Nooit meer slapen

By NPO Radio 1 / VPRO

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Society & Culture

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 298
Reviews: 4

marijke hulst
 Jan 20, 2022
marijke hulst

Ron
 Jun 3, 2019

irma van caspel
 Apr 6, 2019
altijd weer fijn om te luisteren, interessante gasten en goede interviewer

jan
 Jan 10, 2019
een heerlijke lustrumuitzending. wat mij betreft iedere verjaardag zo'n uizending

Description

Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

Episode Date
Ronald Snijders (schrijver en komiek)
00:57:33
Ronald Snijders is schrijver, tv-presentatoren komiek. Met zijn nieuwe show Een avond met mij viert hij dat hij tien jaar solo in het theater staat. Hij begon zijn carrière met het VPRO-televisieprogramma De staat van verwarring, en als vaste presentator van het radioprogramma Binnenland 1. In 2013 brak hij door bij het grote publiek met zijn theaterprogramma One Man Show, en zijn boek Alfabetweter. Tegenwoordig is Snijders o.a. columnist voor Onze Taal, en sinds 2017 één van de schrijvers van kindertelevisieprogramma De Boterhamshow. Dit jaar presenteerde hij daarnaast de documentaire 80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers. Femke van der Laan gaat met Ronald Snijders in gesprek.
Sep 29, 2022
Gil Gomes Lael (danser)
00:57:41
Gil Gomes Leal is danser en bewegingskunstenaar. Dit jaar opent hij met zijn dansgezelschap Amenti de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen, met het interactieve Elemental Exchange. Gomes Leal werd bekend door zijn abstracties van hiphopdans, experimentele en soms politieke choreografieën. In 2013 werd hij wereldkampioen experimentele dans op het Franse kampioenschap Juste Debout. Ook werkte hij veel samen met andere artiesten, waaronder Sevdaliza en Jeangu Macrooy. Sinds 2015 is hij lid van ISH Dance Collective. In 2019 debuteerde hij in het theater met de voorstelling Ayahuasca. Femke van der Laan gaat met Gil Gomes Leal in gesprek.
Sep 28, 2022
Lieve Joris (schrijver)
00:57:44
Lieve Joris is schrijver. In haar nieuwe boek Hildeke duikt ze in haar familiegeschiedenis. Ze verkent het Vlaanderen van haar jonge jaren, maar ook haar gezin: hoe wist haar zusje Hildeke, die downsyndroom heeft, het gezin na de dood van hun vader bij elkaar te houden? Joris schreef eerder over haar familie in Terug naar Neerpelt, dat genomineerd werd voor de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. Ze is internationaal bekend als auteur van non-fictie boeken over o.a. Congo, het Midden-Oosten en China. In 2010 benoemde Frankrijk tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren. In 2014 ontving zij de Spiegelprijs voor haar hele oeuvre. Femke van der Laan gaat met Lieve Joris in gesprek.
Sep 27, 2022
Nadja Ensink-Teich (schrijver, rouwcoach)
00:57:51
Nadja Ensink-Teich is schrijver en rouwcoach. Haar boek Dag lieverd, tot zo is net verschenen. Ze vertelt daarin hoe haar echtgenoot op straat in Londen werd doodgestoken door een verwarde man, die een paar dagen eerder was vrijgelaten ondanks gewelddadige neigingen. De dochter van Ensink-Teich en haar man was op dat moment elf dagen oud. Nu wonen moeder en dochter samen in Nederland, waar Ensink-Teich een coachingbedrijf startte voor mensen die hun partner hebben verloren. Atze de Vrieze gaat met Nadja Ensink-Teich in gesprek.
Sep 26, 2022
Gaite Jansen (actrice)
00:57:49
Gaite Jansen is actrice. Ze speelt de hoofdrol in de film Bo, die dit jaar de afsluiter is van het Nederlands Film Festival. In de film vertolkt Jansen een jonge vrouw die afreist naar het graf van haar vader in Georgië. De actrice studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, en speelde direct na haar afstuderen in meerdere theatervoorstellingen van ITA. Daarna had ze hoofdrollen in bioscoopfilms als Lover of Loser, 170 Hz en Hoe duur was de suiker. Ook was ze op televisie te zien in series als In therapie, Hollands hoop en Ik weet wie je bent. In 2017 maakte Jansen haar internationale televisiedebuut: in de Britse historische dramaserie Peaky Blinders, en in Line of Duty.  Lotje IJzermans gaat met Gaite Jansen in gesprek.
Sep 23, 2022
Gaite Jansen (actrice)
00:57:49
Gaite Jansen is actrice. Ze speelt de hoofdrol in de film Bo, die dit jaar de afsluiter is van het Nederlands Film Festival. In de film vertolkt Jansen een jonge vrouw die afreist naar het graf van haar vader in Georgië. De actrice studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, en speelde direct na haar afstuderen in meerdere theatervoorstellingen van ITA. Daarna had ze hoofdrollen in bioscoopfilms als Lover of Loser, 170 Hz en Hoe duur was de suiker. Ook was ze op televisie te zien in series als In therapie, Hollands hoop en Ik weet wie je bent. In 2017 maakte Jansen haar internationale televisiedebuut: in de Britse historische dramaserie Peaky Blinders, en in Line of Duty.  Lotje IJzermans gaat met Gaite Jansen in gesprek.
Sep 23, 2022
Thekla Reuten (actrice)
00:57:49
Thekla Reuten is actrice. Op 24 september gaat de film NARCOSIS in première op het Nederlands Film Festival, waar ze naast Fedja van Huêt en Vincent van der Valk een hoofdrol in speelt. Reuten studeerde aan Amsterdamse Toneelschool. Ze brak in 2002 door bij het grote publiek met haar hoofdrol in de verfilming van De Tweeling. Op televisie was de actrice onder andere te zien in de series Overspel en Tessa. Sinds een aantal jaar maakt Reuten ook faam buiten Nederland: ze was in internationale films te zien naast o.a. Colin Farrell en George Clooney. Voor haar rol in de film Marionette ontving de actrice in 2021 de prijs voor beste hoofdrolspeelster op het Portugese filmfestival Fantasporto.  Femke van der Laan gaat met Thekla Reuten in gesprek.
Sep 22, 2022
Won Yip (ondernemer)
00:57:33
Won Yip is ondernemer. De documentaire Koning op de Dam: Won Yip draait dit jaar op het Nederlands Film Festival. In de film volgen Sarah Vos en Sander Snoep de miljonair bij het runnen van zijn internationale familiebedrijf, tot in zijn kantoor diep onder de Dam. Yip kocht zijn eerste café op zijn negentiende. Inmiddels is hij eigenaar van verschillende horecazaken in Nederland en o.a. Londen. Ook is hij bekend als panellid in het televisieprogramma Dragons’ Den. Femke van der Laan gaat met Won Yip in gesprek.
Sep 21, 2022
Jörgen Tjon A Fong (regisseur en theaterdirecteur)
00:57:44
Jörgen Tjon A Fong is regisseur, schrijver en presentator. Deze herfst is zijn voorstelling We Hadden Liefde, We Hadden Wapens opnieuw te zien in het theater. Het muzikale stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van Christine Otten en gaat over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging uit de jaren ’60. Tjon a Fong studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en de Royal Central School of Speech and Drama in London. Sinds 2021 is hij directeur van theater De Kleine Komedie. Ook richtte hij in 2001 het gezelschap Urban Myth op, dat interdisciplinaire theatervoorstellingen maakt en vast theatergezelschap is van ITA. Femke van der Laan gaat met Jörgen Tjon A Fong in gesprek.
Sep 20, 2022
Harry de Winter (televisieproducent en kunstenaar)
00:57:04
Harry de Winter is televisieproducent, programmamaker en kunstenaar. In september en oktober exposeert hij in de Weisbard galerie en de Beurs van Berlage met Out of the box. De tentoonstelling bestaat onder andere uit diorama’s, prints en beelden. De Winter begon zijn mediacarrière als radioverslaggever bij de KRO en de VARA. In 1977 richtte hij productiemaatschappij IDVT op. Hij brak door bij het grote publiek met Wintertijd, een programma waarin bekende Nederlanders of buitenlandse gasten werden geïnterviewd over hun leven en muzikale invloeden. Begin dit jaar werd bekend dat De Winter ongeneeslijk ziek is. Het was een van de redenen om, 23 jaar na de eerste aflevering, opnieuw een seizoen Wintertijd te maken. Femke van der Laan gaat met Harry de Winter in gesprek.
Sep 19, 2022
Paul Kooiker (fotograaf)
00:57:49
Paul Kooiker is fotograaf. Deze maand is een selectie van zijn werk te zien op de internationale fotobeurs Unseen Amsterdam. Kooiker is bekend van zijn foto’s op het snijvlak van mode en kunst, en werkte eerder voor merken als Givenchy en Rick Owens. Zijn werk was te zien in tentoonstellingen in binnen- en buiteland, onder andere in Fotomuseum Den Haag en Museum Folkwang in Essen. Kooiker studeerde aan de School voor Fotografie en de Rijksacademie. In 1996 won hij de Prix de Rome, en in 2009 de Roland Holst-Penning voor zijn oeuvre.   Lotje IJzermans gaat met Paul Kooiker in gesprek.
Sep 16, 2022
Frans Bromet (programmamaker en cameraman)
00:56:51
Frans Bromet is programmamaker en cameraman. Binnenkort gaat zijn documentaire Het nieuwe Soestdijk in première op het Nederlands Film Festival. De film laat zien wat voor uitdagingen de verbouwing van Paleis Soestdijk met zich meebracht. Bromet studeerde aan de Amsterdamse Filmacademie, en richtte in 1965 met o.a. Jan de Bont en Rem Koolhaas de filmgroep 1,2,3 enzovoort op. Hij begon zijn carrière als cameraman, maar maakte later de overstap naar documentairemaker. In veel van zijn documentaires interviewt hij zelf op karakteristieke wijze tijdens het filmen. In 2017 kreeg Bromet de Ere Zilveren Nipowschijf voor zijn volledige oeuvre. Femke van der Laan gaat met Frans Bromet in gesprek.
Sep 15, 2022
Jaap Robben (schrijver en dichter)
00:57:48
Jaap Robben is schrijver en dichter. Zijn nieuwe roman, Schemerleven, is net verschenen. Het boek beschrijft de confrontatie van een oude vrouw met lang verzwegen verdriet, en is een eerbetoon aan ontkende kinderen. Eerder schreef Robben gedichten: van zijn hand verschenen o.a. de De nacht krekelt (2007) en Als iemand ooit mijn botjes vindt (2019). In 2014 debuteerde hij als romancier met Birk. In 2018 verscheen Zomervacht, waarmee Robben op de longlist van de International Booker Prize kwam. Femke van der Laan gaat met Jaap Robben in gesprek.
Sep 14, 2022
Maaike Ouboter (singer-songwriter)
00:57:47
Maaike Ouboter is singer-songwriter. Deze herfst maakt ze samen met Eric Corton de theatershow Harnas van Glas. In de voorstelling gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek over het leven, verdriet en liefde en maken ze samen muziek. De twee leerden elkaar kennen in 2013, toen Ouboter deelnam aan het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland, waar Corton jureerde. Na haar doorbraak bij het programma maakte de zangeres twee albums: En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt (2015) en Vanaf Nu Is Het Van Jou (2018). Femke van der Laan gaat met Maaike Oubouter in gesprek.
Sep 13, 2022
Pauline van Dongen (modeontwerper)
00:57:32
Pauline van Dongen is modeontwerper. In 2020 zette ze met designer Marjan van Aubel The Solar Movement op: een beweging die zoekt naar nieuwe perspectieven op zonne-energie. Deze herfst organiseren ze samen The Solar Biennale: zeven weken aan activiteiten en programma’s die zich o.a. richten op een fossielvrije toekomst.In haar onderzoek en werk richt ze zich vaak op de interactie tussen mode en technologie. Sinds 2010 staat ze daarnaast aan het hoofd van haar eigen ontwerpstudio. Femke van der Laan gaat met Pauline van Dongen in gesprek.
Sep 12, 2022
Kevin Osepa (fotograaf, kunstenaar, regisseur)
00:57:40
Kevin Osepa is fotograaf, kunstenaar en regisseur. Dit jaar is op fotofestival BredaPhoto zijn foto-installatie te zien over het gezamenlijke slavernijverleden van Nederland en de Caraïben. Ook regisseerde Osepa de korte film La Ultima Ascensión, die draait op het Nederlands Filmfestival. De fotograaf werd geboren in Willemstad, en gaat in zijn werk vaak in op thema’s als de Afro-Caribische identiteit, postkolonialisme en mannelijkheid. Zijn film Watamula (2020) werd drie keer genomineerd voor een Gouden Kalf. In 2021 regisseerde hij de songfestivalclip voor Jeangu Macrooy. Lotje IJzermans gaat met Kevin Osepa in gesprek.
Sep 09, 2022
Mike Boddé (muzikant en schrijver)
00:57:51
Mike Boddé is muzikant en schrijver. Vanaf 11 september begeleidt hij presentatoren Dieuwertje Blok en Floris Kortie op de piano bij het muzikale tv-programma Podium Klassiek. Het programma is een voortzetting van Podium Witteman, waar Boddé ook huispianist was. Hij brak door als cabaretier, onder meer door zijn optredens in het tv-programma Kopspijkers. In 2010 maakte zijn boek Pil, over de depressies waar hij mee kampte, veel los: Boddé ontving duizenden reacties van lezers. De afgelopen jaren was hij te zien in meerdere muzikale tv-programma’s en schreef hij het boek Tril, over zijn dierbaarste geluiden. Femke van der Laan gaat met Mike Boddé in gesprek.
Sep 08, 2022
Ap Dijksterhuis (psycholoog en schrijver)
00:57:34
Ap Dijksterhuis is psycholoog, schrijver en hoogleraar. Hij doceert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtie. In zijn nieuwste boek Inspiratie verkent Dijksterhuis de voortdrijvende kracht van inspiratie: hoe werkt het in je brein, wat is het, en kun je het afdwingen? De psycholoog debuteerde in 2007 als schrijver met het non-fictieboek Het slimme onbewuste. Sindsdien schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen – van psychologie tot whisky en reizen. In 2020 was Dijksterhuis deskundige in het televisieprogramma Wie denk je wel dat je bent? Femke van der Laan gaat met Ap Dijksterhuis in gesprek.
Sep 07, 2022
Stephanie Louwrier (theatermaker)
00:57:46
Stephanie Louwrier is actrice, zangeres en theatermaker. Haar voorstelling Show Must Go On gaat over haar beslissing te stoppen met drinken. Waarom verdoven we onszelf zo graag, en kun je ook feestvieren op cola? Louwrier studeerde in 2010 af aan de Toneelacademie Maastricht. Ze stond met meerdere voorstellingen op de Parade en won de Annie M.G. Schmidtprijs voor haar voorstelling The Last Christmas, die ze maakte met Eva Crutzen, Yentl & De Boer en Yvonne van den Eerenbeemt. Ook presenteerde Louwrier televisieprogramma's voor BNN, TMF en de VPRO.
Sep 06, 2022
Jerry Goossens (journalist en schrijver)
00:57:43
Jerry Goossens journalist en schrijver. Zijn nieuwe roman Ingeborg gaat over het enige Nederlandse slachtoffer dat omkwam bij de aanslag op de Twin Towers. Goossens schrijft over muziek voor Het Parool en is columnist voor o.a. het Algemeen Dagblad. Ook was hij co-auteur van Het gejuich was massaal – een boek over Nederlandse punk in de jaren ’70 en ’80. Eerder verschenen van zijn hand de romans De lokroep van de mossel, De Siamese eenling en Vreeland. Femke van der Laan gaat met Jerry Goossens in gesprek.
Sep 05, 2022
Floor van der Meulen (regisseur)
00:57:50
Floor van der Meulen is regisseur. Dit jaar debuteert ze met de speelfilm Pink Moon, over een dochter die weigert te accepteren dat haar vader niet meer wil leven. Voor de film kreeg van der Meulen een Special Mention op het Tribeca Film Festival in New York: de ereprijs voor een veelbelovend regiedebuut. De regisseur studeerde af aan de Willem de Kooning academie en debuteerde in 2014 met de documentaire Paradijsbestormers, over Nederlandse jihadstrijders in Syrië. In 2019 volgde The Last Male on Earth, over de allerlaatste noordelijke witte neushoorn op aarde. Lotje IJzermans gaat met Floor van der Meulen in gesprek.
Sep 02, 2022
Arthur Japin (schrijver)
00:57:41
Arthur Japin is schrijver. In zijn nieuwe roman, Wat stilte wil, richt hij zich op het leven van Anna Witsen - een zangeres die eind 19e eeuw in Nederland leefde. Japin schrijft voornamelijk historische romans en brak in 1997 door met De zwarte met het witte hart. Zijn boek een schitterend gebrek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. In 2006 schreef hij het Boekenweekgeschenk: De grote wereld. Japin maakte verder o.a. theaterstukken, liedjes en gedichten. De afgelopen jaren publiceerde uitgeverij De Arbeiderspers in de Privé-domein-reeks twee van zijn dagboeken. Femke van der Laan gaat met Arthur Japin in gesprek.
Sep 01, 2022
Aya Sabi (schrijver, columnist)
00:57:36
Aya Sabi is schrijver en columnist. In haar romandebuut Half leven beschrijft ze hoe vrouwen zich tot de wereld en elkaar verhouden. Hoe is het om moeder, dochter, weduwe of geliefde te zijn, hoe ga je om met ontheemding of vervreemding? Sabi schreef eerder de verhalenbundel Verkruimeld Land. Ze studeert Arabistiek aan de Katholieke Universiteit Leuven en is columnist voor De Morgen. In 2020 benoemde NRC Handelsblad haar tot een van de literaire talenten van het jaar. Lotje IJzermans gaat met Aya Sabi in gesprek.
Aug 31, 2022
Ryan Djojokarso (choreograaf, theatermaker)
00:57:41
Ryan Djojokarso is choreograaf en theatermaker. Binnenkort is zijn voorstelling LENTE/22/K te zien, de tweede uit een serie van vier dansportretten. De voorstelling volgt de Indonesische “K”, die na het overlijden van haar man terugblikt op haar jeugd op Java. Ook in de rest van de dansserie verkent Djojokarso vraagstukken over afkomst en verbondenheid. Hij studeerde af als danser aan de Codarts/Dansacademie Rotterdam, en ontving meerdere prijzen. Sinds 2013 werkt hij ook als choreograaf, o.a. voor Korzo, Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst. Atze de Vrieze gaat met Ryan Djojokarso in gesprek.
Aug 30, 2022
Lotfi El Hamidi (historicus, journalist)
00:57:51
Lotfi El Hamidi is historicus en journalist. In zijn nieuwe essaybundel Generatie 9/11 blikt hij terug op twee decennia discussies over de islam, migratie en identiteit. Hoe gaat tolerantie over in polarisatie en vreemdelingenhaat? El Hamidi werkt verder als redacteur voor NRC Handelsblad. Tot 2017 was hij redacteur bij De Groene Amsterdammer. Ook was hij docent geschiedenis en maatschappijleer op een middelbare school. Atze de Vrieze gaat met Lotfi El Hamidi in gesprek.
Aug 29, 2022
Eva Hartog (journalist)
00:57:37
Eva Hartog is journalist. Van 2017 tot 2019 was ze hoofdredacteur van The Moscow Times, de Engelstalige krant die eind jaren negentig door Derk Sauer is opgericht. Hartog studeerde Liberal Arts and Scienes aan Utrecht University College en politieke filosofie aan de Universiteit van Leiden. Ze schuift regelmatig aan bij talkshows als Ruslandduider, en schrijft verder voor o.a. Vrij Nederland, The Guardian, en Time Magazine. Sinds 2019 werkt ze in Rusland als correspondent voor De Groene Amsterdammer en Politico Europe. Lotje IJzermans gaat met Eva Hartog in gesprek.
Aug 26, 2022
Ronald Goedemondt (cabaretier, acteur)
00:57:46
Ronald Goedemondt is cabaretier en acteur. Deze zomer staat hij in de theaters met zijn show Met Knielende Knikjes. Goedemondt begon in 1999 als stand-up comedian en maakte deel uit van het gezelschap Comedytrain. Eerder werkte hij voor Spijkers met Koppen en Dit was het nieuws. Ook maakt hij voor BNNVARA het sketch-programma Sluipschutters, waarvan dit jaar het vijfde seizoen te zien is. Zijn cabaretvoorstellingen zijn de afgelopen twintig jaar met meerdere prijzen beloond, waaronder de Neerlands Hoop en de Edison Comedy. Pieter van der Wielen gaat in zijn allerlaatste Nooit Meer Slapen in gesprek met Ronald Goedemondt.
Aug 25, 2022
Elle van Rijn (actrice, schrijver)
00:57:42
Elle van Rijn is actrice en schrijver. Haar roman Terug naar Insulinde beschrijft het leven van de generatie die de oorlog in Nederlands-Indië meemaakte: het racisme in een koloniale samenleving, en de ontberingen in de kampen. Van Rijn studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ze was te zien in Goede Tijden, Slechte Tijden, Sam Sam en Liever verliefd. Eerder schreef ze o.a. Mijn naam is Nadra, Mijn ontvoering, en de historische roman De crèche. Pieter van der Wielen gaat met Elle van Rijn in gesprek.
Aug 24, 2022
Guy Weizman (choreograaf, regisseur)
00:57:49
Guy Weizman is choreograaf en regisseur. Deze zomer regisseert hij met het Noord Nederlands Toneel The Underground, gebaseerd op Dostojevski’s Aantekeningen uit het ondergrondse. Weizman begon zijn carrière als danser in het Bat-Sheva Ensemble in Tel Aviv. In 2002 richtte hij samen met Roni Haver in Groningen het internationale dansgezelschap Guy & Roni op. Sinds 2017 is Weizman directeur van het Noord Nederlands Toneel (NNT).  Weizman won met zowel Guy & Roni als het NNT meerdere prijzen, waaronder in 2018 de Regieprijs van de Nederlandse Toneeljury. Pieter van der Wielen gaat met Guy Weizman in gesprek.
Aug 23, 2022
Jonah Falke (schrijver en journalist)
00:57:40
Jonah Falke is schrijver en journalist. Deze maand verschijnt zijn boek Van Armoede. Voor het boek maakte Falke reportages over armoede in Nederland, en onderzocht hij de erfenis van vier liberale kabinetten. Falke is columnist voor De Gelderlander en schrijft verder voor o.a. Vrij Nederland en De Correspondent. Hij studeerde beeldende kunst aan ArtEZ en was frontman van de band Villa Zeno. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Pieter van der Wielen gaat met Jonah Falke in gesprek.
Aug 22, 2022
BONUS! Live @ Lowlands: Roxane van Iperen
00:44:15
Een speciale editie, live vanaf Lowlands festival en met publiek. Pieter van der Wielen gaat in gesprek met Roxane van Iperen over haar nieuwste boek 'Eigen Welzijn Eerst', waarin Van Iperen schrijft hoe het van geloof in zelfverbetering en maakbaarheid, kan omslaan in extreme denkbeelden. Of zoals zij het noemt: wellness-rechts.
Aug 20, 2022
Nina de la Parra (theatermaker/zanger/schrijver)
00:57:49
Nina de la Parra is theatermaker, zangeres en schrijver. Dit jaar staat ze samen met saxofonist Sanne Landvreugd op Lowlands met de voorstelling Gods Wegen. In de show vertelt De la Parra, die net als Landvreugd deels in Paramaribo opgroeide, over haar tijd in Suriname. Vorig jaar ontving ze voor Gods Wegen de cabaretprijs Neerlands Hoop. De la Parra is als regisseur verbonden aan o.a. Theater Oberhausen, de Toneelschuur Haarlem en ITA. In februari 2022 verscheen haar boek Make women come. Lotje IJzermans gaat met Nina de la Parra in gesprek. 
Aug 19, 2022
Ariëlla Kornmehl (schrijver)
00:57:44
Ariëlla Kornmehl is schrijver, filosoof en directeur van een vastgoedbedrijf. Haar nieuwe roman De fiscalist is gebaseerd op het leven van de fiscalist van haar bedrijf - na zijn dood kwam uit dat hij een obsessief dossier over haar had bijgehouden. De fiscalist is Kornmehl’s vijfde roman. Veel van haar werk is ook over de grens goed ontvangen: De Vlindermaand uit 2005 werd verscheen in zes talen, en haar roman Wat ik moest verzwijgen (2013) werd in Duitsland bewerkt tot een theaterstuk. Eerder schreef Kornmehl in en over Johannesburg, en was ze Writer in Residence in Duitsland. Pieter van der Wielen gaat met Ariëlla Kornmehl in gesprek.
Aug 18, 2022
Streetart Frankey (kunstenaar)
00:57:54
Streetart Frankey (pseudoniem van Frank de Ruwe) is een Nederlandse kunstenaar. Deze zomer is hij één van de kunstenaars die voor de VPRO-vormgeving een animatie maakte. Frankey is vooral bekend van zijn street art, waarbij hij kleine, subtiele kunstwerken op gebouwen of op straat plaatst. De kunstenaar is gevestigd in Amsterdam, maar exposeerde eerder in Milaan en New York. Bekende Amsterdamse straatkunstwerken zijn het Lego-beeld van André Hazes op de Dam, en het beeldje van Eberhard van der Laan op muziekpodium Paradiso. Pieter van der Wielen gaat met Streetart Frankey in gesprek.
Aug 17, 2022
Bernard Wesseling (dichter en schrijver)
00:57:48
Deze maand verschijnt zijn boek We ramen de schade die ons het zicht op de weelde ontneemt, een literaire memoir over zijn vader. Wesseling debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met de roman De favoriet, en treedt regelmatig op als (slam)dichter. Zijn dichtbundel Focus kreeg in 2006 de C. Buddingh’-prijs voor het beste debuut. Voor zijn tweede bundel Naar de daken werd Wesseling genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2020 verscheen zijn roman Midzomer, stadsmoe. daarin belandt een teruggetrokken Amsterdamse fietskoerier in een vluchtelingenkamp op Lesbos. Pieter van der Wielen gaat met Bernard Wesseling in gesprek.
Aug 16, 2022
Frederike Geerdink (journalist)
00:57:44
Fréderike Geerdink is journalist, schrijver en spreker. Ze werkt al dertig jaar als journalist, onder meer als correspondent in Turkije en Koerdistan. Haar werk richt zich vaak op machtsstructuren, en in het bijzonder op de positie van de Koerden. In 2014 verscheen haar boek De jongens zijn dood, over een Turks bombardement waarbij tientallen Koerdische dorpsbewoners omkwamen. Toen ze in 2015 Turkije werd uitgezet vanwege haar werk over de Koerdische kwestie, ging ze een jaar undercover bij de Koerdische gewapende PKK. Ze beschreef die periode in het boek Dit vuur dooft nooit. Deze zomer werd Geerdink opnieuw opgepakt tijdens een journalistiek project, ditmaal toen ze vanuit Irak de grens met Noordoost-Syrië wilde oversteken. Pieter van der Wielen gaat met Fréderike Geerdink in gesprek.
Aug 15, 2022
Lucia van den Brink (schrijver)
00:57:50
Lucia van den Brink is schrijver. Deze zomer verscheen haar tweede roman De geur van een moeder. Het boek beschrijft de gevolgen van een onveilige jeugd: hoe houd je je staande na groot verdriet, wat blijft er in de rest van je leven van over? Van den Brink studeerde Japanologie en Journalistiek. Ze werkte als journalist voor o.a. Het Parool en Het Algemeen Dagblad. Verder schreef ze korte verhalen bij literaire tijdschriften als De Revisor. Voor haar debuut Niemand zoals hij werd van den Brink genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Lotje IJzermans gaat met Lucia van den Brink in gesprek.
