijke Podcast staat in het teken van schoonheid en architectuur. Want hoe onze steden, dorpen en gebouwen eruit zien zegt véél over onze cultuur, en zelfs over onze religie of het gebrek daaraan. Dit thema is misschien wel relevanter dan ooit nu er de komende jaren een miljoen woningen in Nederland gebouwd moeten gaan worden. Hoe bouw je iets met eeuwigheidswaarde? Iets wat waarachtig is? Daar denkt onze gast veel over na: toparchitect Floris Alkemade. Tot vorig jaar was hij Rijksbouwmeester, ook wel Architect des konings genoemd, en hij won onlangs de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs voor zijn oeuvre. Alkemade liet onlangs bij Zomergasten al zien dat hij op een fantastische manier architectuur met dieperliggende thema's kan verbinden, en dat doet hij dus ook in deze podcast. David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas spreken Floris Alkemade over 


schoonheid, de waarachtigheid van Almere, zijn fascinatie voor de Bijbel en over Alkemades betrokken bij de werderopbouw van de Oekraïnse stad Charkiv die vernietigd is door de oorlog.
May 11, 2022
#90 - Het wonder van de hersenen en de geniale Mozes (met Herman van Praag en Stefan Paas)
00:55:32
Hij is geniaal, revolutionair en de grootste maatschappijhervormer aller tijden: Mozes. De bekende profeet en leider die een centrale rol speelt in de Torah, de Bijbel én de Koran. Veel westerse verworvenheden hebben we aan hem te danken, althans dat zegt Herman van Praag in zijn nieuwe boek 'Mozes' nalatenschap'. Herman van Praag is een grootheid in de psychatrie. Hij was professor in Groningen, Utrecht, Maastricht en New York. Hij is geridderd en kreeg veel internationale onderscheidingen voor zijn baanbrekende werk in de biologische psychiatrie. In de jaren '60 was hij namelijk een van de eersten die de chemische stofjes in de hersenen betrok bij psychiatrisch onderzoek - iets wat nu mainstream is geworden. 
Hij ziet de hersenen als een mirakel en reden tot diepgaande verwondering.  Van Praags nieuwste boek gaat over de oorsprong van mensenrechten, een thema dat moeilijk los te zien is van zijn eigen geschiedenis. Van Praag is 92 jaar en heeft als Joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ervaren waar het vertrappen van mensenrechten toe kan leiden: drie jaar zat hij in Duitse concentratiekampen.  Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas spreken Herman van Praag over Mozes, mensenrechten, oorlog, het mysterie van de hersenen en of religie een psychische afwijking is, zoals Sigmund Freud betoogde.
May 04, 2022
#89 - 'God, Nederland en Oranje' met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
00:59:12
'God, Nederland en Oranje' zo luidt de bekende protestantse wapenkreet. Een kreet die ook laat zien dat natie en religie nogal eens hand in hand gaan met elkaar. Op deze koningsdag staan we stil bij nationalisme. Een begrip met een boeiende geschiedenis, maar ook met een actuele urgentie zoals de oorlog in Oekraïne laat zien. En juist als we kijken in die geschiedenis, lijken Poetin en de Russen misschien wel meer op ons dan we zouden denken. Want er was een tijd, nog niet eens zo heel lang geleden, dat in Nederland bijna net zo werd gedacht als Poetin nu doet. Onversneden nationalistisch, vaak ook met een flink vleugje religie. En hoe kan het dat nationalistische partijen in Europa zo prominent zijn geworden Van de PVV in Nederland tot Marine le Pen die in Frankrijk bijna de presidentsverkiezingen won. Is dat los te zien van secularisatie?  David Boogerd bespreekt het met jullie favoriete podcastduo: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas.
Apr 27, 2022
#88 - Is niet-gelovig zijn een privilege? De nu al beruchte 'Zeven Vinkjes' met Joris Luyendijk en Stefan Paas
01:13:25
Hij was een van de eerste gasten die we ooit voor de Ongelooflijke Podcast benaderden: Joris Luyendijk. Bestssellerauteur, journalist en religieus antropoloog. In zijn nieuwe boek 'De Zeven Vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas spelen' laat hij zien hoe een kleine percentage bevoorrechte mannen, die nooit gediscrimineerd of achtergesteld worden, de dienst uitmaken in ons land. Joris Luyendijk behoort zelf tot die groep, net als alle andere witte, autochtone heteromannen uit een goed milieu met een VWO- en universiteitsdiploma aan de muur. Dat zijn de zeven vinkjes. Maar wat veel mensen niet weten is dat Joris Luyendijk eigenlijk religie ook als vinkje zag, of beter gezegd: het niet hebben van een religie. Waarom zet dat je op voorsprong? En waarom maakt hij zich als niet-gelovige zorgen over de weerbaarheid van een steeds ongeloviger Nederland?  David Boogerd gaat samen met vaste gast theoloog Stefan Paas in gesprek met Joris Luyendijk. 
Apr 20, 2022
#87 - De dood en (on)geloof met Thomas Quartier en Stefan Paas
01:13:38
'De dood. Praat erover, niet eroverheen'. Dat is de slogan van de nieuwe SIRE-campagne die mensen oproept het gesprek aan te gaan over de dood. Dat gesprek vindt in deze podcast plaats met Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier. Als hoogleraar rituele studies doet hij al jarenlang onderzoek naar de dood. Hij ziet de omgang met de dood seculariseren, al zegt hij ook maar weinig atheïsten te zien aan de rand van het graf: 'Mensen houden hoop dat er iets is, al kunnen ze dat niet verwoorden'. De dood is voor Quartier zelf in ieder geval geen ver-van-je-bed-show, als Benedictijnse monnik moet hij elke dag de dood voor ogen houden. Wat doet het met een mens? Wordt de dood dan minder eng?  David Boogerd gaat in deze Stille Week voor Pasen in gesprek met Thomas Quartier van de Radboud Universiteit Nijmegen en vaste gast theoloog Stefan Paas van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit Kampen over de dood, rituelen en... opstanding.
Apr 13, 2022
#86 - Hoe de oorlog grimmiger en apocalyptisch wordt (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)
01:03:28
Het is de tweede maand van de oorlog in Oekraïne, een oorlog die steeds gruwelijker lijkt te worden. Ook wordt de oorlog steeds meer gehuld in apocalyptische taal: de strijd tussen goed en kwaad, het licht tegen de duisternis en de ondergang en vernietiging van de vijand. Het zijn woorden die nu gebezigd worden, ook door Poetin en de Russische staat. Maakt dit krachten los die straks niet meer te temmen zijn? Kan dit nog goed aflopen? Wat leert de geschiedenis en de theologie daarover? David Boogerd bespreekt het met vaste Ongelooflijke duo: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas. Zij bekijken de oorlog in Oekraïne door de lens van de apocalyptiek, en dat werpt een fascinerend licht op de huidige ontwikkelingen. Maar misschien niet per se een vrolijk licht.
Apr 06, 2022
#85 - (live) De comeback van religie in de economie met Paul van Geest en Stefan Paas
00:56:58
Het sloeg in als een bom voor veel gelovigen, uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de samenleving nóg ongeloviger wordt. Een meerderheid van de Nederlanders noemt zich niet religieus en nog maar een derde gelooft in een persoonlijke God. Kortom, religie lijkt op zijn retour.  Maar dat geldt opvallend genoeg niet voor de economie. Daar maakt religie juist een comeback, zegt Paul van Geest. Hij is kerkhistoricus en de eerste hoogleraar Theologie en Economisch Denken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van Geest is een man van primeurs want hij is ook de eerste Nederlander die officieel adviseur is van de paus.  David Boogerd spreekt hem en vaste gast theoloog Stefan Paas over de doordenderende ontkerkelijking, het einde van de homo economicus en kunnen de radicale teksten van Jezus wel samengaan met kapitalisme?  Het gesprek is live vanaf het EO Ondernemers Event.
Apr 01, 2022
#84 - Het goede leven, geloof en verhalen om in te wonen met Ernst-Jan Pfauth en Stefan Paas
01:06:19
Hij was pas 24 jaar toen hij chef online werd bij NRC, en het Amerikaanse blad Forbes noemde hem in 2016 een van de 30 meest interessante Europeanen onder 30: Ernst-Jan Pfauth. Mede-opdrichter en tot voor kort directeur van De Correspondent. Ook is hij maker van de populaire Podcast Over Media, kortweg POM.  Jong en succesvol dus, maar ook gedreven door een chronische ontevredenheid en een constante drang om zichzelf te verbeteren. Het bracht hem op een zoektocht naar het goede leven, of wat hij 'intentioneel leven' noemt. De sleutel ligt voor hem in dankbaarheid. Met zijn 'Dankboek' heeft hij een eigen ritueel bedacht dat door veel mensen is overgenomen. Wat brengt het hen? Ernst-Jan is christelijk opgevoed maar heeft het geloof achter zich gelaten. Waarom eigenlijk? En waarom is hij jaloers op christenen? Een openhartig gesprek over het goede leven, dankbaarheid en verhalen om in te wonen met Ernst-Jan Pfauth en natuurlijk vaste gast, theoloog Stefan Paas.
Mar 25, 2022
#83 - 'Het grootste kunstwerk van de Westerse beschaving' met Willem Jan Otten en Stefan Paas
01:02:55
"Het grootste kunstwerk van de Westerse beschaving", zo noemt de gevierde schrijver Willem Jan Otten de kerk, of specifieker: het kerkelijk jaar. Deze superlatieven zijn niet vanzelfsprekend uit zijn mond, Otten groeide namelijk op in een naar eigen zeggen 'geloofloos' gezin en moest lange tijd helemaal niets van de kerk weten. Wat is er veranderd?
 En waarom is de kerk kunst? Otten zelf is dichter en schrijver van verhalen, toneel, beschouwingen en essays. Hij is eredoctor van de Universiteit van Utrecht en ontving in 2014 de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor zijn werk.
  In zijn nieuwe boek 'Zondagmorgen' beschrijft hij het twee jaar lang missen van de kerk door de coronacrisis, en wat dat met een mens doet. Het bracht hem in ieder geval tot unieke en originele inzichten, zoals je zult horen in deze aflevering. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas spreken met Willem Jan Otten over heilige saaiheid, de kerk als theater en de kitsch van de opstanding.
