Axganpodden

By Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Food

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 0
Reviews: 0

Description

AXGANPODDEN - för dig som producerar mat, köper mat, äter mat, säljer mat, intresserar dig för mat... en podd för ALLA egentligen. Axganpodden handlar om hållbarhetsarbetet i den åländska livsmedelskedjan. Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar och sättet som vi producerar mat behöver förändras i grunden. Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi har tagits fram för att skapa en gemensam vision för hur detta ska gå till. Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland. Produktion: April Kommunikation.

Episode Date
Fiskeleader - lokalt ledd utveckling med fiske i fokus
1726

Från vassklippning till sälkurser - från sjösättningsramper till mer åländsk fisk på våra tallrikar. Inom ramen för Fiskeleader har det på Åland utförts mängder av små och stora projekt inom fiske och vattenvård. I det här avsnittet av Axganpodden träffar vi David Ståhlman, ordförande för Fiskets Lokala Aktionsgrupp (FLAG) inom Leader Åland samt Alexandra de Haas, koordinator för FLAG och för hela det åländska Leaderarbetet. 


Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland

Programledare: Anna Karlsson
Produktion: April Kommunikation

Jul 06, 2022
Axganmat på restaurang och evenemang - Adrian Bäckman och Mysan Sundqvist gästar Axganpodden!
2173

Hur kan vi göra för att mer axgansk mat ska serveras på restauranger och under evenemang på Åland? Får man kalla sig axgansk fast hela menyn inte är lokalproducerad? Och hur gör man för att göra den axganska maten till ett försäljningsargument?  Adrian Bäckman, krögare på restaurang Nautical och Mysan Sundqvist, projektledare för "Axganmat på evenemang" tipsar och diskuterar i detta avsnitt av Axganpodden.


Programledare: Anna Karlsson
Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland
Produktion: April Kommunikation

Jun 28, 2022
Jordbruksbyråns Sölve Högman gör CAP-reformen begriplig
2016

Från att ha varit något som man skrämde barn med har CAP idag blivit riktigt bra som verktyg för att reglera jordbruket i alla medlemsländer. CAP, Common Agricultural Policy, är alltså EU:s gemensamma jordbruksprogram som nästa år reformeras för att göra jordbruket mer klimat- och miljövänligt. Och få kan göra detta så begripligt som byråchef Sölve Högman vid Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå.


Utgivare, Lena Brenner, landsbygdsutveckling Åland.
Produktion: April Kommunikation.

Jun 09, 2022
Leader som metod för att utveckla Åland - Alexandra de Haas och Therese Ling berättar!
1522

Det finns 3000 Leaderområden inom EU och här på Åland har vi vårt eget. Under den senaste programperioden har över hälften av de lokala Leaderprojekten främjat natur och miljö. Nästa år startar en ny programperiod, och både koordinator Alexandra de Haas och hennes Leaderkollega Therese Ling, ordförande i Leaders lokala aktionsgrupp på Åland, hoppas på att så många som möjligt ska upptäcka hur de kan använda Leader i sin vardag, sin förening eller sin organisation.


Avsnittet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Produktion: April Kommunikation.

May 26, 2022
Allt om projekt MatÅland med Niko Micklin
2159

Vad vet Finland om åländsk mat egentligen? Betydligt mer nu än tidigare! Visit Ålands projekt MatÅland har genomfört flera lyckade kampanjer och insatser för att berätta mer om vad vi producerar, exporterar och har att erbjuda i kulinarisk väg. Projektledare Niko Micklin har bland annat skänkt äppelträd till alla finska städer och placerat åländska produkter i både delikatessdiskar och lyxiga matlådor.


Poddledare och producent: Anna Karlsson, April Kommunikation


May 12, 2022
Cirkulär ekonomi på Haraldsbyvis – Orklas Christer Söderström i Axganpodden
3340

I projektet Hungry for Saltvik har Orklafabriken på Åland testat flera olika modeller för cirkulär ekonomi. Bland annat har man fördubblat omsättningen i sin rötkammare för biogasproduktion genom att addera koskit från Haga Kungsgård. Och snart pumpas miljontals liter vatten från potatistvätten till en bevattningsdamm tio kilometer bort, för att säkra gårdens vallodlingar.

I det här avsnittet av Axganpodden träffar vi Christer Söderström, fabrikschef på Orklas anläggning i Haraldsby.


Intervjuar gör: Magnus Stark, vd Ålands Hushållningssällskap.
Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland.
Produktion: April Kommunikation.

Apr 08, 2021
"Vårt hållbarhetsarbete börjar ingenstans utan är överallt" - Ålands Centralandelslags vd Joakim Blom berättar.
2732

Redan för tio år sedan byggde Ålands Centralandelslag, ÅCA, sin egen biogasanläggning. Idag står man så pass nära att vara klimatneutrala så att det kluriga är att fundera ut hur man tar de sista stegen. I det här avsnittet träffar vi ÅCAs vd Joakim Blom som pratar om allt från premiumsmör och svinnyoghurt till de nära kundrelationerna och varför vi ska köpa åländskt.Intervjuar gör: Magnus Stark, vd Ålands Hushållningssällskap.
Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland.
Produktion: April Kommunikation.