Aug 12, 2022
Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands Festival)
00:57:46
Eric van Eerdenburg is directeur van Lowlands Festival. Vorig jaar gooide Corona roet in het eten, maar deze zomer gaat het festival met namen als Stromae, Arctic Monkeys en The Kooks. Van Eerdenburg is sinds de jaren ’80 actief in de Nederlandse muzieksector. Hij werkte bij platenmaatschappij Boudisque, en kwam via Mojo terecht bij Lowlands. Sinds hij daar in 2000 directeur werd zag hij het festivallandschap van Nederland van dichtbij veranderen. Ondanks toenemende concurrentie en uitdagingen binnen de cultuursector weet van Eerdenburg zijn festival bij de tijd te houden: dit jaar waren de kaarten binnen twee minuten volledig uitverkocht. Pieter van der Wielen gaat met Eric van Eerdenburg in gesprek.
Aug 11, 2022
Sia Hermanides (filmmaker)
00:57:35
Sia Hermanides is filmmaker. Deze zomer debuteert ze als filmregisseur met White Berry. De film vertelt het verhaal van Grace, een Nederlands-Afrikaans meisje met albinisme. Hermanides studeerde cum laude af aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Haar werk richt zich vaak op sisterhood, met vrouwelijke hoofdrollen die stereotypen bevragen. Haar serie Voetbalmeisjes werd genomineerd voor een Prix Genève en bekroond op het Cinekid Festival. Verder regisseerde Hermanides de tv-serie Papadag, en de korte film Afua. Pieter van der Wielen gaat met Sia Hermanides in gesprek.
Aug 10, 2022
Thorn de Vries (acteur, activist, dragking)
00:57:41
Thorn de Vries is acteur, activist en dragking. Deze zomer heeft die een rol in de voorstelling Boys won’t be boys op Lowlands Festival. De acteur brak door bij het grote publiek met de rol van Lesley Huf in de televisieserie SpangaS. Met die rol vertolkte de Vries, die zelf non-binair is, het eerste non-binaire personage in een Nederlandse serie. Verder zet die zich actief in voor de emancipatie en zichtbaarheid van genderdiverse mensen: vorig jaar verscheen diens boek FAQ Gender, dat de Vries schreef met diens partner, en die geeft workshops door heel Nederland. Pieter van der Wielen gaat met Thorn de Vries in gesprek.
Aug 09, 2022
Oscar Kocken (presentator, theatermaker, schrijver)
00:57:38
Oscar Kocken is presentator en schrijver. Deze zomer staat hij op theaterfestival Boulevard met de voorstelling 1. In het stuk verkent Kocken samen met schrijver Lucas de Waard de vele gezichten van eenzaamheid. Het duo put daarvoor uit anekdotes, romans, muziek, de bijbel en hun eigen levens. Oscar Kocken is regelmatig te gast bij De Taalstaat en heeft een maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht. Ook presenteert hij samen met Patrick Nederkoorn de theatershow Zomaargasten. Eerder maakte hij tv-sketches voor onder anderen Spijkers met Koppen, en schreef hij columns voor ELLE. Pieter van der Wielen gaat met Oscar Kocken in gesprek.
Aug 08, 2022
Kees Hulst (acteur)
00:57:43
Kees Hulst is acteur en regisseur. Vanaf 5 augustus is hij te zien in de film Vaders & Zonen. In de duistere komedie teren twee eigenaardige broers op het pensioen van hun vader, tot die overlijdt en ze vervanging moeten zoeken. De acteercarrière van Hulst beslaat veertig jaar. Hij maakte deel uit van o.a. Toneelgroep Amsterdam en Het Zuidelijk Toneel, en speelde in meerdere films en tv-series. In 2010 won de acteur voor zijn rol in Tirza een Louis d’Or voor de beste mannelijke hoofdrol. Van 2017 tot 2019 vertolkte hij Hendrik Groen in Het Geheime Dagbroek van Hendrik Groen. Lotje IJzermans gaat met Kees Hulst in gesprek.
Aug 05, 2022
Arjan Erkel (spreker, presentator)
00:57:51
Arjan Erkel is spreker en presentator. Deze zomer staat hij met de voorstelling Erkels Hoop op De Parade. In 2002 werd hij tijdens een werkbezoek aan de Russische deelrepubliek Dagestan ontvoerd door gemaskerde mannen. De ontvoering duurde 607 dagen, en leidde nationaal en internationaal tot grote ophef. In Erkels Hoop vertelt hij het verhaal van die ontvoering en zijn herintrede in de samenleving. Hij wordt daarbij muzikaal begeleid door Jan Wilm Tolkamp, oud-gitarist bij de band Normaal. Pieter van der Wielen gaat met Arjan Erkel in gesprek.
Aug 04, 2022
Philou Louzolo (dj, producer)
00:57:49
Philou Louzolo is dj en producer. Op zijn debuutplaat African Gold combineert hij zijn liefde voor Afrikaanse muziek, house en techno. De 32-jarige dj maakte afgelopen jaren naam van Rotterdam tot New York, maar ging in diezelfde periode ongemerkt door een diep dal. Hij was verslaafd, zijn relatie liep stuk, en hij raakte bijna dakloos. African Gold is volgens Louzolo dan ook het resultaat van drie jaar ‘sky high tot rock bottom’. Deze zomer treedt hij op diverse festivals in het hele land op. Pieter van der Wielen gaat met Philou Louzolo in gesprek.
Aug 03, 2022
Carolien Borgers (cabaretier, presentator)
00:57:40
Carolien Borgers is cabaretier en presentator. In de nieuwe podcast Over Tijd onderzoekt ze de mogelijkheid voor vrouwen om hun eicellen in te laten vriezen. Waar baseert iemand zo’n keuze op, en wat zijn de medische en sociale gevolgen? Borgers studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2008 debuteerde ze met de solovoorstelling Snars. Sindsdien stond ze met meerdere soloshows in het theater, en bracht ze een Nederlandstalig muziekalbum uit. In 2013 was ze finalist bij het tv-programma Wie is de mol?.   Pieter van der Wielen gaat met Carolien Borgers in gesprek.
Aug 02, 2022
Pieter Laurens Mol (beeldend kunstenaar)
00:57:53
Pieter Laurens Mol is beeldend kunstenaar. Deze zomer is een selectie van zijn werk te zien in de tentoonstelling Nachtvlucht, over de kleur zwart en de betekenis van duisternis. Mol’s carrière beslaat ruim vijftig jaar. Hij was de eerste levende Nederlander met een eigen tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York, en exposeerde van Berlijn tot Melbourne. Toch blijft zijn werk sterk verbonden met Nederland: in veel van zijn kunst benadrukt Mol een verbinding met zijn geboortestad Breda. Pieter van der Wielen gaat met Pieter Laurens Mol in gesprek.
Aug 01, 2022
ZOMER! Nadia Moussaid (presentator, programmamaker)
00:56:56
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Nadia Moussaid (11-03-2022).
Jul 30, 2022
ZOMER! Nazmiye Oral (acteur, theatermaker)
00:57:46
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Nazmiye Oral (08-01-2022).
Jul 29, 2022
ZOMER! Dilara Bilgiç (schrijver)
00:57:45
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Dilara Bilgiç (01-03-2022).
Jul 28, 2022
ZOMER! Candy Dulfer (saxofonist)
00:57:53
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Candy Dulfer (27-10-2021).
Jul 27, 2022
ZOMER! Gerbrand Bakker (schrijver)
00:56:44
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Gerbrand Bakker (12-02-2022).
Jul 26, 2022
ZOMER! Abel van Gijlswijk (muzikant, labelhouder)
00:57:30
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Abel van Gilswijk (31 december 2021).
Jul 25, 2022
ZOMER! Robin de Puy (fotograaf)
00:57:51
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Robin de Puy (04-12-2021).
Jul 24, 2022
ZOMER! Joy Delima (acteur en columnist)
00:57:41
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Joy Delima (10-05-2022).
Jul 23, 2022
ZOMER! Marieke Lucas Rijneveld (schrijver)
00:56:53
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Marieke Lucas Rijneveld (29-03-2022).
Jul 22, 2022
ZOMER! Alfred Schaffer (dichter)
00:58:03
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Alfred Schaffer (24-11-2021).
Jul 21, 2022
ZOMER! Auke Hulst (schrijver)
00:57:43
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Auke Hulst (27-11-2021).
Jul 20, 2022
ZOMER! Paul Verhaeghe (hoogleraar en psychoanalyticus)
00:57:46
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Paul Verhaeghe (2 april 2022).
Jul 19, 2022
ZOMER! Carly Wijs (acteur, regisseur)
00:57:45
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Carly Wijs (26-03-2021).
Jul 18, 2022
ZOMER! Francine Oomen (schrijver)
00:57:41
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Francine Oomen (24-09-2021).
Jul 17, 2022
Charlotte Caspers (kunstenaar, presentator, restaurator)
00:57:50
Charlotte Caspers is kunstenaar, presentator en restaurator. In de zesdelige tv-serie De kleuren van Caspers verkent ze deze zomer alle facetten van kleuren: wat maakt dat we blauw zien als koninklijk, en metalmuziek associëren met zwart? Caspers studeerde af als kunsthistoricus en reconstrueerde schilderijen voor het Tate Britain, Rijksmuseum en Museum Boijmans van Beuningen. Van 2016 tot 2019 maakte ze voor het televisieprogramma Het geheim van de Meester reconstructies van historische meesterwerken. Haar eigen kunst richt zich vaak op de natuur als basis van het bestaan, de mens als schepper, en de relatie tussen kunstwerk en toeschouwer. Lotje IJzermans gaat met Charlotte Caspers in gesprek.
Jul 15, 2022
Victoria Koblenko (actrice, presentatrice)
00:57:45
Victoria Koblenko is presentator, actrice en columnist. Ze brak in 2000 door met de rol van Isabella Kortenaer in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Sindsdien speelde ze in tv-series als Bloedverwanten, Feuten en Vuurzee. Sinds 2008 presenteerde ze meerdere programma's, waaronder Spuiten en Slikken. Ook was ze een aantal jaar columnist voor Metro en Trouw. Koblenko is van Oekraïense komaf en afgestudeerd als politicoloog. Dit jaar schuift ze geregeld aan als politiek duider van de oorlog in Oekraïne. Atze de Vrieze gaat met Victoria Koblenko in gesprek.
Jul 14, 2022
Laurens ten Dam (wielrenner en podcastmaker)
00:57:49
Laurens ten Dam is een voormalig Nederlands wielrenner. In 2008 eindigde hij als beste Nederlander bij de Tour de France. Tijdens zijn carrière werd de wielerwereld opgeschud door een aantal dopingschandalen – in zijn biografie uit 2013 reflecteerde hij op de vertrouwenscrisis die hieruit voortkwam. Sinds Ten Dam zijn carrière in 2019 beëindigde rijdt hij wielerwedstrijden op avontuurlijke parcours. Dit jaar werd hij tweede bij de Colombiaanse Transcordilleras Rally, een achtdaagse wedstrijd over onverharde wegen. Atze de Vrieze gaat met Laurens ten Dam in gesprek.
Jul 13, 2022
Lynn Berger (journalist & schrijver)
00:57:38
Lynn Berger is journalist. Op 12 juli verschijnt haar boek Zorg. Een betere kijk op de mens. Daarin onderzoekt de schrijver wat zorg voor ons betekent: is er sprake van een zorgcrisis, en wat hebben we nodig om goed te kunnen zorgen? Berger studeerde Geesteswetenschappen, Amerikanistiek en Communicatiewetenschappen in Maastricht en New York. Sinds 2013 is ze verbonden aan De Correspondent, en specialiseerde zich daar in Cultuur en Zorgzaamheid.   Pieter van der Wielen gaat met Lynn Berger in gesprek.
Jul 12, 2022
Ineke Swanevelt (actrice/schrijfster)
00:57:38
Ineke Swanevelt is actrice. Toen zij en de schrijver A.L. Snijders elkaar in 2019 ontmoetten vielen ze voor elkaar: zij was 75, hij 81. In haar boek Laatste lente met Peter Müller/A.L. Snijders beschrijft Swanevelt de twee gelukkige jaren die hen restten tot A.L. Snijders op 7 juni 2021 overleed aan een hartstilstand. De actrice studeerde in 1963 af aan de Toneelschool van Amsterdam. Ze speelde onder andere in Swiebertje, en presenteerde het televisieprogramma NOS Kiosk. Haar meest recente rollen waren in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen en Mees Kees.
Jul 10, 2022
Wim van Sinderen (conservator)
00:57:50
Wim van Sinderen is fotograaf en conservator. Deze zomer neemt hij met de tentoonstelling Ouders na twintig jaar afscheid als conservator bij het Fotomuseum Den Haag. Voor de serie legden ruim dertig fotografen en kunstenaars de relatie met hun ouders vast: liefdevol of afstandelijk, intiem of verstoord. Van Sinderen stelde in zijn carrière tientallen tentoonstellingen samen – over boeren, fotografen in Parijs, of over de moderne stad. Ook presenteerde hij solotentoonstellingen van fotografen als Anton Corbijn, Erwin Olaf en Robin de Puy. Lotje IJzermans gaat met Wim van Sinderen in gesprek.
Jul 08, 2022
Nadia Zerouali (schrijver, presentator)
00:57:44
Nadia Zerouali is schrijver en presentator. Ze werd bekend als tv-kok in de programma’s Grenzeloos Koken op 24Kitchen en BinnensteBuiten van KRO-NCRV. Samen met Merijn Tol schreef ze kookboeken die recepten uit de Arabische en westerse wereld combineren. Zerouali speelde in 2019 in de film De club van lelijke kinderen. Ook mengt ze zich in het publieke debat: ze was een van de initiatiefnemers van Ieder1, een beweging die polarisatie in de samenleving probeert tegen te gaan. In 2021 ging ze voor het RTL Verkiezingsdebat in discussie met Geert Wilders.   Pieter van der Wielen gaat met Nadia Zerouali in gesprek.
Jul 07, 2022
Nooit Meer Slapen: Paul Witteman (journalist, presentator)
00:57:46
Paul Witteman is journalist en presentator. Zijn televisiecarrière beslaat meer dan veertig jaar. Naast zijn werk als presentator van tv-programma’s als Pauw en Witteman, Buitenhof en Het Lagerhuisschreef hij jarenlang als columnist voor de Volkskrant over muziek. In 2001 werd hij tijdens de Gouden Televizier-Ring Gala uitgeroepen tot beste mannelijke televisiepersoonlijkheid. In mei stopte Witteman als presentator van zijn tv-programma Podium Witteman, en kondigde aan dat een herstart op televisie hem niet meer waarschijnlijk lijkt. Dit jaar kreeg hij voor zijn volledige mediacarrière de Ere Zilveren Nipkowprijs toegewezen. Pieter van der Wielen gaat met Paul Witteman in gesprek.
Jul 06, 2022
Alexander Klöpping (podcastmaker en ondernemer)
00:57:48
Alexander Klöpping is ondernemer en podcastmaker. In zijn wekelijkse Podcast Over Media (POM) bespreekt hij samen met Ernst-Jan Pfauth recente ontwikkelingen op het gebied van media, cultuur, technologie en ondernemen. Klöpping is één van de oprichters van de digitale leesdienst Blendle, en stond aan de wieg van De Universiteit van Nederland. Op televisie schoof hij tien jaar aan tafel als technologie-expert bij De Wereld Draait Door. Pieter van der Wielen gaat met Alexander Klöpping in gesprek.
Jul 05, 2022
Mildred Roethof (documentairemaker)
00:57:40
Mildred Roethof is documentairemaker. Haar nieuwe vierdelige documentaireserie Op Weg naar de Top onderzoekt de emancipatie van het Nederlandse vrouwenvoetbal: is een glansrijke carrière voor hen nu vanzelfsprekender dan vroeger? De serie laat sterspeelsters aan het woord, bespreekt vooroordelen en licht nieuw talent uit. Roethof werkte eerder als regisseur en programmamaker bij RTL, KRO en NTR. Ook maakte ze documentaires over haar eigen advocatenfamilie, natuurbescherming en jeugdtrauma’s. Pieter van der Wielen gaat met Mildred Roethof in gesprek.
Jul 04, 2022
Babs Gons (spoken word-artiest, columnist en schrijver)
00:57:55
Babs Gons is spoken word-artiest, schrijver en columnist. Eind juni verschijnt haar boek Alles wat je liefhebt wordt mooi, een verzameling van haar columns en observaties. Gons schrijft columns voor Het Parool en debuteerde in 2021 als dichter met de bundel Doe het toch maar, die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Ook organiseerde ze tien jaar lang elke maand een podium voor beginnende dichters en schrijvers in Paradiso. Ze draagt haar werk voor op festivals en literaire programma’s, en presenteert de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon. Lotje IJzermans gaat met Babs Gons in gesprek.
Jul 01, 2022
Yesim Candan (schrijver, columnist en radiopresentator)
00:57:43
Yesim Candan is schrijver, columnist en radiopresentator. Ze is bedrijfskundige, schrijft essays voor Het Financieele Dagblad en heeft een wekelijkse column voor RTL Nieuws. In haar werk richt Candan zich op maatschappelijke thema’s als diversiteit, integratie en seksuele intimidatie. Zo was ze de eerste vrouw die zich in het televisieprogramma Vandaag Inside uitsprak over de rel rondom Johan Derksen. Ook introduceerde ze de term “bicultureel” in Nederland, als alternatief voor “allochtoon”. In 2011 verscheen haar boek Nederland, word wakker! waarin Candan, zelf kind van Turkse ouders, de angst voor vreemdelingen in Nederland onderzoekt. Pieter van der Wielen gaat met Yesim Candan in gesprek.
Jun 30, 2022
Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester)
00:57:42
Op 1 september 2021 volgde hij Floris Alkemade op als nieuwe Rijksbouwmeester. In die rol adviseert hij over architectuur en de stedelijke omgeving van het rijksvastgoed. Ook spreekt hij zich in de media uit over zijn visie op toekomstbestendige bouw: hoe wapent Nederland zich tegen problemen als woningtekorten, klimaatverandering en bevolkingsgroei? Veenstra studeerde af aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij ontwierp meerdere gebouwen met een openbare functie, waaronder de Library of Birmingham en Stadskantoor en stationshal Delft. Pieter van der Wielen gaat met Francesco Veenstra in gesprek.
Jun 29, 2022
Liliane Brakema (toneelregisseur)
00:57:44
Liliane Brakema is toneelregisseur. Haar voorstelling Nacht in… is deze zomer te zien in theaters door het land. Voor het stuk sprak de regisseur met 42 Nederlanders die ze spontaan ontmoette: ze trok buurten in en sprak mensen aan op straat, in cafés of bij hen thuis. Brakema is verder o.a. vaste gastregisseur bij het Noord Nederlands Toneel. In 2016 bestempelde de jury van het Nederlands Theater Festival haar voorstelling De Wilde Eend als een van de beste voorstellingen van het seizoen. Pieter van der Wielen gaat met Liliane Brakema in gesprek.
Jun 28, 2022
Aldith Hunkar (presentator)
00:57:44
Aldith Hunkar is presentator en journalist. Deze zomer presenteert ze het tweede seizoen van Firma Erfgoed, een tv-serie die verhalen achter het Nederlandse culturele verleden en heden onderzoekt. Voor het programma spreekt Hunkar met lokale experts over de betekenis van monumentale bouwwerken, kunst en objecten: wat vertellen ze ons over onze geschiedenis en cultuur? De presentator was jarenlang een van de gezichten van het NOS Journaal en Jeugdjournaal, en andere programma’s op radio en TV. Pieter van der Wielen gaat met Aldith Hunkar in gesprek.
Jun 27, 2022
Jonathan van het Reve (schrijver)
00:57:46
Jonathan van het Reve is schrijver. In zijn nieuwe roman Fidelio leeft nog plegen twee mannen een aanslag op de redactie van een satirisch tv-programma. Het boek onderzoekt de grenzen van satire en een op hol geslagen nationaal debat. Van het Reve debuteerde in 2007 met de novelle De boot en het meisje en schreef columns voor Het Parool en de Volkskrant. Sinds 2022 is hij hoofdschrijver bij De avondshow met Arjen Lubach. Lotje IJzermans gaat met Jonathan van het Reve in gesprek.
Jun 24, 2022
Aukje Dekker (beeldend kunstenaar)
00:57:35
Aukje Dekker is beeldend kunstenaar. Ze exposeerde van Tokyo tot Berlijn en is mede- oprichter van Sociëteit SEXYLAND, een conceptuele nachtclub in Amsterdam. Dekker studeerde af aan de Rietveld Academie en werkt met verschillende kunstvormen, o.a. fotografie, installaties, schilderkunst en performances. In haar werk verkent ze ideeën over authenticiteit en betekenis, en onderzoekt ze wat kunst waarde geeft. Begin dit jaar werkte Dekker mee aan Gezichten van Noord-Holland, een participatieproject van het Frans Hals Museum, het Amsterdam Museum en bewoners van Noord-Holland. Lotje IJzermans gaat met Aukje Dekker in gesprek.
Jun 23, 2022
Thijs Launspach (psycholoog, schrijver)
00:57:46
Thijs Launspach is psycholoog en schrijver. In zijn nieuwe boek 'Je bent al genoeg' schrijft hij over zelfacceptatie in tijden van hoge verwachtingen en prestatiedruk. Launspach doceert aan de Universiteit van Amsterdam en is een veelgevraagde mediagast over thema’s als de millennialgeneratie, keuzestress en burn-outs. In 2018 schreef hij de bestseller Fokking Druk, over stress en onrust in het overvolle moderne leven. Pieter van der Wielen gaat met Thijs Launspach in gesprek.
Jun 22, 2022
Hilde van Mieghem (actrice, schrijver, regisseur)
00:57:42
Hilde van Mieghem is actrice, schrijver en regisseur. In haar debuutroman De drie duifkes schrijft ze over drie temperamentvolle vrouwen die proberen te ontsnappen aan hun harde bestaan in de vroege twintigste eeuw. De Vlaamse van Mieghem heeft sinds 2017 een wekelijkse column voor De Morgen. In 2020 doorbrak ze in haar documentairereeks Als je eens wist de taboes rond kindermishandeling en partnergeweld. In het nieuwste seizoen van de serie onderzoekt van Mieghem oudermishandeling: gewelddadig gedrag van kinderen tegen hun ouders. Pieter van der Wielen gaat met Hilde van Mieghem in gesprek.
Jun 21, 2022
Maarten Heijmans (acteur en zanger)
00:57:42
Maarten Heijmans is acteur en zanger. Begin dit jaar stond hij op de planken met toneelvoorstelling De Toverberg van Internationaal Theater Amsterdam en het Vlaamse gezelschap FC Bergman. Eerder speelde de acteur in musicals als Oliver Twist en Soldaat van Oranje, en had hij met Elise Schaap een hoofdrol in de bioscoopfilm Wat is dan liefde. In 2014 won Heijmans een Gouden Kalf voor zijn vertolking van Ramses Shaffy in de tv-serie RAMSES. Vijf jaar later bracht hij het album RAMSES uit: een persoonlijke selectie uit het oeuvre van de zanger en liedschrijver. Deze zomer speelt hij met zijn band de nummers van RAMSES live in het theater. Pieter van der Wielen gaat met Maarten Heijmans in gesprek.
Jun 20, 2022
Madeleijn van den Nieuwenhuizen (schrijver, rechtshistoricus)
00:57:41
Madeleijn van den Nieuwenhuizen is rechtshistoricus en schrijver. In juni verschijnt haar boek Leven en laten leven, een gedachtewisseling over abortus, het recht op leven en zelfbeschikking. Vanaf deze zomer presenteert van den Nieuwenhuizen het nieuwe mediaprogramma HUMAN Mediastorm. Daarin verkent ze wat de media (niet) laten zien, de invloed van lobbyen en de publieke opinie. Op haar populaire Instagramaccount @zeikschrift schrijft ze over stereotypering en misstanden in de Nederlandse media. Lotje IJzermans gaat met Madeleijn van den Nieuwenhuizen in gesprek.
Jun 17, 2022
Floor Houwink ten Cate (regisseur, schrijver)
00:57:43
Floor Houwink ten Cate is regisseur en schrijver. Ze regisseerde het toneelstuk A Play for the Living in a Time of Extinction, dat in juni op het Holland Festival te zien is. De voorstelling gaat over de zorgwekkende toestand van de planeet, het ontstaan van leven, en uitsterven. Het stuk is energiezuinig: de crew is lokaal geworven, en alle stroom die nodig is voor het stuk wordt zichtbaar voor het publiek opgewekt. Samen met actrice en theatermaker Naomi Velissariou regisseert Houwink ten Cate dit najaar ook het toneelstuk Atropa. Sinds 2020 is ze vaste maker bij Frascati Producties. Pieter van der Wielen gaat met Floor Houwink ten Cate in gesprek.
Jun 16, 2022
Aliona van der Horst (documentairemaker)
00:57:49
Aliona van der Horst is documentairemaker. Haar film Turn Your Body to the Sun draait vanaf 16 juni in de bioscoop. De documentaire vertelt het verhaal van een Tataarse Sovjetsoldaat die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Nazi’s. Van der Horst volgt zijn dochter Sana, die met dagboeken en archiefmateriaal het leven van haar zwijgzame vader probeert te doorgronden. De documentairemaker debuteerde in 1997 met haar veelgeprezen eindexamenfilm Dame met het witte hoedje. Haar werk is de afgelopen vijfentwintig jaar met meerdere prijzen beloond. Pieter van der Wielen gaat met Aliona van der Horst in gesprek.
Jun 15, 2022
Martin Fondse (pianist, componist en dirigent)
00:57:58
Martin Fondse is pianist, componist en dirigent. Van 2021 tot 2023 is hij Componist des Vaderlands. Op de Dag van de Componist (18 juni) begeleidt hij de speciaal gecomponeerde Grootste Grafische Partituur Aller Tijden, dat op de straten van Utrecht gespeeld wordt door kinderen, musici en voorbijgangers. Op 26 juni gaat de compositie All Together Now in premiere, dat Fondse schreef voor alle muzikanten in Nederland. Eerder componeerde hij voor onder anderen Gregory Porter en het Metropole Orkest. In 2017 ontving hij de Buma Boy Edgar Prijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene.    Pieter van der Wielen gaat met Martin Fondse in gesprek.
Jun 14, 2022
Willem de Bruin (muzikant, acteur)
00:57:45
Willem de Bruin is muzikant en acteur. Hij maakt deel uit van rapduo The Opposites. Toen het duo tijdelijk uit elkaar ging, belandde De Bruin naar eigen zeggen in een crisis. In 2018 kwam hij terug met zijn soloalbum Man in Nood. Deze zomer staat hij met The Opposites weer op Lowlands en debuteert hij in het theater met de voorstelling 'Spuug van God', over de moeilijke jaren die achter hem liggen, identiteit, en opgroeien als half-Antilliaanse jongen in een wit dorp. Pieter van der Wielen gaat met Willem de Bruin in gesprek.
Jun 13, 2022
Vrouwkje Tuinman (dichter, schrijver, journalist en columnist)
00:57:34
Vrouwkje Tuinman is dichter, schrijver, journalist en columnist. Begin juni verschijnt haar nieuwe boek Tijdelijk verblijf, waarin Tuinman haar licht laat schijnen op een geschiedenis die de gemoederen in Brabant jarenlang heeft beziggehouden. Tijdelijk verblijf vertelt het verhaal van een weduwe die in het naoorlogse Eindhoven bouwt aan een toekomst voor haar drie kinderen. Tuinman werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs, en ontving de Halewijnprijs voor haar gehele oeuvre. Voor haar dichtbundel Lijfrente ontving ze de Grote Poëzieprijs 2020.  Lotje IJzermans gaat met Vrouwkje Tuinman in gesprek.