Mar 18, 2022
#82 - Theodoor van der Voort is priester in de machtige Russisch-Orthodoxe kerk die Poetin steunt
00:54:51
Wat doe je als de leider van jouw kerk Poetin verdedigt en zegt dat de oorlog in Oekraïne 'de schuld is van het decadente Westen met hun Gay Prides'? De preek van Patriarch Kirill, leider van de Russisch-Orthodoxe kerk, en zijn openlijke steun aan Poetin deed veel stof opwaaien. Na de Rooms-Katholieke kerk zijn de Russisch-Orthodoxen het grootste kerkgenootschap ter wereld, en een belangrijke speler in de Russische politiek. Poetin en Kirill, ze lijken twee handen op één buik. Onbegrijpelijk, zou je zeggen. Of toch niet?  In deze Ongelooflijke Podcast praten David Boogerd en Stefan Paas met Theodoor van der Voort, aartspriester in de Russisch-Orthodoxe kerk in Deventer. Een van de veertig parochies in Nederland die onder het patriarchaat van Moskou vallen, dus onder Kirill. Priester Van der Voort kent Kirill persoonlijk en zegt een totaal andere kant van de geestelijk leider gezien te hebben. Maar wat vindt hij van zijn uitlatingen en zijn steun aan Poetin? En wat voor kerk is de Russisch-Orthodoxe kerk nou eigenlijk? Kunnen ze een vuist maken tegen Poetin? En wat bracht Van der Voort ertoe om zich destijds als jonge student aan te sluiten bij een Russische kerk en zelfs priester te worden?
Mar 11, 2022
#81 - Wat één week oorlog allemaal verandert met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:07:46
In één week oorlog kan net zoveel veranderen als in 50 jaar vredestijd. Ingrijpende veranderingen, die ons anders laten kijken naar onze samenleving, onze waarden én onze religie. Vaste gasten Beatrice de Graaf en Stefan Paas kijken weer met een scherpe historische en theologische bril naar alle duizelingwekkende ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Beatrice duidt in hoeverre de oorlog van Poetin nu echt een religieuze oorlog is. Is dit zo’n oorlog waarvan mensen na afloop zullen zeggen: zie je wel wat voor ellende religie aanricht? En Stefan pleit voor 'het nieuwe normaal' waarbij we ons opnieuw moeten leren verhouden tot het kwaad. Maar hoe doe je dat op een zinvolle manier? Rusland heeft een krachtige maar vernietigende mythe waarmee ze de oorlog in gaan, wat kunnen wij daar in het Westen tegenover zetten?  Journalist David Boogerd gaat daarover in gesprek met historicus Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht en theoloog Stefan Paas van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Mar 05, 2022
#80 - Het is oorlog in Europa (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas).
01:08:27
Het is oorlog. Oorlog in Europa. Daarom besloot David Boogerd vaste gasten historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas op te zoeken om met hen te praten over deze rare tijd. Op zoek naar eerste, wijze gedachtes bij dit alles. Beatrice probeert als radicaliseringsexpert in het hoofd van Poetin te kijken aan de hand van zijn toespraken en ziet een duidelijke consistente lijn. Stefan staat deze zondag op de kansel om te preken, wat zeg je na zo'n week? Waar vind je de inspiratie en de juiste woorden voor dit moment? Ook denken we na over de vraag: hoe reageer je op oorlog? Is pacifisme het antwoord, of een zogenoemde rechtvaardige oorlog waarbij je geweld niet schuwt? Veel belangrijke, grote vragen om te bespreken. Vragen die nu leven. Vandaar dat we besloten niet te wachten tot woensdag met deze nieuwe aflevering. Misschien komt de volgende aflevering ook wel weer op een onverwacht moment, abonneer je daarom op deze podcast om geen aflevering te hoeven missen.
Feb 26, 2022
#79 - Poetin, de kerk en de (religieuze) geschiedenis achter het conflict tussen Rusland, Oekraïne en het Westen
01:13:19
Alle ogen van de wereld zijn nu gericht op het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Met de invasie van de Russen op Oekraïens grondgebeid is een oorlog lang niet zo dichtbij geweest In deze podcast kijken wij naar het verhaal áchter dit conflict. Specifiek het historische en religieuze verhaal, want dat is cruciaal. Religie is een van de redenen waarom Kiev en Oekraïne zo belangrijk zijn voor Poetin. En over Poetin gesproken, is hij zelf eigenlijk religieus? Wat is de rol van de Russisch-Orthodoxe kerk in dit conflict? Zitten ze op schoot bij Poetin of zijn ze ook een kritische tegenstem? En hoe zijn Rusland en het Westen - als grotendeels christelijke gebieden - zo tegenover elkaar komen te staan?  Kortom: we verdiepen ons in de fascinerende (religieuze) geschiedenis van Rusland.  David Boogerd gaat in gesprek met met Ruslandkenner, journalist en historicus Hubert Smeets. Hij was jarenlang correspondent voor NRC in Moskou en is betrokken bij het kennisplatform Raam op Rusland. Ook te gast is hoogleraar Katya Tolstaya van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij doet onderzoek naar religie in voormalige Sovjetlanden en is zelf ook van Russische komaf. Wie trouwens ook professor is aan de VU, is vaste gast theoloog Stefan Paas. Uiteraard is hij ook van de partij!
Feb 23, 2022
#78 - Een gesprek met een officiële exorcist (ja, die bestaan)
01:05:18
Deze aflevering is even andere koek. We gaan namelijk in gesprek met een exorcist. Een exorcist? Ja, een exorcist. Dat is niet alleen iets uit enge Hollywoodfilms, ze bestaan echt! Sterker nog, volgens deze exorcist zijn die spectaculaire beelden uit Hollywoodfilms niet eens zo ver naast de waarheid. Hij beseft dat het nogal wat kan losmaken, daarom doet hij zijn verhaal anoniem. Maar wij van de Ongelooflijke Podcast weten uiteraard wie hij is, en dat hij een officiële exorcist is, een priester die naast zijn priesterlijke taken ook door het Vaticaan is opgeleid als exorcist en zijn taken uitvoert in opdracht van het bisdom.  Hoe gaat hij te werk? Is het gevaarlijk? En is exorcisme niet gewoon een achterhaalde, middeleeuwse praktijk die wordt toegepast op mensen die gewoon een goede psychiater of arts nodig hebben? Weten we niet beter inmiddels?  Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas gaan met de exorcist in gesprek.
Feb 16, 2022
#77 - Ben jij bereid te sterven voor jouw geloof of principes? Martelaren met Bert Jan Lietaert Peerbolte en Stefan Paas
01:03:37
Van Socrates tot Jezus, Gandhi en Peter R. de Vries: martelaren heb je in alle soorten en maten. Ben jij bereid te sterven voor je geloof of principes? Die vraag dringt zich op bij het nieuwe boek 'Dan Liever Dood, over martelaren en hun religieuze drijfveren'. Het fenomeen martelaar komt de laatste decennia vooral in het nieuws als het gaat om islamitisch terrorisme, maar is het martelaarschap niet een christelijke uitvinding? En hoewel het begrip martelaar vooral een religieuze lading heeft, worden ook seculiere mensen als Peter R. de Vries en Pim Fortuyn martelaar genoemd. Waar komt dat vandaan? En is de ene religie meer geneigd tot martelaarschap dan de andere?
  David Boogerd gaat daarover in gesprek met Bert Jan Lietaert Peerbolte, samensteller van het boek en professor aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is een meesterverteller, zoals je ook al in aflevering 18 van de Ongelooflijke Podcast hebt kunnen horen, en hij neemt intrigrerende verhalen mee. Vaste gast theoloog Stefan Paas richt zijn blik ook op de martelaren van nu.
Feb 09, 2022
#76 - Is het tijd voor een nieuwe seksuele revolutie? Met Beatrijs Smulders, Cocky Drost en Stefan Paas
01:24:12
Hoog tijd dat de Ongelooflijke Podcast eens stil staat bij seks. Je kan het niet gemist hebben, de afgelopen tijd stond het nieuws bol van seksueel oveschijdend gedrag bij het tv-programma The Voice Of Holland. Maar eerder was er al seksueel misbruik in de sportwereld, Hollywood, jeugdzorg en ook de kerk. Is dat gewoon een kwestie van macht of zit er meer achter? Al sinds de #MeToo-beweging worden steeds meer vraagtekens gezet bij onze seksuele moraal, een moraal die afgelopen eeuwen mede is vormgegeven door religie. Hoe verandert die moraal nu onze samenleving minder religieus wordt? Hoe moeten we terugkijken op de seksuele revolutie van de jaren '60? En welke kant moeten we nu op? Is het tijd voor een nieuwe seksuele revolutie? David Boogerd gaat in gesprek met deze boeiende mensen: Beatrijs Smulders is de meest bekende verloskundige van Nederland, ze zit al meer dan 40 jaar in het vak en heeft in die tijd ook ontzettend veel nagedacht over onze omgang met seks. Ze schreef daar het boek 'Bloed' over en gaf vorig jaar een fascinerend interview waardoor wij dachten: haar moeten we spreken. De andere gast is Cocky Drost: relatietherapeut en sexfluencer (in de aflevering hoor je wat dat is), ook kan je haar kennen van de podcasts 'Deze Week' en 'Seks met Sokken'. Zij pleit voor een nieuwe seksuele revolutie waarbij seks ook wordt gezien als een zaak van de ziel. En uiteraard is vaste gast theoloog Stefan Paas ook van de partij. Hij neemt ons mee terug naar een seksuele revolutie die minder bekend is maar enorm invloedrijk: die van het christendom, zo'n 2000 jaar terug.
Feb 02, 2022
#75 - Zijn we op weg naar een (religieuze) revolutie? Met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:07:28
Het einde van de coronacrisis is in zicht zeggen experts. Goed nieuws zou je zeggen, maar in de geschiedenis werd een crisis vaak snel opgevolgd door een revolutie. Soms met positieve politieke en sociale veranderingen, maar niet zelden ook met veel bloedvergieten. Zou zo'n revolutie nu ook weer kunnen gebeuren of zijn wij daarvoor te gezapig geworden?
 We kijken in deze aflevering naar de meest roemruchte revolutie uit het verleden: de Franse Revolutie. Een fascinerende periode waarin vrijwel alles, ook op het gebied van religie, overhoop werd gegooid. En we zoomen in op religieuze revoluties. Zijn religies - en het christendom in het bijzonder - niet inherent conservatief? En was Jezus eigenlijk een revolutionair? Presentator David Boogerd vraagt het de enige echte Ongelooflijke Podcastprofessoren: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas.
Jan 26, 2022
#74 - Laat kwantumfysica zien dat er meer is tussen hemel en aarde? Met Bernardo Kastrup en Stefan Paas
01:13:22
'De man die ons wereldbeeld op zijn kop zet', zo werd hij genoemd door NRC: Bernardo Kastrup. Een filosoof en computerwetenschapper die internationaal furore maakt door te stellen dat het materialisme - het idee dat de werkelijkheid alleen bestaat uit materie en er geen God, ziel, of vrije wil is - niet klopt. En hij baseert dat onder andere op recent onderzoek uit de kwantumfysica. We gaan diep deze aflevering, maar Kastrup heeft de gave om moeilijke materie uit te leggen met heldere voorbeelden. David Boogerd gaat in gesprek met Bernardo Kastrup en vaste gast theoloog Stefan Paas.
