Eevan kirjaklubi

By A-lehdet

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Books

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 0
Reviews: 0

Description

Eevan kirjaklubi on podcast sinulle, joka rakastat lukemista. Eevan päätoimittaja ja kirjasieppo Mari Paalosalo-Jussinmäki haastattelee suosikkikirjailijoita kaikesta kirjoihin liittyvästä ja vähän muustakin. Jokainen jakso päättyy 20 kysymykseen, joihin on vain hyviä vastauksia. Julkaisija A-lehdet.

Episode Date
Kari Hotakainen ja rakkaus ristiriitoihin
00:41:25

Ei ole saavutuksia, on vain ajautumisesta johtuvia päätepisteitä, sanoo kirjailija Kari Hotakainen. Palkintoja enemmän hän arvostaa sitä, että onnistunut pitämään yksityiselämänsä pois julkisuudesta ja osannut olla sopivasti harkitsematon.

Jo 40 vuotta kestäneen kirjailijanuransa aikana Hotakainen on uskaltanut myös uudistua. Uusin Opetuslapsi-romaani on sävyiltään aiempia synkempi, ja sen päähenkilö on syrjäytynyt nuori nainen. ”Minua kiinnosti kirjoittaa sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka ei ole koskaan päässyt kuluttamaan eikä tekemään valintoja”, kirjailija sanoo.

Eevan Kirjaklubissa Hotakainen kertoo muun muassa taipumuksestaan ajautua ylikierroksille, työhuoneensa kaaoksesta sekä siitä, miksi hyvän aiheen tunnistaa vasta ajan kanssa.

Sep 15, 2022
Juha Hurme ja elämä, jossa jahdata saavutuksia
00:55:19

Jo lapsena kirjailija-teatterintekijä Juha Hurme päätti, ettei koskaan tee päivääkään töitä. 

”Olen unelma-ammatissani, eikä tämä ole koskaan tuntunut työltä. Haluan leikkiä elämäni läpi, ja kirjoittaminen on isoa, uteliasta leikkiä.”

Päätöksensä ansiosta hän on ehtinyt niin paljon. Teatteriohjaajana, -käsikirjoittajana ja -näyttelijänä merkittävän uran luonut Juha ryhtyi kirjailijaksi 47-vuotiaana, ja hänet on palkittu kirjallisuuden Finlandia-palkinnolla vuonna 2017. Parhaillaan hän kirjoittaa syksyllä ilmestyvää Tiu tau tilhi -teosta, joka pureutuu tutun kansanlaulun taustoihin. 

Eevan kirjaklubissa Juha Hurme puhuu muun muassa rakkaudestaan Aleksis Kiven tuotantoon, isyydestään, helmipöllön huhuilusta ja siitä, miksi kulttuurityö on aina rauhan työtä. 

Jul 14, 2022
Eppu Nuotio ja oman kirjoittajaminän salaisuus
00:55:26

Jonain päivänä haluan painokkaasti sanoa olevani oikea kirjailija, sanoo esikoisromaaninsa liki 30 vuotta sitten julkaissut Eppu Nuotio. Epäilyksen tunne vaanii monipuolista kirjoittajaa, joka on julkaissut lastenkirjoja, romaaneja ja näytelmiä. Leinikkimekko – Raakel Oksa ratkaisee aloittaa uuden dekkarisarjan, jossa yhtenä päähenkilönä ovat Helsingin vanhat talot.

Eevan kirjaklubissa Eppu Nuotio puhui kirjoittamisen vaatimasta sinnikkyydestä, rakkaudesta, lukemisesta ja Astrid Lindgrenin Saariston lapsista.

 

Jun 22, 2022
Merja Mäki ja tarina, joka löysi kirjoittajansa
00:53:37

Kirjoittaminen on rauhantyötä, sanoo sodasta romaanin kirjoittanut Merja Mäki. Ennen lintuja -romaani kertoo Allista, joka lähtee evakkoon Laatokan rannalta ja päätyy Pohjanmaalle. Merja Mäelle romaanin kirjoittaminen on rauhantyötä ja tarinankerronta asia, josta hän toivoo tulevansa muistetuksi. Eevan kirjaklubissa hän kertoo myös siitä, miksi sotavuodet kiinnostavat häntä yhä, mitä tutkimustyö on opettanut ihmisestä ja mihin hän rakastui puolisossaan.