Jun 10, 2022
Khadija El Kharraz Alami (theaterregisseur, acteur)
00:57:28
Khadija El Kharraz Alami regisseert en speelt in de nieuwe voorstelling The Waves ondersteund door Productiehuis Theater Rotterdam. Voor deze voorstelling baseert El Kharraz Alami zich op het gelijknamige boek van Virginia Woolf en essays van onder meer Clarissa Pinkola Estes, Audre Lorde en Simon(e) van Saarlos. In de voorstelling onderzoekt ze hoe geïnternaliseerde onderdrukking omgezet kan worden in een creatieve kracht. Vanuit een vrouwelijke energie creëert ze een fysieke ruimte waarin ze met haar vier performers en het publiek trauma’s in de ogen kijkt, begraaft en achterlaat. Pieter van der Wielen gaat met Khadija El Kharraz Alami in gesprek.
Jun 09, 2022
Michael Wilmering (bariton)
00:57:51
De bariton Michael Wilmering speelt hij in de bewerking van Der Freischütz van het Nationale Opera op het Holland Festival. In Der Freischütz staat de oude wereld tegenover een nieuwe. Welke tradities en gewoontes wil men behouden? Welke moeten er veranderen en wat is daarvoor nodig? Naast repertoirerollen, zingt Wilmering ook graag in nieuwe composities. Recent creëerde hij samen met choreograaf Peter Leung en regisseur Monique Wagemakers de voorstelling Grenze(n)loos met de uit Syrië gevluchte danser Ahmad Joudeh en Japanse pianist Kanako Inoue. Pieter van der Wielen gaat met Michael Wilmering in gesprek.
Jun 08, 2022
Casper Luckerhof (schrijver)
00:57:43
Casper Luckerhof schreef Rusteloos een waargebeurd verhaal van een persoonlijke zoektocht naar vrijheid en onafhankelijkheid. In 2017 reisde Luckerhof naar Nepal om een boek te schrijven over Boeddha, om hem te ontmaskeren als machtsbeluste sekteleider. Het liep anders hij kreeg een baan aangeboden in s ’werelds grootste boeddhistische bibliotheek. Wanneer zijn vader langskomt om zijn nieuwe leven te zien verloor hij zijn baan. Samen met zijn vader begon hij aan een tocht door de Himalaya. Luckerhof schreef meerdere romans en was lid van het DWDD-boekenpanel. Pieter van der Wielen gaat met Casper Luckerhof in gesprek.
Jun 07, 2022
Soumaya Ahouaoui (actrice)
00:57:52
Soumaya Ahouaoui is actrice en speelt de hoofdrol in de nieuwe bioscoopfilm Marokkaanse Bruiloft. De film is een ode aan het Marokkaanse bruiloftspektakel en een romantische komedie voor iedereen. Ahouaoui is onderdeel van Het Nationale Theater waarmee ze in mei de bewerking van de Leedvermaak trilogie van Judith Herzberg speelde. Pieter van der Wielen gaat met Soumaya Ahouaoui in gesprek.
Jun 06, 2022
Annemarie Haverkamp (schrijver, journalist)
00:57:51
Annnemarie Haverkamp is schrijver en journalist. Toen zij achttien jaar geleden tegelijk met Maxima zwanger was schreef zij hierover columns in de Gelderlander; twee kinderen die een totaal ander leven zullen gaan lijden. Haar zoon bleek onverwachts zwaar gehandicapt. Vanaf dat moment gingen haar columns over het accepteren van het leven met een gehandicapt kind, over hoe bijzonder hij was en de dingen waar ze tegenaan liep. In november overleed haar zoon aan een longontsteking. In Het boek van Job zijn haar columns gebundeld. Sophie Derkzen gaat met Annemarie Haverkamp in gesprek.
Jun 03, 2022
Oscar Peters (kunstenaar)
00:57:52
Beeldend kunstenaar Oscar Peters werkt mee aan de tentoonstelling COME ALIVE, waarin erotiek wordt neergezet als een levenskracht. Intimiteit en sensualiteit helpen ons om ons te verbinden aan onszelf en anderen. In de tijden van crisis, zien we steeds meer mensen met onzekerheid worstelen. COME ALIVE is hier een remedie voor. Deze expositie is onderdeel van de viering van 900 jaar Utrecht. Atze de Vrieze gaat met Oscar Peters in gesprek.
Jun 02, 2022
Marli Huijer (filosoof, schrijver)
00:57:44
Marli Huijer is hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus school of Philosohpy, voorzitter Stichting Maand van de Filosofiie, en columnist voor dagblad Trouw. Nu schreef zij het boek De toekomst van het sterven, waarin ze de omgang met veroudering en dood op persoonlijk en maatschappelijk niveau onderzoekt. Hebben ziektes en aftakeling betekenis omdat ze ons voorbereiden op de dood? Bestaat er zoiets als een juist moment om te sterven? Dit boek is het zevende deel van de reeks, Vitale ideeën voor de wereld van morgen, waarin denkers zich bezighouden met de vraag: hoe willen we dat de wereld er morgen uitziet, en wat moeten we daarvoor doen? Lara Billie Rense gaat met Marli Huijer in gesprek.
Jun 01, 2022
Marja Pruis (schrijver, columnist)
00:57:46
Marja Pruis is schrijver, columnist, en redacteur van de Groene Amsterdammer. Nu schreef zij Boos Meisje, waarin zij schrijft over misogynie, sociale pikordes, het ideaalbeeld van de vrouw en de realiteit, over hoe schrijfster te zijn. Pruis heeft een rijk oeuvre, haar roman Atoomgeheimen kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Kus me, straf me kwam op de shortlist van AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs. Ook haar roman Zachte Ritenkwam op de shortlist van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI literatuurprijs. Pieter van der Wielen gaat met Marja Pruis in gesprek.
May 31, 2022
Sigiswald Kuijken (violist)
00:56:36
Sigiswald Kuijken is violist en geeft leiding aan La Petite Bande. Nu spelen ze een selectie van Bachs Brandenburgse concerten. Kuijken heeft zelf belangrijke vernieuwingen in de uitvoering van Bach geïntroduceerd. Kuijken kreeg in zijn carrière verschillende onderscheidingen, waaronder de Gouden Penning in 2015 van de Koninklijke Vlaamse Academie Voor Wetenschappen en Kunst en de Klara Carrièreprijs 2015. Pieter van der Wielen gaat met Sigiswald Kuijken in gesprek.
May 30, 2022
Cherish Menzo (choreograaf, danser)
00:57:50
Cherish Menzo is choreograaf en danser. Nu maakte zij de nieuwe voorstelling DarkMatter. Hierin zoekt Menzo samen met Camilo Mejía Cortès naar manieren om hun lichaam, en de dagelijkse realiteit waarin ze zich bewegen, los te maken van een opgelegde perceptie. Zij creëren een ruimte waar een (afro) futuristisch en raadselachtig lichaam kan ontstaan. De voorstelling wil af van de bevooroordeelde manier van kijken naar het eigen lichaam, naar dan van de ander, en de verhalen die we eraan verbinden. Lotje IJzermans gaat met Cherish Menzo in gesprek.
May 27, 2022
Lo van Gorp (saxofonist, zanger)
00:57:10
Lo van Gorp is saxofonist en zanger. Op 2 juni verschijnt  zijn album True friends en de dag erna geeft Van Gorp een release concert. Het is dan wel een debuutalbum, maar Van Gorp draait al jaren mee in de bands van artiesten als Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis. Verder speelt hij met zijn eigen bands Dri3man en Dutch Scam al jaren in de Nederlandse theaters.   Pieter van der Wielen gaat met Lo van Gorp in gesprek.
May 27, 2022
Julia Philippens (violiste)
00:57:58
Violiste Julia Philippens is uitgegroeid tot een genre-overschrijdend musicus. Ze gelooft in de kracht van het improviseren en doet dit op het snijvlak van jazzmuziek en klassieke muziek. Juni 2022 gaat Philippens op tour met het Noord Nederlands Orkest en speelt ze het jazz viool-concert dat speciaal voor haar geschreven is door Thomas Beijer. Philippens heeft met vele grote namen samengewerkt en is onderdeel van het muziekensemble Fuse. Fuse is regelmatig te gast bij het tv-programma Podium Witteman als huisband. Het tweede album  van het ensemble Studio 2 is beloond met de Edison Publieksprijs 2019. Pieter van der Wielen gaat met Julia Philippens gesprek.
May 26, 2022
Boris Dittrich (politicus, schrijver)
00:57:56
Politicus, mensenrechtenactivist en schrijver Boris Dittrich blikt in zijn autobiografie Mandaat terug op zijn werkzame leven dat in het teken staat van gelijke rechten en homo-emancipatie. In de jaren tachtig helpt hij als advocaat homoseksuelen die hun partner hebben verloren aan aids. Na een tijd als rechter te hebben gewerkt, is hij van 1994 tot 2006 Tweede Kamerlid voor D66, waarvan de laatste drie jaar als fractievoorzitter. Als openlijk homoseksueel parlementslid legt hij zich toe op de rechten van lhbt’ers en de invoering van het homohuwelijk. Met succes.   Pieter van der Wielen gaat met Boris Dittrich in gesprek.
May 25, 2022
Zoro Feigl (kunstenaar)
00:57:50
De installaties van Zoro Feigl zijn altijd in beweging. Zijn installaties bestaan veelal uit industriële materialen, zoals kabels, touwen en kettingen, die hij door aandrijving laat dansen, draaien, kronkelen of spartelen. Zijn solotentoonstelling Zonvonkengesproei is nu te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. De kunstenaar laat in deze expositie dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Water druipt zomaar omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op. Pieter van der Wielen gaat met Zoro Feigl in gesprek.
May 24, 2022
Nikki Dekker (schrijver)
00:57:35
In haar debuutroman Diepdiepblauw onderzoekt Nikki Dekker wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. Ze zet zeeslakken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duikt in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen. Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. In 2018 verscheen bij Wintertuin een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten op het snijvlak van het persoonlijke en het politieke. Met haar radiodocumentaire De oppas en ik werd Dekker genomineerd voor de Prix Europa Atze de Vrieze gaat met Nikki Dekker in gesprek.
May 23, 2022
Dana Lixenberg (fotograaf)
00:57:51
Dana Lixenberg is fotograaf. Zij opent samen met Sabelo Mlangeni, Lindokuhle Sobekwa & Dirk Ko de tentoonstelling The beauty of the world so heavy in Huis Marseille. In de tentoonstelling laten de vier kunstenaars zien hoe hard of juist hoe mooi het aardse leven kan zijn. Lixenberg laat dit zien door middel van polaroids die zij maakte in de periode van 1993 tot 2008, het jaar dat Polaroid stopte met het produceren van de zo genoemde ‘peel polaroids’, en die ze in 2020 na lange tijd weer zag. Ze brachten herinneringen boven aan fotoshoots, ontmoetingen, reizen en samenwerkingen. Atze de Vrieze gaat met Dana Lixenberg in gesprek.
May 20, 2022
Nadia de Vries (schrijver en cultuurwetenschapper)
00:57:46
Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. Nu verscheen haar nieuwe roman De bakvis, over een vrouw van dertig die in haar zoektocht naar dat wat er misging in haar leven, uitkomt bij een set zelfportretten uit haar jeugd. Het boek rekent af met de romantisering van het onschuldige meisje in de westerse verbeelding, en de idealisering van ons zelfbeeld. In 2020 werd De Vries uitgeroepen tot een van de 10 Literaire Talenten van het nieuwe decennium en won ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Verder schrijft ze regelmatig over kunst voor Het Parool, De Witte en Metropolis M. Pieter van der Wielen gaat met Nadia de Vries in gesprek.
May 19, 2022
Tijs Goldschmidt (schrijver, evolutiebioloog)
00:57:46
Tijs Goldschmidt is schrijver en evolutiebioloog. Nu verschijnt zijn boek Wolven op het ruiterpad-over mensen en andere roofdieren. De essays van Goldschmidt laten onverwachte relaties zien tussen cultuur en evolutie; zoals onze omgang met asielzoekers en zwerfwolven, racistische achtergronden bij de zoektocht naar de yeti en de rol van pornografie en schaamte in het werk van Marlene Dumas.  Pieter van der Wielen gaat met Tijs Goldschmidt in gesprek.
May 18, 2022
Nina Polak (schrijfster)
00:57:45
Nina Polak schreef het boek Buitenleven, over twee vrouwen, geliefden in het Noorden van Nederland. Het boek laat het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen. Nina Polak debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. Haar tweede roman, ‘Gebrek is een groot woord’, werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium. Ook schrijft zij voor de correspondent over Modern Leven. Pieter van der Wielen gaat met Nina Polak in gesprek.
May 17, 2022
Tom Barman (zanger, gitarist dEUS, filmregisseur en fotograaf)
00:57:37
Tom Barman is frontzanger en gitarist van de band dEUS, filmregisseur en fotograaf. Op 17 mei opent Barman zijn expositie Hurry Up and Wait in de Galerie Weisbard in Rotterdam. De expositie is geïnspireerd op de vele reizen en tours die Barman met zijn band door de wereld heeft gemaakt. Pieter van der Wielen gaat met Tom Barman in gesprek.
May 16, 2022
Boukje Schweigman (regisseur)
00:57:50
Boukje Schweigman is regisseuse en maakt de nieuwe voorstelling Eros, over hoe alle mensen allemaal een lijf vol energie en sensaties hebben. Maar schaamte en twijfels kleuren vaak de blik op ons lichaam. Schweigman studeerde af aan de mime opleiding van de Theaterschool te Amsterdam. Haar voorstellingen Wervel (2005) en Tussen (2010) werden genomineerd voor de VSCD-mimeprijs. For The Time Being en Spiegel ontvingen deze prijs daadwerkelijk in 2012. Lotje IJzermans gaat met Boukje Schweigman in gesprek.
May 13, 2022
Margôt Ros (actrice, komedieschrijfster en regisseuse)
00:57:42
Margôt Ros is actrice, komedieschrijver en regisseur. 10 mei verscheen 'Zeg maar Agaath', de eerste roman die ze samen met haar partner Jeroen Kleijne schreef. Een boek over Agaath, maar stiekem gaat het ook een beetje over Ros zelf. Na een heftige periode van ziekzijn, heeft ze zichzelf opnieuw uitgevonden. Ros schreef en bedacht ook de populaire televisieserie Toren C.   Pieter van der Wielen gaat met Margot Ros in gesprek. 
May 12, 2022
Mathijs Deen (schrijver)
00:57:55
Matthijs Deen is schrijver en radiomaker. Nu komt het eerste boek van een reeks Waddenthrillers uit, De Hollander. Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken strandloper en nemen hem mee. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper en hoe meer men te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent de dood lijken te worden. Deens verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs,  zijn boek Het lichtschip werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Pieter van der Wielen gaat met Mathijs Deen in gesprek.
May 11, 2022
Mariken Heitman (schrijver)
00:57:47
Mariken Heitman is met haar roman Wormmaan de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022. De jury roemt het 'groot intellect, psychologisch inzicht en literair meesterschap' in het boek. Heitman heeft een achtergrond als bioloog en tuiner, wat zich in de roman vertaalt met thema’s als genderfluïditeit, zaadveredeling en de zoektocht naar de oervorm van een specifieke erwt.  Pieter van der Wielen gaat met Mariken Heitman in gesprek.
May 10, 2022
Joy Delima (actrice en columnist)
00:57:36
Joy Delima is actrice en columnist. Delima vertolkt de hoofdrol in de nieuwe Netflix serie Dirty Lines. De serie is geïnspireerd op het boek 06-Cowboys van Fred Saueressig en gaat over de opkomst van de telefoonsekslijnen. Daarnaast speelt Delima bij het ITA in de voorstelling De dokter, een eigentijdse bewerking van Proffessor Bernhardivan Arthur Schnitzler. Ook schrijft Delima wekelijks columns voor de Volkskrant rondom het thema seksualiteit. Pieter van der Wielen gaat met Joy Delima in gesprek.
May 09, 2022
Roel Maalderink (Programmamaker, journalist en presentator)
00:57:48
Programmamaker, journalist en presentator Roel Maalderink komt met een zevendelige satirische serie op de zondagavond op NPO 3: Plakshot. Maalderink bespreekt door middel van straatinterviews, sketches en parodieën de actualiteit én legt de absurditeit van de media bloot. En dat allemaal vanuit zijn eigen woonkamer met zijn eigen broer. Maalderink werd in 2020 verkozen tot Mediatalent van het Jaar door de Volkskrant. Hij is vooral bekend geworden door zijn satirische serie Voxpop die hij voor het AD maakt. Daarnaast heeft hij de De Speld Podcast gepresenteerd voor de satirische website De Speld. Pieter van der Wielen gaat met Roel Maalderink in gesprek.
May 06, 2022
Spinvis (muzikant)
00:57:53
Erik de Jong alias Spinvis tourt door het land met zijn nieuwe muziekvoorstelling Soms Breekt Er Een Hart, Soms Blaft Er Een Hond. De voorstelling speelt met het idee dat er vreselijke en onbeduidende dingen gebeuren. Zonder volgorde. Zonder reden. Ze gebeuren gewoon. Sommige gebeurtenissen veranderen levens en sommige worden nauwelijks opgemerkt. Spinvis is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten met albums zoals Nieuwegein aan zee, Dagen Van Gras, Dagen Van Stro en Trein Vuur Dageraad.  Pieter van der Wielen gaat met Spinvis in gesprek.
May 05, 2022
Renske de Greef (schrijver)
00:57:28
Renske de Greef schreef haar nieuwe boek Mamamorfose, een geestig en eerlijk verhaal over de intense transformatie die ze onderging tijdens en na de zwangerschap van haar eerste kind. Ze vertelt over de bizarre reacties op haar zwangere buik en over het kraambed vol zweet, tranen en moedermelk. De Greef werd bekend als columnist bij het NRC Handelsblad.  Pieter van der Wielen gaat met Renske de Greef in gesprek. 
May 04, 2022
Jeroen Theunissen (schrijver, dichter)
00:57:20
Wanneer Jeroen Theunissen last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, laat hij alles en iedereen achter, ook en vooral zijn twee kinderen, en begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus. Het boek Ik = cartograaf is een verslag van deze wandeltocht. Het is een verhaal over een man die wegrent van zijn verantwoordelijkheden en ook weer terugkomt. Theunissen publiceerde eerder drie dichtbundels en verscheidene prozawerken. Zijn in 2013 verschenen familieroman De omwegen belandde op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Voor de bundel Hier woon je kreeg hij de Herman de Coninck Publieksprijs 2016 en met de roman Jouw huid stond hij op de longlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018. Pieter van der Wielen gaat met Jeroen Theunissen in gesprek.
May 03, 2022
Charlie Chan Dagelet (actrice)
00:57:54
Op woensdag 4 mei presenteert Theater Na de Dam ruim 100 voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog, dit jaar met het thema onderbelichte verhalen. Charlie Chan Dagelet is actrice en speelt dan de voorstelling De Oost bevrijd?In het Koninklijk Theater Carré. Dit stuk gaat over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Dagelet is bekend van film en televisie, zo speelde ze in Mocro Maffia, Penoza en nu in de nieuwe Netflix serie Dirty Lines. Pieter van der Wielen gaat met Charlie Chan Dagelet in gesprek.
May 02, 2022
Hans Goedkoop (historicus, presentator, literatuurcriticus)
00:57:34
Hans Goedkoop is historicus, literatuurcriticus en presentator van Andere tijden. Nu komt zijn boek, Vaderskind uit, hierin ontrafelt hij de geschiedenis van een immigrantenmeisje met een joodse vader, Renate Rubinstein.  Zij was de eerste columnist van Nederland waarin ze schreef over dat wat de tijd haar aandroeg. Het boek vertelt het verhaal van een meisje dat in een verwoestende tijd het fundament legt van het schrijverschap. Lotje IJzermans in gesprek met Hans Goedkoop.
Apr 29, 2022
Tineke Schouten (cabaretier)
00:57:18
Cabaretier Tineke Schouten speelt haar 25ste jubileumvoorstelling, Dubbel. Dit is een show om het leven te vieren, vol met nieuwe typetjes met hun menselijke tekortkomingen en gevoelige liedjes. In ruim 35 jaar maakte Schouten meer dan 23 theatershows, ontwikkelde zij ontelbare typetjes, sketches, tv-shows en maakte ze vele liedjes. Pieter van der Wielen gaat met Tineke Schouten in gesprek.
Apr 28, 2022
Eva Rovers (kunsthistoricus)
00:57:48
Eva Rovers schreef de veelgeprezen biografieën van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en schrijver Boudewijn Büch. In 2018 schreef ze Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen. Ze publiceerde in NRC, Trouw en De Correspondent, doet onderzoek voor het Europese Knowledge Network on Climate Assemblies en is mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. Nu is haar nieuwste boek uit: Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie. Pieter van der Wielen gaat met Eva Rovers in gesprek.
Apr 27, 2022
Christian Borstlap (illustrator, vormgever, artdirector)
00:57:49
Illustrator, vormgever en artdirector Christian Borstlap schreef het prentenboek Alles leeft. Dit boek verscheen eerder al in het Engels, Duits, Frans, Grieks, Chinees en Koreaans maar wordt nu ook in het Nederlands uitgegeven. Wat betekent het leven precies? In het boek een grappige introductie van dit wonderlijke fenomeen gegeven. Het laat ons zien dat alles wat leeft verbonden is, want een ding is zeker: leven doen we samen! Borstlap is oprichter van Part of a Bigger plan en werkt o.a. voor Louis Vuitton, vogue en De Bijenkorf. Ook maakte hij video-installaties die zijn tentoongesteld in het Louvre, The metropolitan Museum of Art in New York en het Rijksmuseum. Voor Artis bedacht hij de suceesvolle campagne ‘Artis de Partis. Pieter van der Wielen gaat met Christian Borstlap in gesprek.
Apr 26, 2022
Haro Kraak (schrijver, journalist)
00:57:38
Haro Kraak schreef zijn tweede roman, Het water bewaart ons. Hierin beschrijft Kraak de neiging om in tijden van crisis terug te grijpen op cultureel houvast. Wantrouwen tegen de moderne wereld heeft ervoor gezorgd dat een groep mensen zich heeft afgesplitst op een eiland waar de conservatieve waarde worden hersteld. De plotselinge aanwezigheid van een buitenstaander zet de verhoudingen weer op scherp. Als verslaggever voor de Volkskrant schrijft Kraak reportages, analyses en beschouwingen met vaak een sociologische inslag.   Pieter van der Wielen gaat met Haro Kraak in gesprek.
Apr 25, 2022
Mustafa Stitou (dichter)
00:57:37
Mustafa Stitou schreef zijn nieuwe gedichtenbundel, Waar is het lam?, een associatief commentaar bij het Bijbelsvers waaraan de bundel zijn titel ontleend. In de bundel grijpt het persoonlijke en politieke, droom en werkelijkheid, vrees en verlangen op elkaar in. Stitou won in 2004 de VSB Poëzieprijs voor zijn derde bundel Varkensroze ansichten, van 2009 tot 2010 was hij de stadsdichter van Amsterdam en in 2018 won hij de A. Roland Holst-Penning prijs.   Lotje IJzermans gaat met Mustafa Stitou in gesprek.
Apr 22, 2022
Salo Muller (fysiotherapeut)
00:57:27
In april verschijnt de biografie over Salo Muller, geschreven door Vanessa de Gaay Fortman en Rob Willemse. Hierin vertelt Muller een ongelofelijk verhaal over het opbouwen van een nieuw leven, moed en doorzettingsvermogen. Op zesjarige leeftijd wordt Muller in een razzia van zijn ouders gescheiden. Een overlevingstocht die volgt voert hem langs verschillende onderduikadressen. Later wordt hij fysiotherapeut bij Ajax, waar hij samenwerkt met grote namen zoals Johan Cruijff.  In 2018 weet Muller een compensatieregeling af te dwingen bij de Nederlandse Spoordienst voor Joodse oorlogsslachtoffers. Pieter van der Wielen gaat met Salo Muller in gesprek.
Apr 21, 2022
Loes Luca (acteur, maker)
00:56:49
Loes Luca speelt in de inktzwarte komedie Uit het hoofd de actrice Maria Goos, wiens leven verdacht veel lijkt op haar eigen. De actrice beschouwt in de voorstelling haar eigen leven waarin waarheid en fantasie in haar hoofd een strijd voeren. Langzaam krijgt ze antwoord op de vraag wie ze daadwerkelijk is, een vraag waarop ze helemaal geen antwoord zocht. Pieter van der Wielen gaat met Loes Luca in gesprek. 
Apr 20, 2022
Géza Weisz (acteur)
00:57:44
Als Nederland in 1940 bezet wordt door de Duitsers moet Géza Weisz onderduiken. Hij komt terecht bij de Zwitserse arts Fritz Rimathé op Amstel 278. Beide mannen raken bevriend en houden een dagboek bij dat verslag doet van het veranderende leven in Amsterdam en de oplopende spanningen bij de onderduikers. Dit verhaal wordt nu vertelt in het boek, Amstel 278, geschreven door Tom Rooduijn. De kleinzoon van Géza Weisz, ook Géza Weisz, is een bekend acteur en speelde o.a. in Verliefd op Ibiza, Flikken Maastricht en De Grote Slijmfilm. In Nooit Meer Slapen gaat hij in gesprek over zijn grootvader. Pieter van der Wielen gaat met Géza Weisz in gesprek.
Apr 19, 2022
Kiki Schippers (cabaretier)
00:57:53
Cabaretier Kiki Schippers tourt met haar nieuwe solovoorstelling, Meer, door het land. In de show blikt ze vol met een scherpe blik terug op de afgelopen periode en spaart daarin niets of niemand. In vijf jaar tijd werd Schippers vier keer genomineerd voor het beste theaterlied en won de Annie M.G. Schmidtprijs met Er spoelen mensen aan. Pieter van der Wielen gaat met Kiki Schippers in gesprek. 
Apr 18, 2022
Hany Abu-Assad (filmregisseur)
00:57:44
Hany Abu-Assad is een Nederlands-Palestijnse filmregisseur. Zijn internationale film Huda’s Salon is vanaf mei te zien in de Nederlandse bioscopen. De film gaat over angst en verraad op de Westelijke Jordaansoever. De jonge moeder Reem wordt door haar kapster Huda door chantage gedwongen te spioneren voor Israëls geheime dienst. Als het Palestijnse verzet Huda’s operatie op het spoor komt, lopen ze beiden groot gevaar. Abu-Assad regisseerde eerder de films Paradise Now en Omar, die beide genomineerd werden voor een Oscar. Lotje IJzermans in gesprek met Hany Abu-Assad.
Apr 15, 2022
Sam de Jong (regisseur)
00:57:48
Sam de Jong regisseert de nieuwe film Met Mes. In deze film speelt Shahina El-Hamus de rol van Yousef, die om een dure zonnebril te kopen een camera steelt van een presentatrice (Hadewych Minis). Bij de aangifte verzint zij erbij dat hij haar met een mes bedreigde. In 2015 debuteerde De Jong met zijn succesvolle film Prins, en maakte daarna in Amerika de film Goldie  Pieter van der Wielen gaat met Sam de Jong in gesprek.
Apr 14, 2022
Brigitte Kaandorp (cabaretier)
00:57:52
Brigitte Kaandorp is cabaretier en speelt samen met Jenny Arean in de voorstelling Gedeelde smart. Twee luidruchtige vrouwen, twee onstuimige levens, twee fortuinlijke carrières. Ze staan nu samen honderd jaar op de planken; Arean zestig en Kaandorp veertig. Gedeelde smart is een liedjesvoorstelling met een begeleidend orkest, een ode aan het kleinkunstlied. Kaandorp ontving verschillende onderscheidingen, waaronder de GoudenHharp (2006), en is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2009).  Pieter van der Wielen gaat met Brigitte Kaandorp in gesprek. 
Apr 13, 2022
Marjolein Busstra (filmmaker, fotograaf)
00:57:41
Marjolein Busstra is filmmaker en fotograaf, haar documentaire Wij praten niet, draait nu op het Movies that Matter festival. De documentaire laat diepgaande gesprekken zien tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film richt zich op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten. Pieter van der Wielen gaat in gesprek met Marjolein Busstra.