Mar 25, 2021
Varför kostar bra korv lite mer än dålig korv? Magnus intervjuar Johannes Dahlman, vd på W.J. Dahlmans Ab
3663

Hur tar man stora kliv i det sociala och miljömässiga hållbarhetsarbetet, samtidigt som man håller den ekonomiska och etiska hållbarheten i balans? Hos W.J. Dahlmans Ab har hållbarhet numera blivit en fråga att ta hänsyn till i varje beslut. Från valet av köldmedium i kylanläggningarna till slaktflödet som har anpassats för att stressa djuren så lite som möjligt. 

I det här avsnittet träffar vi Johannes Dahlman, vd på W.J. Dahlmans Ab, Ålands enda slakteri.


Intervjuar gör: Magnus J Stark, vd Ålands Hushållningssällskap.

Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland.

Produktion: April Kommunikation.

Mar 11, 2021
Vart tar allt det åländska spannmålet vägen? Mats Söderström från Ab Lantbruk vet!
2887

Stora maskiner, stora mängder utsäde och mellan 6 och 7 miljoner kilo spannmål passerar via Ab Lantbruk innan de hittar till och från de åländska odlarna. I det här avsnittet träffar vi Mats Söderström som ansvarar för jordbrukssidan hos Ab Lantbruk och som ser den åländska produktionen från ett lite annat håll än producenter och förädlare.

Intervjuar gör: Magnus Stark, vd Ålands Hushållningssällskap.

Utgivare: Lena Brenner, Landsbygdsutvecklare på Åland.

Produktion: April Kommunikation.

Feb 25, 2021
Grönt från Åland på matbord i hela landet. Vi träffar Tord Sarling, vd på Ålands Trädgårdshall.
3705

Tillsammans med de över 90 odlare som äger Ålands Trädgårdshall och med hela sin personal har Tord Sarling på bara tio år mer än fördubblat sin försäljning. Och samtidigt har företaget tagit stora kliv i sitt hållbarhetsarbete, med hjälp av bland annat fågelholkar.


Intervjuar gör: Magnus J Stark, vd Ålands Hushållningssällskap.

Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland.

Produktion: April Kommunikation.

 

Feb 11, 2021
Spjutspets fem på femton minuter
893

I ett kort och extrainsatt avsnitt av Axganpodden talar vi till alla er som ser till att turister och besökare på Åland får veta hur fantastiskt fin mat vi har, varför den är så bra och förstås att de får smaka på den. Ni jobbar i köken och på restauranggolven, i stugbyarna och på hotellen, i skolorna, på evenemangen och på marknaderna.

Spjutspets fem i Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi handlar om att göra Åland till en hållbar och kreativ matregion som lockar till besök. Vi har valt att bryta ut just den här spjutspetsen eftersom den har en lite större målgrupp än de övriga fyra, som i huvudsak handlar om matproduktion. 

Med den lokalproducerade maten och drycken kan vi stärka varumärket Åland och profilera oss i konkurrens med andra besöksmål. För är det något som ALLA våra besökare har gemensamt så är det att de vill äta mat!
Men om vi vill kunna ge upplevelser som gäster kommer ihåg utöver naturen behöver vi anstränga oss lite mer. Vill vi att folk ska minnas att de åt norsk lax på Åland? Att hotellfrukosten var som på charterhotellet i Spanien? Här har vi en chans att sticka ut och lämna ett bestående intryck.

Citat: Viktor Eriksson, kock på Silverskär. Ur reportageboken ”Kris, hopp och nytänk, om åländsk mat i coronans tid”.


Feb 02, 2021
Vadå Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi? Vi reder ut saken i fem korta intervjuer.
4422

I det allra första avsnittet av Axganpodden reder vi ut det viktigaste i Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi - de fem spjutspetsarna där Åland har goda möjligheter att ligga i framkant av utvecklingen. Det gör vi tillsammans med jordbruksbyrån, fiskfolket, rådgivarna och landsbygdsutvecklingen. Och så får vi förstås veta vad en Axgan är för något.


Ålands hållbara livsmedelsstrategi har tagits fram som ett samarbete mellan landsbygdsorganisationerna och livsmedelsförädlarna för att skapa en gemensam vision för hur arbetet mot ökad hållbarhet ska gå till. Axganpodden är en del i detta arbete, en intervjupodd där vi tar reda på hur det står till med hållbarheten i den åländska livsmedelsproduktionen idag.


Medverkande i avsnitt 1: Sölve Högman, jordbruksbyrån. Rosita Broström, Ålands Fiskodlarförening. Fredrik Lundberg, Ålands Fiskare. Dennis Grönroos, specialodlingsrådgivare vid Ålands Hushållningssällskap. Carin Ekström, husdjursrådgivare vid Ålands Hushållningssällskap. Landsbygdsutvecklare Lena Brenner.

Intervjuar gör: Magnus J Stark, vd Ålands Hushållningssällskap.

Utgivare: Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland.

Produktion: April Kommunikation.

Feb 01, 2021