May 30, 2022
Katja Kallio ja elämän vaikein romaani
00:55:36

Katja Kallio on 22 vuoden uransa aikana kirjoittanut 11 teosta ja useita elokuvakäsikirjoituksia. Viime syksynä ilmestyi kirja, jonka kirjoittaminen oli niin vaikeaa, että Kallio ajatteli jo luovuttaa. Sitten hän löysi ukrainalaisten vankien tulisijan Hangosta ja tarina alkoi taas elää.

Hankolaisen Beatan ja ukrainalaisen sotavangin Ivanin rakkaudesta kertova Tämä läpinäkyvä sydän -romaani ilmestyi viime vuonna ja on monen mielestä Kallion paras.

Eevan kirjaklubissa hän kertoo arkeologiasta, epäsopivasta rakkaudesta ja siitä, miksi lukee kirjansa aina lopusta alkuun

May 10, 2022
Jukka Viikilä ja pyrkimys vapautua kontrollista
00:50:14

Eevan kirjaklubin vierasJukka Viikilä on kirjoittanut kaksi romaania ja voittanut molemmista kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Eevan kirjaklubissa Jukka Viikilä kertoo muun muassa pitkästä tiestään kirjailijaksi, halustaan oppia kuuntelemaanja siitä, miksi silloin tällöin kannattaa tuhlata kalliiseen tuoliin.

Apr 11, 2022
Meri Valkama ja kymmenen vuoden yksinäisyys
00:52:08

Meri Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot oli vuoden 2021 komeetta. Se sai Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon, sitä on myyty yli 35 000 kappaletta ja sen käännösoikeudet on ostettu jo viiteen maahan. Meri kirjoitti kirjaa kymmenen vuotta ja myi lopulta asuntonsa saadakseen kirjoitusrauhan. Miltä hurja vuosi on tuntunut pitkän yksinäisen kirjoitusrupeaman jälkeen? Eevan kirjaklubissa Meri kertoo siitä, mutta myös rasittavista romaanihenkilöistä, Alma-koirasta ja siitä, mikä herättää hänessä toivoa.

Feb 24, 2022
Anja Snellman ja ensimmäisen lauseen merkitys
01:00:19

Anja Snellman on työskennellyt kirjailijana 40 vuotta. Uusimman Kaikki minun isäni -kirjan ilmestyminen jännitti häntä melkein yhtä paljon kun Sonja O. kävi täällä -esikoisen. Ja kun Snellman kirjoittaa, hän keskittyy aluksi aina ensimmäiseen ja viimeiseen lauseeseen. Eevan kirjaklubissa Snellman kertoo muun muassa lapsuudestaan, napanöyhdästä ja siitä, mitä toivoo kirjoillaan saavansa aikaan.

Feb 10, 2022
Laura Malmivaara ja kirjoittaminen pelkoja päin
00:51:23

Kun näyttelijä ja valokuvaaja Laura Malmivaara sai valmiiksi esikoisromaaninsa, häntä pelotti: mitä jos ihmiset suuttuvat tai hylkäävät? Kun kirja sitten ilmestyi, hän tajusi pelon turhaksi. "Kaikille näkökulmille ja kaikille tarinoille, epävarmoille ja keskitien kulkjoille ja harhaisille ja itseään syyttäville, kaikenlaisille äänille ja tarinoille on tilaa." Eevan kirjaklubissa Laura kertoo myös autoilusta, uudesta kirjahankkeestaan ja siitä, mitä hän pelkää nyt.

Jan 17, 2022
Kaari Utrio ja edelläkävijän elämä
00:52:50

Alun perin Kaari Utrio halusi historian tutkijaksi, mutta koska hän oli nuori ja tarvitsi rahaa, hän alkoi kirjoittaa romaaneja. Niin alkoi upea ura, joka on kattanut 37 romaania ja kymmeniä tietokirjoja. Hän on tehnyt naisille suunnatusta viihdekirjallisuudesta kunniallista ja arvokasta. Eevan kirjaklubissa Kaari Utrio kertoo siitä, mikä kantoi vaikeiden vuosien läpi, kohtaamisesta Mika Waltarin kanssa ja siitä, miltä tuntui lopettaa kirjoittaminen. Hän ottaa kantaa myös naisten asevelvollisuuteen.