Apr 12, 2022
Tom Lanoye (schrijver, dichter)
00:57:45
In maart verscheen De draaischrijf, de nieuwe roman van de Vlaamse schrijver en dichter Tom Lanoye. In het boek raken drie innig verbonden levens vermalen door kunst, collaboratie, lafheid en ambitie, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook schreef Lanoye een eigentijdse versie van Faust voor regisseur Theu Boermans. De voorstelling OustFaust is in maart in première gegaan. Pieter van der Wielen gaat met Tom Lanoye in gesprek.
Apr 11, 2022
Rashif El Kaoui (schrijver, acteur)
00:57:56
Schrijver en acteur Rashif El Kaoui is, zoals hij het zelf omschrijft, het kind van een Vlaamse moeder en een alcoholistische Marokkaanse vader die er niet voor hem was. Nu reist El Kaoui naar Marokko op zoek naar zijn wortels. Fotograaf Ahmed Polat legt de reis en ontmoeting met zijn familie vast in de documentaire Ik ben een bastaard. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Lotje IJzermans gaat met Rashif El Kaoui in gesprek.
Apr 08, 2022
Daria Bukvić (regisseur)
00:55:47
Daria Bukvić is toneel- en filmregisseur, en regisseert  binnenkort de voorstelling Midzomernachtsdroom, een  samenwerking met Oostpool, Introdans, Phion, en Musis & Stadstheater Arnhem. De Shakespearklassieker speelt zich af in Athene van 1600, waar al dertig jaar een verbod op slaap geldt. Op zoek naar vrijheid en intimiteit proberen vier jonge geliefden het bos in te vluchten, waar zij voor de eerste keer in slaap vallen.   Sophie Derkzen gaat met Daria Bukvić in gesprek. 
Apr 07, 2022
Pieter Waterdrinker (schrijver & journalist)
00:57:40
Pieter Waterdrinker is een schrijver, journalist en woont al jaren in Rusland.  Nu komt zijn nieuwe boek Biecht aan mijn vrouw uit. De roman speelt zich af tijdens de coronatijd in Amsterdam. Wanneer een oude schoolvriend langskomt, wordt Waterdrinker geconfronteerd met een geheim uit het verleden. In deze roman becommentarieert Waterdrinker de huidige tijd, en behandelt thema’s  als liefde, kinderen, trouw en ontrouw, en de zin van het leven. Atze de Vrieze gaat met Pieter Waterdrinker in gesprek. 
Apr 06, 2022
Claron McFadden (sopraan)
00:57:47
Claron McFadden is een Amerikaanse sopraan, wonend in Amsterdam. Vanaf maart zingt ze in een laagdrempelige en theatrale versie van de Matthäus-Passion, geproduceerd door Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company. Dit is een ingekorte voorstelling van Bach’s meesterwerk met naast muziek, dans en poppenspel. McFadden ontving in 2006 de Amsterdamprijs voor de Kunst, is veel te horen op tv en radio en bracht diverse albums uit. Lotje IJzermans gaat met Claron McFadden in gesprek. 
Apr 05, 2022
Wende Snijders (singer-songwriter, actrice)
00:57:43
Wende Snijders maakte haar nieuwe voorstelling, De Wildernis, in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het NKK NXT koor en een (inter)nationaal artistiek team. Met dit multidisciplinaire stuk verkent zij de wildernis in onszelf en in de wereld. De veelbekroonde artiest won o.a. meerdere Edisons voor verschillende albums, en werd voor haar acteerwerk genomineerd voor een Gouden Kalf.  Pieter van der Wielen gaat met Wende Snijders in gesprek.
Apr 04, 2022
Paul Verhaeghe (hoogleraar en psychoanalyticus)
00:57:46
Paul Verhaeghe is een Belgische hoogleraar klinische psychologie aan de universiteit Gent, daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Hij is auteur van verschillende boeken over mens en maatschappij, waaronder Liefde in tijden van eenzaamheid, Identiteit, Autoriteit en Intimiteit. Recent verscheen zijn essay Houd afstand, raak me aan(2020). Nu schrijft hij voor de maand van de filosofie essays met het thema Intieme vreemden.   Lotje IJzermans gaat met Paul Verhaeghe in gesprek.
Apr 01, 2022
Joris Linssen (presentator, schrijver)
00:56:24
Joris Linssen is presentator, entertainer, zanger en bekend van de tv-programma’s Hello Goodbye en Taxi. Nu schreef hij Het boek Louis, een persoonlijke familiekroniek over de man van zijn moeder en de invloed die hij op Linssen heeft gehad.  Het leven van Louis lijkt gedoemd om te mislukken maar wordt ondertussen getekend door sociale betrokkenheid. In dit boek beschrijft Linssen ook hoe hij zijn eigen weg in het leven en de muziek heeft gevonden. Pieter van der Wielen gaat met Joris Linssen in gesprek.
Mar 31, 2022
Ted Brandsen (choreograaf)
00:57:44
Ted Brandsen is choreograaf en creatief directeur van Het Nationale Ballet. Nu werkt Brandsen met het ballet aan een eigen versie van de Russische balletklassieker Raymonda van Marius Petipa. Het verhaal van deze grote productie is gebaseerd op een middeleeuwse legende en speelt zich af ten tijde van de kruisvaarders. Het werk van Brandsen staat in het repertoire van veel buitenlandse gezelschappen, in 2019 ontving hij de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Bewezen kwaliteit. Pieter van der Wielen gaat met Ted Brandsen in gesprek.
Mar 30, 2022
Robin van den Maagdenberg (schrijver, journalist)
00:57:47
Robin van den Maagdenberg is journalist en schrijver. Haar debuut, Thuis is waar we beginnen, komt in april uit. In dit boek staat de vraag centraal of gekte erfelijk is, of dat je je eigen genen kan trotseren. Zelf had zij namelijk een manisch depressieve vader. Dit boek is een poëtische reconstructie van opgroeien in een kunstenaarsgezin in de jaren negentig. Is normaal zijn eigenlijk wel zo wenselijk? Verder schrijft Van den Maagdenberg artikelen voor het NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Pieter van der Wielen gaat met Robin van den Maagdenberg in gesprek. 
Mar 29, 2022
Marieke Lucas Rijneveld (schrijver)
00:56:49
Marieke Lucas Rijneveld schrijft dit jaar het Boekenweekessay met het thema Eerste Liefde. Hij wil in dit essay ‘de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!’  In 2018 schreef Rijneveld de veel bestseller de avond is ongemak en won daarmee als eerste Nederlandse schrijver de Booker International Prize. Zijn tweede roman, Mijn lieve gunsteling, is in 2021 opgenomen in de longlist van de Libris Literatuurprijs. Pieter van der Wielen gaat met Marieke Lucas Rijneveld in gesprek.
Mar 28, 2022
Carly Wijs (actrice, regisseur)
00:57:40
Carly Wijs is actrice en regisseur, zij speelt de rol van Gerdi Verbeet in de nieuwe serie Het jaar van Fortuyn. De dramaserie vertelt het verhaal van de verkiezingsstrijd tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert. De vijfdelige serie laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert; een nieuwe politiek, de opkomst van populisme, toenemende polarisatie en een democratie die onder druk komt te staan. Lotje IJzermans gaat in gesprek met Carly Wijs. 
Mar 26, 2022
Bas van de Poel (designer, kunstenaar)
00:55:30
Designer en kunstenaar Bas van de Poel opent in maart een tentoonstelling over de ideale stad in Barbican Centre in Londen. Van de Poel zijn werk staat in het teken van een veranderende maatschappij en de relatie tussen mens en technologie. Dit sluit aan bij zijn eigen innovatiestudio ModemWorks.com die zowel als denktank, en als designstudio werkt in opdracht van onder ander Nike en Snapchat. Daarnaast was Van de Poel jarenlang creatief directeur van SPACE10; het innovatie lab van IKEA.   Pieter van der Wielen gaat met Bas van de Poel in gesprek. 
Mar 25, 2022
Robbert van Lanschot (schrijver)
00:50:34
Robbert van Lanschot schreef het boek De tand van de Profeet, waarin hij het levensverhaal van de profeet Mohammed vertelt. Het boek is een verslag van Van Lanschots eigen omzwervingen in de islamitische wereld; van Tsjetsjenië naar Zuid-India, van Turkije naar Israël, en van Afghanistan naar Syrië. Van Lanschot, oud-diplomaat, heeft de buitenlandse dienst geruild voor het leven als journalist. Sindsdien schreef hij artikelen voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Groene Amsterdammer.  Pieter van der Wielen gaat met Robbert van Lanschot in gesprek. 
Mar 24, 2022
Eric de Vroedt (theaterregisseur)
00:57:46
Eric de Vroedt is artistiek leider en regisseur van Het Nationale Theater. In maart gaat de door hem geregisseerde Leedvermaak trilogie in première, waarin de stukken Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001) van Judith Herzberg elkaar gespeeld worden. De trilogie laat zien hoe onverwerkt trauma generaties lang kan doorwerken. Als artistiek directeur wil De Vroedt maatschappelijk betrokken voorstellingen maken en bruggen bouwen tussen ‘rijk versus arm, randstad versus provincie en kil professionalisme versus hartverwarmend amateurisme.’  Pieter van der Wielen gaat met Eric de Vroedt in gesprek.  
Mar 23, 2022
Joris Luyendijk (journalist, antropoloog)
00:57:44
Joris Luyendijk is journalist en antropoloog, gespecialiseerd in de Arabische en Islamitische wereld. Nu schreef hij het boek De Zeven Vinkjes, waarin hij zijn eigen zeven privileges onder de loep neemt. Minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder, ten minstens één in Nederland geboren ouder, man,  hetero, wit, gymnasium of vwo en een universitaire opleiding: slechts drie procent van de mensen in Nederland heeft al die zeven vinkjes, maar toch zitten vele van hen aan de macht.
Mar 22, 2022
Antoinette de Jong (kunstenaar)
00:57:43
Antoinette de Jong reisde meerdere keren samen met Robert Knoth naar Fukushima in Japan nadat daar op 11 maart 2011 een kernramp plaatsvond. Hier zagen ze met eigen ogen de impact van de ramp op het gebied en de mensen, dit legden zij vast met foto, film en audio. In het boek Tree and Soil laten ze de ingewikkelde relatie tussen mens en natuur zien. Nu is er een tentoonstelling rondom dit project in het fotomuseum Den Haag. Lotje IJzermans gaat met Antoinette de Jong in gesprek.
Mar 19, 2022
Kees van Kooten (cabaretier, schrijver)
00:56:40
Kees van Kooten en Wim de Bie herdrukken hun gezamenlijke  boek Lachen is gezond. Het is een verzameling verhalen, columns, sketches, waar al veel van de thema’s en types in de terug te vinden zijn, die inmiddels tot ons cultureel erfgoed behoren. Ze schreven dit boek toen zij nog niet bekend waren waardoor het na een eerste druk snel naar de achtergrond verdween, tot nu dus. Pieter van de Wielen gaat met Kees van Kooten in gesprek.
Mar 18, 2022
Elco Lenstra (schrijver, uitgever)
00:57:54
Marinier, chirurg, romanpersonage in een bestseller, met medailles behangen oorlogsheld: de overgrootvader van Elco Lenstra had een bewogen leven. In het boek Wij willen hier geen avonturiers omschrijft Lenstra het leven van zijn voorvader, die als een als Forrest Gump avant la lettre getuige was van talloze hoogte- en dieptepunten in het Duitsland van begin twintigste eeuw. Elco Lenstra is naast schrijver uitgever, en studeerde Duits, Pools en Neerlandistiek in Amsterdam en Warschau.  Pieter van der Wielen gaat met Elco Lenstra in gesprek. 
Mar 16, 2022
Bert Wagendorp (schrijver en journalist)
00:57:48
Bert Wagendorp schreef het boek Phoenix, het eerste deel van de trilogie De memoires van Abel Sikkink. De op feiten gebaseerde roman vertelt het verhaal van Abel die acht jaar oud is wanneer zijn ouders besluiten te verhuizen naar Amerika. Het noodlot slaat toe en de boot, Phoenix, vergaat met Abel als enige overlevende. Bert Wagendorp is schrijver, essayist en columnist voor de Volkskrant. Zijn roman Ventoux (2013) groeide uit tot een moderne klassieker, werd verfilmd en in verschillende talen vertaald. Pieter van der Wielen gaat met Bert Wagendorp in gesprek.
Mar 15, 2022
L.A. Raeven (kunstenaarsduo)
00:57:45
De identieke tweelingzussen Liesbeth en Angelique Raeven, zijn als kunstenaarsduo L.A. Raeven, bekend om hun installaties, performances, video's en tekeningen waarin zij de maakbaarheid en autonomie van het eigen lichaam bevragen. Ze verzetten zich tegen de toegeschreven genderrol van de vrouw, het Westerse schoonheidsideaal en het label anorexia. Op 11 maart op het terrein van het Rotterdamse kunstcentrum ALV Mundo opent hun nieuwe installatie, waarin ze taboe dat er in de Westerse samenleving op de eerste menstruatie heerst bevragen. Lotje IJzermans gaat met L.A Raeven in gesprek.
Mar 12, 2022
Nadia Moussaid (presentator en programmamaker)
00:56:53
Nadia Moussaid is een presentator en programmamaker van onder andere Op 1, Inside IDFA, Holland Festival en Mondo. Nu komt zij met Mijn vader de gelukszoeker. In deze driedelige documentaireserie maakt zij samen met haar vader de omgekeerde reis naar Marokko, die hij als zeventienjarige migrant maakte. Een verhaal over roekeloze avonturiers maar evenzeer over bewonderenswaardige doorzetters. Pieter van der Wielen gaat met Nadia Moussaid in gesprek. 
Mar 11, 2022
Remy van Kesteren (harpist)
00:57:48
De veel onderscheiden harpist Remy van Kesteren treedt geregeld op met zijn eigen robotorkest. Dit orkest bestaat uit vele elektronische ritme-instrumenten en is samengesteld door ontwerper en bouwer Jurjen Alkema. Nu is Van Kesteren samen met zijn robotorkest terug met een nieuwe show, waarin hij met licht en muziek zijn verhaal vertelt. Daarnaast bracht Van Kesteren in februari zijn nieuwe EP Places I may have visited, people I may have met Pt. 2 uit Pieter van der Wielen gaat met Remy van Kesteren in gesprek.
Mar 10, 2022
Rebecca Gomperts (activist en arts)
00:57:44
Op internationale vrouwendag ontvangt arts en activist Rebecca Gomperts de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access zette zij abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda. Op de abortusboot van Women on Waves kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn, maar het volgens de wet van het land waar ze wonen niet mogen weghalen, een abortuspil krijgen. In 2020 stond Gomperts in het Amerikaanse opinieblad Times al op de lijst van de 100 invloedrijkste mensen. Pieter van der Wielen gaat met Rebecca Gomperts in gesprek.
Mar 09, 2022
Theu Boermans (toneelregisseur)
00:57:44
Faust fascineert Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) al zijn hele loopbaan. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e-eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. In zijn Faust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap? Pieter van der Wielen gaat met Theu Boermans in gesprek.
Mar 08, 2022
Jan Banning (fotograaf)
00:57:47
Met de tentoonstelling Het Oordeel in het Nederlandse Fotomuseum poogt fotograaf Jan Banning een bijdrage te leveren aan een genuanceerdere kijk op de strafzaak van Christina Boyer. Deze vrouw is door het Amerikaanse rechtssysteem veroordeeld voor de dood op haar dochter Amber. Uit eigen onderzoek constateert Banning echter dat zij onschuldig is. De tentoonstelling roept vragen op over objectiviteit en subjectiviteit, waarheid en leugens en verbeeldt de onmacht van het individu tegenover de machtigere systemen.   Lotje IJzermans gaat met Jan Banning in gesprek.  
Mar 05, 2022
Theo Jansen (beeldend kunstenaar)
00:57:15
Met zijn grote ingenieuze strandbeesten creëert beeldend kunstenaar Theo Jansen nieuwe levensvormen. Deze tot de verbeelding sprekende beesten gemaakt van PVC buizen, karton, hout en plakband lopen soms dagen op het Haagse strand. Al vanaf 1990 werkt Jansen aan het doel om deze strandbeesten zelfstandig in kuddes op het strand te laten leven. Zijn werk trok internationale bekendheid en won verscheidene prijzen. Jansen studeerde eind jaren zestig natuurkunde in Delft en ging daarna aan de slag als kunstenaar. Eén van zijn grootste strandbeesten de Animaris Omnia van bijna tien meter hoog is te zien in het Haagse Kunstmuseum.  Pieter van der Wielen gaat met Theo Jansen in gesprek. 
Mar 04, 2022
Peter Middendorp (schrijver)
00:57:52
In Neven de nieuwe roman van Peter Middendorp haalt het hoofdpersonage Robert Oosterhof zijn neef op uit een zorginstelling om een reisje te maken naar Schiermonnikoog om hem zijn kant van het verhaal te vertellen. Alles deden ze samen; opgroeien, studeren, de wiethandel, totdat zijn neef zijn deel verkocht en hem in hun oude leven achterliet. Robert stelde zich hun verbondenheid altijd voor als een zeldzaam verhaal van liefde en loyaliteit, maar kwam dat wel echt van beide kanten? Peter Middendorp brak door met de roman Vertrouwd voordelig. Daarna volgde Jij bent van mij. Sinds 2012 is hij columnist voor de Volkskrant.  
Mar 03, 2022
Jeroen Windmeijer (schrijver)
00:57:48
De nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer speelt zich af op Paaseiland. Een antropologiestudent doet onderzoek naar de moai, de mysterieuze beelden van het eiland. Tijdens zijn verblijf komt hij er al snel achter dat er op het eiland allerlei onderhuidse spanningen woeden. Windmeijer debuteerde zeven jaar geleden op zijn 45ste  en is sindsdien succesvol thrillerschrijver. Zijn boeken behandelen vaak oude mysteries en spelen zich af in verre oorden. In een vorig leven voordat hij zich geheel wijdde aan het schrijven, werkte Windmeijer als reisleider, promoveerde hij in de antropologie en was hij na een studie wereldgodsdiensten jarenlang godsdienstleraar op een middelbare school.  Lotje IJzermans gaat met Jeroen Windmeijer in gesprek. 
Mar 02, 2022
Dilara Bilgiç (schrijver)
00:57:45
Dilara Bilgiç houdt in haar nieuwe boek De Gelabelde een pleidooi tegen hokjesdenken. Volgens haar zit de neiging tot categoriseren diep in de mens geworteld en daar ze zichzelf ook vaak genoeg op. Dat het allemaal betrekkelijk is, ondervindt ze echter ook aan den lijve; voor de één geldt ze als moslimfundamentalist voor de ander als seculier, voor haar Nederlandse vrienden is ze de Turk en voor haar Turkse vrienden de Hollander, de één noemt haar feminist, de ander juist antifeminist. Uiteindelijk draait het altijd om de mens achter de vermeende categorie en is haar boek een betoog voor nuance en medemenselijkheid.  Atze de Vrieze gaat met Dilara Bilgiç in gesprek. 
Mar 01, 2022
Twan van Steenhoven (rapper en producer)
00:57:42
Twan van Steenhoven is als rapper en producer beter bekend onder de naam Big2. Bijna tien jaar maakte hij deel uit van rapduo The Opposites. In 2014 stopte de act, maar nu staan er weer drie uitverkochte optredens in de Amsterdamse Gashouder begin mei gepland en brengen ze in augustus de oude hits als Dom Lomp en Famous, Slapeloze Nachten en Licht Uit naar het hoofdpodium van Lowlands. Van Steenhoven heeft inmiddels als soloartiest ook een aantal platen gemaakt, waarvan New Life vorig jaar uitkwam.   Atze de Vrieze gaat met Twan van Steenhoven in gesprek.  
Feb 26, 2022
Michel Krielaars (historicus, slavist, schrijver)
00:57:44
Historicus en slavist Michel Krielaars is sinds 2012 chef Boeken van NRC. Daarvoor was hij voor diezelfde krant Rusland correspondent. Krielaars publiceerde romans en verhalenbundels, maar hij schreef ook meerdere boeken over de Russische geschiedenis. Naar aanleiding van de aanval van Rusland op Oekraïne gaat Pieter van der Wielen in gesprek met Michel Krielaars, die zijn visie deelt op de oorlog in Oekraïne.
Feb 25, 2022
Joost Oomen (schrijver, dichter)
00:57:38
Schrijver en dichter Joost Oomen werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent van 2021. Zijn roman Het Perenlied kreeg lovende kritieken en hij werd derde bij De Slimste Mens. In de lente van 2021 werd Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op het Italiaanse vulkanisch eilandje Salina. Om de eilanders te helpen toeristen te trekken, bedenkt hij het plan om te bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel hebben voor poëzie. Hierover schreef hij het waargebeurde reisverslag Visjes dat eind februari verschijnt.  Pieter van der Wielen gaat met Joost Oomen in gesprek. 
Feb 24, 2022
Kasper van Kooten (schrijver, acteur en muzikant)
00:57:53
Acteur en cabaretier Kasper van Kooten geeft in Van Kooten en de beat een persoonlijk en openhartig relaas van zijn leven, waarin zijn liefde voor het drummen een leidraad vormt. Als drummer van een band met zijn beste vrienden trad hij zelfs op in Ahoy, maar nu hij 49 is en zijn huwelijk heeft zien stranden en bij de therapeut praat over de relatie met zijn ouders en vrienden en het eeuwige zijn van ‘de zoon van’, beseft hij langzaam dat zijn verwoestende controledwang er misschien wel via het drumstel is ingeslopen.    Pieter van der Wielen gaat met Kasper van Kooten in gesprek. 
Feb 23, 2022
Rocky Hehakaija (voormalig voetballer, spreker, stichting directeur)
00:57:52
Voormalig voetballer Rocky Hehakaija won in 2021 Wie is de mol? Toen ze als voetballer vanwege een knieblessure niet verder kon bij Jong Oranje richtte ze met voetballer Philip Veldhuis de stichting Favela Street op, waarmee ze wereldwijd voetbalworkshops organiseert in arme wijken. Over het project zijn al een paar korte films gemaakt, maar nu volgt er een internationale documentaire waarin vier jonge vrouwen uit Rio, Curaçao, Khartoum en Amsterdam worden gevolgd.   Pieter van der Wielen gaat met Rocky Hehakaija in gesprek. 
Feb 22, 2022
Philip Huff (schrijver)
00:57:46
Schrijver Philip Huff vertelt in zijn roman Wat je van bloed weet over een jongen uit het Gooi, die hockeyt en voor het eerst verliefd wordt. Ogenschijnlijk heeft hij het goed voor mekaar, opgroeiend in een groot vrijstaand huis met rieten kap en grote tuin. Alles is echter zo goed afgeschermd dat de buren niet kunnen horen wat voor geweld er achter de voordeur plaatsvindt. Huff debuteerde met Dagen van Gras, dat later verfilmd werd. Sindsdien publiceerde hij nog talloze verhalen, gedichten, essays, romans en scenario’s. In 2020 ging Huffs eerste door hemzelf geregisseerde korte film Bosrandgeluk in première.   Lotje IJzermans gaat met Philip Huff in gesprek.
Feb 18, 2022
Maurice Swirc (journalist, jurist, schrijver)
00:57:54
Journalist Maurice Swirc stuitte tijdens onderzoek voor de Groene Amsterdammer op documenten met de status ‘zeer geheim’. Uit deze stukken wordt duidelijk dat de hoogste militairen en de Haagse regering de oorlogsmisdaden van Nederlandse militairen in toenmalig Nederlands-Indië bewust in de doofpot stopten. Klokkenluiders werden genegeerd of geïntimideerd, bewijsmateriaal vernietigd en onafhankelijk onderzoek getraineerd. Swirc is rechtsdeskundige en laat in zijn boek De Indische Doofpot zien welke gevolgen dit handelen voor onze rechtstaat had. Pieter van der Wielen gaat met Maurice Swirc in gesprek.
Feb 18, 2022
Carine Crutzen (actrice)
00:57:53
Actrice Carine Crutzen speelt in het toneelstuk Gif een moeder die jaren geleden haar kind heeft verloren. Tien jaar na het overlijden spreekt ze met haar ex-geliefde af, omdat het graf van hun zoon vanwege gif in de grond misschien geruimd moet worden. De man bouwde een nieuw leven op, maar haar is dat nooit gelukt. Carine Crutzen was de afgelopen jaren op het toneel te zien in onder meer Who’s Afraid of Virginia Woolf, De Kersentuin en Wijn en op tv in De Daltons, Pleidooi en Oud-Geld.
Feb 17, 2022
Pien van der Hoeven (historicus, schrijver)
00:57:47
Als docent en schrijver is Pien van der Hoeven gespecialiseerd in media en oorlog, de rol van journalistiek en politiek binnen de Nederlands en Amerikaanse geschiedenis. In haar nieuwe boek Spoken bestudeert ze de geschiedenis van de rol van nepnieuws in oorlogstijd. Hoe het kapitalisme ons tot oorlog drijft. Pieter van der Wielen gaat met Pien van der Hoeven in gesprek.
Feb 16, 2022
Guido van der Werve (beeldend kunstenaar, filmmaker)
00:57:45
Filmmaker en beeldend kunstenaar Guido van der Werve heeft tot eind mei in het Amsterdamse Eye met Tastbare futiliteit zijn eerste overzichtstentoonstelling. Terugkerend thema in zijn werk is de nietigheid van het bestaan en de sublieme schoonheid die daar doorheen schijnt. Van der Werve onderwerpt zich voor de kunst vaak aan extreme fysieke uitdagingen; hij rende 12 uur lang om zijn huis zonder te stoppen, hij stond 24 uur op de noordpool, en in zijn bekendste werk Nummer acht, loopt hij voor een gigantische ijsbreker uit, die de bevroren zee achter hem openbreekt. Pieter van der Wielen gaat met Guido van der Werve in gesprek.
Feb 15, 2022
Gerbrand Bakker (schrijver)
00:56:39
Gerbrand Bakker brak internationaal door met zijn roman Boven is het stil. Stugge, ingetogen personages met een droog gevoel voor humor zijn kenmerkend voor zijn werk. Zijn nieuwe roman Kapperszoon gaat over een zekere Simon, die net als zijn vader en opa kapper is, maar dat vak zonder enige passie beoefent. Zijn vader heeft hij nooit gekend, men denkt dat hij omkwam tijdens de vliegtuigramp in Tenerife in 1977. Als op een dag een schrijver geïntrigeerd raakt in het verhaal van zijn vader gaat Simon te raden bij zijn zwijgzame grootvader en moeder. Lotje IJzermans gaat met Gerbrand Bakker in gesprek.
Feb 12, 2022
Chris de Stoop (journalist en schrijver)
00:58:16
De Vlaamse journalist Chris de Stoop maakte vele spraakmakende reportages en boeken over uiteenlopende onderwerpen van bootvluchtelingen tot prostitutienetwerken. Zijn laatste boek Hemelrijk is een reconstructie van een dramatisch verlopen Sinterklaasbezoek aan een verzorgingstehuis op de Vlaamse Kempen. Sint, mantelzorger voor zijn eigen oude moeder, blijkt een superverspreider van het Coronavirus en is even wereldnieuws Pieter van der Wielen gaat met Chris de Stoop in gesprek.
Feb 11, 2022
Ayşegül Karaca (theatermaker, acteur)
00:58:01
Theatermaker Ayşegül Karaca kan met haar ogen slechts twintig procent van de wereld zien, maar - zo stelt ze zelf - met haar hart voelt ze de wereld voor misschien wel meer dan de volle honderd procent. In haar voorstelling Oogentroost staat ze alleen op het podium en vertelt en zingt ze over een jeugd die gekenmerkt werd door huiselijk geweld. Met humor en zelfspot breekt ze met de traditie om niet de vuile was buiten te hangen. Zonder dat ze vervalt in pessimisme of wrok probeert ze de toekomst juist liefdevol tegemoet te treden. Pieter van der Wielen gaat met Ayşegül Karaca in gesprek.  