Jan 19, 2022
#73 - Een religie zonder God, kan dat? Met Boris van der Ham en Stefan Paas
01:05:26
We beginnen dit seizoen - waarin we voor het eerst wekelijks te horen zullen zijn - met een seculier in hart en nieren: Boris van der Ham. Meer dan 10 jaar was hij Tweede Kamerlid voor D66, hij diende wetgeving in om de speciale status van godsdienst te verminderen, zoals het verbod op godslastering. Ook is hij jarenlang voorzitter geweest van het Humanistisch Verbond. 
Van der Ham vindt dat het individu het uitgangspunt moet zijn, maar kent die individualisering ook schaduwzijden? Religie maken we volgens hem 'te bijzonder', de goede dingen van religie zijn ook te vinden bij een studentenvereniging of in het theater. Maar kan je religie zomaar loskoppelen van God? David Boogerd gaat in gesprek met Boris van der Ham en uiteraard is hij dit seizoen ook weer van de partij: vaste gast, theoloog Stefan Paas.
Jan 12, 2022
#72 - Luisteraarsvragen en een Ongelooflijke terugblik op 2021 met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:07:55
Aan de hand van vragen van luisteraars blikken we terug op dit merkwaardige jaar: 2021. We komen terug op de spraakmakende aflevering over The Great Reset, maar het was ook het jaar van de Capitoolbestorming. Wat is het beste antigif tegen polarisatie? Volgens Beatrice is er een verzuiling 2.0 gaande, wat houdt dat in? Uiteraard kwamen er ook vragen binnen over de onvermijdelijke Augustinus, het verleidt Stefan tot een gloedvol pleidooi voor het fenomeen erfzonde. En welke nieuwe (wereld)leiders zien we in deze tumulteuze tijd opstaan? Deze vragen en meer in deze terugblik op 2021 van David Boogerd met je favoriete podcast-duo: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas.
Dec 22, 2021
#71 - God zoeken in het klooster met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier en Stefan Paas
01:13:55
Hij is de allereerste monnik ooit die benoemd is tot Theoloog des Vaderlands: Thomas Quartier. Filosoof, theoloog, schrijver en sinds 2012 ingetreden bij de Benedictijnen. Als hoogleraar houdt hij zich bezig met liturgie en rituelen in de huidige cultuur, met name rondom de dood. Ondanks Thomas' radicale keuze voor het klooster omschrijft hij zichzelf als een 'zoeker', zo niet 'agnostisch' als het om God gaat. Maar kan dat wel: een zoeker zijn in het klooster? Moet je niet meer zekerheid hebben voor je zo'n radicale keuze maakt? En welke kloosterwijsheid kan hij ons meegeven die wij kunnen toepassen in ons vaak gehaaste leven? David Boogerd gaat in gesprek met Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier - zonder twijfel een van de meest levendige gasten in de Ongelooflijke Podcast ooit - en vaste gast en voormalig Theoloog des Vaderlands Stefan Paas. Thomas Quartier is als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de KU Leuven.  Stefan Paas is hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Dec 11, 2021
#70 - Waarom 'linkse feminist' Kristien Hemmerechts sinds dit jaar naar de kerk gaat
00:57:30
Een 'religieuze coming out, zo werd het genoemd in België. De bekende schrijver Kristien Hemmerechts vertelde een paar maanden geleden in het Vlaamse blad Knack dat ze sinds dit jaar naar de kerk gaat. En dat deed nogal wat stof opwaaien. Waarom gaat deze linkse feministische intellectueel opeens naar de kerk? Een paar jaar geleden was Hemmerechts in het tv-programma 'Adieu God?' nog erg kritisch op de kerk en geloof. Wat is er veranderd? Wat vindt zij in de kerk, en hoe gaat zij om met de kritiek die ze altijd heeft geuit op het christendom? En waarom pleit ze ervoor om het woord 'geloven' af te schaffen?  David Boogerd gaat in gesprek met schrijver Kristien Hemmerechts en vaste gast theoloog Stefan Paas.
Dec 02, 2021
#69 - Een religieuze reis door de ruimte met Heino Falcke en Marjolijn van Heemstra
00:51:38
In deze aflevering doen we iets wat we misschien al veel eerder hadden moeten doen: het heelal verkennen. We ontdekken steeds meer over de miljarden sterren, planeten en zelfs zwarte gaten die ons universum rijk is. Heeft die ontdekkingsreis ook een religieuze betekenis? Vroeger werden de zon, maan en sterren als goden aanbeden, en hoewel astrologie zo oud is als de weg naar Rome maakt het geloof in sterrenbeelden nu een opmerkelijke comeback onder veel jongeren. Is de kosmos steeds meer een bron van religieuze betekenis? Of gaan die nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen juist goed samen met het traditionelere geloof in een God?  Heino Falcke is hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2019 verwierf hij wereldfaam door, samen met een team van andere wetenschappers, de allereerste foto te maken van een zwart gat. Hij schreef er het boek 'Licht in de Duisternis' over, volgens de New Scientist het beste wetenschappelijke boek van 2020. Naast wetenschapper is Heino Falcke ook lekenpredikant, en staat hij regelmatig op de kansel.  Marjolijn van Heemstra is godsdienstwetenschapper en schrijft al jaren over ruimtevaart voor De Correspondent. In haar boek 'In Lichtjaren heeft niemand haast' beschrijft ze hoe de ruimte ons kan helpen om anders, op een betekenisvollere manier, naar de aarde te kijken. Daarnaast is ze ook theatermaker en dichter.  David Boogerd gaat in gesprek met Marjolijn van Heemstra en Heino Falcke over wat God, geloof en het heelal met elkaar te maken hebben. En natuurlijk stelt hij ook de vraag of wij als mensen nou alleen zijn in dit universum...
Nov 20, 2021
#68 - The Great Reset, de eindtijd, antivaxers en complotdenken met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:11:44
Een preek van een dominee die in een paar weken meer dan een half miljoen keer bekeken is, kom daar maar eens om in deze seculiere tijden! Predikant Paul Visser verbindt The Great Reset en het einde der tijden zoals dat in het Bijbelboek Openbaring staat. Een andere dominee, Rennie Schoorstra, noemde corona ‘een zogenaamde pandemie’. Waar komt dat complot- en eindtijddenken vandaan? Is het vooral een christelijk verschijnsel of zijn er ook seculiere varianten hiervan? En wat is die Great Reset? Is er écht iets aan de hand wat het einde van de wereld dichterbij brengt? Journalist David Boogerd spreekt met historicus en radicaliseringsexpert Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas - beiden in absolute topvorm - over het gekelderde vertrouwen in de overheid, het 'heilige lichaam' van de antivaxer en waarom soms goed is emoties te onderdrukken.
Nov 10, 2021
#67 - De mythe van de hardwerkende, calvinistische Nederlander met James Kennedy en Stefan Paas
00:59:36
Nederland wordt vaak een calvinistisch land genoemd, een land van harde werkers, maar is dat wel zo? Wat heeft calvinisme en religie te maken met hoe wij over werk denken? En is onze baan steeds meer een vorm van zingeving geworden? Voor de maand van de geschiedenis schreef historicus James Kennedy het fascinerende essay 'Aan het werk' over de Nederlandse arbeidsethos, waarin hij rücksichtslos de ene na de andere mythe doorprikt.   Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy over zingevend werk, de secularisatie van de zaterdag en waarom je soms luiheid moet uitstralen.
Oct 30, 2021
#66 - (live) Het einde van een tijdperk met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
00:58:56
De allereerste Ongelooflijke Podcast live, vanuit een uitverkochte zaal op het NPO Podcast Event in TivoliVredenburg Utrecht. Sinds de val van Afghanistan en de mislukte 'war on terror' wordt het weer vaker gezegd: we bevinden ons aan het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin het Westen, of specifieker 'het christelijke Westen', dominant was en de eigen beschaving exporteerde naar de rest van de wereld. Dit gebeurde door militairen, politici maar ook door zendelingen. Komt aan die zelfbewuste periode van het machtige Westen nu langzaam een einde? En laat ruim twee jaar De Ongelooflijke Podcast niet zien dat het Westen zelf - mede door secularisatie - niet eens meer weet wat die Westerse beschaving precies inhoudt, laat staan dat we het nog kunnen exporteren? Bevinden we ons aan het einde van een tijdperk, of op zijn minst: een kantelpunt in de geschiedenis? 
 David Boogerd gaat in gesprek met vaste gasten historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas over de geschiedenis, het heden en de toekomst van 'het christelijke Westen'.
Oct 20, 2021
#65 - Een zoektocht naar heiligheid met Arnon Grunberg en Stefan Paas
01:13:00
Op veler verzoek keert hij terug in de podcast: Arnon Grunberg. Misschien wel de grootste Nederlandse schrijver van dit moment met werk dat in meer dan 28 talen is vertaald en veel literaire prijzen op zijn naam. We spraken hem vorig jaar naar aanleiding van de 4 mei lezing over de gebrokenheid van de mens en zijn visie op religie. Maar dat gesprek riep weer nieuwe vragen op die we nu gaan 'tackelen'. Daarnaast startte Grunberg onlangs ook een nieuwe, tijdelijke religie en schreef hij een essay over de Bijbel in het kader van de Nieuwe Bijbelvertaling die deze maand verschijnt.  Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met Arnon Grunberg over de zoektocht naar heiligheid, het begrijpen van je vijanden en een recht op nostalgie. 
Oct 09, 2021
#64 - De impact van 70 jaar religieuze tv met Andries Knevel en Wilfred Kemp
01:02:47
De Nederlandse televisie bestaat 70 jaar, en dat betekent dat er ook al 70 jaar religie op tv te zien is. In deze aflevering een gesprek met twee presentatoren én theologen die al decennia religieuze programma's op tv maken: Wilfred Kemp van de KRO-NCRV en Andries Knevel van de EO. De een katholiek, de ander protestant, en samen goed voor ruim 50 jaar religieuze televisie. Wat hebben zij in die jaren zien veranderen op het gebied van religie, en is televisie zelf niet mede-verantwoordelijk voor de secularisatie? Een duik in de geschiedenis die ons ook een hoop leert over deze tijd.  Journalist David Boogerd gaat in gesprek met Andries Knevel en Wilfred Kemp over hun meest memorabele tv-fragment, religie als postzegelverzameling en het vinden van God in de secularisatie. 
