FOUT

By Rick Blom, Tijmen Dokter / Corti Media

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store and Apple App Store.


Category: History

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 9
Reviews: 0
Episodes: 11

Description

Vanaf 2025 zijn de dossiers openbaar van meer dan vierhonderdduizend Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ruim een kwart daarvan kreeg een straf opgelegd. Het is een archief vol pijnlijke oorlogsverhalen die vaak uit schaamte diep zijn weggestopt. En nu zijn die verhalen van iedereen.

In het tweede seizoen van FOUT gaat historicus Rick Blom met afwisselend Anne Marthe van der Bles en Inez Schelfhout van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in gesprek met nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Welke impact heeft de openbaarmaking op hen?

Dit seizoen is het vervolg op een serie gesprekken die Rick Blom en historicus Tijmen Dokter voerden met kinderen van Nederlanders die aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhielden zij zich daar als kind toe?


Over de makers:

Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. De Engelstalige editie van zijn boek ‘Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne’ behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

Anne Marthe van der Bles (1989) is sociaal psycholoog en beleidsonderzoeker/-adviseur bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar de doorwerking van een familiegeschiedenis van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog op kinderen en kleinkinderen van (vermeende) collaborateurs.

Inez Schelfhout (1984) is Klinisch psycholoog en Psychotherapeut bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma en zorg voor oorlogsgetroffenen. Naast haar werk als behandelaar, werkt ze aan het vergroten van de kennisontwikkeling en het bewustzijn in de samenleving rondom intergenerationele doorwerking van trauma na oorlog.

Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakte de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.


Heeft u behoefte om te praten over de geschiedenis van uw familie en wat dat met u doet? U kunt laagdrempelig contact opnemen met het Contactpunt Naoorlogse Generaties via 088 330 51 50 (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur) of via cng@arq.org.

Of bezoek een van de bijeenkomsten die ARQ samen met Oorlog voor de Rechter gedurende 2025 organiseert. Kijk voor een actueel overzicht op: https://arq.org/projecten/doorwerking-van-collaboratie.


Episode Date
#10: Het grootste oorlogsarchief van Nederland wordt openbaar
Dec 28, 2024
FOUT
Dec 26, 2024
#9: ''Ik kon met evenveel blindheid de andere kant op gaan.'' (Jeroen)
May 04, 2024
#8: “Mijn vader achtervolgde Joden op zijn vrije dag.” (Tanja)
Apr 27, 2024
#7: “Je wordt niet onschuldig geboren, je krijgt geschiedenis mee.” (Herman)
Apr 20, 2024
#6: “Wie wilde in die tijd nou een NSB-kind hebben?” (Cuny)
Apr 13, 2024
#5: “Ik ging in een Duits jurkje naar school.” (Stéphanie)
Apr 06, 2024
#4: “Mijn ouders hadden nooit kinderen moeten krijgen.” (Sanne)
Mar 30, 2024
#3: “Ik ben altijd nog bang dat wij gestraft worden.” (Marike)
Mar 23, 2024
#2: “Wat is er fout aan verliefd worden? Dat kon ook op een Duitse militair.” (Monika)
Mar 16, 2024
#1: "Het zit in mijn lijf, dat gevoel van fout zijn is niet uit te leggen." (Maarten)
Mar 09, 2024