Feb 10, 2022
Kristien Hemmerechts (schrijver)
00:57:46
Kristien Hemmerechts maakt met haar roman Hubertina een reconstructie van leven van mijnwerkersdochter Hubertina Aretz uit Aken. De streng katholieke Hubertina zette zich in Antwerpen tijdens WOII in voor ondergedoken Joden en dat kwam haar duur te staan. Hemmerechts probeerde met archiefmateriaal het leven van Hubertina zo minutieus mogelijk te achterhalen. De ontbrekende delen moest ze met haar eigen verbeelding invullen. Pieter van der Wielen gaat met Kristien Hemmerechts in gesprek.
Feb 09, 2022
Lauren Verster (programmamaker, presentatrice)
00:57:45
Lauren Verster komt met een tiende seizoen van haar reportageprogramma Lauren! Verster is niet alleen de presentator en interviewer van het programma, maar ze doet ook zelf de redactie. In Lauren! Bezoekt ze allerlei bijzondere gemeenschappen die op onze planeet te vinden zijn. Afgelopen seizoen ging ze bijvoorbeeld langs bij de sekte Demanhur net buiten Turijn, woonde ze illegale feesten bij in Parijs, maar maakte ze ook in Nederland een reportage over vrouwenliefde.  Pieter van der Wielen gaat met Lauren Verster in gesprek.
Feb 08, 2022
Shishani (muzikant en muziekwetenschapper)
00:57:50
Singer-songwriter Shishani Vranckx brengt haar nieuwe EP Miss Catharsis uit. In haar vaak maatschappijkritische teksten verwoordt ze haar ervaringen als zwarte queer vrouw. Op haar laatste plaat werkt ze enkel met vrouwen van kleur. Shishani’s muziek is een mengeling van soul, pop en indierock, waarin ook veel Namibische invloeden doorklinken. Naast muzikant is ze ook muziekwetenschapper en schreef ze verschillende publicaties over Namibische muziek.  Lotje IJzermans gaat met Shishani in gesprek.
Feb 05, 2022
Mark Tuitert (schaatser, schrijver)
00:56:54
Voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert brak in zijn carrière meerdere wereldrecords en behaalde diverse gouden en Olympische medailles. In zijn boek Drive legt hij uit hoe hij als topsporter met de stoïsche filosofie van Seneca en Epictetus leerde zijn hoofd koel te houden en ook onder hoge druk kon presteren. Die stoïcijnse mindset is volgens hem niet alleen handig als je heel hard wilt schaatsen, maar ook behulpzaam bij allerlei andere uitdagingen in het leven. Pieter van der Wielen gaat met Mark Tuitert in gesprek.
Feb 04, 2022
Femke van der Laan (schrijver)
00:57:44
Femke van der Laan tekende in Aan de randen van de dag het verhaal op van het leven met haar echtgenoot Eberhard van de Laan. Ze vertelt het verhaal van hun liefdesgeluk, maar ook zijn ziekte en de eenzaamheid die ze voelde in de periode dat ze samen waren. Eerder schreef ze in Het Parool columns over haar leven in Amsterdam als weduwe van de burgermeester, die werden gebundeld als Een stad vol ballonnen. Pieter van der Wielen gaat in deze 2000e aflevering van Nooit Meer Slapen met Femke van der Laan in gesprek.
Feb 03, 2022
Aleid Truijens (biograaf, journalist)
00:57:56
Aleid Truijens schreef met Leven in verbeelding een biografie over Hella Haase. Hierin komt Haasse naar voren als een vrouw die leefde naar de conventies van haar tijd en het schrijven nodig had om daar af en toe van te ontsnappen. Truijens is sinds de jaren negentig redacteur voor de Volkskrant, waarin ze ook een column over onderwijs heeft. In 2011 publiceerde ze een biografie over schrijver en trombonist F.B. Hotz.   Pieter van der Wielen gaat met Aleid Truijens in gesprek.
Feb 02, 2022
Roanne van Voorst (antropoloog, schrijver)
00:57:46
Roanne van Voorst noemt zichzelf antropoloog van de toekomst. In haar werk onderzoekt ze de mogelijkheid van ‘een duurzame menselijkheid.’  Hoe verhouden we ons als mensen tot een wereld waarin robots ons steeds meer uit handen nemen en klimaatontwrichting een steeds reëlere dreiging voor ons overleven vormt? In Met z’n zessen in bed bestudeert ze de toekomst van de liefde, van polyamorie tot relatiepillen en robots om verliefd op te worden
Feb 01, 2022
2000 x Nooit Meer Slapen!
01:01:39
Wilfried de Jong spreekt met Pieter van der Wielen en Lotje IJzermans. Nooit Meer Slapen beleeft haar 2000ste uitzending! Om dat te vieren, vraagt Wilfried de Jong presentatoren Pieter van der Wielen en Lotje IJzermans het hemd van het lijf in een speciale podcast aflevering. Ze praten over de kunst van het interviewen, de drang om nergens bij te horen en de krentenbollen van Peter R. de Vries. 
Jan 29, 2022
Jolein Laarman (scenarist)
00:57:46
Jolein Laarman werkt als scenarist veel samen met regisseur Mijke de Jong en scenarist Jan Eilander. Op het IFFR gaat hun film Along the Way in première. Deze film gaat over twee 19-jarige Afghaanse tweelingzussen die tijdens hun vlucht op de grens van Turkije en Iran hun familie kwijtraken. In de film moeten ze zich staande houden in een vijandige omgeving die bestaat uit mensensmokkelaars en drugsdealers. 
Jan 29, 2022
Jacob Derwig (acteur)
00:57:56
Acteur Jacob Derwig speelt in de nieuwe dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig een autoritair leider van een woongroep, die verder alleen uit vrouwen bestaat. Hij legt de groep 183 huisregels op, maar als de groep voor echt grote existentiële en emotionele problemen komt te staan geven die regels maar weinig houvast. Derwig maakte de afgelopen jaren furore als goedmoedige crimineel in de serie Klem. Hij won meerdere Gouden Kalveren en Louis d’Ors en hij presteert het ook nog om dit seizoen koploper te zijn in De Slimste Mens.
Jan 28, 2022
Lonneke Gordijn (kunstenaar)
00:57:46
Lonneke Gordijn is samen met Ralph Nauta deel van kunstenaarsduo Studio Drift. Ze maken ruimtelijke installaties met licht en beweging waarin natuurfenomenen worden nagebootst en het spanningsveld tussen mens en technologie wordt verbeeld. Op dit moment hebben ze in het Hamburgse Museum für Kunst und Gewerbe een vier maanden lange solotentoonstelling Moments of Connection. En in dezelfde stad maken ze ter ere van het vijfjarig jubileum van de Elbphilharmonie een buitensculptuur voor de prestigieuze concertzaal. 
Jan 27, 2022
Tatjana Almuli (schrijver, journalist en fotograaf)
00:57:34
Schrijver, journalist en fotograaf Tatjana Almuli verloor op zestienjarige leeftijd haar moeder. De roman Ik zal je nooit meer gaat over haar eigen worsteling met rouw, maar vooral wil ze weten wie haar moeder was. Als ze probeert te beantwoorden waarom haar moeder als jonge twintiger naar het idyllische hippie eiland Martha’s Vineyard in de VS vertrok, stuit ze op oude familiegeheimen. Almuli werd bekend door haar autobiografische boek Knap voor een dik meisje.
Jan 26, 2022
Hans Schnitzler (filosoof, publicist)
00:57:43
Filosoof Hans Schnitzler publiceerde de afgelopen jaren verschillende boeken en essays waarin hij de macht, invloed en het succes van de grote techbedrijven uit Sillicon Valley analyseert en kritiseert. Nu is hij te zien als verteller in de Tegenlicht documentaire Digitale Detox van Roland Duong. In deze documentaire wordt onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving onderzocht. Nu het steeds duidelijker wordt dat strenge maatregelen alleen niet genoeg zijn: Wat moet er aan onze eigen digitale mentaliteit veranderen?
Jan 25, 2022
Peter Verhelst (schrijver, dichter, theatermaker)
00:57:52
De Vlaamse dichter, schrijver en theaterregisseur Peter Verhelst maakte met Lichamen een zintuigelijke novelle over het verlangen naar het licht, waarin elke lezer zelf een eigen samenhang moet vinden. Hij beschrijft een man die zich in een appartementencomplex bevindt dat langzaam door de natuur wordt overwoekerd. Daar ontmoet hij koolmezen, een ekster, kinderen en een beer. Verhelst won voor zijn gehele oeuvre al eerder de Constantijn Huygens en de Sybren Poletprijs.
Jan 22, 2022
Sander Schimmelpenninck (presentator en journalist)
00:58:09
Sander Schimmelpenninck laat met zijn programma Sander en de kloof zien hoe de groeiende kloof tussen arm en rijk onze maatschappij steeds meer ontwricht. Terwijl hij zelf uit een vermogende adellijke familie stamt, frustreert het hem hoe gemakkelijk de rijken kapitaal kunnen doorgegeven. Dat hard werken wordt beloond lijkt steeds meer een fabeltje. In zijn programma spreekt hij de haves en havenots over hun kansen op de woningmarkt, in het onderwijs en de gezondheidzorg.
Jan 21, 2022
Jeroen de Rijke (politie-expert)
00:57:44
Jeroen de Rijke is bekend van het populaire TV-programma Hunted, waar hij verantwoordelijk is voor de technische recherche. Weinig mensen weten dat De Rijke ook echt 28 jaar elite-agent was en dat hij deel uitmaakte van het arrestatieteam en undercoverafdeling van de Nederlandse politie. Hij werd internationaal ingezet tegen de georganiseerde misdaad en terreurdreigingen. In het boek Onder Druk deelt hij zijn ervaringen en inzichten uit zijn tijd bij de politie. 
Jan 20, 2022
Shula Tas (schrijver)
00:57:46
Shula Tas beschrijft in haar debuutroman Waar gezongen wordt een vrouw die na haar afstuderen aan het conservatorium geen noot meer zingt. Als haar buurvrouw vraagt waarom, begint de vrouw een zoektocht naar haar (Joodse) verleden en haar eigen stem. Tas is zelf de dochter van de beroemde Joodse psychiater Louis Tas en studeerde net als haar personage af in zang aan het conservatorium, maar werd daarna programmamaker en moderator.  Pieter van der Wielen gaat met Shula Tas in gesprek.
Jan 19, 2022
Irwan Droog (schrijver)
00:57:44
Schrijver Irwan Droog liet samen met zijn vriendin en hond het stadse leven in Nederland achter voor een afgelegen Noors eilandje in de Poolcirkel. In Het huis aan het einde beschrijft hij het jaar dat zij daar beleefden omringd door schapen, trekvogels en noorderlicht. Droog duikt in de geschiedenis van het eiland en vertelt over de bijzondere ontmoetingen met de bewoners die zich ook tot het afgelegen gebied aangetrokken voelen.  Pieter van der Wielen gaat met Irwan Droog in gesprek.
Jan 18, 2022
Marte Boneschansker (theatermaker, model, acteur)
00:57:46
Marte Boneschansker maakt audiovoorstellingen gebaseerd op documentaire materiaal, die als een soort hoorspel te luisteren zijn. Op dit moment werkt ze aan Het Jaar van Rouw. In deze voorstelling behandelt ze rouw in de breedste zin van het woord. Sinds de pandemie heeft Boneschansker sterk het gevoel dat de samenleving een grote behoefte heeft aan verwerking; niet alleen om het verlies van dierbaren, maar ook om verloren zekerheden en vrijheden. Voor haar werk BLOOS de mannen won ze in 2020 de BNG theaterprijs. Lotje IJzermans gaat met Marte Boneschansker in gesprek.
Jan 15, 2022
Leo Blokhuis (muziekdeskundige, programmamaker)
00:57:41
Leo Blokhuis maakte voor het tv-programma In het kielzog van de Mayflower een historische reisserie over de Pilgrims, de Engelse Protestanten die als de grondleggers van de Verenigde Staten worden gezien. Hij bezoekt de staat Massachusetts, waar hun schip de Mayflower vierhonderd jaar geleden aanmeerde, hun herkomstland Groot-Brittannië en Leiden, waar ze voor de grote oversteek elf jaar verbleven. Blokhuis onderzoekt hoe men nu naar de stichting van de VS kijkt en wat de Nederlandse invloeden destijds waren.  Pieter van der Wielen gaat met Leo Blokhuis in gesprek.
Jan 14, 2022
Ann Demeester (museumdirecteur, kunstcriticus)
00:57:49
De Vlaamse kunstcriticus Ann Demeester was acht jaar lang directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. Ze vertrekt om directeur te worden van Kunsthaus Zürich, het grootste kunstmuseum van Zwitserland. In haar tijd bij het Frans Hals Museum voerde Demeester vele veranderingen door. Zo werden kunstwerken niet meer chronologisch bij elkaar in een ruimte geplaatst, maar zocht ze naar andere thematische verbanden. In Nooit Meer Slapen blikt ze terug op haar tijd bij het museum. Pieter van der Wielen gaat met Ann Demeester in gesprek.
Jan 13, 2022
Sarah van Sonsbeeck (beeldend kunstenaar)
00:57:40
Beeldend kunstenaar Sarah van Sonbeeck verwondert zich over toeval, stilte en verandering. Eind van de maand is haar werk te zien bij de Annette Gelink Galerie. Tijdens een residency in FLACC in het Vlaamse Genk, gaat ze dit jaar op zoek gaat naar het onbedoelde monument. Waarom kan een monument niet veranderen en hoe zit het met monumenten die nooit als monument waren bedoeld? Met de Balie in Amsterdam werkt ze aan een project over het verleden van het gebouw, dat voor en tijdens WOII een gevangenis en rechtbank was waar veel verzetsstrijders ter dood zijn veroordeeld.   Pieter van der Wielen gaat met Sarah van Sonbeeck in gesprek.
Jan 12, 2022
Ad van Liempt (historicus en journalist)
00:57:40
Volgens historicus Ad van Liempt hebben de jaren vijftig ten onrechte een gezapig imago en waren ze oneindig veel opwindender. Juist in de jaren van de wederopbouw werden door volhardende individuen belangrijke maatschappelijke vernieuwingen doorgevoerd. In zijn boek De roaring fifties beschrijft hij elf pioniers uit de tijd van de Mammoetwet, de Deltawerken en de jazz. Van Liempt heeft een lange loopbaan als historicus en journalist en hij was één van de bedenkers van Andere Tijden.  Pieter van der Wielen gaat met Ad van Liempt in gesprek.
Jan 11, 2022
Nazmiye Oral (acteur en theatermaker)
00:57:46
Actrice en theatermaker Nazmiye Oral is een van de vertellers in het exclusieve theaterritueel Vrouwen in bad van theatermaker Ola Mafaalani, dat alleen voor vrouwen toegankelijk is. In vijf sessies komen veertig carrièrevrouwen aan het woord, die vertellen over de feminiene economie; een economie gebaseerd op feminiene waarden. Oral won een Gouden Kalf voor haar rol in In Vrijheid, stond in het theater met De Gesluierde Monologen en maakte internationaal furore met het stuk dat ze met en over haar Turkse moeder maakte. Nu is ze te zien in de Vlaamse Netflixserie Undercover. Lotje IJzermans gaat met Nazmiye Oral  in gesprek.
Jan 08, 2022
Teun van de Keuken (journalist en programmamaker)
00:56:42
Journalist en programmamaker Teun van de Keuken probeerde voor een rubriek in de Volkskrant een jaar lang zes verschillende populaire diëten, van keto tot veganisme. Hij onderzocht de valkuilen en keek naar de wetenschappelijke onderbouwingen van eetpatronen. Alle kennis is nu verzameld in Dit is geen dieetboek. Van de Keuken werd bekend van De Keuringsdienst van Waarde. Hij is de presentator van onderzoeksjournalistiek-programma Pointer en met z’n jeugdvriend Gijs Groenteman heeft hij een podcast Teun en Gijs. 
Jan 07, 2022
Tim Hofman (presentator)
00:57:40
Programmamaker Tim Hofman maakte voor BNNVARA een nieuw seizoen van Over Mijn Lijk. In dit programma worden vijf jonge mensen gevolgd, die weten dat ze ongeneselijk zien zijn. In de serie wordt vastgelegd hoe ze hun laatste levenstijd zo betekenisvol mogelijk proberen in te kleuren. Hofman presenteerde als BNN-boegbeeld veel van hun maatschappelijk geëngageerde programma’s, waaronder Spuiten&Slikken, Je Zal Het Maar Hebben en #Boos.
Jan 06, 2022
Jade Olieberg (actrice)
00:57:38
Actrice Jade Olieberg werd bekend door haar personage Rosa Steenwijk in de Nederlandse Netflix serie Ares. Ze speelde afgelopen jaar ook de rol van Laura H. in het gelijknamige toneelstuk dat over de voormalig jihadist werd gemaakt en daarvoor werd ze genomineerd voor een Theo D’or. Nu is ze te zien in de telefilm Good Bad Girl, waarin ze een rechercheur vertolkt, die net na haar zwangerschapsverlof een complexe moord op een vrouwelijke rapper moet oplossen. Pieter van der Wielen gaat met Jade Olieberg in gesprek
Jan 05, 2022
Afaina de Jong (architect)
00:56:42
Architect Afaina de Jong staat aan het hoofd van architectenbureau Afarai. Ze streeft ernaar om mensen en culturele bewegingen die voorheen in architectonische plannen vaak niet werden gezien, in haar architectuur te betrekken. Met haar team was ze afgelopen jaar verantwoordelijk voor de vormgeving van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. En ze was één van de vijf genomineerden voor de Architect van het Jaar 2021.  Pieter van der Wielen gaat met Afaina de Jong in gesprek.
Jan 04, 2022
Rogier Roeters (beeldend kunstenaar)
00:57:44
Beeldend kunstenaar Rogier Roeters post om de paar dagen op Instagram speelse tekeningen over hedendaagse worstelingen met het leven. Je afgewezen voelen door je tinderdate of juist ‘overprikkeld’ door een overdaad aan online afspraakjes, de overspannen huizenmarkt. Roeters maakt er net zo makkelijk iets grofs, ontroerends of grappigs van.  Hanneke Groenteman luidt met Rogier Roeters het nieuwe jaar in.   
Jan 01, 2022
Abel van Gijlswijk (muzikant en labelhouder)
00:57:30
Abel van Gijlswijk is de frontman van de hardcore-punkband Hang Youth. Hij runt met Faberyayo het platenlabel Burning Fik. En als Abel maakte hij in 2021 zijn derde rapalbum. Met zijn muziek levert hij harde, grove, maar vooral ook humoristische maatschappijkritiek. Over zijn onvrede over de laatste verkiezingen schreef hij bijvoorbeeld IK GEEF EEN NIER VOOR GEEN MARK RUTTE IV. Een Hang Youth nummer duurt meestal niet langer dan een minuut. Dat ze haast hebben kwam ook naar voren op de poster die vorig jaar door heel Amsterdam hing: “Hang Youth eist onmiddellijke verbetering van alles. Jullie hebben 24 uur.” Abel van Gijlswijk spreekt een uur lang met Atze de Vrieze.
Dec 31, 2021
Mona van den Berg (fotograaf)
00:57:38
Fotograaf Mona van den Berg maakte in AZC’s portretten van mensen, die soms wel jaren wachten op hun verblijfsvergunning. Deze zijn verzameld in het fotoboek "Wachten". De foto’s worden afgewisseld met gedichten van schrijver en voormalig vluchteling Rodaan Al Galidi. Ook staan er in het boek een aantal passage uit diens autobiografische romans Hoe ik talent voor het leven kreeg en Holland. Van den Berg was vroeger advocaat en gebruikt nu de fotografie om misstanden in beeld te brengen. Pieter van der Wielen gaat met Mona van den Berg in gesprek.
Dec 30, 2021
Tim de Wit (journalist)
00:57:56
Journalist Tim de Wit was de afgelopen jaren vanaf zijn standplaats Londen voor de NOS en Trouw correspondent Verenigd Koninkrijk en Ierland. In zijn binnenkort verschijnende boek Wankel Koninkrijk vertelt hij hoe de Britten er sinds de Brexit voor staan. Nu is hij terug in Nederland en wordt hij de vaste presentator van het radioprogramma Bureau Buitenland. 
Dec 29, 2021
Iven Cudogham (schrijver, presentator)
00:57:42
Iven Cudogham werd bekend als presentator van het AT5 schooltv-programma Basta. Hij maakte hervertellingen van de eeuwenoude Afrikaanse sprookjes over de slimme en ondeugende spin Anansi. Eerder werden zijn vertellingen als prentenboekjes uitgegeven, maar eind december zendt KRO-NCRV ook de animatieserie Anansi de spin uit, waarvoor hij het scenario schreef. Ook is Cudogham te zien in de realityshow Een huis vol, want met zijn vrouw Cynthia heeft hij net als Anansi zeven kinderen. Pieter van der Wielen gaat met Iven Cudogham in gesprek.
Dec 28, 2021
Jip van den Toorn (illustrator)
00:58:24
Sinds 2020 heeft illustrator Jip van den Toorn een wekelijkse beeldcolumn in de Volkskrant. In stripverhaalstijl tekent ze absurdistische scènes die aansluiten bij de actualiteit. En ja, vaak was dat iets met corona. Haar tekening Horrorfilm anno 2020, waarop een vrouw huiverend wegkijkt van een filmscène met een tongzoenend stel, werd in 2020 genomineerd voor de Inktspotprijs.  Lotje IJzermans gaat met Jip van den Toorn in gesprek.
Dec 25, 2021
Jan Terlouw (oud-politicus, schrijver)
00:57:09
Jan Terlouw stond als politicus aan de basis van de D’66 en was minister van Economische Zaken in het tweede kabinet van Van Agt. Daarnaast maakte hij furore als schrijver van jeugdromans, waarvan het verfilmde en internationaal geroemde Oorlogswinter en Koning van Katoren misschien nog het bekendst zijn. In zijn eerste carrière was Terlouw natuurkundige. Vanuit deze expertise uitte hij zich de afgelopen jaren vaak in het klimaatdebat. In mei verscheen zijn briefwisseling met Marjan Minnesma in boekvorm. En nu is er als verrassing voor zijn negentigste verjaardag Voor altijd Jan: 90 brieven aan Jan Terlouw, waarin mensen met wie hij in zijn leven te maken had hem een brief schreven.   Pieter van der Wielen gaat met Jan Terlouw in gesprek. 
Dec 24, 2021
Thomas Oliemans (Bariton, pianist)
00:57:52
Bariton en pianist Thomas Oliemans zong in bijna alle grote operahuizen van de wereld en werkte met vele gerenommeerde orkesten. Zijn repertoire is zeer divers en niet enkel klassiek. Recent bracht hij in zijn matineevoorstelling Formidable Franse liederen van onder meer Brel, Stromae, Debussy en Fauré ten gehore. In maart vertolkt hij bij de Nationale Opera de rol van Pluto in de moderne opera Eurydice – Die Liebenden, blind en zingt hij in het Concertgebouw Schuberts Winterreise, terwijl hij zichzelf gelijktijdig op de piano begeleidt.  Pieter van der Wielen gaat met Thomas Oliemans in gesprek.
Dec 23, 2021
Monic Hendrickx (actrice)
00:57:48
Actrice Monic Hendrickx speelt in De Openbaring de rol van Magda. Zij is de zus van Jacob, die uit angst voor Corona besluit in volledige quarantaine met zijn bejaarde moeder te gaan. Ze moet lijdzaam toezien hoe haar broer in zijn zelfgekozen isolatie zijn grip op de realiteit steeds meer verliest. Hendrickx is bekend van haar hoofdrollen in De Poolse bruid, Nynke, Het Zuiden en Penoza en ze won in haar carrière maar liefst vier Gouden Kalveren.
Dec 22, 2021
Constant Meijers (muziekjournalist)
00:57:42
Constant Meijers was in de jaren zeventig hoofdredacteur van het toonaangevende popmuziektijdschrift OOR. Hij maakte voor het blad lange reportages over rockmuzikanten en deed zijn best ze echt goed te leren kennen. Hij kwam over de vloer bij sterren als Bruce Springsteen, Neil Young en Tom Waits en probeerde een stap verder te gaan dan de standaard journalistiek. De mooiste anekdotes uit die tijd verzamelde hij in het boek Hotel Californië & andere rock ’n roll verhalen. Pieter van der Wielen gaat met Constant Meijers in gesprek.
Dec 21, 2021
Anna Enquist
00:57:48
In Sloop, de nieuwe roman van Anna Enquist, leidt hoofdpersonage Alice Augustus een dubbelleven. Ze is een gevierd componist, die prestigevolle opdrachten binnensleept, maar bijna niemand weet dat ze daarnaast onder een pseudoniem platte reclamedeuntjes componeert. En dan is ze ook nog bijna veertig en heeft ze een knellende kinderwens en zeult ze een getroebleerde jeugd en woelig liefdesleven met zich mee. Enquist is naast schrijver, ook psychoanalytica en pianist en schreef ook nu een roman waarin haar fascinaties en kennis worden uitgediept.  Lotje IJzermans gaat met Anna Enquist in gesprek.
Dec 18, 2021
Ruud de Wild (dj, kunstenaar)
00:56:40
Radio dj Ruud de Wild werd onlangs kankervrij verklaart en keerde na een half jaar ziekteverlof terug naar zijn show op Radio 2. De presentator werd de afgelopen dertig jaar vooral bekend van zijn programma’s voor Radio 538 en 3FM en presenteerde op tv onder meer bij BNN en TMF. Daarnaast is hij een van de vaste weekendpresentatoren van RTL Boulevard.  Pieter van der Wielen gaat met Ruud de Wild in gesprek.
Dec 17, 2021
Vanja van der Leeden (culinair schrijver)
00:57:44
Culinair schrijver Vanja van der Leeden werd bekend om haar bekroonde Indische kookboeken Indorock en Indostok. Binnenkort verschijnt de opvolger Insane, dat over gezond eten gaat. Van der Leeden schreef een persoonlijk relaas over haar jarenlange worsteling met boulimia en het vinden van een gezonde houding met voeding. Pieter van der Wielen gaat met Vanja van der Leeden in gesprek.
Dec 16, 2021
Claudy Jongstra (kunstenares, textielontwerper)
00:56:35
Claudy Jongstra is wereldberoemd om haar wandtapijten van vilt en stoffen die ze al twintig jaar op haar boerderij in het Friese Spannum ambachtelijk creëert. Haar werk is onder meer opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum en het MoMa in New York.  Ze werkte samen met vele vooraanstaande ontwerpers onder wie Alexander van Slobbe, Hella Jongerius, Donna Karan en John Galliano. De wol voor haar werk komt van haar eigen schaapskudde en de verf uit haar botanische tuin. In samenwerking met Claudy Jongstra is zojuist een kleurennummer verschenen van See All This kunstmagazine,  gewijd aan kleur en Jongstra's werkwijze en activisme.
Dec 14, 2021
Carmien Michels (schrijver, dichter)
00:57:31
De Vlaamse schrijver en dichter Carmien Michels laat in haar nieuwe verhalenbundel Vaders die rouwen vaders zien die door allerlei leed gekweld door het leven gaan. Ze worden beschreven door hun dochters, partners, reisgezellen en honden. Michels treedt ook vaak op als performance dichter. In 2016 won ze zowel het Nederlands als het Europees Kampioenschap Poetry Slam.  Pieter van der Wielen gaat met Carmien Michels in gesprek. 
Dec 14, 2021
Charlotte Dumas, (fotograaf)
00:57:44
Fotograaf Charlotte Dumas werd bekend om haar intieme dierenportetten, waarin ze langere tijd echt vertrouwd probeert te raken met het dier. Zo volgde ze een zwerfhond in Palermo, maakte ze een serie over de reddingshonden van 9-11, fotografeerde ze leger- en politiepaarden en wilde dieren in de dierentuin. In haar werk probeert ze de ambivalente houding tussen mens en dier in de industriële samenleving te verbeelden. Nu is in Huis Marseille de tentoonstelling Ao te zien. Hiervoor maakte Dumas drie films over een inheems paardenras dat vrij over het Japanse eiland Yonaguni draaft. 