Sep 29, 2021
#63 - Waarom de moderne mens Henri Nouwen nodig heeft met Talitha Muusse en Stefan Paas
01:30:26
Hij overleed 25 jaar geleden, maar zijn werk is misschien wel belangrijker dan ooit. De Nederlandse priester, hoogleraar en schrijver Henri Nouwen is mIsschien een beetje vergeten in Nederland , maar in Amerika is hij nog wereldberoemd. Met bewonderaars, als Oprah Winfrey, Desmond Tutu en Hillary Clinton. Het was het mooiste wat jongerenexpert en presentator Talitha Muusse ooit heeft mogen doen: het voorwoord schrijven voor een nieuwe uitgave van Henri Nouwens meest geliefde boek: 'Eindelijk Thuis'. Het werk van de priester heeft veel in het leven van Muusse betekend, volgens haar snakken jongeren van nu naar de ideeën van Nouwen zonder dat ze het zelf weten.  Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met Talitha Muusse over zelfacceptatie, burnouts, het meritocratische ideaal en een God die dichterbij is dan je eigen ademhaling.
Sep 18, 2021
#62 - Het seculiere experiment van het Westen met Hans Boutellier en Stefan Paas
01:10:47
'Als er niemand meer in God gelooft, dan wordt het een zooitje jongen'. Hans Boutellier hoorde het zijn vader zeggen begin jaren '70 en die uitspraak heeft hem sindsdien nooit losgelaten. Is de samenleving echt afgegleden sinds de secularisatie? Als je onze tijd beter wil begrijpen, dan moet je bij Hans Boutellier zijn. Als criminoloog en hoogleraar polarisatie denkt hij al decennialang na over de grote ontwikkelingen in onze samenleving. In zijn vorige boek 'Het seculiere experiment' beschreef hij het grote antwoord op de secularisatie: de Westerse pragmacratie waarbij alles daait om efficiëntie en de vrije markt met Mark Rutte als vleesgeworden voorbeeld. Maar in zijn nieuwe boek 'Het nieuwe Westen' ziet Boutellier dat die pragmacratie aan het afbrokkelen is: 'Ik had nooit het gevoel dat het mis kon gaan, maar dat is nu veranderd', schrijft hij. Maar komt daar een ander groot verhaal voor in de plaats, en wat is de rol van religie daarin? Journalist David Boogerd gaat in gesprek met Hans Boutellier en vaste gast theoloog Stefan Paas over het seculiere experiment, onze hypermorele tijd en het nieuwe Westen.
Sep 08, 2021
#61 - De zin en onzin van religie met Tim Hofman en Stefan Paas
01:12:23
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is Tim Hofman te gast: hij is presentator van BNNVARA en iemand die veel nadenkt over religie en de discussie daarover ook niet schuwt. Tim stoort zich aan de uitzonderingspositie die religie in de samenleving heeft, bijvoorbeeld toen de kerken in coronatijd wel open mochten blijven maar theaters en voetbalstadions niet. Een interessante discussie maar dit gesprek gaat dieper dan dat. Tim vertelt waarom hij eerst wel geloofde, zelfs gedoopt werd maar zich later belazerd voelde. Nu noemt hij zich een nihilist, maar leeft hij dan alsof het leven zinloos is? En waar komt zijn fascinatie voor religie - en ook de persoon Jezus - eigenlijk vandaan?  Journalist David Boogerd in gesprek met Tim Hofman en vaste gast theoloog Stefan Paas over (on)geloof, gegrepen worden, het voortrekken van religie en waarom Jezus 'de leukste man ooit' is.
Aug 28, 2021
#60 - Wat geloven terroristen nou echt? 'Radicale verlossing' met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:13:31
In deze laatste aflevering van het seizoen een gesprek met het Ongelooflijke Podcast-duo historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas over Beatrice' nieuwe boek: 'Radicale Verlossing'. In zwaarbeveiligde gevangenissen sprak ze met meer dan twintig terroristen om een antwoord te vinden op deze vraag: Wat geloven terroristen nu echt? Wat bezielt ze? Worden ze echt gedreven door religieuze denkbeelden en dogma's of zijn het gewoon criminelen die hun draai niet konden vinden in de maatschappij? Beatrice ontdekte dat schuld, zonde én verlossing een grote rol speelt in elk van de verhalen, hoe komt dat? En heeft onze geseculariseerde samenleving daar wel een goed antwoord op?  Journalist David Boogerd spreekt terrorismedeksundige Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas over religieus én seculier geweld, donkere bekeringen, grote idealen en dé boeken die je deze zomer moet lezen.
Jul 14, 2021
#59 - Hoe Freek de Jonge in een ketel met religie is gevallen
00:57:26
In deze aflevering een gesprek met de legendarische cabaretier Freek de Jonge. Een man die al ruim 60 jaar op het podium staat, en onnavolgbaar veel voorstellingen heeft gemaakt. Waar haalt hij die creativiteit en energie vandaan?  Als kind is Freek min of meer in een ketel met religie gevallen. Hij is een domineeszoon en schrijft nu een boek over de religieuze roots van zijn vader en grootvader. Freek maakt zich steeds meer zorgen over secularisatie, de ontkerkelijking die volgens hem zelfs de humor heeft veranderd. Wat komt er voor kerk en geloof in de plaats? En is kunst een goede vervanger van religie?  Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas gaan met Freek de Jonge in gesprek over roeping, humor, taboes, fantastische willekeur en de mens als religieus wezen.
Jul 03, 2021
#58 - Het Vaticaan, de paus en het met religie doordrenkte Italië met Andrea Vreede en Stefan Paas
01:04:54
In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van het Vaticaan, paus Franciscus en die wereldkerk van 1,4 miljard mensen, verspreid over alle continenten en nagenoeg alle landen. Er is niets vergelijkbaars. Iemand die alles hiervan weet is Andrea Vreede, zij is Vaticaan-correspondent voor de NOS en VRT en maakt de Pauscast voor NPO Radio 5. Ze volgt de paus, het Vaticaan en de rooms-katholieke kerk op de voet, maar is zelf niet gelovig. Wat doet het met haar om al bijna 30 jaar te wonen in het met religie doordrenkte Italië? En wat heeft het haar geleerd over Nederland en hoe wij naar religie kijken? Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas gaan met Andrea Vreede in gesprek over de ongekende relevantie van het Vaticaan, waarom vrijwel iedere Italiaan katholiek is en wat Nederland tot zo'n uniek land maakt als het om religie gaat. 
Jun 23, 2021
#57 - Een linkse atheïst met een passie voor Jezus, met Zihni Özdil en Stefan Paas
01:01:26
Hij noemt zichzelf een linkse, progressieve atheïst. Maar dan wel een met een passie voor Jezus. Zihni Özdil is historicus, schrijver en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij leest bijna elke dag uit de Bergrede en op zijn werkplek hangen Karl Marx en Jezus gebroederlijk naast elkaar. Een foto met een politieke tegenstander zette Özdils leven op zijn kop. Hij ging nadenken over de beginselen van het socialisme, het vroege christendom en de geestelijke armoede die hij ervoer. Het werd het begin van een bijzondere zoektocht waar hij nu nog middenin zit.  Journalist David Boogerd en vaste gast Stefan Paas gaan in gesprek met Zihni Özdil over Haagse nachtmerries, spirituele leegte, Jezus en Karl Marx
Jun 12, 2021
#56 - De ‘heilige alliantie' tussen orthodoxe christenen en radicale populisten met Sander Rietveld en Stefan Paas
00:59:20
Is er een heilige alliantie aan het ontstaan tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten? Die vraag onderzoekt journalist Sander Rietveld in zijn boek 'Nieuwe Kruisvaarders'. FvD-leider Thierry Baudet en PVV-leider Geert Wilders lonken vaak naar orthodoxe christenen. Kunnen zij in Nederland voor elkaar krijgen wat Donald Trump in de VS deed: een innige verstrengeling creëren tussen radicaal populisme en christendom?
 De AIVD schreef eerder dit jaar in een rapportage dat 'het gedachtegoed van rechts-extremistische groepen onder meer bestaat uit conservatief-christelijke denkbeelden'. Wat voor denkbeelden zijn dat eigenlijk, en hoe groot is dit probleem nou echt? Is de kerk juist ook niet een buffer tegen populisme?
  Journalist David Boogerd en vaste gast Stefan Paas gaan in gesprek met onderzoekjournalist Sander Rietveld over het geflirt van radicaalrechts met het christendom (en andersom), het verlangen naar een christelijk rijk, kritiek op de islam en het smokkelen van Bijbels.
Jun 02, 2021
#55 - Klimaat, religie en liefde voor de natuur met Marianne Thieme en Stefan Paas
00:56:00
'Het is het belangrijkste thema van deze tijd: klimaatverandering', dat zegt Marianne Thieme, mede-oprichter en jarenlang leider van de Partij voor de Dieren. Het voortbestaan van de aarde is volgens haar in het geding, en dat roept ook allerlei religieuze vragen op. Gaat geloof goed samen met liefde voor de natuur of is het christendom juist een legitimatie geweest om de aarde te overheersen en uit te buiten? En heeft de klimaatbeweging inmiddels zelf niet religieuze trekken gekregen?  Journalist David Boogerd en vaste gast Stefan Paas gaan in gesprek met Marianne Thieme over klimaat, liefde voor de natuur, de kerk en 'een seculiere inquisitie'. 
May 21, 2021
#54 - Wat heb je aan spiritualiteit in deze seculiere tijd? Met Nikolaas Sintobin en Stefan Paas
01:03:24
Dit keer een gesprek over iets waar we het nog veel te weinig over gehad hebben: spiritualiteit. Wat is het precies en wat heb je eraan? Komt spiritualiteit en het ervaren van God steeds meer onder druk te staan in deze seculiere, gehaaste tijden?  Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas spreken hierover met Nikolaas Sintobin: hij is priester, internetpastor en al 30 jaar jezuïet (een religieuze orde binnen de Katholieke Kerk waar paus Franciscus ook lid van is). Hij gaf het leven als talentvolle advocaat op voor een spiritueel bestaan, volledig gewijd aan het geloof. Sintobin heeft meerdere boek geschreven over spiritualiteit en werd bekend als als geestelijk begeleider van het tv-programma 'Op Zoek Naar God'. Een man met een bijzonder en inspirerend verhaal.  Een gesprek over vreugde, ratio en gevoel én de fascinerende Ignatius van Loyola.
May 12, 2021
#53 - Oorlog, verzet en genade met Rutger Bregman en Beatrice de Graaf
01:06:51

'Wat maakt een verzetsheld?' dat is de vraag die historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek, de opvolger van zijn internationale bestseller 'De Meeste Mensen Deugen'. Een boek waar je nauwelijks omheen kon. Een boek dat ook vragen opriep bij hemzelf: want als de meeste mensen deugen, waarom gingen dan maar weinig mensen in het verzet? En wat valt er te zeggen over de mensen die wél in het verzet gingen? Het valt op dat mensen met een sterke overtuiging - communisten en gereformeerden - in het verzet oververtegenwoordigd waren. Wat zegt dat over onze tijd? Hebben wij nog wel zulke sterke overtuigingen, of zijn wij te gezapig geworden, teveel gericht op een comfortabel leventje?  Journalist David Boogerd en 'vriend van de show' historicus Beatrice de Graaf praten met Rutger Bregman van over oorlog en verzet, 'De meeste mensen deugen' als moderne aflaat en de oneerlijkheid van genade.
