Puhu minulle luovuudesta

By Riikka Hiltunen / Voima

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Arts

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 2
Reviews: 0

Description

Musiikkia, mietteitä, määritelmiä. Puhu minulle luovuudesta on musiikillisen luovuuden muotoihin paneutuva podcast-sarja, jossa musiikintutkija Riikka Hiltunen keskustelee teemasta ja teeman vierestä muusikko- ja tutkijavieraiden kanssa. Musiikillista luovuutta käsitellään muun muassa suhteessa kaupallisuuteen, sukupuoleen ja muihin luomisen reunaehtoihin. Sarjassa pohditaan myös, mitä musiikillinen luovuus ylipäätään on, ja miten se muuttuu laajempien musiikkialan muutosten myötä. Ohjelmaa julkaisee Voima. Toimitustyötä on tukenut Uudenmaan Kulttuurirahasto. Jingle: Kaj Chydenius - Puhu minulle rakkaudesta

Episode Date
Jakso 7. Heikki Ranta: Taideväärentäjä vai taidepaljastaja?
2556

Heikki Ranta nousi koronakeväänä Youtubeilmiöksi videoillaan, joilla hän purkaa legendaaristen suomalaisten artistien musiikillisen tyylin palasiksi ja tekee sitten oman versionsa tyyliä mukaillen. Pipo productionsin videoita on katsottu jo yli 1 300 000 kertaa. Lisäksi Ranta työskentelee Helsinki Music Companyn housewriterina ja tekee musiikkia yhtyeensä Water for Dogs kanssa. Millaista on toimia luovana tekijänä kaikissa näissä rooleissa? Mitä Rannan pastissit kertovat luovuudesta laajemminkin?

Jaksossa kuullaan otteita kappaleista:

 

Heikki Ranta - Tee biisi niinkuin J. Karjalainen

Heikki Ranta - Tee biisi niinkuin Leevi and the Leavings

Heikki Ranta - Tee biisi niinkuin Juice

Water for Dogs - Lähtökohdista

Water for Dogs - Kuolemanvalssi

Sep 01, 2022
Jakso 6. Musiikillisen luovuuden ja sukupuolen suhde
4372

Musiikin historiassa naiset ovat jääneet toiseksi sukupuoleksi, ja tänäkin päivänä musiikkiala on lähes kaikissa genreissä varsin sukupuolittunutta. Tutkimuksissa ei ole pystytty kuitenkaan osoittamaan, että miehet olisivat luovempia kuin naiset tai muut sukupuolet. Jaksossa pohditaan tätä ristiriitaa monesta näkökulmasta tutkimuskirjallisuuden ja useiden vieraiden avulla. Muusikot Iisa Pajula, Pekko Käppi ja Demian Seesjärvi pohtivat luovuuden ja sukupuolen suhdetta oman tekemisensä näkökulmasta, ja tutkijat Nuppu Koivisto-Kaasik, Piia Kleemola-Välimäki ja Heidi Partti kertovat tutkimushankkeistaan.

Jul 01, 2022
Jakso 5. Esko Grundström ja Marouf Majidi: Yhteisen ykkösen etsimistä erilaisista lähtökohdista käsin
3728

Luomisen lähtökohdat voivat olla varsin hedelmälliset, mutta myös haastavat yhtyeessä, jonka jäsenten kulttuuriset ja musiikilliset taustat ovat keskenään hyvin erilaiset. Tässä jaksossa pitkään musiikillista yhteistyötä tehneet raumalaislähtöinen Esko Grundström ja iranilaissyntyinen Marouf Majidi avaavat luomistyötä erityisesti tästä näkökulmasta.  Miten luodaan maailmanmusiikkia, joka on enemmän kuin osastensa summa?