Dec 11, 2021
Mara Grimm (schrijver)
00:57:27
Onlangs begon culinair journalist Mara Grimm aan haar nieuwe baan als restaurantrecensent van het Parool. Eerder schreef ze vele culinaire reportages voor bladen als Vogue, Elle Eten en Delicious en was ze de auteur van de kookboeken van sterrenchef Sergio Herman. In 2020 maakte ze tijdens de lockdown het boek Crisiskoken, waarin ze budgetrecepten van topkoks verzamelde. Nu is er Eetiquette, een handleiding waarin Grimm van honderd klassieke gerechten uitlegt hoe je ze hoort te eten; want hoe eet je een bitterbal zonder je mond te branden? Waarom moet je geen jam op je croissantje smeren?  Pieter van der Wielen gaat met Mara Grimm in gesprek.
Dec 10, 2021
Zef Hemel (planoloog)
00:57:44
Planoloog Zef Hemel stopt na tien jaar als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ter afsluiting van deze periode schreef hij Er was eens een stad. In dit boek verkondigt hij zijn visionaire planologie. Dit is een planologie die niet meer uitgaat van maakbaarheid, maar die democratisch is en door de ervaringen en verbeeldingskracht van burgers wordt gevoed en waar regio meer bepaalt dan het rijk. Sommige van zijn ideeën zijn controversieel; hij pleit voor het bouwen van een tweede toeristisch centrum op de Zuid-As en hij zou Schiphol het liefst verplaatsen naar de Flevopolder. Pieter van der Wielen gaat met Zef Hemel in gesprek.
Dec 09, 2021
Nico Dijkshoorn (schrijver, muzikant)
00:57:51
Schrijver en muzikant Nico Dijkshoorn schrijft al jaren columns voor de Voetbal International. De mooiste daarvan zijn nu gebundeld. Dijkshoorn die als schrijver bekend staat om zijn eigenzinnige observaties schrijft in zijn voetbalcolumns nooit over de technische aspecten van het spel. Verwacht van hem geen analyses over een bepaalde assist, maar wel verhalen over de huilbuien van Dick Advocaat, de manier waarop Wout Weghorst het Wilhelmus meezingt en waarom hij wel een snorretje op de leeuwentattoo op de rug van Memphis Depay zou willen tekenen. 
Dec 08, 2021
Bodil de la Parra (acteur, schrijver)
00:57:44
Actrice en schrijver Bodil de la Parra onderzoekt in haar nieuwe voorstelling Dagen van rijst haar Indo-Chinese roots. In de jaren zestig en zeventig groeide ze op in een nieuwbouwflat in Amsterdam-Osdorp. Als kind doet ze er alles aan om ‘normaal’ te zijn en probeert ze zich steeds aan te passen aan de mensen bij wie ze is: haar vrijgevochten ouders, haar Indo-Chinese grootouders en haar vrienden op de bekrompen buurtschool. Bij het leegruimen van de flat vindt ze niet alleen foto’s van de wilde feestjes van haar ouders, maar stuit ze ook op vergeten Chinese tradities en ze vraagt zich af in hoeverre die haar leven hebben beïnvloed.  Atze de Vrieze gaat met Bodil de la Parra in gesprek. 
Dec 07, 2021
Robin de Puy (fotograaf)
00:57:51
Fotograaf Robin de Puy maakte furore met haar fotoseries over het Amerikaanse platteland die ook door vooraanstaande bladen als The New Yorker en Time Magazine werden opgepikt. Ook de Puy kon het afgelopen jaar vanwege de pandemie geen verre reizen maken. Dus verkende ze haar eigen woonplaats Wormer en zag dat de ‘small town icons’ die ze voorheen in het verre Amerika zocht, ook in haar eigen omgeving te vinden zijn. Al deze nieuwe personages legde ze vast in haar fotoboek Down by the water. Lotje IJzermans gaat met Robin de Puy in gesprek. 
Dec 04, 2021
Trijntje Oosterhuis (zangeres)
00:57:55
Sinds haar doorbraak met Total Touch in de jaren negentig, is zangeres Trijntje Oosterhuis niet meer weg te denken in het Nederlandse muzieklandschap. Op haar nieuwe album Everchanging Times, laat de zangeres samen met het Metropole Orkest horen hoe tijdloos de liedjes van de Amerikaanse componist Burt Bacharach zijn, en zingt ze met de wereldberoemde soul- en jazzzanger Gregory Porter.   Pieter van der Wielen gaat met Trijntje Oosterhuis in gesprek.
Dec 03, 2021
Mart Smeets (sportjournalist)
00:57:46
Mart Smeets is schrijver en sportjournalist. Nadat in het eerste coronajaar alles was opgeschort, bleef het ook in het begin van 2021 ongewis of de Olympische Spelen en het EK voetbal zouden doorgaan. Uiteindelijk kwam elke competitie weer opgang. Soms met en soms zonder publiek, maar van Mart Smeets mag gezegd worden dat het echt een fantastische sportzomer werd. Hij volgde alles vanuit zijn Haarlemse woonkamer en schreef hierover het boek Doorstart met daarin vijftig sportverhalen.
Dec 02, 2021
Nicolien Mizee (schrijver)
00:57:43
Schrijver Nicolien Mizee schreef tragikomische romans als Voor God en de Sociale Dienst, Toen kwam moeder met een mes, En knielde voor hem neer . Vaak gaat het in haar werk over het onvermogen om mee te draaien in de burgermaatschappij. De afgelopen jaren werden haar Faxen aan Ger gepubliceerd, waarin al haar gedachtenspinsels staan die ze decennialang aan haar voormalig docent scenarioschrijver Ger Beukenkamp faxte. Nu brengt Mizee, al jaren fervent vogelaar, haar eigen Vogelgids uit, waarin zowel de uiteenzettingen als de illustraties van haar hand zijn. Pieter van der Wielen gaat met Nicolien Mizee in gesprek.
Dec 01, 2021
Tessa Cramer (futurist)
00:57:45
Tessa Cramer is futurist en hield 25 november haar lectorale rede aan de Fontys Hogeschool. Ze doet onderzoek naar de onzekere toekomst, die volgens haar van ons allemaal en niet enkel van de politici, beleidsmakers en planbureaus is. Ze organiseert het Onzekere Zaken Festival en heeft over hetzelfde onderwerp een gids en podcast, waarin wetenschappers, ontwerpers en kunstenaars hun visie op het onbekende geven. Pieter van der Wielen gaat met Tessa Cramer in gesprek.
Nov 30, 2021
Auke Hulst (schrijver)
00:57:38
In Japan kan je als je je kind hebt verloren of er nooit een hebt kunnen krijgen gewoon een levensechte replica bestellen die gebaseerd is op het genetisch materiaal van jou en je partner. Althans dat wordt beweerd in De Mitsukoshi Troostbaby Company, de nieuwe science fiction roman van Auke Hulst. Hierin bestelt Hulst’s alter ego een 7-jarige robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen probeert hij al schrijvend in z’n roman de loop der dingen zo te veranderen dat het kind alsnog geboren kan worden- al was het maar in een verhaal. Lotje Ijzermans gaat met Auke Hulst in gesprek.
Nov 27, 2021
Maarten Inghels (schrijver)
00:57:19
Als een malafide Forrest Gump duikt meesteroplichter Piet van Haut constant op in de Belgische en Nederlandse geschiedenis. Van missverkiezingen tot de zaak Dutroux. Eens werd hij zelfs onthaald door minister-president Wim Kok en verbleef hij twee maanden op kosten van de staat in het Amstel Hotel. In dezelfde periode overtuigde hij de directeur van Lelystad Airport dat hij een oliesjeik was en maakte hij proefvluchten in verschillende Boeings. Schrijver Maarten Inghels dook in het leven van Piet van Haut en raakte verstrikt in een web van leugens en onverwachte onthullingen. Pieter van der Wielen sprak met Maarten Inghels.
Nov 26, 2021
Arno Kantelberg (schrijver, journalist)
00:57:51
Dat de Nederlandse man er alles aan doet om goed gekleed voor de dag te komen is allicht te herleiden uit het gegeven dat de stijlgids Man op z’n best van Volkskrantcolumnist en Esquire hoofdredacteur Arno Kantelberg al tijden niet meer leverbaar was. Gelukkig verschijnt er vier jaar na dato een herziende versie. De wereld is veranderd en daarmee ook het modebeeld. Dus schreef Kantelberg een aantal aanvullende katernen, want hoe kleedt de thuiswerkende man zich stijlvol? En welke kleren maken de man nu traditionele genderrollen steeds meer vervagen?
Nov 25, 2021
Oeke Hoogendijk (documentairemaker)
00:57:41
 Hoogendijk filmde jarenlang haar moeder die vanwege haar kamptrauma aan straatvrees leed en haar appartement decennia niet verliet. In Thuiswitz, die nu op het IDFA draait, toont ze haar moeder als een eigenzinnige en geestige vrouw die haar woonkamer tot een fijne vesting maakte van waaruit ze de wereld kon bekijken. En dan zijn er nog twee films die Hoogendijk onlangs afrondde: Schatten van de Krim, over een oude kunstcollectie die sinds Poetins annexatie van de Krim in het Amsterdamse Allard Pierson museum gegijzeld ligt en Licht over de wonderlijke componist Stockhausen. Pieter van der Wielen sprak met Oeke Hoogendijk
Nov 24, 2021
Corrie van Binsbergen (gitarist, componist)
00:57:54
Gitarist en componist Corrie van Binsbergen staat bekend om haar collagefunk. Ze gaat daarom nooit voor maar één ding of genre. Ze werkte bovendien samen met talloze andere muzikanten én schrijvers als Remco Campert, Manon Uphoff en Toon Tellegen. Maar nu kiest ze dan eindelijk: voor het componeren om precies te zijn. Ze stopt als artistiek leider van haar eigen Stichting Brokken en organiseert nog één keer haar allerlaatste Brokken Festival in het Bimhuis.   
Nov 23, 2021
Ramsey Nasr (acteur, dichter, essayist)
00:57:56
Met zijn essay De Fundamenten houdt Ramsey Nasr een vurig pleidooi voor het herstel van de instituties die onze samenleving bijeenhouden. Het werd afgelopen coronajaar een bestseller en leverde hem ook een wonderlijke ontmoeting met Rutte in het torentje op. In Nooit Meer Slapen vertelt de dichter en acteur over de wortels van zijn engagement en liefde voor de kunst, zijn fascinatie voor historische artefacten en draagt hij voor uit het net verschenen Nasr Compacter; een eerste bloemlezing van zijn gedichten.   Lotje IJzermans sprak met Ramsey Nasr
Nov 20, 2021
Borre Akkersdijk (ontwerper, textielvernieuwer)
00:56:48
Ontwerper Borre Akkersdijk won dit jaar de Dutch Design Award. Hij hackte breimachines en maakte een platform waarmee iedereen zijn eigen stoffen kan ontwerpen én die de textielindustrie met al zijn problemen veel transparanter maakt. Daarmee ziet hij een toekomst met een veel minder vervuilende en verspillende mode-industrie voor zich. 
Nov 19, 2021
Sander Kollaard (schrijver)
00:57:52
Vorig jaar won Sander Kollaard de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek Uit het leven van een hond. Nu is er een nieuwe roman: De Kleuren van Anna. Hij sprak met Pieter van der Wielen over de voor- en nadelen van laat debuteren, de overschatting van exceptioneel drama in literatuur en natuurlijk zijn nieuwe boek.
Nov 18, 2021
Bianca Stigter (filmmaker, historicus)
00:57:55
In Three Minutes – a Lengthening, die op het IDFA in première gaat, vormen drie minuten amateurfilm uit 1938 de basis voor een lange documentaire. Een Amerikaanse zakenman filmt het straatleven tijdens een bezoek aan zijn Poolse geboortestadje Nasielsk, waar op dat moment nog drieduizend joden woonden. Twee jaar later overleefden slechts honderd van hen de Shoa. Historica Bianca Stigter vertraagt in haar debuutfilm de beelden en zoomt in op details. Welke naam staat er op een winkelruit? Wie waren deze mensen, die zo vrolijk en nieuwsgierig de camera inkeken? Pieter van der Wielen ging met Bianca Stigter in gesprek
Nov 17, 2021
Sanne Wallis de Vries (theatermaker)
00:57:56
Voor iemand die vindt dat ze veel te vaak geïnterviewd is, pakt Sanne Wallis de Vries het bijzonder aan: Er is een nieuwe voorstelling, maar ook heeft ze ter ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag een boek geschreven vol interviews met leeftijdsgenoten. En daarover schoof ze gisteren aan voor, juist, een interview in Nooit Meer Slapen. Pieter van der Wielen sprak Sanne Wallis de Vries.
Nov 16, 2021
Teun Toebes (schrijver, verpleegkundige)
00:57:47
Op eenentwintigjarige leeftijd besloot Teun Toebes op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren, maar vooral om te laten zien dat het maatschappelijke beeld van dementie niet altijd lijkt te kloppen. In zijn debuut VerpleegThuis beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en de samenleving heersen en hoe die te veranderen. Lotje IJzermans sprak met Teun Toebes.
Nov 13, 2021
Kirsten van Teijn (cabaretier)
00:55:48
Cabaretier Kirsten van Teijn leidde met haar vriend een ‘lekker tuttig’ leven in een Brabants dorp tot ze verschrikkelijk verliefd werd op een vrouw. Hoewel haar partners ervan wisten, hield ze de dubbele relatie voor de buitenwereld drie jaar verborgen. Over de bevrijding van het loslaten van ziekmakende geheimen en de twijfels die ze nog steeds over de liefde voelt maakte ze de voorstelling (S)experiment.
Nov 12, 2021
Shariff Korver (filmregisseur)
00:57:43
Op de filmacademie las regisseur Shariff Korver over vechtpartijen met jonge soldaten die op Kreta bijkwamen van hun Afghanistanmissie. Op kosten van defensie kregen ze daar therapie en gratis drank, om te wennen aan de burgermaatschappij. Nu jaren later is er Do Not Hesitate, de Nederlandse Oscarinzending over een vredesmissie in het verre buitenland. Pieter van der Wielen sprak met Shariff Korver
Nov 11, 2021
Louise Fresco (landbouw- en voedselwetenschapper, schrijver)
00:57:47
De Russische botanicus Nikolaj Vavilov kroop tijdens het beleg van Leningrad van de honger door zijn lab, maar weigerde de zaden te eten die hij aan het veredelen was. Hoogleraar Louise Fresco was al decennia gefascineerd door deze innovatieve wetenschapper die zich onder Stalin’s schrikbewind staande probeerde te houden en schreef over hem haar eerste historische roman De plantenjager uit Leningrad. Pieter van der Wielen sprak met Louise Fresco. 
Nov 10, 2021
Ariane Schluter (actrice, vertaler)
00:57:45
IJzige winters waarin alles bevroren is en je tot berusting wordt gedwongen, Ariane Schluter is er dol op. Ze vertaalde het boek Winteren van de Britse schrijfster Katherine May, waarin de donkere en moeilijke periodes in het leven worden verkend en je ze leert koesteren als de koude wintermaanden. Pieter van der Wielen sprak met Ariane Schluter. 
Nov 09, 2021
Bo Tarenskeen (theatermaker)
00:57:50
In de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog schrijft de jonge Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein een geheim dagboek waarin zijn aantekeningen over logica naadloos overgaan in beschouwingen over God, zelfmoord, seksualiteit en de zin van het leven. En nu maakt Bo Tarenskeen, toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam, een voorstelling over deze filosoof. Lotje IJzermans ging in gesprek met Bo Tarenskeen.
Nov 06, 2021
Eva van Manen (muzikant, schrijver, producer)
00:56:38
Nadat Spinvis haar pushtte om haar liedjes uit te brengen, liet Eva van Manen het theater achter zich en koos ze voor de muziek. Nu is er een tweede album, waarin ze zich als producer uitdaagde de Kaapverdische zee en schurende wind in geluid te vertalen. En natuurlijk had bijna acht weken quarantaine ook effect op de plaat. Pieter van der Wielen sprak met Eva van Manen.
Nov 05, 2021
Herman Hertzberger (architect)
00:57:58
Architect Herman Hertzberger verkreeg internationale bekendheid door zijn architectonische en theoretische bijdragen aan de architectuurstroming structuralisme. Tot zijn bekendste gebouwen behoren Vredenburg, Centraal Beheer en het Chassé theater. Nu is er De ruimte van Herman Hertzberger door Christien Brinkgreve. In dit boek gaat Brinkgreve in op Hertzberger’s visie en werk als architect en de personen die hem hebben gevormd en gevoed. Pieter van der Wielen spreekt met Herman Hertzberger.
Nov 04, 2021
Judi Mesman (hoogleraar)
00:57:53
De meeste mensen willen hun kinderen graag zonder vooroordelen opvoeden. Toch blijkt dat ouders onvermijdelijk vooroordelen hebben en die ook overdragen. Hoe voorkom je dat, als het om grote dingen als racisme gaat? Judi Mesman, hoogleraar in Leiden, schreef erover in haar boek Opgroeien in kleur. Pieter van der Wielen sprak met Judi Mesman
Nov 04, 2021
Florian Myjer (theatermaker)
00:57:30
Samen met De Warme Winkel en realitysterren uit programma’s als Temptation Island en Ex on the Beach staat Florian Myjer op de planken met Een Oprechte Ode aan de Ironie. Want hoe zit het daar eigenlijk mee, en wat doet een gebrek aan ironie met een samenleving? Pieter van der Wielen ging met Florian Myjer in gesprek. 
Nov 03, 2021
Maud Wiemeijer (scenarist)
00:57:53
Maud Wiemeijer schreef als jonge twintiger met ANNE+ de webserie die ze zelf graag had willen zien. En nu is er een speelfilm. Een keer geen moeilijke coming out of 18e-eeuws drama over verboden liefdes, maar een vrolijke romcom waarin het liefdesleven en niet de geaardheid van jonge queers centraal staat. Pieter van der Wielen ging met Maud Wiemeijer in gesprek.
Nov 02, 2021
Fresku (rapper, acteur)
00:57:51
Rapper Fresku zit nogal veel in zijn hoofd. En hoewel hij normaal gesproken urenlang aan zijn nummers kan blijven schaven, is zijn nieuwe album In de lucht part I heel intuïtief ontstaan. Lotje IJzermans sprak met Fresku. 
Oct 29, 2021
Natasja Kensmil (kunstschilder)
00:57:28
Kunstschilder Natasja Kensmil doet geen aanklacht tegen de gruwelijkheden uit ons verleden. In haar werk vervormt de geschiedenis, zonder deze te vernietigen. ‘Ik ben geïnteresseerd in de complexiteit van de mens: wat zijn de beweegredenen voor een historisch figuur om een spoor van vernietiging achter te laten?’  
Oct 28, 2021
Alex Ploeg (cabaretier, stand-up comedian)
00:57:41
In zijn nieuwe voorstelling Ego gaat Alex Ploeg de strijd aan met zichzelf. Want vaak zijn het juist zijn onzekerheden die hem een geslaagde grap opleveren. Pieter van der Wielen sprak met Alex Ploeg.
Oct 27, 2021
Candy Dulfer (saxofonist)
00:57:53
Saxofonist Candy Dulfer werkte samen met onder andere Aretha Franklin, Van Morrison en Prince. Met die laatste had ze soms een wat moeilijke verstandhouding. ‘Het was heel wrang dat ik hoorde dat hij dood was, maar aan de andere kant weet ik dat hij toch wel van me hield.' Pieter van der Wielen sprak met Candy Dulfer 
Oct 26, 2021
Midas Dekker (bioloog, presentator, schrijver)
00:57:46
In zijn nieuwe boek kijkt Midas Dekkers als bioloog naar alle verschillende mensen om hem heen. Maar waarom is het volgens hem nuttig om een ordening te maken, als de verschillen volgens veel wetenschappers verwaarloosbaar klein zijn? Pieter van der Wielen sprak met Midas Dekkers.
Oct 25, 2021
Bahram Sadeghi (presentator, schrijver)
00:57:40
Bahram Sadeghi vluchtte als tiener vanuit Iran naar Egypte. Hij schreef een boek over zijn vlucht, en over hoe een aanslag in Egypte hem uiteindelijk naar Nederland bracht. Lotje IJzermans sprak met Bahram Saghi.
Oct 22, 2021
Eric Corton (radio-dj, schrijver, acteur)
00:57:56
Het is nogal een mistige bende in het hoofd van Eric Corton’s hoofdpersonage. Zijn debuutroman Mist stelt de vraag: wat als je de belangrijkste gebeurtenis uit je leven bent vergeten? Pieter van der Wielen sprak met Eric Corton.
Oct 21, 2021
Elsie de Brauw (actrice)
00:57:46
In de film Drijfzand vertolkt Elsie de Brauw de rol van een moeder die door haar dochter verzorgd moet worden. Zelf heeft ze het zorgen voor haar kinderen misschien wel iets te serieus genomen, vertelde ze vannacht. ‘Ik heb om twee uur ’s nachts schapenpakjes zitten maken.’ Pieter van der Wielen sprak met Elsie de Brauw.
Oct 20, 2021
Danielle Kwaaitaal (fotograaf, kunstenaar)
00:57:49
Danielle Kwaaitaal is verslingerd aan werken met computers. Voor haar Florilegium fotografeerde ze bloemen onder water. ‘De rol van digitale media is super actueel en blijft interessant. Maar voor mij is het vooral een gereedschapskist.’ Haar werk is te zien in theaters, op house- en dancefeesten en in openbare ruimtes. Zo maakte ze Tracing Reality, een 450 vierkante meter grote compositie op glas, voor de corridor tussen de B- en C-pier op Schiphol. Nu is er Florilegium, een reeks onder water gefotografeerde werken. Haar foto’s, geïnspireerd op 17de-eeuwse bloemverzamelboeken, zijn nu gebundeld in een monumentaal boek, dat tijdens Art The Hague gepresenteerd werd. Pieter van der Wielen sprak met Danielle Kwaaitaal.
Oct 19, 2021
Gummbah (cartoonist, kunstschilder)
00:57:55
Gummbah, oftewel Gertjan van Leeuwen, is een cartoonist en stiptekenaar. Samen met Leonard Bedaux treedt hij op met de show Seksboerderij het Gouden Kalf en hij publiceert drie keer per week een cartoon in de Volkskrant. Op 15 oktober opent een solo-expositie met schilderijen van Gummbah bij galerie Stigter Van Doesburg in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Gummbah. Pieter van der Wielen sprak met Gummbah.
Oct 18, 2021
Jan Hoek (fotograaf, schrijver)
00:57:50
Jan Hoek is fotograaf en schrijver. Zijn werk centreert zich rond mensen die normaal gesproken over het hoofd worden gezien. Zo fotografeerde hij motortaxibestuurders in Nairobi en een ex-heroïne verslaafde in Amsterdam. Nu is er Outsiderland in het Amsterdamse cultuurhuis Sexyland World. Een expositieruimte waarin samenwerkingen tussen outsider en insider kunstenaars worden gestimuleerd. Atze de Vrieze sprak met Jan Hoek.
Oct 17, 2021
Joost van Bellen (dj, schrijver)
00:57:49
Joost van Bellen is diskjockey en party-organisator. Hij stond aan de wieg van de housemuziek in Nederland en was resident-dj en artistiek leider in de RoXY in Amsterdam. Hij initieerde feesten als Speedfreax en RAUW, alsook vele 90's acid-feesten als het Oud Hollandsch Acid Feest (OHAF), Fucque les Balles, en Original Warehouse Acid Party(OWAP). Nu is er Nachtdier, een humoristische roman over de nacht in al zijn glorie en duisternis. Lotje IJzermans sprak met Joost van Bellen.
Oct 15, 2021
Christien Meindertsma (ontwerper, kunstenaar)
00:57:18
Christien Meindertsma is kunstenaar en ontwerper. In haar werk onderzoekt ze de levensduur en het gebruik van producten en grondstoffen en probeert ze hun herkomst opnieuw inzichtelijk te maken. Haar werk werd onder meer tentoongesteld in het MoMA en het Cooper Hewitt Design Museum in New York, en het Victoria & Albert Museum in Londen. Dit jaar is Meindertsma ambassadeur van Dutch Design Week, die op 15 oktober van start gaat. Pieter van der Wielen sprak met Christien Meindertsma.
Oct 14, 2021
Huub van der Lubbe (zanger, dichter, acteur)
00:57:47
Huub van der Lubbe is acteur, dichter en zanger van popgroep De Dijk, die dit jaar veertig jaar bestaat. In 1986 speelde hij in de met een Oscar bekroonde film De aanslag. Vanaf 1995 schreef hij verschillende dichtbundels, waarvan Guichelheil de meest recente is. Zijn nieuwe boek Vlooienmarktdandy bevat de liedteksten en gedichten die Van der Lubbe de afgelopen tien jaar schreef voor De Dijk, zijn eigen theatershows en anderen. Pieter van der Wielen spreekt met Huub van der Lubbe.  
Oct 13, 2021
Esther Scheldwacht (actrice, theatermaker)
00:57:48
Esther Scheldwacht is theatermaker en actrice. Ze maakte 12 jaar lang deel uit van het vaste spelersensemble bij Theater Rotterdam en bleef er nog 14 jaar als regelmatige gast terugkeren. Ze maakte drie theatersolo’s: De Sunshine Show, Op een mooie Pinksterdag en Helga Maria Baumgarten. Nu is er Lichter dan ik, een toneelstuk van de makers van De Tolk van Java, over de strijd die vele Indonesische vrouwen tijdens de koloniale overheersing hebben gestreden, waarin Scheldwacht de hoofdrol speelt. Pieter van der Wielen sprak met Esther Scheldwacht.
Oct 12, 2021
Neske Beks (schrijver, film-en theatermaker)
00:57:56
Neske Beks is schrijver, film- en theatermaker. Ze debuteerde met De Kleenex Kronieken en publiceerde het kinderboek Sala & Monk (2020). Behalve interdisciplinair kunstenaar is ze oprichter en bestuurder van Alphabet Street, gilde voor Zwarte (beeld)taalkundigen, en van de Tank, redactie- en denktank van kleur. Nu is er Echo, een verzameling essays, speeches en brieven waarin Beks de maatschappelijke positie van zwarte vrouwen aankaart. Pieter van der Wielen sprak met Neske Beks.
Oct 11, 2021
Jan Lucassen (historicus)
00:57:57
Jan Lucassen is emeritus-hoogleraar internationale en comparatieve sociale geschiedenis aan de VU en Fellow van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Centrale thema’s in zijn onderzoek zijn comparative global labour history in met name Europa en India, en migratiegeschiedenis – met een focus op trekarbeid. Nu is er De wereld aan het werk, een wereldgeschiedenis van menselijke arbeid, van de tijd van de prehistorische jager-verzamelaar tot de kantoormens van vandaag. Lotje IJzermans sprak met Jan Lucassen.
Oct 08, 2021
Shady El-Hamus (regisseur, acteur)
00:56:26
Shady El-Hamus is regisseur en acteur. Hij studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie met de film Magnesium, die werd bekroond met de KNF Juryprijs en de Tuschinski Award voor beste eindexamenfilm. Na films als Nachtschade in 2017 en De Libi in 2019 is er nu El-Hamus’ eerste Netflixfilm Forever Rich, over een opkomende rapper die zijn eer probeert te herstellen nadat een vernederende video viral is gegaan. Pieter van der Wielen sprak met Shady El-Hamus.
Oct 07, 2021
Pieter Koolwijk (schrijver)
00:57:57
De Gouden Griffel is een van de belangrijkste literatuurprijzen voor Nederlandstalige jeugdliteratuur. Hij wordt sinds 1971 elk jaar tijdens de Nederlandse Kinderboekenweek uitgereikt door de CPNB voor de best geschreven kinderboeken die in het voorafgaande jaar verschenen zijn. Dit jaar wint Pieter Koolwijk de Gouden Griffel voor zijn kinderboek Gozert, over een jongen die de wildste avonturen beleeft met zijn onzichtbare vriend terwijl zijn ouders en omgeving denken dat hij gek is. Pieter van der Wielen sprak met Pieter Koolwijk.