May 01, 2021
#52 - Kathedralen, monniken en de zogenaamd donkere Middeleeuwen met Sanne Frequin en Stefan Paas
00:57:30
In deze aflevering weer een Ongelooflijke duik in de geschiedenis. Want als je iets wil begrijpen van onze tijd, onze samenleving en onze verhouding tot religie en de kerk, moet je iets begrijpen van de Middeleeuwen. 'Middeleeuws' is volgens de Van Dale synoniem voor 'achterlijk' of 'ouderwets', maar is dat slechte imago wel terecht? Waren de Middeleeuwen inderdaad een primitieve en gewelddadige tijd waarin een machtige kerk alle vooruitgang tegenhield en ketters zomaar op de brandstapel belandden? Of was het de tijd 'waar onze wereld op gebouwd is', zoals NRC onlangs kopte? In ieder geval hebben de Middeleeuwen de beste verhalen, en daarom dompelen we ons in deze Ongelooflijke Podcast onder in de wereld van kathedralen, monniken, de Inquisitie en graftombes. Journalist David Boogerd doet dat met kunsthistoricus en mediëvist Sanne Frequin en uiteraard vaste gast, theoloog Stefan Paas. Sanne Frequin is docent aan de Universiteit Utrecht en doet promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden. Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit Kampen.
Apr 21, 2021
#51 - Hoe refo's de secularisatie weten te weerstaan met Bart Jan Spruyt en Stefan Paas
01:20:24
Bijna alle Nederlandse kerken zien de ledenaantallen flink dalen, maar er is één bolwerk dat gestaag tegenwicht biedt: de reformatorische christenen. Tot voor kort groeiden de kerken daar zelfs. Hoe kan dat? En hoe komt het dat juist deze groep steeds harder in conflict komt met de seculiere meerderheid? Onlangs werden journalisten op Urk en Krimpen aan den IJssel belaagd door boze kerkgangers. Waar komt die assertiviteit vandaan? En hoe dicht je groeiende kloof tussen seculier en reformatorisch Nederland, als die al te dichten is?  Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met Bart Jan Spruyt, hij is historicus en zelfverklaard ‘nuttige idioot’ van de reformatorische wereld. Hij is al jarenlang docent op reformatorische scholen en aan het Hersteld Hervormde Seminarie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is Spruyt een voorvechter van het conservatisme in Nederland en was hij betrokken bij de oprichting van de politieke partij van Geert Wilders: de PVV. Hij noemt dit nu een grote fout. Een gesprek met Bart Jan Spruyt en Stefan Paas over de vreze Gods, je terugtrekken achter de dijken en waarom je met refo's de beste gesprekken hebt.
Apr 10, 2021
#50 - Christendom en het einde van de Europese traditie met Andreas Kinneging en Stefan Paas
01:05:16
"We staan aan het einde van een tijdperk dat ongeveer tweeënhalf millennia geleden begon. De wereldbeschouwelijke Traditie die Europa sinds de Oudheid heeft gedomineerd is op sterven na dood." Dat stelt rechtsfilosoof Andreas Kinneging in zijn boek 'De Onzichtbare Maat'. Hij beschrijft hoe de Verlichting en de Romantiek een manier van denken heeft gecreëerd die gericht is op begeerte en genot met "vrijheid en gelijkheid als nieuwe afgoden". Kinneging pleit voor een terugkeer naar wat hij de Europese traditie noemt: Griekse filosofie van mensen als Plato en het christendom van de Middeleeuwen. NRC noemt Kinneging een van de inspiratiebronnen voor het gedachtegoed van Thierry Baudet, is hij dan ook een voorstander van een cultuurchristendom of omvat zijn pleidooi meer dan dat? Journalist David Boogerd gaat in gesprek met Andreas Kinneging en vaste gast Stefan Paas over een einde van een tijdperk, de Europese traditie, Jezus en de genialiteit van 'Jeruzalem'. Andreas Kinneging is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Stefan Paas is hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit in Amstedrdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Mar 31, 2021
#49 - 'De afvallige atheïst' met Dennis Vanden Auweele en Stefan Paas
00:53:15
Godsdienstfilosoof Dennis Vanden Auweele was een gepassioneerd atheïst, tot hij van zijn ongeloof viel. Het is geen standaard bekeringsverhaal, want hoewel Dennis pleit voor een herwaardering van religie, vindt hij de vraag of God bestaat maar oninteressant. Dennis onderzoekt aan de Katholieke Universiteit Leuven de geschiedenis van het atheïsme en hij schreef het boek 'Bekentenissen van een Afvallige atheïst', waarmee hij in 2019 de Vlaamse Publieksprijs voor het beste religieuze boek won. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas praten met Dennis Vanden Auweele over atheïsme - hij noemt het de snelst gegroeide ideologie ooit -, het ervaren van God en waarom hij zich pas in Nederland katholiek ging voelen.
Mar 20, 2021
#48 - Geloof in een maakbare samenleving met Carola Schouten en Stefan Paas
00:59:51
"Als ik de afgelopen jaren iets geleerd hebt, is het wel dat niet alles maakbaar is." Dat zegt demissionair vice-premier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (CU) over de laatste vier jaar waarin ze deel uitmaakte van het kabinet. Ze werd het middelpunt van de stikstofproblematiek, met emotionele boerenprotestsen tot gevolg en ze is als vice-premier nauw betrokken bij de aanpak van de coronacrisis. Kortom een van de meest invloedrijke en machtige mensen van dit land. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas praten met Carola Schouten over de maakbare samenleving, politieke spelletjes en wat houvast geeft als de onzekerheid toeslaat.
Mar 09, 2021
#47 - Zorgt de coronacrisis voor een leegloop van de kerken? Met Almatine Leene, Paul van Geest en Stefan Paas
01:18:23
Brengt de coronacrisis de secularisatie in een stroomversnelling? Uit nieuw onderzoek van de EO en het Nederlands Dagblad blijkt dat 16% van de kerkgangers tijdens de coronacrisis gestopt is met het volgen van diensten, en 15% verwacht ook na de coronacrisis minder naar de kerk te gaan. Is dit een genadeklap voor de kerken die het toch al moeilijk hadden, of gloort er nog ergens hoop? Spoiler: dat gloort er zeker, en dat hoor je in deze aflevering. Journalist David Boogerd gaat in gesprek met drie Theologen des Vaderlands: - De huidige Theoloog des Vaderlands Almatine Leene, predikant in Hattem en gepromoveerd aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika waar ze ook 16 jaar woonde. - Paul van Geest, de eerste Nederlander die benoemd werd tot lid van de Pauselijke Theologische Academie. Ook is hij hoogleraar Kerkgeschiedenis aan Tilburg University en hoogleraar Theologie en Economisch Denken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam - En natuurlijk vaste gast van deze podcast: Stefan Paas, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Feb 25, 2021
#46 - Charismatische leiders, politieke verlossers en stuntelende koningen met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:04:08
‘Als je God afschaft, wordt de overheid de nieuwe God’, dat schreef de Britse denker G.K. Chesterton ruim 100 jaar geleden. Heeft hij gelijk? Wereldwijd zouden de grote, charismatische leiders in opmars zijn, geldt dat ook voor Nederland? En waar komt die behoefte aan politieke verlossers vandaan? Verwachten wij teveel van de politiek? Is politiek inderdaad een soort nieuwe God, een nieuwe religie geworden? Journalist David Boogerd gaat hierover in gesprek met de charismatische leiders van de Ongelooflijke Podcast: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas.
Feb 17, 2021
#45 - Hoe de Nederlandse politiek steeds ongeloviger wordt met PG Kroeger en Stefan Paas
01:06:07
Ooit hadden christelijke politieke partijen de meerderheid in de Tweede Kamer, nu hebben ze bij elkaar opgeteld 27 zetels. Wordt de Nederlandse politiek steeds ongeloviger of is er iets anders aan de hand? En wat zegt het dan dat de vier regeringspartijen, waaronder dus VVD en D66, ondanks de secularisering wél een christelijke lijsttrekker hebben? Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met politiek historicus Pieter Gerrit Kroeger. Schrijver van het boek 'Tand des Tijds, het CDA in de nieuwe eeuw' en meesterverteller van de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. Een gesprek over de secularisatie van de politiek, CDA-stemmers op het kerkhof, een grote grijze gehaktbal en een kerk die voorop loopt.
Feb 06, 2021
#44 - Geloof, gender en het failliet van het identiteitsdenken met Mounir Samuel en Stefan Paas
01:01:19
Hij omschrijft zichzelf als een 'Egyptisch-Nederlandse, christelijke maar in de islam gespecialiseerde, visueel beperkte, seksueel fluïde, transgender man van kleur'. Mounir Samuel is politicoloog, publicist, theatermaker, Midden-Oostencorrespondent en presentator van het tv-programma 'De Nieuwe Wereld'. De begrippen buitelen over elkaar heen als je Mounir goed wil omschrijven, mede daarom noemt hij zichzelf 'het failliet van het identiteitsdenken'. Wat bedoelt hij daarmee? En wat voor rol spelen God en geloof in zijn tumultueuze leven? Mounir schreef middenin de coronacrisis het boek 'Noodzakelijke Gesprekken', waarin hij 15 mensen interviewt over de grote vragen van deze tijd. Maar dit keer is hij zelf aan de beurt. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas praten met Mounir Samuel over geloof, twijfels, geestelijke armoede en één identiteit die alles overstijgt.
Jan 27, 2021
#43 - Christelijk extremisme en de bestorming van het Capitool met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
00:50:28
In de eerste aflevering van 2021 bespreken we wat daar nou in vredesnaam gebeurde bij die bestorming van het Capitool in Washington. We zagen een gewelddadige meute, maar dan met christelijke symbolen en leuzen als 'Jesus Saves'. Was dit nou christelijk terrorisme, of is er iets anders aan de hand? En waarom maken politieke en radicale bewegingen zo vaak gebruik van religieuze taal en symboliek? Is dat nou een blijk van secularisatie of juist niet? Journalist David Boogerd gaat daarover in gesprek met historicus en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf van de Universiteit van Utrecht en theoloog Stefan Paas van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Jan 16, 2021
#42 - De Ongelooflijke terugblik op 2020 met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:03:55
De laatste aflevering van dit jaar, en wat kan je dan beter doen dan terugblikken? Terugblikken op een jaar dat de geschiedenisboeken zal ingaan: Trump verloor de verkiezingen, Black Lives Matter werd een begrip, standbeelden vielen van hun sokkel, radicalisering lijkt op allerlei vlakken toe te nemen en dan was er nog corona. Time Magazine noemde 2020 al 'the worst year ever', hebben ze een punt? En welke blijvende veranderingen zijn in 2020 in gang gezet op maatschappelijk en religieus gebied? Journalist David Boogerd blikt terug op 2020 met je favoriete podcast-duo: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas.