Dec 30, 2021
Sirpa Kähkönen ja Kalle Päätalon henki
01:01:12

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaa rakastavat sekä tavalliset lukijat että kriitikot. Sarjasta ilmestyi jo yhdeksäs osa, ja Kähkönen vitsailee, että häneen on siirtynyt Kalle Päätalon henki.Vihreän salin syntyyn liittyy monta erityistä ja vähän salaperäistäkin käännettä. Kähköselle itselleen kirjoittaminen on tuonut hyväksymisen kokemusta."Kirja kirjalta olen kirjoittanut itseäni kuuluvaksi johonkin."

Dec 07, 2021
Arttu Tuominen ja insinöörin salainen puoli
00:52:02

Porilainen Arttu Tuominen on ympäristöteknologian insinööri ja kirjailija, jonka synkissä rikosromaaneissa salattavaa on paitsi rikollisilla myös poliiseilla. Eevan kirjaklubissa hän puhuu muun muassa heittäytymisen vaikeudesta, excelin hyödyllisyydestä ja siitä, mikä elämässä on tärkeintä.

Oct 29, 2021
Rosa Liksom ja kertomus nimettömästä tytöstä
00:59:59

Eevan kirjaklubin kuudes vieras on Suomi-kirjallisuuden ikoni Rosa Liksom. Hän puhuu muun muassa lehmistä ja nimettömistä päähenkilöistä, kertomuksen ja tarinan erosta, kustannustoimittajan tärkeydestä ja siitä, miksi nuorena ei kannata lukea kirjoja. Lisäksi hän paljastaa, mitä ajattelee roboteista ja takinkääntäjistä.

Sep 30, 2021
Hanna Brotherus ja elämä, joka on yksi suuri häiriö
00:54:35

Eevan kirjaklubin viides vieras on tanssija, koreografi, ohjaaja ja esikoiskirjailija Hanna Brotherus. Kirjaklubissa hän puhuu muun muassa huikean suositun Ainoa kotini -kirjan saamasta palautteesta, häpeän kohtaamisesta ja siitä, miksi elämä on häiriö. Lisäksi hän paljastaa, kuka hän haluaisi olla yhden päivän ajan.

Sep 07, 2021
Anna-Leena Härkönen ja mustan huumorin voima
00:59:21

Eevan kirjaklubin neljäs vieras on kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä Anna-Leena Härkönen. Kirjaklubissa hän puhuu muun muassa Häräntappoaseen huimasta suosiosta, mustasta huumorista ja yksinäisyyden pelon voittamisesta. Minkä neuvon hän antaisi nuorelle itselleen?

Jul 01, 2021
Hannu-Pekka Björkman ja huijarisyndrooman kukistaminen
01:13:17

Eevan kirjaklubin kolmas vieras on näyttelijä ja kirjailija Hannu-Pekka Björkman. HP on myös Eeva-lehden rakastettu kolumnisti. Kirjaklubissa hän puhuu muun muassa kirjoittaessa iskeneestä huijarisyndroomasta, Dantesta ja siitä, mikä saa näyttelijän pysähtymään.

Jun 16, 2021
Anneli Kanto ja luovan kiroilun historia
00:51:28

Eevan kirjaklubin toinen vieras on historiallisista romaaneistaan tunnettu Anneli Kanto, josta tuli kirjailija vasta melkein kuusikymppisenä. Kirjaklubissa hän kertoo, miten aiheet löytävät hänet, miten keskiajalla kiroiltiin ja miten äidin Alzheimer vaikutti hänen työhönsä.

May 14, 2021
Leena Lehtolainen ja 99 päiväkirjaa
00:51:16

Eevan kirjaklubin ensimmäinen vieras on rikoskirjailija Leena Lehtolainen, joka on kirjoittanut päiväkirjoja 50 vuotta ja romaaneja melkein yhtä kauan. Kirjaklubissa hän kertoo, miltä tuntuu joutua suljetuksi putkaan, miksi hän kirjoittaa rikoksista ja mitä hän on oppinut rakkaudesta.

May 14, 2021