Oct 06, 2021
Marita Mathijsen (neerlandicus, publicist)
00:57:54
Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze specialiseert zich in de literatuur van de negentiende eeuw in Nederland. Daarnaast staat ze bekend als Mulisch-kenner en publiceert ze geregeld in NRC Handelsblad en de Volkskrant. Nu is er De lezer van de 19e eeuw, een boek waarin Mathijsen zich verplaatst in de negentiende-eeuwse lezer. Wat las men in die tijd, waar haalden mensen hun boeken vandaan en welke literaire schandalen trokken hun aandacht? Pieter van der Wielen sprak met Marita Mathijsen.
Oct 05, 2021
Aaf Brandt Corstius (schrijver, columnist, theatermaker)
00:57:55
Aaf Brandt Corstius is columnist en schrijver voor onder meer de Volkskrant, nrc.next en Onze Taal. Daarnaast verschijnt ze regelmatig op televisie en was ze terugkerend tafeldame bij De Wereld Draait Door. Toen ze zes jaar was, stierf haar moeder, gaf haar vader haar hondje weg en verhuisde het gezin plotseling naar Amerika. Daar begon volgens Brandt Corstius ‘het zielige deel’ van haar jeugd, waar ze bij Bos Theaterproducties een voorstelling over maakte. Pieter van der Wielen sprak met Aaf Brandt Corstius.
Oct 04, 2021
Naeeda Aurangzeb (presentatrice, documentairemaker, schrijver)
00:57:54
Naeeda Aurangzeb is presentatrice, documentairemaker en auteur. Ze werkte onder andere voor de Migranten Omroep Rotterdam en de Nederlandse Moslim Omroep en presenteerde onder meer De Halve Maan en Bureau Buitenland. In 2021 verscheen 365 dagen Nederlander, een boek over alledaags racisme. Nu is er 365 dagen vrouw, een boek over Aurangzeb’s gender als klaarblijkelijke aanleiding voor ongepaste opmerkingen, blikken, oordelen en ongevraagd advies. Lotje IJzermans sprak met Naeeda Aurangzeb.
Oct 01, 2021
Stanley Kolk (filmregisseur en -editor)
00:57:54
Stanley Kolk is regisseur en filmeditor. Hij maakte de afgelopen twintig jaar tal van Nederlandse films en televisieseries, waaronder Penoza, Daglicht en Vuurzee. Nu is er Alles van waarde, over twee mannen die door een groep jongeren in elkaar worden geslagen vanwege hun geaardheid. Documentaire, fictie en making-of lopen dwars door elkaar in deze film, die op 3 oktober op NPO te zien is. Pieter van der Wielen sprak met Stanley Kolk.
Sep 30, 2021
Silvia Martes (beeldend kunstenaar)
00:57:52
Het Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseren gezamenlijk de Theodora Niemeijer Prijs. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs wordt in 2021 voor de vijfde keer uitgereikt. De winnaar van deze vijfde editie is Silvia Martes met haar projectvoorstel Public Solitude, dat van 9 april tot en met 9 oktober 2022 tentoongesteld wordt in Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum. Pieter van der Wielen sprak met Silvia Martes.
Sep 29, 2021
Wieke ten Cate (theaterregisseur, artistiek leider)
00:57:58
Wieke ten Cate is theaterregisseur. Haar repertoire baseert ze op onderzoek en haar personages behoren altijd tot de ‘maatschappelijke underdog’. Zo maakte ze al voorstellingen over de medewerkers in een tandpastafabriek en Oekraïense vrouwen. Momenteel is ze artist in residence bij de Toneelmakerij. Per 1 september is Ten Cate de nieuwe directeur van het Amsterdamse Muziektheatergezelschap Orkater. Pieter van der Wielen sprak met Wieke ten Cate.
Sep 28, 2021
Marieke de Bra (filmmaker, fotograaf)
00:57:45
Mariek de Bra is filmmaker en fotograaf. Haar portretfoto’s werden eerder gepubliceerd in Volkskrant Magazine en voor Het Parool maakte ze een serie zelfportretten met al haar Tinderdates. Nu is er Mama, een documentaire over haar verlatingsangst en worsteling met liefde en intimiteit, die op het Nederlands Film Festival in première gaat. In de documentaire begint De Bra met paaldansen om haar kansen in de liefde te vergroten. Atze de Vrieze sprak met Marieke de Bra.
Sep 27, 2021
Sherman de Jesus (filmregisseur, producent)
00:57:51
Sherman de Jesus is regisseur en producent. Hij maakte vele televisie- en theaterdocumentaires en is medeoprichter van het Nederlands Filmfestival. Ook initieerde hij de eerste Nederlandse Filmmarkt en de Cinema Militans Lezing. Nu is er The Photograph, een ode aan de zwarte bevolking van New York. Een film over trots, traditie en de kracht van fotografie. Lotje IJzermans sprak met Sherman de Jesus.
Sep 24, 2021
Francine Oomen (schrijver)
00:57:41
Francine Oomen’s boekenseries Saartje en Tommie en Lena Lijstje schreef ze voor kleuters, maar al snel besloot de schrijfster en illustrator zich tot oudere kinderen te richten. Haar bekendste boekenreeks is de Hoe overleef ik-serie, over de belevenissen van tiener Rosa. In Hoe overleef ik: Francine Oomen doorbreekt het zwijgen, een documentaire van Pascalle Bonnier, gaat Oomen in op de ‘weeffouten’ in haar eigen familie. Pieter van der Wielen sprak met Francine Oomen.  
Sep 23, 2021
Fik Meijer (oudhistoricus)
00:57:43
Oudhistoricus Fik Meijer werd bekend door zijn boeken over oude geschiedenis en het vroege christendom, waaronder Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, Macht zonder grenzen en Jezus en de vijfde evangelist. Nu is er De Vele gezichten van Sicilië, een boek over de geschiedenis van het eiland aan de hand van politieke, culturele, sociale en economische ontwikkelingen. Pieter van der Wielen sprak met Fik Meijer.
Sep 22, 2021
Isabelle Andriessen (beeldend kunstenaar)
00:57:52
Het werk van kunstenaar Isabelle Andriessen werd eerder tentoongesteld in onder meer in de Lyon Biënnale en het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2017-2018 was ze artist-in-residence aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. Op 18 september opent DORM in het De Pont Museum, een reeks sculpturen waarvan de verschijningsvorm gedurende de tentoonstelling verandert. Pieter van der Wielen sprak met Isabelle Andriessen.  
Sep 21, 2021
Rinske Hillen (schrijver, filosoof)
00:57:49
Rinske Hillen is filosoof en schrijver. Ze studeerde filosofie en rechten in Amsterdam en Cambridge. Voor haar debuutroman Houtrot ontving ze de ANV Debutantenprijs en werd ze genomineerd voor De Bronzen Uil. In haar nieuwe roman Mannenmaal, gaat het over een kinderarts die onder vuur ligt in de internationale pers omdat hij een ernstig zieke baby wil helpen sterven. Pieter van der Wielen sprak met Rinske Hillen
Sep 20, 2021
Erwin Roebroeks (muziekwetenschapper, schrijver)
00:57:53
Erwin Roebroeks is schrijver, onderzoeker en curator op het gebied van muziek en opera. Hij studeerde bedrijfscommunicatie en vergelijkende kunstwetenschap. Als criticus schreef hij voor Neue Zeitschrift für Musik, hij werkte als programmeur voor diverse muziekfestivals en was gastcurator bij de Biënnale van Venetië. Nu is er Ik dwang, over de dwangstoornis waar hij als jongvolwassene mee worstelde en uiteindelijk van genas. Pieter van der Wielen sprak met Erwin Roebroeks.
Sep 16, 2021
Frank Meester (filosoof, schrijver, publicist)
00:57:45
Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Hij studeerde filosofie en algemene literatuurwetenschap aan de universiteiten van Amsterdam en Rotterdam. Meester sprak op festivals als Brainwash en Lowlands en had samen met Stine Jensen een theatertour over opvoeden. Hij schreef onder andere Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Jonge denkers over grote religies. Nu is er Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen, een pleidooi voor inconsequentie. Pieter van der Wielen sprak met Frank Meester.
Sep 15, 2021
Sylvia Mullaart Bonn
00:57:43
Binnenkort verschijnt Mijn moeder wil mijn naam niet weten, een boek over de familiegeschiedenis van Sylvia Mullaart Bonn. Zij had zelf een moeilijke relatie met haar moeder, die haar bestaan en dat van haar broers ontkende. In het dagelijks leven is zij yogalerares. Met haar lessen wil ze vrouwen leren gelukkig te zijn, ongeacht wat het verleden ze gebracht heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Sylvia Mullaart-Bonn.
Sep 14, 2021
Zaïre Krieger (spoken-word artiest, schrijver, journalist)
00:57:45
Zaïre Krieger is spoken-word artiest, schrijver en journalist. Ze schrijft over onderwerpen op het gebied van onder meer racisme, feminisme en de LGBTQ+ community voor onder andere Oneworld en Dipsaus. In 2019 won ze een SPOKEN award. Nu gaat Krieger de poëzie van Amanda Gorman vertalen, die in januari wereldberoemd werd met haar voordracht The hill we climb tijdens de inauguratie van president Biden. Pieter van der Wielen sprak met Zaïre Krieger.
Sep 13, 2021
Alfred Schaffer (dichter)
00:58:03
Alfred Schaffer ontvangt op 9 september de P.C. Hooft-prijs. Naast dichter, is hij ook docent en vertaler. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen, waarna hij in 1996 naar Zuid-Afrika verhuisde. Daar geeft hij les aan de Universiteit van Stellenbosch. Schaffer debuteerde in 2000 met de dichtbundel Zijn opkomst in de voorstad. In 2020 verscheen Wie was ik, een persoonlijke bundel die een plek bemachtigde op de shortlist van De Grote Poëzieprijs. Lotje IJzermans sprak met Alfred Schaffer
Sep 10, 2021
Herman Koch (schrijver, acteur)
00:57:57
Herman Koch werd als acteur bekend met Jiskefet en is inmiddels vooral actief als schrijver. In 1989 debuteerde hij met Red ons, Maria Montanelli, en verwierf internationale bekendheid met zijn inmiddels drie keer verfilmde Het Diner. Nu is er Een film met Sophia, een roman over vaderlijke liefde voor een jonge actrice. Pieter van der Wielen sprak met Herman Koch.
Sep 09, 2021
Ana van Es (journalist en correspondent Midden-Oosten)
00:57:50
Ana van Es is journalist en correspondent. Ze studeerde rechten en won vlak na haar afstuderen de Dick Scherpenzeel-aanmoedigingsprijs voor journalistiek talent onder de 26 jaar. In 2010 begon Van Es als correspondent voor Noord-Nederland bij de Volkskrant. In 2016 werd ze correspondent in het Midden-Oosten. Ze ontving meerdere prijzen voor haar reportages. In augustus kondigde zij aan af te zwaaien als correspondent. Pieter van der Wielen sprak met Ana van Es.
Sep 08, 2021
Majd Mardo (acteur, theater- en documentairemaker)
00:57:32
Majd Mardo is een Syrisch-Nederlandse acteur, theater- en documentairemaker. In 1998 kwam hij als 9-jarige vluchteling naar Nederland, waarna hij anderhalf jaar in asielzoekerscentra doorbracht. Hij doorliep de Toneelacademie in Maastricht en speelde in 2014 zijn eerste productie: Nobody Home. Vanaf theaterseizoen 2018-2019 behoort Mardo tot het vaste ensemble van ITA. Binnenkort speelt hij in de premières van Gevechten en metamorfosen van een vrouw, De uren en De toverberg. Pieter van der Wielen sprak met Majd Mardo.  
Sep 07, 2021
Simon Kuper (schrijver)
00:57:41
Simon Kuper schrijft over sport en geschiedenis. De Brit werd geboren in Oeganda, groeide op in Leiden en verhuisde op zijn zestiende naar Londen. Eerder schreef Kuper onder andere over de rol van voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog en over AFC Ajax in het bijzonder. Nu is er FC Barcelona, het imperium, een verslaglegging op basis van gesprekken met tientallen sprekers en trainers van de club, van Cruijff tot Neymar. Pieter van der Wielen sprak met Simon Kuper.
Sep 06, 2021
Roeland Fernhout (acteur)
00:57:46
Roeland Fernhout speelde van 1999 tot 2015 bij Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast verwierf hij bekendheid met rollen in onder andere All Stars en Phileine zegt sorry. Nu is er Mijn beste vriendin Anne Frank, over Anne en haar beste vriendin Hannah Goslar. Fernhout vertolkt de rol van de vader van Hannah in de film. Lotje IJzermans sprak met Roeland Fernhout.
Sep 03, 2021
Herman Hertzberger (architect)
00:57:58
Architect Herman Hertzberger verkreeg internationale bekendheid door zijn architectonische en theoretische bijdragen aan de architectuurstroming structuralisme. Tot zijn bekendste gebouwen behoren Vredenburg, Centraal Beheer en het Chassé theater. Nu is er De ruimte van Herman Hertzberger door Christien Brinkgreve. In dit boek gaat Brinkgreve in op Hertzbergers visie en werk als architect en de personen die hem hebben gevormd en gevoed. Pieter van der Wielen sprak met Herman Hertzberger.
Sep 02, 2021
Max Pam (journalist, columnist, publicist)
00:57:44
Op de honderdste geboortedag van de grote Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans, ontvangt Nooit Meer Slapen Max Pam. Pam is redacteur, journalist, schrijver en programmamaker. Hij werkte onder andere voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Trouw, en de Volkskrant. Samen met met Jan Bosdriezs maakte hij een tweedelige documentaire over het leven en werk van Hermans: Een overgevoelige natuur. Pieter van der Wielen spreekt met Max Pam.
Sep 01, 2021
Michiel Romeyn (acteur, beeldend kunstenaar)
00:58:11
Michiel Romeyn is acteur en beeldend kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met Jiskefet, het legendarische programma vol sketches met Herman Koch en Kees Prins. Nu is er de biografie Michiel Romeyn: Bepaal jij dat?, geschreven door Robert Lagendijk. Het boek vertelt het levensverhaal van Romeyn en biedt daarmee een kijkje in de televisiewereld van de jaren 70, 80 en 90. Pieter van der Wielen sprak met Michiel Romeyn.
Aug 31, 2021
Ava Mees List (sommelier)
00:57:50
Ava Mees List is sommelier. Ze studeerde antropologie, schreef voor o.a. Hard//hoofd en ambieerde een carrière in de literatuur. Tot ze bij Schiller aan het Rembrandtplein in Amsterdam ging werken. Daar maakte ze indruk met haar wijn- en mensenkennis en dook ze dieper in de wereld van wijn. Sinds 2019 werkt ze bij Noma in Kopenhagen, een van de invloedrijkste restaurants ter wereld. Pieter van der Wielen sprak met Ava Mees List.
Aug 30, 2021
Jett Rebel (zanger, muzikant, componist)
00:57:37
Jett Rebel, oftewel Jelte Steven Tuinstra, is een Nederlandse zanger, componist, multi-instrumentalist en producer. Hij is een soloartiest die in wisselende bandformaties optreedt. In 2013 debuteerde hij met de EP Venus, gevolgd door Mars in 2014. Nu is er Pre-Apocalypse Party Playlist, een album dat je volgens Tuinstra draait op de avond voordat de wereld vergaat. Lotje IJzermans sprak met Jett Rebel.
Aug 27, 2021
Tim 'S Jongers (politicoloog)
00:57:37
Tim ’S Jongers is senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en publiek management aan de Universiteit Leiden. Nu is er Gezichten van een onzeker bestaan, een boek met portretten van 15 mensen die leven in bestaansonzekerheid. De verhalen laten zien wat bestaansonzekerheid met een mens doet, hoe iemand hierin terechtkomt en hoe divers de groep is die in bestaansonzekerheid leeft. Pieter van der Wielen sprak met Tim ’S Jongers.
Aug 26, 2021
Rene Huigen (dichter, schrijver)
00:57:33
René Huigen is dichter en schrijver. Hij maakte deel uit van de Maximalen, een groep Nederlandse dichters die streefden naar meer straatrumoer in de Nederlandse poëzie. Hij schreef romans als Faustine (2000) en Woudman (2009). Nu is er De man die alles zag, een boek over onder meer Rob Scholte en Joost Zwagerman, waarin Huigen zich afvraagt waar de kunstenaarsscene aan het einde van de twintigste eeuw voor stond. Pieter van der Wielen sprak met René Huigen.
Aug 25, 2021
Jan M. Verburg (beeldend kunstenaar, illustrator)
00:57:44
Jan M. Verburg is beeldend kunstenaar en illustrator. Hij verwierf bekendheid met zijn platenboek Tom Tippelaar en zijn kunstwerken voor onder andere Roxy en Lowlands. Nu is er de overzichtstentoonstelling The Gate of The Lost Paradise in de Grote of Sint-Gudulakerk in Lochem. Hier verbindt Verburg de Middeleeuwen en de Renaissance met het heden met zijn doeken in het Gotische interieur van de kerk. Pieter van der Wielen sprak met Jan M. Verburg.
Aug 24, 2021
Herman Brusselmans (schrijver)
00:57:46
Herman Brusselmans is schrijver. Hij werd geboren in Oost-Vlaanderen en debuteerde in 1982 met de verhalenbundel Het zinneloze zeilen. Hij werd bij het grote publiek bekend met boeken als De man die werk vond en Ex-Drummer. Na ruim tachtig boeken is er nu Geschiedenis van de moderne literatuur, een boek over de literatuur uit verschillende tijdvakken, met de nadruk op dat van na 2008. Hij analyseert de biografieën van talloze auteurs en bespreekt de aard en de kern van hun oeuvre. Pieter van der Wielen sprak met Herman Brusselmans.
Aug 23, 2021
Iris Hond (pianist, componist)
00:57:20
Iris Hond is pianist en componist. Ze studeerde summa cum laude af aan het conservatorium in Den Haag. Daarnaast heeft ze de Iris Hond Foundation opgericht. Met deze stichting treedt ze gemiddeld twee keer per maand op voor mensen in een bijzondere situatie. Dit kunnen dak- en thuislozen zijn, maar ook mensen in een ziekenhuis, vluchtelingen of mensen die op een of andere manier ontheemd zijn. Lotje IJzermans sprak met Iris Hond.
Aug 19, 2021
Daniel Cross (componist, artistiek leider)
00:57:48
Daniel Cross is componist en artistiek directeur van het Rosa Ensemble. Cross studeerde slagwerk aan de conservatoria van Groningen en Utrecht, en componeerde o.a. voor het Nationaal Toneel en enkele korte films. Nu is er Waanzee, een rockspektakel en theatraal popconcert met een heldere boodschap: anti-multinationals en voor een nieuwe maatschappij met vrijheid, gelijkheid en broederschap. Pieter van der Wielen sprak Daniel Cross.
Aug 19, 2021
Mustafa Kör (dichter, schrijver)
00:57:49
Mustafa Kör is de Vlaamse Dichter des Vaderlands. Hij is geboren in Anatolië en groeide op in Opgrimbie. Zijn verhaal Uitverkorene werd bekroond met de extra eerste prijs voor proza in de Nederlandse El Hizjra-verhalenwedstrijd. In 2007 publiceerde hij de roman De lammeren. In 2008 was hij stadsdichter van Genk. Pieter van der Wielen sprak met Mustafa Kör. 
Aug 18, 2021
Albert Verlinde (theaterproducent, presentator)
00:57:48
Albert Verlinde is theaterproducent, presentator en politicus in de gemeenteraad van Vught. Jarenlang had hij zijn eigen theater- en musicalproductiebedrijf, later stond hij aan het roer van het grote Stage Entertainment Netherlands. Ook was hij van 2001 tot 2016 vaste deskundige bij RTL Boulevard. Tegenwoordig is hij te zien als expert bij Shownieuws. Pieter van der Wielen sprak met Albert Verlinde.
Aug 17, 2021
Ben van Lieshout (filmmaker)
00:57:48
Ben van Lieshout is een veelbekroonde regisseur, scenarioschrijver en producent. Hij maakte diverse korte films, documentaires en lange speelfilms zoals De Verstekeling (1997), Sketches of Siberia (2015) en Snelweg NL (2019). Zijn werk bevindt zich vaak op het snijvlak van film en fotografie. Nu is er Hoogtijdagen, een documentaire over Kola, een Russisch schiereiland boven de poolcirkel. Pieter van der Wielen sprak met Ben van Lieshout.
Aug 15, 2021
Sanne de Wilde (fotograaf)
00:57:55
Sanne de Wilde is fotograaf. In 2018 won ze de Zilveren Camera voor haar project The Islands of the Colorblind, waar ze het verhaal van Pingelap vertelt, een piepklein tropisch eiland met een grotendeels kleurenblinde bevolking. Nu brengt ze samen met fotograaf Bénédicte Kurzen een opvolger uit van dit project: Land of Ibeji. In dit boek ontrafelen ze de mythe van het tweelingschap in Ibeji, Nigeria. Nergens op de wereld worden meer natuurlijke tweelingen geboren. Lotje IJzermans sprak met Sanne de Wilde.
Aug 13, 2021
Adriaan ter Braack (wetenschapsjournalist)
00:57:55
Adriaan ter Braack is wetenschapsjournalist. Hij studeerde wis- en natuurkunde en schreef voor verscheidene media zoals Quest, VICE en NOS. Nu is er het boek Het universum is een klootzak, waarin hij uitlegt waarom hij niet te spreken is over het universum. Want waarom lijkt een boterham met jam altijd maar op de gesmeerde kant te vallen? Waarom zijn leiders altijd ongeschikt? En waarom zijn we ten dode opgeschreven als diersoort? Pieter van der Wielen sprak met Adriaan ter Braack.
Aug 12, 2021
Dorothy Porker (foodblogger, kookboekenschrijver)
00:57:12
Dorothy Porker is bekend als foodblogger Vette Sletten, fotograaf en kookboekenschrijver. In haar boek Nomnomnom staan recepten als een Koreaans geïnspireerde tosti met gemarineerd spek en mozzarella en een After Eight Oreo taart. Pieter van der Wielen sprak met Dorothy Porker. 
Aug 11, 2021
Jitske Jasperse (kunsthistoricus)
00:57:22
Jitske Jasperse studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Momenteel is ze als docent en onderzoeker werkzaam aan de Humboldt-Universitat in Berlijn. In haar nieuwe boek Het vrouwelijk oog wil ook wat toont Jasperse dat vrouwen in de kunstgeschiedenis veel meer waren dan blikvangers en in belangrijke mate bijdroegen aan de creatie van kunst en de vormgeving van de maatschappij. Pieter van der Wielen sprak met Jitske Jasperse.
Aug 10, 2021
Nastaran Razawi Khorasani (theatermaker)
00:57:48
Nastaran Razawi Khorasani is theatermaker. Haar nieuwe voorstelling Songs for no one maakte ze op basis van telefoongesprekken, en vertelt over de onzichtbare levens van twee Iraanse kinderen. In 2020 won ze hiermee de BNG Bank Theaterprijs, eerder won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. Pieter van der Wielen sprak Nastaran Razawi Khorasani.
Aug 09, 2021
Bas Timmer (ontwerper)
00:57:11
Bas Timmer is ontwerper. Na het volgen van de modeacademie begon hij met zijn eigen kledinglijn voor buitenshuis. Maar toen de vader van een van zijn beste vrienden op straat aan onderkoeling overleed, besloot Timmer het roer om te gooien. Hij bedacht de Sheltersuit, een jas met aanritsbare slaapzak. In 2020 werd Timmer door TIME Magazine uitgeroepen tot een van tien Next Generation Leaders. Lotje IJzermans sprak met Bas Timmer.
Aug 06, 2021
Nelson Carrilho (beeldhouwer)
00:57:24
Nelson Carrilho is kunstenaar. In het Vondelpark van Amsterdam staat een groot beeld dat hij maakte na de moord op de jonge Kerwin Duinmeijer. Mama Baranka (Moeder Rots) is een anti-racisme monument en inmiddels een icoon van de stad Amsterdam. Dit jaar neemt Carrilho deel aan ARTZUID. In deze sculptuur biënnale staan iedere twee jaar, gedurende vier maanden, zeventig beelden tentoongesteld op de lanen in Amsterdam Zuid. Carrillho exposeert hier zijn Dragers van verre en The Other Face. Pieter van der Wielen sprak met Nelson Carrilho. 
Aug 05, 2021
Jermain de Rozario (chefkok)
00:57:51
Jermain de Rozario is chefkok. Als jongen zat hij aan de drugs, had hij torenhoge schulden en werkte hij als vuilnisman. Uiteindelijk vond hij troost en zingeving in de keuken. Twee jaar nadat hij zijn eigen restaurant opende, haalde hij een Michelinster binnen. Nu is er Lotus, van vuilnisman tot sterrenchef, een boek over het leven van De Rozario, geschreven door journalist Bart Hoffman. Het gaat over het harde regime in de keuken en de meest vervelende gasten, maar ook over het moment dat Rozario opnieuw naar de drugs grijpt als zijn vader onverwachts in de gevangenis terechtkomt. Pieter van der Wielen sprak met Jermain de Rozario.
Aug 05, 2021
Frank van der Salm (fotograaf)
00:57:55
Frank van der Salm is fotograaf. Hij is woonachtig in Rotterdam, maar werkzaam in grote steden in onder meer Azië, de Verenigde Staten, Europa en de Golfstaten. Zijn werk maakte recentelijk een ontwikkeling door van landschap naar stedenbouw en architectuur. Nu is er NOWHERE – Imagining The Global City, een expositie en boek in samenwerking met Het Nederlands Fotomuseum en Paradox. NOWHERE toont een wereld waarin de ontworpen werkelijkheid wordt gedicteerd door het verleidelijke beeld dat ervan kan worden gemaakt. Pieter van der Wielen sprak met Frank van der Salm.  
Aug 03, 2021
Niels Posthumus (journalist)
00:57:52
Niels Posthumus is journalist. Van 2012 tot 2021 was hij correspondent in zuidelijk Afrika voor dagblad Trouw en het Het Financieele Dagblad. Daarnaast verschenen zijn verhalen in Het Parool, De Morgen en De Tijd. Nu is er Alle problemen begonnen met van Riebeeck, een boek over wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika. Aan de hand van interviews en gesprekken met Zuid-Afrikaanse vrienden, opiniemakers, dominees en activisten, beantwoordt Posthumus vragen over de Nederlandse kolonisatie van Zuid-Afrika en de mogelijke rol van zijn eigen familie hierin. Pieter van der Wielen sprak met Niels Posthumus.
Aug 02, 2021
Zomer! Jessica Durlacher
00:58:02
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Jessica Durlacher (28-01-2021).
Jul 31, 2021
Zomer! Splinter Chabot
00:57:43
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Splinter Chabot (26-03-2021).
Jul 30, 2021
Zomer! Sevdaliza
00:57:41
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Sevdaliza (19-08-2020).
Jul 29, 2021
Zomer! Beatrice de Graaf
00:57:33
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Beatrice de Graaf (28-04-2021).
Jul 28, 2021
Zomer! Henk Schiffmacher
00:58:04
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Henk Schiffmacher (24-11-2020).
Jul 27, 2021
Zomer! Heleen van Royen
00:58:02
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Heleen van Royen (23-11-2020).
Jul 26, 2021
Zomer! Sofie Lakmaker
00:58:02
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Sofie Lakmaker (08-02-2021).
Jul 25, 2021
Zomer! Paul van Vliet
00:57:59
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Paul van Vliet (17 mei 2021).
Jul 24, 2021
Zomer! Alfred Birney
00:58:02
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Alfred Birney (08-05-2020).
Jul 23, 2021
Zomer! Lale Gül
00:58:05
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Lale Gül (12-02-2020).
Jul 22, 2021
Zomer! Adriaan van Dis
00:55:42
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Adriaan van Dis (22-02-2021).