Dec 23, 2020
#41 - De zeven levens van Abraham Kuyper met Johan Snel en Stefan Paas
00:57:22
In deze aflevering praten we over een van de meest invloedrijke Nederlanders ooit: Abraham Kuyper. Een man die aan de oorsprong staat van veel thema's die in De Ongelooflijke Podcast nogal eens voorbij komen. Hij was een predikant maar ook een radicale democraat. Door sommigen de eerste Nederlandse populist genoemd, maar hij was ook premier. Als journalist schreef hij belachelijk veel, en ruim honderd jaar geleden dacht Kuyper al na over de secularisatie waar we nu in zitten. Wil je de Nederlandse samenleving beter begrijpen? Dan moet je Abraham Kuyper beter begrijpen. Daarom praten journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas met historicus Johan Snel. Hij schreef het boek 'De zeven levens van Abraham Kuyper' en werpt een heel ander licht op de man die de verzuiling zou hebben uitgevonden. Wat kunnen we in deze tijd van hem leren? Wat maakt hem zo fascinerend? En heeft hij zelf eigenlijk niet bijgedragen aan de secularisatie?
Dec 12, 2020
#40 - Islam, radicalisering en Mohammed-cartoons met Yassin Elforkani en Stefan Paas
01:11:42
In deze aflevering een gesprek met imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Al jaren is hij een van de meest belangrijke én meest controversiële stemmen als het gaat om het islamdebat in Nederland. Het Parool noemt hem ongrijpbaar, omdat hij vijanden maakt onder radicale moslims als hij zich uitspreekt tegen salafisme en radicalisering, maar hij maakt ook vijanden onder politici door te pleiten voor het strafbaarstellen van het beledigen van de profeet Mohammed. Daarnaast is hij vaak ingehuurd door de overheid als radicaliseringsexpert. Hoe kijkt Elforkani, als imam en theoloog, naar jihadisten die hun aanslagen met Koranverzen onderbouwen? Hoe kan je radicalisering tegengaan? En moet er een moderne, Europese vorm van islam komen? David Boogerd gaat daarover in gesprek met imam Yassin Elforkani en vaste gast en theoloog Stefan Paas.
Dec 02, 2020
#39 - Is het christendom vrouwonvriendelijk? Met Theoloog des Vaderlands Almatine Leene en Stefan Paas
01:03:16
In deze aflevering een gesprek met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Almatine Leene, oftewel de vrouw die volgens de NRC 'in stilte het patriarchaat sloopt'. De afgelopen 16 jaar woonde Almatine in Zuid-Afrika, een paar weken na haar terugkomst in Nederland werd ze gelijk aangewezen als Theoloog des Vaderlands. En dat is extra bijzonder omdat Almatine afkomstig is uit een kerkgenootschap waar vrouwen niet predikant mochten zijn. Zelf kwam ze door haar studie en haar promotieonderzoek tot een andere conclusie. En mede door dat onderzoek is het kerkgenootschap overstag: vrouwen mogen wél dominee worden, en Almatine is de eerste. Maar waarom zou je als geëmancipeerde vrouw nog onderdeel willen zijn van zo'n ongeschijnlijk vrouwonvriendelijke religie? En is de verbeterde positie van de vrouw in de kerk niet vooral te danken aan secularisatie in plaats van het geloof of de Bijbel zelf? David Boogerd gaat daarover in gesprek met Almatine Leene en vaste gast en voormalige Theoloog des Vaderlands: Stefan Paas.
Nov 21, 2020
#38 - Typhoon over het zoeken en vinden van God
00:48:23
In deze aflevering een gesprek met misschien wel de meest interessante Nederlandse artiest van dit moment: Typhoon, of Glenn de Randamie zoals hij echt heet. Hij is rapper, zanger en maakte volgens muziektijdschrift Oor een van de beste albums van het afgelopen decennium: 'Lobi da Basi'. Nu heeft hij een nieuw album uit: 'Lichthuis', waarop zoals gebruikelijk bij Typhoon, veel teksten gaan over God en geloof. Want van jongs af aan is Typhoon al gefascineerd door God. Hij studeerde religiewetenschappen en richtte zich na een lange zoektocht, en een heftige burn-out, opnieuw tot de God die hij kende van vroeger. David Boogerd praat met Typhoon over geloof, liefde, racisme en zoeken... maar vooral ook vinden.
Nov 11, 2020
#37 - Complottheorieën als nieuwe religie met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:04:00
In deze aflevering een gesprek met het inmiddels befaamde Ongelooflijke Podcast-duo Beatrice de Graaf en Stefan Paas over complotheorieën. Het complotdenken is namelijk in opmars, zelfs zo erg dat de Landelijk Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) er onlangs in hun dreiginsbeeld voor waarschuwde. In deze podcast hoor je dat complottheorieën al zo oud zijn als de weg naar Rome, en toch lijken de problemen nu groter dan ooit. Valt de opmars van complottheorieën nog te stuiten? En is complotdenken een soort nieuwe religie, zoals het steeds vaker wordt genoemd. Journalist David Boogerd praat met Beatrice de Graaf en Stefan Paas over complotten, coronaradicalisering, ketters en religie. Beatrice de Graaf is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Oct 31, 2020
#36 - Joe Biden, Donald Trump en de rol van religie in de Amerikaanse politiek met James Kennedy en Bertine Moenaff
01:13:38
In deze aflevering richten we onze blik op het grootste politieke circus op aarde: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump krijgt veel steun van christelijke kiezers, zoals we eerder al hoorden, maar welke rol speelt religie eigenlijk bij de Democraten en Joe Biden? En wat zijn de gevolgen van de secularisatie die zich in de VS is een duizelingwekkend tempo voltrekt? Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas praten erover met Bertine Moenaff en James Kennedy. Bertine Moenaff is Amerika-kenner en in het verleden werkzaam voor Democratisch congreslid Anthony Weiner. James Kennedy is een historicus van Amerikaanse komaf, en hoogleraar en decaan van Utrecht University College.
Oct 21, 2020
#35 - Geert Mak over Europa, religie en een zwarte horizon
00:51:02
"We gaan zware tijden tegemoet. Wat er zal gaan gebeuren, geen mens die het weet, maar de horizon tekent zwart." Het waren ernstige woorden die Geert Mak onlangs sprak bij zijn Prinsjesdaglezing. In De Ongelooflijke Podcast vertelt hij waarom we ons bevinden in een historische overgangsfase. Geert Mak schreef bestsellers als 'In Europa' en 'De Eeuw Van Mijn Vader'. Hij combineert geschiedenis, reizen en politiek op een boeiende manier en heeft als domineeszoon een scherp oog voor religie. Onlangs schreef Mak het boek 'Grote Verwachtingen', een geschiedenis van het Europa van de laatste 20 jaar, maar we staan in deze podcast ook stil bij die opvallende lezing die hij gaf op Prinsjesdag, waarin hij een hartstochtelijke oproep deed aan de kerken. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met Geert Mak over het Europa dat hem zo lief is, maar tegelijkertijd ook zo worstelt met zichzelf.
Oct 10, 2020
#34 - Rampspoed, oude teksten en religie met Lotte Jensen en Stefan Paas
00:58:00
We hebben nu ruim een half jaar te maken met dat ellendige corona-virus, en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Maar wat doen rampen eigenlijk met een samenleving? Lotte Jensen is historicus en doet onderzoek naar hoe wij als samenleving omgingen met de rampen van het verleden. Wat is de impact op onze identiteit, en welke rol speelt religie en zingeving bij het verwerken van een ramp? Lotte Jensen duikt daarvoor in allerlei oude interessante teksten, iets wat theoloog Stefan Paas ook nog wel eens wil doen in deze podcast. Met beide gasten neemt David Boogerd een een ouderwetse duik in de geschiedenis dus. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Sep 25, 2020
#33 - Geluk, geloof en het goede leven met Dirk de Wachter en Stefan Paas
00:53:56
Het NRC noemde hem één van de popsterren van de psychiatrie, Vrij Nederland beschouwt hem als een seculiere dominee: Dirk de Wachter, de bekende Vlaamse psychiater, schrijver en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Volgens De Wachter kampt onze samenleving met een zingevingsprobleem. Sterker nog, onze samenleving is ziek en vertoont tekenen van borderline. We zijn geobsedeerd door het streven naar geluk en genot maar volgens De Wachter ligt daaronder een hunkering naar een zinvol bestaan. Maar hoe vind je die zin? Wat is het goede leven? En welke rol spelen God en geloof hierin? David Boogerd gaat in gesprek met Dirk de Wachter en theoloog Stefan Paas.
Sep 11, 2020
#32 - Tot geloof komen in een ongelovige tijd met Stephan Sanders en Stefan Paas
01:03:10
We begonnen de Ongelooflijke Podcast ooit met iemand ongelovig was geworden: Arjen Lubach. Deze nieuwe reeks afleveringen beginnen we met iemand die de omgekeerde route heeft bewandeld: journalist, schrijver en presentator Stephan Sanders. Tot een aantal jaar geleden was hij agnostisch - iemand die als zovelen in zijn seculiere, intellectuele omgeving in Amsterdam - niet geloofde. Tot hij besloot te gaan 'proefgeloven' en daarbij tot verbazing van zichzelf, en zijn omgeving, ook daadwerkelijk tot geloof kwam. David Boogerd praat met Stephan Sanders en theoloog Stefan Paas over geloof in seculiere tijden, onderdeel zijn van een eeuwenoude familie, homoseksualiteit in de katholieke kerk en het goddelijke van klassieke muziek.