Jaksossa kuullaan katkelmia seuraavista kappaleista:

BaranBand: Be To
BaranBand: Pashiman
MA ROUF: Fakiiritanssi
BaranBand: Faryad

Jun 15, 2022
Jakso 4. Osmo Tapio Räihälä: Miten rikkoa tabuja kun ei ole enää tabuja rikottavaksi?
3384

Kun musiikissa on kaikki jo kertaalleen tehty, millainen rooli uuden etsimisellä on nykytaidemusiikin säveltäjän työssä? Millaista luovuutta nykymusiikin esittäminen vaatii? Miten taidemusiikin sävellys syntyy? Jaksossa vieraana säveltäjä Osmo Tapio Räihälä, jonka kirja Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Atena 2021) sai vuoden 2021 Tieto-Finlandia-palkinnon. 

Jaksossa kuullaan katkelmia seuraavista teoksista:

Damballa. Quartet for Flute, Oboe, Clarinet Bb and Violin. Säv. Osmo Tapio Räihälä, esittäjä Uusinta Ensemble 
Kalliokirskuja (Aeronautes Saxatalis). Säv. Osmo Tapio Räihälä, esittäjä Petri Kumela 
Kirkasvetinen (Brightwater-Lichtwasse), for Violin, Viola, Cello, Double Bass and Piano. Säv. Osmo Tapio Räihälä, esittäjä Silke Avenhausin kvintetti 
Swarm. Säv. Osmo Tapio Räihälä, esittäjä Virtuosi di Kuhmo 
Oboekonsertto. . Säv. Osmo Tapio Räihälä, esittäjä Anni Haapaniemi ja Uusinta Ensemble, joht. Hannu Lintu

Apr 28, 2022
Jakso 3. Heidi Partti: Mitä musiikillinen luovuus on musiikkikasvattajan näkökulmasta?
4129

Luovuudesta puhutaan paljon sitä tarkemmin määrittelemättä – kaikkihan siitä jotain tietävät. Luovuuteen keskittyvillä tutkimusaloilla sen sijaan luovuuden määritteleminen on keskeinen tehtävä. Tässä jaksossa paneudutaan erilaisiin luovuuden määritelmiin ja musiikillisen luovuuden ymmärtämiseen erityisesti musiikkikasvatuksen näkökulmasta. Studiovieraana on musiikkikasvatuksen professori Heidi Partti, lisäksi jaksossa kuullaan molekyyligenetiikan dosentti ja perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Irma Järvelän tutkimukseen perustuvia ajatuksia musiikillisesta luovuudesta.

Mar 23, 2022
Jakso 2. Iisa Pajula: Herkkyys valttina ja haasteena laulunkirjoittajalle
3391

Podcastin vieraana laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula, jonka omaelämäkerrallinen sanoittamista, musiikkialaa ja tunneherkkyyttä käsittelevä kirja ilmestyi syksyllä 2021. Jaksossa käsitellään erityisesti näiden teemojen suhdetta musiikilliseen luovuuteen. Mitä erityisherkkyys voi antaa luovuudelle? Miten vallankäytön ja kontrollin tematiikka liittyy laulutekstien kirjoittamiseen? Voiko luomalla nähdä tulevaisuuteen? Voiko musiikkia tehdä olematta luova?

Jaksossa kuullaan katkelmia seuraavista kappaleista: 

Iisa: Kaksi vuotta 
Iisa: Illuusio 2 
Iisa: Perjantai 
Regina: Olisitko sittenkin halunnut palata 
Iisa: Tule rantaan

Jan 25, 2022
Jakso 1. Pekko Käppi: Leikkiä ja raakaa työtä sisäisten äänien ja ulkoisten odotusten ristipaineessa
2598

Sarjan ensimmäisessä jaksossa vieraana on laulaja ja jouhikonsoittaja Pekko Käppi. Jaksossa keskitytään erityisesti luovuuden erilaisiin reunaehtoihin. Millaiset sisäiset äänet luomistyötä rajoittavat ‒ entäpä ulkoa tulevat odotukset? Onko kansanperinne kansanmuusikolle vapaata riistaa? Mikä on Käpin haamutavoite ja pimeässä hehkuva majakka?

Jaksossa kuullaan katkelmia seuraavista Pekko Käpin ja Pekko Käppi & K:H:H:L:n kappaleista:

Kati

Korvennunko jo kohta
Kun minä kuolen
Miksi teit sen?
Mykkä lintu

Dec 10, 2021