Aug 28, 2020
#31 - De nieuwe beeldenstorm met Rik Torfs en Stefan Paas
01:06:30
De nieuwe beeldenstorm, zo wordt deze tijd al genoemd. Een tijd waarin we als samenleving steeds kritischer kijken naar ons verleden en de zogenaamde helden van vroeger. Menig nationaal boegbeeld is al van een sokkel getrokken, in Amerika, Engeland en ook in Nederland zwelt de discussie aan. En het blijft niet bij slavenhandelaren, ook beelden van Winston Churchill en Mahatma Gandhi zijn beklad. Wat zegt dit allemaal? Moeten die standbeelden inderdaad verdwijnen of is het doorgeschoten moralisme? En wat kunnen we leren van de beeldenstormen uit het verleden? David Boogerd gaat in gesprek met Rik Torfs en Stefan Paas en hoort hoe religie kan relativeren. Rik Torfs is hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en een garantie voor memorabele en spitsvondige uitspraken. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Jul 10, 2020
#30 - Racisme en religie met Talitha Muusse, Don Ceder en Stefan Paas
01:31:29
In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast zoomen we in op het racismedebat en de grote vragen die daarachter liggen: bestaat er institutioneel racisme in Nederland? En is er zoiets als een wit privilege of een witte schuld? De anti-racisme beweging wordt door critici wel eens vergeleken met een religie, is dat terecht? En zijn zogenoemde "witte religies" als het christendom zelf niet vooral een bron van racisme? David Boogerd gaat daarover in gesprek met drie gasten. Talitha Muusse is ondernemer, spreker en jongerenexpert. Het AD noemt haar 'de stem van haar generatie'. Ze demonstreerde mee met Black Lives Matter in Rotterdam, en denkt veel na over dit thema. Don Ceder is advocaat en politicus namens de ChristenUnie. Hij is de eerste zwarte, mannelijke fractievoorzitter in de Amsterdamse Gemeenteraad. Verder werd hij door het zakenblad Forbes genoemd in een lijst van de 30 meest invloedrijke jonge Europeanen. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de VU in Amsterdam.
Jun 26, 2020
#29 - Religie en popmuziek met Leo Blokhuis en Stefan Paas
01:01:17
In deze aflevering duiken we in de muziekgeschiedenis en horen we hoe veel bekende popmuziek geïnspireerd is door religie en de Bijbel. Met wie kunnen we dat nou beter doen dan met Leo Blokhuis? Hij is journalist, presentator en door Matthijs van Nieuwkerk omgedoopt tot popprofessor van Nederland (al vindt Leo zelf 'popdominee' een betere titel). Blokhuis neemt ons mee langs gospelliederen, spirituals, U2 en Leonard Cohen. Waarom bevat 'zwarte muziek' zoveel Bijbelse symboliek? En slaat de secularisatie, die we vaak in deze podcast bespreken, ook al om zich heen in de popmuziek van nu? David Boogerd gaat in gesprek met Leo Blokhuis en theoloog Stefan Paas.
Jun 18, 2020
#28 - Gebrokenheid en geloof met Arnon Grunberg en Stefan Paas
01:01:30
In deze aflevering een gesprek met misschien wel de grootste Nederlandse schrijver van deze tijd: Arnon Grunberg. Zijn werk is in meer dan 28 talen vertaald, en hij won zo ongeveer alle literaire prijzen die er zijn. Ook gaf hij dit jaar de 4 mei-lezing, die nogal wat stof deed opwaaien. Grunberg zwoer alle religie af toen hij 15 jaar was, nu benadrukt hij het belang van de Bijbel. David Boogerd praat met Arnon Grunberg en theoloog Stefan Paas over de goden van deze tijd, de gebrokenheid van de mens en de relevantie van religie.
May 21, 2020
#27 - Geloof, hoop en het 'nieuwe normaal' met Ben Tiggelaar en Stefan Paas
00:49:15
We leven nu bijna zo'n twee maanden in het zogenoemde 'nieuwe normaal', en dit zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Hoe ga je hier op een goede manier mee om? En wat heeft volhouden te maken met liefhebben, compassie en hoop? David Boogerd praat in deze aflevering met gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en theoloog Stefan Paas over de psychologie, en de theologie, van het volhouden.
May 09, 2020
#26 - De economische coronacrisis, moraal en geloof met Martin Visser en Stefan Paas
01:10:28
De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis, volgens sommige experts staat ons ook een regelrechte economische ramp te wachten. Gaan we echt toe naar een armere en meer sobere wereld, of blijft de schade uiteindelijk beperkt? En welke morele en religieuze vragen roept deze economische crisis eigenlijk op? David Boogerd gaat daarover in gesprek met econoom en journalist van de Telegraaf: Martin Visser en hoogleraar theologie Stefan Paas.
Apr 24, 2020
#25 - Corona en de plagen van de geschiedenis met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:03:19
Pandemieën zoals de corona-uitbraak zijn bijna zo oud als de mensheid zelf. De builenpest, de Zwarte Dood en de Spaanse Griep; wat kunnen we leren van de plagen uit het verleden? Niet zelden werden dergelijke uitbraken voorzien van een religieuze betekenis: is dit soms een straf van God? David Boogerd praat met Beatrice de Graaf en Stefan Paas over de fascinerende geschiedenis van pandemieën. Beatrice de Graaf is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Apr 07, 2020
#24 - Angst in tijden van corona met Damiaan Denys en Stefan Paas
00:55:34
De coronacrisis maakt veel mensen angstig. Hoe kan je het beste omgaan met die angst, als je weet dat ook jij waarschijnlijk ziek zal worden? En hoe komt het dat onze samenleving überhaupt steeds angstiger lijkt te worden? David Boogerd praat over corona, angst en religie met Damiaan Denys en Stefan Paas. Damiaan Denys is psychiater en filosoof, hoofd van de psychiatrieafdeling van het AMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Mar 20, 2020
#23 - Een antwoord op nationalisme met Wouter Beekers en Stefan Paas
01:08:28
Hoe moeten we omgaan met het oprukkende nationalisme van mensen als Geert Wilders en Thierry Baudet? ChristenUnie-partijideoloog Wouter Beekers publiceerde een essay over die vraag en dat deed nogal wat stof opwaaien. In het essay 'Nieuw nationalisme verdient een nieuw antwoord' schrijft hij namelijk dat partijen als de PVV en Forum voor Democratie serieuzer genomen moeten worden en dat de ChristenUnie zelfs met ze moet kunnen samenwerken. Theoloog Stefan Paas is het daar niet bepaald mee eens, zoals je zult horen in deze podcast. Verder praten we over de noodkreet die volgens Beekers achter het nationalisme schuilgaat. Wat is gezond nationalisme, en hoe verhoudt zich dat tot religie? Wouter Beekers is directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie en gepromoveerd historicus. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Mar 13, 2020
#22 - Tom Holland over hoe het christendom het Westen vormde
01:06:13
Een primeur in De Ongelooflijke Podcast, we hebben namelijk voor het eerst een Engelstalige gast. Waarom? Omdat Tom Holland in onze ogen buitencategorie is, en dat ga je horen in deze aflevering. Tom Holland is een historicus en schreef bestsellers over de Romeinen, de Grieken, de Perzen, de islam, maar nu heeft hij zich als niet-gelovige op het christendom gestort. En dat leverde een vuistdik boek op met de titel: 'Heerschappij: hoe het christendom het Westen vormde'. Een prikkelend en fascinerend boek waarin Holland beschrijft wat de impact van het christendom is geweest op het Westen, en ook op hemzelf. Presentator David Boogerd en theoloog Stefan Paas spraken hem in een winderig en regenachtig Amsterdam.
Feb 28, 2020
#21 - De liberale leegte met Bas Heijne en Stefan Paas
01:15:59
Hoe ben je mens in een samenleving die steeds meer polariseert? Bas Heijne schreef het fascinerende essay 'Mens/onmens', waarin hij nadenkt over de twee obsessies van deze tijd: identiteit en waarheid. Volgens Heijne raken die obsessies de samenleving, de politiek, en de manier waarop we onszelf en anderen zien. Hij beschrijft in zijn essay hoe de waarheid steeds meer ondergeschikt raakt aan onze emoties. Feiten die niet binnen iemands wereldbeeld of identiteit passen, worden ontkend of als nepnieuws afgedaan. Heijne maakt zich zorgen over het liberalisme, en hoe de waarden van de de verlichting steeds meer onder vuur komen te liggen. In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast praat David Boogerd met Bas Heijne en Stefan Paas. Bas Heijne is verbonden aan NRC Handelsblad. En in 2017 kreeg hij de prestigieuze P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Feb 18, 2020
#20 - Donald Trump en zijn christelijke stemmers met Tijs van den Brink en Robin de Wever
01:04:10
Hoe kan het dat zo veel Amerikaanse christenen zo blij zijn met Donald Trump? Een president die liegt, opschept over zijn rijkdom en verwikkeld raakt in allerlei affaires. Bij zijn verkiezing in 2016 waren de christelijke stemmers doorslaggevend, en dat zou in november zo maar weer het geval kunnen zijn als de Amerikanen opnieuw naar de stembus gaan. Wat zien die christelijke stemmers toch in Donald Trump? David Boogerd gaat daarover in gesprek met presentator Tijs van den Brink en journalist Robin de Wever. Zij reisden naar Amerika, dompelden zich onder in 'Trumpland', en maakten er een fascinerende tv-serie ('God, Jesus, Trump!') en podcast ('God's President') over.
Feb 04, 2020
#19 - Yoga, atheïsme en oosterse spiritualiteit met Stine Jensen en Stefan Paas
01:12:02
Nederland ontkerkelijkt, dat weet je inmiddels, en een van de dingen die daarvoor in de plaats lijkt te komen is oosterse spiritualiteit. Yoga en mindfulness zijn populair en boeddhabeeldes lijken niet aan te slepen. Wat is de aantrekkingskracht van oosterse spiritualiteit? David Boogerd gaat daarover in gesprek met Stine Jensen en Stefan Paas. Stine Jensen was ooit zo fel atheïstisch dat ze spontaan onwel werd als ze een kerk binnenliep. Inmiddels omschrijft ze zichzelf als een 'spiritueel atheïst'. Ze is ook een gepromoveerd filosoof, programmamaker bij Human en schrijver van meerdere boeken over oosterse spiritualiteit. Oh ja, en je kan haar kennen van het tv-programma 'Wie Is De Mol?'. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Jan 21, 2020
#18 - Feiten en fabels over de historische Jezus met Bert Jan Lietaert Peerbolte en Stefan Paas
01:12:20
In deze aflevering duiken we in oude papyrusfragmenten en historische bronnen. Kerst staat weer voor de deur en dat leek ons een mooi moment om stil te staan bij de man waar het Kerstverhaal om draait: Jezus. En dan met name Jezus als historisch persoon. Wat valt er eigenlijk historisch-wetenschappelijk te zeggen over de man wiens geboorte zo bepalend was dat wij er letterlijk onze jaartelling op baseren? Heeft hij überhaupt bestaan, is hij gekruisigd en hoe betrouwbaar is de informatie die we over hem hebben? In deze podcast praat David Boogerd met Bert Jan Lietaert Peerbolte en Stefan Paas. Bert Jan Lietaert Peerbolte is hoogleraar Nieuwe Testament en vice-decaan van de Vrije Universtiteit in Amsterdam. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Dec 20, 2019
#17 - Migratie, grenzen en Theologen des Vaderlands met Samuel Lee en Stefan Paas
01:10:52
Een bijzondere aflevering met de nieuwe en de oude Theoloog des Vaderlands. Samuel Lee is de nieuwe en ook de eerste Theoloog des Vaderlands met een migrantenachtergrond. Hij is afkomstig uit het Midden-Oosten en heeft een behoorlijk tumultueus geloofsleven gehad. David Boogerd praat met hem en de vorige Theoloog des Vaderlands, Stefan Paas, over migratie, grenzen en vaderlandsliefde: van wie is die wereld eigenlijk waarop wij leven? Samuel Lee is voorganger van een kerk in Amsterdam Zuidoost en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Dec 06, 2019
#16 - Technologie als God met Maxim Februari en Stefan Paas
00:53:27
Is technologie een nieuwe religie aan het worden? Met de cloud als nieuwe God? En hebben wij met de alsmaar door denderende technologische vooruitgang een monster gecreëerd dat we nauwelijks nog onder controle hebben? In deze podcast praat David Boogerd met Maxim Februari en Stefan Paas. Maxim Februari is filosoof, jurist, schrijver en columnist voor het NRC Handelsblad. Stefan Paas is voormalig Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Nov 22, 2019
#15 - De verweesde samenleving met Gert-Jan Segers
00:47:00
Onze samenleving is verweesd en snakt naar een Vader. Dat stelt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in zijn nieuwe boek 'De Verloren Zoon en het verhaal van Nederland'. David Boogerd gaat met Segers in gesprek over het ongelijk van links en rechts, verafgoding in de politiek, geloofstwijfels en hoe je als christelijke partij relevant blijft in een samenleving die steeds ongeloviger wordt.
Nov 12, 2019
#14 - Veiligheid en het kwaad met Beatrice de Graaf en Stefan Paas
01:09:03
Onze samenleving wordt steeds veiliger volgens deskundigen, maar hoe kan het dan dat we ons steeds onveiliger voelen? Is veiligheid dan wel echt het probleem of zit er meer achter? In deze podcast praat David Boogerd met historicus en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas over hun angsten, veiligheid, het kwaad en waarom je driekwart van de Bijbel niet kan begrijpen als je in een Vinexwijk woont.
Oct 26, 2019
#13 - Burn-outs, werk en identiteit met Ben Tiggelaar en Stefan Paas
00:59:49
Wat zegt het over onze samenleving dat burn-out klachten, ook onder jongeren, zo toenemen? Zorgt deze prestatiemaatschappij ervoor dat werk steeds meer onze identiteit bepaalt in plaats van religie? Is ‘werk de nieuwe kerk’? Die laatste uitspraak komt van gedragswetenschapper, spreker en schrijver Ben Tiggelaar. David Boogerd praat in deze podcast met hem en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas over identiteit, werk en religie.
Oct 12, 2019
#12 - De waarheid in tijden van nepnieuws met Daan Roovers en Stefan Paas
00:49:07
Vroeger verdubbelde alle informatie zich eens per eeuw, nu is dat eens per week. We hebben meer toegang tot kennis dan ooit. Maar we leven ook in een tijd waarin nepnieuws door sociale media wordt rondgepompt en de president van het machtigste land ter wereld continu liegt. Staat de waarheid onder druk? En hoe zit dat met religieuze waarheden? Hebben we religie nodig om orde te scheppen in deze chaos? David Boogerd gaat in gesprek met Theoloog des Vaderlands Stefan Paas en Denker des Vaderlands Daan Roovers.
Sep 29, 2019
#11 - Rutger Bregman over religie en de deugende mens
00:59:06
In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast praat David Boogerd met het Nederlandse wonderkind van de nieuwe ideeën. Althans zo noemt de Britse krant The Guardian hem. Hier is hij beter bekend als Rutger Bregman, historicus en schrijver voor De Correspondent. Eerder dit jaar ging hij viral toen hij op het World Economic Forum in Davos uithaalde naar miljonairs die wel over het klimaat willen praten, maar niet meer belasting willen betalen. Het betekende zijn internationale doorbraak, comedian Trevor Noah noemde hem een 'superstar'. Maar daarnaast is hij ook gewoon een domineeszoon. Een domineeszoon met een nieuw boek bovendien: 'De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens'. Een gesprek met Rutger Bregman over religie, zonde en de goedheid van de mens.
Sep 09, 2019
#10 - Jason Walters, van terrorist tot filosoof
01:14:17
Jason Walters stond bovenaan onze verlanglijst toen we met deze podcast begonnen, niet alleen vanwege zijn heftige persoonlijke verhaal, maar ook omdat hij boeiende gedachtes heeft over religie. Jason Walters bekeerde zich op zijn 12e tot de islam, radicaliseerde en werd lid van de Hofstadgroep. In 2004 werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, bij de arrestatie gooide hij een handgranaat en raakten meerdere agenten gewond. In de gevangenis maakte hij een bijzondere omwenteling door, stortte zich in de studieboeken en ontwikkelde een passie voor filosofie. Hij studeerde af aan de Universiteit Leiden met een scriptie over radicalisering en werkt nu als analist voor Blue Water Intelligence, een inlichtingenbedrijf dat zich richt op radicalisering en terrorisme.
Aug 09, 2019
#9 - "De schitterende nutteloosheid van de kerk", met Rik Torfs en Stefan Paas
01:01:54
Dit is ongetwijfeld de aflevering met de hoogste ratio mooie uitspraken per minuut van De Ongelooflijke Podcast tot nu toe. Wat dacht je van: "De kerk is een instituut van schitterende nutteloosheid". Of: "God is een kunstenaar, geen kruidenier". Ook ontdek je in deze podcast waarom het goed is om vijanden te maken en waarom God géén Hollander is. Rik Torfs is hoogleraar kerkelijk recht aan de KU Leuven, voormalig politicus voor de Vlaamse christendemocraten en hij was jurylid bij de Slimste Mens België. Stefan Paas is Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Jul 26, 2019
#8 - Q&A met Theoloog des Vaderlands Stefan Paas
00:45:38
Een speciale Q&A aflevering van De Ongelooflijke Podcast waarin David Boogerd Theoloog des Vaderlands Stefan Paas bestookt met pittige luisteraarsvragen. Zoals: hoe kan je nou in God geloven met zoveel lijden in de wereld? Waarom komen christenen niet voor zichzelf op als ze bespot worden? En kan je als modern mens eigenlijk nog wel in wonderen geloven? Stefan zou Stefan niet zijn als hij op deze en de andere luisteraarsvragen geen boeiend en doordacht antwoord had.
Jul 12, 2019
#7 - Cultuurchristendom met Yvonne Zonderop en Stefan Paas
00:52:51
Vandaag gaat De Ongelooflijke Podcast over het cultuurchristendom: waarom is dat opeens zo'n populaire term en wat zijn eigenlijk die joods-christelijke waarden waar politici het steeds over hebben? Hebben we waarden als gelijkheid en vrijheid niet vooral te danken aan de Verlichting in plaats van het christendom? David Boogerd praat hierover met Yvonne Zonderop. Zij is journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer en bestuurslid van HUMAN, UNESCO en het Sociaal Cultureel Planbureau. In haar boek 'Ongelofelijk' pleit ze voor een herwaardering van het christendom. Volgens Zonderop is 'de christelijke erfenis' namelijk van ons allemaal en niet alleen van christenen zelf. Vaste gast van de podcast Stefan Paas schuift ook aan om zijn licht over dit thema te laten schijnen. Hij is Theoloog des Vaderlands en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.
Jun 28, 2019
#6 - Bestaat God? Godsbewijzen met Emanuel Rutten en Stefan Paas
01:09:10
Deze aflevering gaat over de vraag der vragen: bestaat God? En wat zijn dan de beste argumenten voor Zijn bestaan? Filosoof Emanuel Rutten vond religie ooit totale onzin, nu verdedigt hij het bestaan van God. Volgens hem is er een kentering gaande in het God-debat en ligt het atheïsme filosofisch gezien op de grond. Daarnaast spreekt David Boogerd met Theoloog des Vaderlands Stefan Paas, hij heeft een boeiende eigen kijk op dit onderwerp.
Jun 14, 2019
#5 - Herman Finkers
00:57:44
"In deze tijd is het moeilijk om lid te blijven van de kerk, want de katholieke kerk is een zooitje", zegt cabaretier Herman Finkers in de Ongelooflijke Podcast. En tóch weigert hij zich uit te schrijven: "Mijn katholicisme is geen keuze, het is een geaardheid." In deze vijfde aflevering spreekt David Boogerd met een strijdbare Finkers: "De goede mensen moeten de kerk niet verlaten, maar de hypocrieten en de misbruikers. De kerk is niet van hen." Verder praat Finkers openhartig over zijn ziekte, God, humor en zijn voorliefde voor Gregoriaanse zang.
May 30, 2019
#4 - Religieus fundamentalisme met Ruud Koopmans en Stefan Paas
00:56:50
'De islamitische wereld bevindt zich in een steeds dieper wordende crisis.' Dat stelt socioloog Ruud Koopmans in zijn boek 'Het vervallen huis van de islam'. En die crisis komt niet door Westerse inmenging of discriminatie maar door religie. Een prikkelende stelling, en een prikkelend boek. Theoloog des Vaderlands Stefan Paas noemt het boek zelfs visionair. In deze podcast praat David Boogerd met Ruud Koopmans en Stefan Paas over religieus fundamentalisme binnen de islam en het christendom.
May 18, 2019
#3 - Andries Knevel & Maarten van Rossem
00:51:45
Een boeiend en vermakelijk gesprek met twee mastodonten: presentator en theoloog Andries Knevel en historicus en atheïst Maarten van Rossem. Zeven jaar geleden onderzochten ze voor het blad Maarten! hoe het gesteld is met christelijk Nederland, in deze podcast geven ze een update. Ook beargumenteert Knevel waarom Van Rossem juist als historicus in de opstanding van Jezus zou moeten geloven.
May 03, 2019
#2 - Baudet, populisme en de kerk
00:50:15
Wat heeft de opkomst van Thierry Baudet, Donald Trump en andere populisten te maken met de de kerk? En is het goed dat Baudet zich opwerpt als verdediger van het cultuurchristendom? In deze tweede aflevering van 'De Ongelooflijke Podcast' bespreekt David Boogerd deze belangrijke vragen met historicus James Kennedy en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas.
Apr 19, 2019
#1 - Arjen Lubach en Stefan Paas
01:24:12
In deze allereerste aflevering praat David Boogerd uitgebreid met presentator, cabaretier, dj, schrijver én overtuigd atheïst Arjen Lubach. Hoe ziet hij een atheïstisch Nederland voor zich? En waarom is hij milder geworden over religie? Ook spreekt David met vaste gast en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas, hij noemt de ontkerkelijking van Nederland 'de meest ingrijpende sociale ontwikkeling van de laatste decennia'.
Apr 05, 2019
Trailer
00:00:53
Trailer van De Ongelooflijke Podcast. Een podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.
Apr 03, 2019