Jul 21, 2021
Zomer! Kathleen Ferrier
00:58:11
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Kathleen Ferrier (20-10-2020).
Jul 20, 2021
Zomer! Stanley Menzo
00:57:31
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Stanley Menzo (8-04-2021).
Jul 19, 2021
Zomer! Adelheid Roosen
00:57:50
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Adelheid Roosen (01-09-2020).
Jul 18, 2021
Zomer! Raymond Thiry
00:57:54
Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Raymond Thiry (29-01-2021).
Jul 17, 2021
Peter Blok (16 juli 2021)
00:57:15
Peter Blok is acteur. Op de toneelschool in Maastricht leerde hij onder meer acteurs Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen kennen. Met hen vormde hij zanggroep De Hermannen, waarmee hij tijdens zijn toneelschoolperiode veel optrad. Nu is er Trapeze. In deze scherpe en inventieve komedie staan twee trapezewerkers klaar in de nok van het circus om te springen. Wanneer de avond anders blijkt te verlopen dan ze verwacht hadden, ontstaat er twijfel over of ze elkaar wel blind kunnen vertrouwen. Atze de Vrieze spreekt met Peter Blok.
Jul 16, 2021
Fadua El Akchaoui (15 juli 2021)
00:57:59
Fadua El Akchaoui is theatermaker, scenarioschrijver en acteur. Ze begon haar loopbaan onder andere bij MAAS Theater & Dans en jongerentheatergezelschap DEGASTEN. Daarnaast heeft ze verschillende eigen voorstellingen gemaakt, waaronder recentelijk WRAK, een roadtrip door haar waanzinnige leven. Fadua werd bekend bij het grote publiek door haar rol in de hit voorstelling Melk & Dadels van Daria Bukvic. Nu is er de film Meskina. Fadua schreef mee aan deze komedie over een dertiger die haar eigen weg probeert te vinden, ondanks alle verwachtingen en vanzelfsprekendheden die horen bij het ideaalbeeld van familie, liefde en werk. Hanneke Groenteman spreekt met Fadua El Akchaoui.
Jul 15, 2021
Akkelies van Nes (14 juli 2021)
00:57:55
Akkelies van Nes is stedenbouwkundige. In haar academische carrière werkt ze als professor aan de Western Norway University of Applied Sciences in het land waar ze opgroeide, en als assistent-professor aan de TU Delf. Van Nes behaalde haar doctoraat in 2002 en is gespecialiseerd op verschillende gebieden rondom stedelijke verandering, stedelijke duurzaamheid en ruimtelijke analyse. Ook heeft ze haar eigen bedrijf Space Syntax Norway. Atze de Vrieze spreekt met Akkelies van Nes.
Jul 14, 2021
Niels Roelen (13 juli 2021)
00:57:44
Niels Roelen is oud-majoor en schrijver. Als majoor van het Nederlandse leger is hij diverse malen uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan blogde hij voor defensie. Nog steeds blogt Roelen wekelijks, ook werkte hij mee aan een aantal verhalenbundels en schreef hij diverse artikelen voor kranten en tijdschriften. Nu is er een roman, Zwarte vogel. Het is een boek over vriendschap en loyaliteit tussen twee hechte vrienden na een jarenlange officiersopleiding. Hoe zwaar weegt een gedeeld verleden, als het heden ver uiteenloopt? Atze de Vrieze spreekt met Niels Roelen.
Jul 13, 2021
Haroon Sheikh (12 juli 2021)
00:57:53
Haroon Sheikh is wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en als filosoof verbonden aan de VU. In de filosofie promoveerde hij op een onderzoek naar de invloed van oude tradities op moderne samenlevingen. Daarnaast schreef hij de boeken 'De Opkomst van het Oosten: Eurazië en de nieuwe wereldorde' en 'Embedding Technopolis'. Ook publiceert hij regelmatig in NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad. Deze zomer schuift hij aan bij Het Filosofisch Kwintet van HUMAN. Komend seizoen draait dat programma om het thema ‘onzekerheid’, nadat de coronacrisis de vaste structuren op hun grondvesten liet schudden. Wilfried de Jong spreekt met Haroon Sheikh.
Jul 12, 2021
Roline Redmond (9 juli 2021)
00:56:23
Roline Redmond is cultureel antropoloog en schrijver. Ze publiceerde over beeldvorming in Zwarte mensen in kinderboeken (1980) en onderzoekt slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. Nu is er De doorsons. Dit twee eeuwen omspannende verhaal is Redmonds kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Zo vertelt ze het narratief van elke slavenfamilie in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Het is een speurtocht naar personen en naar gegevens in archieven. Naar leven en overleven in een gedwongen werkritme, vanaf 1873 weliswaar in vrijheid, maar ook in armoede. Lotje IJzermans spreekt met Roline Redmond.
Jul 09, 2021
Jaap Visser (8 juli 2021)
00:57:44
Jaap Visser is schrijver en journalist. Hij schreef voor verschillende kranten en tijdschriften over onder meer voetbal, wielrennen, atletiek en de Olympische Spelen. Ook is hij uitgever bij Kick, waar ook zijn nieuwe boek verschijnt. Het boek heet Trilogie, Ajax heeft de Europa Cup en gaat over het grote Ajax van Cruijff en Keizer in het begin van de jaren zeventig. Het is de tijd waarin het trainer Rinus Michels als een drilsergeant lukt de vrijblijvendheid uit Ajax te ranselen. De zegetocht kan beginnen en Ajax wint de Europacup I driemaal achter elkaar. Pieter van der Wielen spreekt erover met Jaap Visser.
Jul 08, 2021
Richard Osinga (7 juli 2021)
00:56:57
Richard Osinga is schrijver. In 2003 debuteerde hij met Bor in Afrika, dat deels gebaseerd is op zijn ervaringen als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na diverse andere boeken is er nu ARC: een roman waarin Osinga op zoek gaat naar de oorsprong en complexe werking van het geheugen. Pieter van de Wielen spreekt Richard Osinga. 
Jul 07, 2021
Eva Küpper (6 juli 2021)
00:57:37
Eva Küpper is filmregisseur. Vanuit haar liefde voor motoren maakt ze nu haar tweede documentaire over dat onderwerp. Eerder trok ze voor de film Between the Devil land my Deep Blue Skin twee jaar op met de Blue Angels MC, de oudste wetteloze motorclub van Europa. Nu is er de film Dark Rider. Het is een documentaire over de Australische Ben Felten (51) die als tiener gediagnosticeerd werd met een degeneratieve oogziekte, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Samen met een voormalig Grand Prix-kampioen wil hij het wereldsnelheidsrecord op land verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld worden. Pieter van der Wielen spreekt met Eva Küpper.
Jul 06, 2021
Joep van Lieshout (5 juli 2021)
00:57:52
Joep van Lieshout is beeldhouwer en ontwerper. Zijn objecten bevinden zich op het grensgebied tussen beeldende en toegepaste kunst. Sinds 1995 voert hij zijn werk uit onder de naam Atelier van Lieshout, een studio en atelier in Rotterdam met ongeveer twintig kunstenaars. Nu is Van Lieshouts Diorama te zien op FAKE ME HARD, een tentoonstelling met installaties van artiesten over de ingewikkelde realiteit van de eenentwintigste eeuw. Met Diorama reflecteert Van Lieshout op de menselijke drang naar destructie, maar ook op liefdadigheid en opoffering. Atze de Vrieze spreekt met Joep van Lieshout.
Jul 05, 2021
Jorien van Nes (2 juli 2021)
00:57:37
Jorien van Nes is regisseur van films en documentaires. Ze begon ooit bij het onconventionele VPRO-programma Waskracht, waarna ze verschillende producties deed voor die omroep. Ze maakt documentaires en dramaproducties. In 2008 won Van Nes een Gouden Kalf voor beste tv-film met 'Den Helder'. Ook regisseerde ze 'De wereld van de Chinezen' en 'Het Duitsland van mijn moeder'. Nu is er de televisiedocumentaire 'Goede Moeders', over de praktijk rondom de uithuisplaatsing van kinderen. Het is een film over vrouwen met een kinderwens, maar ook over problemen en fouten uit het verleden die hen levenslang brandmerken – en de rol van overheidsinstanties. Lotje IJzermans spreekt met Jorien van Nes.       
Jul 02, 2021
Anouk Kruithof (1 juli 2021)
00:57:55
Anouk Kruithof is beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze vaak de online representatie van sociale thema’s. Haar werk was te zien in vele nationale en internationale musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MoMA in New York. In haar nieuwe, ietwat megalomane, project heeft ze geprobeerd alle dansstijlen ter wereld te inventariseren en te rubriceren. Het resultaat is een ode aan de lichaamstaal van de dansende mens: kunstproject Universal Tongue, een website met duizend toegelichte dansstijlen en een video-installatie van acht schermen met 32 uur aan muzikaal gemonteerde dansfilms. Pieter van der Wielen spreekt met Anouk Kruithof.
Jul 01, 2021
Olga Zuiderhoek (30 juni 2021)
00:57:51
Olga Zuiderhoek is acteur. Ze speelde in talloze toneelstukken en vele films. Haar eerste optreden op het witte doek was het iconische Turks Fruit uit 1973. Ze won later verschillende prijzen, waaronder een Gouden Kalf in 2012 voor haar bijrol in Süskind. Nu is er de theatrale lezing Leven met Reve waarin Zuiderhoek speelt. De homoseksuele schrijver Gerard Reve en dichteres Hanny Michaelis waren tien jaar getrouwd. Vijfendertig jaar na hun scheiding zien ze elkaar weer. Het stuk reconstrueert dat bezoek in de vorm van een theatrale lezing. Pieter van der Wielen spreekt met Olga Zuiderhoek.
Jun 30, 2021
Frank Lammers (29 juni 2021)
00:57:51
Frank Lammers is acteur en regisseur. Hij werd in 2001 bij het grote publiek bekend door zijn rol in televisieserie All Stars. Later speelde hij onder meer in de film Michiel de Ruyter en de serie Undercover. Hij won verschillende prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in Nachtrit (2006). In 2020 was de film Groeten van Gerri, die Lammers regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt, een van de eerste Nederlandse films die tijdens de lockdown werd gemaakt. Tijdens de tweede lockdown maakte Lammers een tweede deel. Pieter van der Wielen spreekt met Frank Lammers.
Jun 29, 2021
Bas Kosters (28 juni 2021)
00:57:44
Bas Kosters is modeontwerper. Hij won in 2003 de Robijn Fashion Award met de collectie Two Teacups and a Frying Pan, die ook het eindproject van zijn masteropleiding was. Later bracht hij meer dan twintig collecties uit waarmee hij verschillende andere prijzen won. Ook was zijn werk herhaaldelijk te zien op de Amsterdam Fashion Week, en ontwierp hij in opdracht van grote winkelketens. In 2021 baarde Kosters opzien met zijn ‘penisbroek’, een legging met een print van penissen. Van 1-4 juli is werk van Kosters te zien in HAKA Rotterdam waar designbeurs OBJECT dit jaar neerstrijkt. Pieter van der Wielen spreekt met Bas Kosters.
Jun 28, 2021
Frank Scheffer (25 juni 2021)
00:57:55
Frank Scheffer is cineast en filmproducent. Hij maakte verschillende documentaires, onder andere over filmmaker Francis Ford Coppola en verschillende componisten. Hij won er verschillende prijzen mee. Op het Holland Festival gaat morgen zijn documentaire Inner Landscapes in première. De film is de tweede van een vierluik over muzikale grootheden van de twintigste eeuw. Naast de documentaire gaat ook Scheffers' operafilm Si Fan in wereldpremière en is er een optreden van de Chinese musicus Wu Wei, die een muzikale tijdreis maakt van de Tang dynastie (7de eeuw) tot aan eigentijdse elektronische muziek. Lotje IJzermans spreekt met Frank Scheffer. 
Jun 24, 2021
Vincent Bijlo (24 juni 2021)
00:57:48
Vincent Bijlo is cabaretier, schrijver, columnist en podcastmaker. Hij won als cabaretier in 1988 de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival. Zijn eerste roman verscheen tien jaar later, waarna er nog drie volgden. Verder leverde hij bijdragen voor onder meer AD, Trouw en NRC. Daarnaast is hij lid van GroenLinks en actief in de lokale politiek. Bijlo is lid van het bestuur van de Stichting Nipkow en voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon. Vandaag werd de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf bekend en onthulde hij de genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon die in september wordt uitgereikt. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent Bijlo.
Jun 24, 2021
Chris Bajema (23 juni 2021)
00:57:48
Chris Bajema is radio- en theatermaker. Hij maakte bijdragen voor vele programma’s bij de publieke omroep en daarbuiten. In de eerste lockdown van vorig jaar maakte hij dagelijks een podcast in zijn serie Man met de microfoon, waarbij hij een inkijkje gaf in zijn gezinsleven tijdens die periode. Hij presenteerde zijn onafhankelijke podcast bij aanvang als ‘kleinste omroep van Nederland’, en zijn wens was dan ook om een eigen gids te hebben. Nu is die er. Het is een gids vol achtergrondartikelen, portretten, puzzels, raadsels, columns, strips, recepten, kanarieboekjes, een Prijsvraag én een uniek breipatroon. Pieter van der Wielen spreekt erover met Chris Bajema.
Jun 23, 2021
Sander den Baas (22 juni 2021)
00:57:50
Sander den Baas, bekend als Lady Galore, is dragqueen en schrijver. Twaalf jaar geleden begon hij aan zijn eerste optreden als dragqueen. Na het winnen van verschillende prijzen, een eigen podium op Milkshake Festival en een bekroonde documentaire is hij niet meer weg te denken uit de dragscene. In het eerste Nederlandse boek over drag, Glitter maakt alles beter, geeft Den Baas in inkijk in de dragwereld, en zijn persoonlijke leven. Hij beschrijft onder meer de problemen in zijn jeugd, het uit de kast komen en het ontdekken van een nieuwe identiteit. Maar niet zonder dat er wat gelachen wordt. Pieter van der Wielen spreekt met Sander den Baas.
Jun 22, 2021
Hedy d'Ancona (21 juni 2021)
00:57:54
Hedy d’Ancona (1937) is een bekend feminist en vooraanstaand PvdA-politica. Ze werkte bij de VARA, was universitair onderzoeker en leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek. Ze was Eerste Kamerlid voor de PvdA en werd bekend als oprichter van Man-Vrouw-Maatschappij en redacteur van Opzij. In het boek 'Vrolijk verval' onderzoekt ze de ouderdom. Ze relativeert de zieligheidsstempel ervan en bekritiseert de zachte uitsluiting. Van de angstaanjagendheid van ouderdom blijft weinig over in haar grappige en scherpe observaties van het dagelijks leven. Pieter van der Wielen spreekt met Hedy d’Ancona.
Jun 21, 2021
Davy Pieters (18 juni 2021)
00:57:51
Davy Pieters is theatermaker. Haar voorstellingen zijn onderzoeken naar de toekomstige mens en de manier waarop deze beïnvloed wordt door technologische ontwikkelingen en beeldcultuur. Bij Theater Rotterdam maakte Pieters eerder onder meer 'The Unpleasant Surprise', die in 2018 werd geselecteerd voor de Biënnale van Venetië. Weer bij Theater Rotterdam is er nu 'Do Not Look Back With Regret', een voorstelling die uitnodigt om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het lichaam, en het leven zelf op aarde. We zien twee vrouwen in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Lotje IJzermans spreekt met Davy Pieters. 
Jun 18, 2021
Babs Bakels (17 juni 2021)
00:57:41
Babs Bakels is curator, kunstenaar en podcastmaker. Ze is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Die fascinatie heeft haar nooit verlaten. Haar huis staat vol schedels, opgezette dieren en (kunst)historische boeken over de dood. Als student werkte ze in een uitvaartcentrum en als curator stond ze aan de wieg van Uitvaart Museum Tot Zover. Nu is er de zesdelige podcast Kassiewijle over onze omgang met de dood. Ze maakte de podcast met Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert. Ze bezoeken een ‘liever levend uitvaart’, ondergaan een dood-meditatie, gaan de snijzaal op en spreken met doodsreutel-experts. Pieter van der Wielen spreekt met Babs Bakels.
Jun 17, 2021
Frank Groothof (16 juni 2021)
00:57:36
Frank Groothof is acteur. Hij studeerde aan het conservatorium en kwam daarna in het theater terecht. Hij stond jarenlang op de planken, veel met zijn broer René, en hij speelde in verschillende films en series. Groothof verwierf bekendheid bij het grote publiek met zijn rol in Sesamstraat sinds 1983. Ook werkte hij een aantal opera’s uit tot muziekvoorstellingen, voornamelijk gericht op kinderen. Binnenkort is hij, weer met zijn broer, te zien op theaterfestival De Parade met de voorstelling Circus Charms. De twee broers rollen zingend, spelend en ruziënd door de piste, waarbij broedertwist en broederliefde strijden om aandacht. Pieter van der Wielen spreekt met Frank Groothof.
Jun 16, 2021
Stef Aerts (15 juni 2021)
00:57:40
Stef Aerts is een Vlaamse acteur. Sinds het begin van de eeuw is Aerts te zien in grote en kleine rollen in het theater, op tv en het witte doek. Voor zijn rollen in films Adem, Belgica en Callboys won hij verschillende prijzen. Sinds eind 2008 vormt hij met vijf andere acteurs het theatergezelschap FC Bergman. In korte tijd ontwikkelde FC Bergman een eigen theatertaal, die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral beeldend en poëtisch is. In hun voorstellingen staat vaak de spartelende, immer trachtende mens centraal. Aerts is nu met FC Bergman te zien op Holland Festival. Pieter van der Wielen spreekt met Stef Aerts.
Jun 15, 2021
Bas Haan (14 juni 2021)
00:57:44
Bas Haan is journalist en schrijver. Hij werkt ruim vijftien jaar bij de publieke omroep, sinds 2007 bij de ntr. Daar werkte hij bij Netwerk, NOVA, en op dit moment presenteert hij Nieuwsuur. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won Haan onder meer journalistiekprijs de Tegel en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015. Ook eerder onderzoeksjournalistiek werk van hem werd bekroond en hij schreef boeken over de Tevendeal, en de Deventer Moordzaak. Nu is er zijn thrillerdebuut Lenoir. In het boek komt coldcaserechercheur Jacob Lenoir bij bewustzijn met een pistool in zijn hand. Naast hem ligt zijn zwager, vermoord. Is hij zelf de dader? Pieter van der Wielen spreekt met Bas Haan.
Jun 14, 2021
Mensje van Keulen (11 juni 2021)
00:57:36
Sindsdien schreef ze meerdere romans, verhalen, gedichten, kronieken, dagboeken en jeugdboeken. Ze ontving voor haar oeuvre de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhler Prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Van Keulen heeft vanaf het begin van haar schrijverschap over poezen en katten geschreven en is dat altijd blijven doen: gedichten, verhalen, kattencorrespondentie en bijdragen aan De Poezenkrant. Nu zijn al deze teksten, met illustraties, samengebracht in Het Kattentheater. Lotje IJzermans spreekt erover met Mensje van Keulen.
Jun 11, 2021
Lex Boon (10-06-2021)
00:57:48
Lex Boon is journalist. Hij werkte als verslaggever bij Het Parool en NRC. Ook verschenen twee boeken van zijn hand. Nu is er De man die van zijn been een lamp maakte, een boek vol waargebeurde ongelofelijke verhalen. In het titelverhaal moet een been worden geamputeerd en de man wil het houden om er een lamp van te maken. Boon volgt het proces van been tot lamp. Hoe weet een groep jonge Roemeense criminelen zeven waardevolle schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal te stelen? Boon gaat net een stapje verder en dat levert de prachtigste verhalen op. Pieter van der Wielen spreekt met Lex Boon.
Jun 10, 2021
Colin H. van Eeckhout (9 juni 2021)
00:57:38
Colin H. van Eeckhout is zanger van de Belgische post-metal band Amenra. Van Eeckhout doet daarnaast ook solo-performances, hij is bezig met een dichtbundel, en betrokken bij andere projecten waaronder een operaproductie. De afgelopen 21 jaar ontwikkelde hij met Amenra een totaal eigen geluid. Ook de shows van de band zijn uniek, waarvan videoprojecties en rituelen een onderdeel zijn. Op 25 juni verschijnt het album De Doorn. Het is het eerste Nederlandstalige album van de band. De doorn is als een teken van kwetsbaarheid en de gewelddadige beschermer, waar schoonheid niet zonder kan bestaan. Pieter van der Wielen spreekt met Colin H. van Eeckhout.
Jun 09, 2021
Henny Huisman (8 juni 2021)
00:55:29
Henny Huisman is televisiepresentator en muzikant. Zijn eerste werk als presentator was bij het KRO-programma De Zomeravondshow. Het imitatieblokje van dat programma groeide uit tot de avondvullende Playback Show. Later presenteerde de geboren Zaandammer verschillende andere programma’s rondom het playbackthema, waaronder de Mini-playbackshow. Ook had hij succes met de Surpriseshow en de Soundmixshow. Huisman won twee Televizierringen. Nu is er een biografie, Henny, waarin Kevin Kraan het bewogen leven van het televisie-icoon optekent. Pieter van der Wielen spreekt met Henny Huisman.
Jun 08, 2021
Miranda Lakerveld (7 juni 2021)
00:57:51
Miranda Lakerveld is opera-regisseur. Ze maakt operavoorstellingen waarin het verbinden van culturen en artistieke disciplines het uitgangspunt is. Samen met de Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah maakte ze de opera 'Ine Aya’ die te zien is op Holland Festival. Het onderwerp is het razendsnel verdwijnen van het oorspronkelijke bos op Kalimantan in Indonesië, dat alles te maken heeft met consumptiepatronen in Europa. De opera is gebaseerd op twee klassieke werken over het belang van de natuur en natuurlijke bronnen. Het resultaat is een muzikale en theatrale samensmelting van twee culturen die op vele manieren met elkaar zijn verknoopt. Pieter van der Wielen spreekt met Miranda Lakerveld.
Jun 07, 2021
Aafke Romeijn (4 juni 2021)
00:57:52
Aafke Romeijn is muzikant, schrijver en journalist. Na haar opleidingen aan het conservatorium en de Universiteit Utrecht schreef Romeijn voor verschillende Nederlandse kranten en tijdschriften. Ook verschenen er enkele boeken onder haar naam en bracht ze meerdere albums uit. Haar nieuwe plaat heet 'Godzilla'. Het is een muzikale vertaling van haar dichtbundel 'Leegstand', verhuld in Nederlandstalige artpop songs die taboes over zware periodes doorbreken, over de troost die hoge gebouwen in dichtbevolkte steden bieden en over Godzilla, het monster uit de bekende Japanse film. Lotje IJzermans spreekt met Aafke Romeijn. 
Jun 04, 2021
Terrie Hessels (3 juni 2021)
00:57:08
Terrie Hessels is jazzmuzikant. Hij was onder artiestennaam Terrie Ex medeoprichter en gitarist van anarcho-punkband The Ex, opgericht in de Amsterdamse kraakbeweging in 1979. In 1995 reisde Hessels met kunstenaar Emma Fischer een reis door eenentwintig Afrikaanse landen in een oude Land Rover. Ze leefden als de bevolking, vanuit een open geest en vrije houding. Ze waren getuige van de bizarre overblijfselen van de koloniale tijd en een nieuwe toeristenindustrie. Over die geïmproviseerde reis van een jaar lang verschijnt nu een fotoboek. Pieter van der Wielen spreekt erover met Terrie Hessels.
Jun 03, 2021
LUWTEN (2 juni 2021)
00:57:51
LUWTEN is de artiestennaam van Tessa Douwstra, ze is singer-songwriter. In 2017 verscheen haar eerste soloalbum LUWTEN, recent verscheen haar tweede album Draft. Waar ze op de eerste plaat de windstille plekken opzocht, zet ze nu de deur op een kier voor samenwerkingen en invloeden van buiten: draft betekent zowel 'tocht' als 'schets'. Douwstra omarmt op Draft het proces zelf; ze is op zoek naar nieuwe manieren, zonder eerst de handleiding te lezen. De albumtour van Draft, door Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Luxemburg begint deze week. Pieter van der Wielen spreekt met LUWTEN.
Jun 02, 2021
Marjolein Knol (1 juni 2021)
00:57:55
Marjolein Knol is journalist en podcastmaker. Ze werkte als verslaggever en maakte eerder de podcast Oerend HarTTover de TT in Assen. Ook maakte ze de podcast Binnen de Muren over het leven in een gevangenis in Veenhuizen. In haar nieuwste podcast onderzoekt Knol hoe twee (ex-)gedetineerden het er buiten de muren van de gevangenis vanaf brengen. Buiten de Muren volgt het traject van Harry, die tot twee keer toe iemand vermoordde, en draaideurcrimineel Bram, vanaf het moment dat ze de gevangenis mogen verlaten. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven? Pieter van der Wielen spreekt met Marjolein Knol.
Jun 01, 2021
Iwan Baan (31 mei 2021)
00:57:44
Iwan Baan is fotograaf. Hij is een van de meest gevraagde architectuur-fotografen ter wereld. In zijn foto’s stelt hij de relatie tussen het bouwwerk, zijn stedelijke omgeving en de mens centraal, niet de architectuur op zichzelf. Baan is gastcurator voor het zomernummer van kunstmagazine See All This. Het leidde tot een wereldreis op papier langs de meest hoopvolle plekken op aarde. Plekken waar mens en natuur nog altijd met elkaar in evenwicht zijn, of waar de balans opnieuw is hervonden. Pieter van der Wielen spreekt met Iwan Baan.
May 31, 2021
Bart Chabot (28 mei 2021)
00:57:38
Bart Chabot is dichter, schrijver en podiumdier. In 1981 debuteerde Chabot met de dichtbundel Popcorn, in 1989 debuteerde hij in het theater. Bij het grote publiek brak hij door met zijn biografie over Herman Brood. In januari 2020 verscheen zijn roman mijn vaders hand, waarin Bart Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen durft te kijken. Nu verschijnt het vervolg daarop: hartritme. In deze roman schrijft Chabot over televisieroem en de worsteling daarmee, vaderschap, en zijn vriendschappen met Herman Brood, Martin Bril en Jules Deelder. Lotje IJzermans spreekt met Bart Chabot. 
May 28, 2021
Sterre Konijn (27 mei 2021)
00:57:48
Sterre Konijn is zangeres. Ze studeerde aan het conservatorium in Amsterdam, en daarnaast Italiaanse taal en ­letterkunde. Haar interesse voor taal en theater voegt ze samen in een veelzijdige concertpraktijk. De coronatijd zette Konijn aan het denken, daarom verzamelde ze liederen die in het teken staan van verbondenheid versus eenzaamheid. Om haar boodschap kracht bij te zetten biedt ze de komende weken één-op-één-concerten aan: één musicus speelt voor één persoon publiek. Atze de Vrieze spreekt met Sterre Konijn. 
May 27, 2021
Winy Maas (26 mei 2021)
00:57:28
Winy Maas is architect en stedenbouwkundige. Hij is met zijn architectenbureau in Nederland voornamelijk bekend door de Markthal in Rotterdam, en recent door het ontwerp van Depot Boijmans Van Beuningen, dat dit najaar geopend wordt. Regisseur Jan Louter volgde Maas twee jaar lang en maakte voor de AVROTROS de documentaire Under Tomorrow’s Sky over de vernieuwende ontwerpen van Maas in Nederland en Azië. De documentaire is een portret van een bevlogen man die het als zijn missie ziet om oplossingen te bedenken voor de stad van de toekomst. Hanneke Groenteman spreekt met Winy Maas.
May 26, 2021
Ivo van Hove (25 mei 2021)
00:57:13
Ivo van Hove is een Vlaamse toneel- en operaregisseur. Hij won inmiddels tientallen prijzen voor zijn theaterstukken, onder andere de Johannes Vermeerprijs 2019. Vanaf 31 mei zendt de VPRO een 10-delige, speciaal voor televisie gemaakte bewerking van het zes uur durende stuk Romeinse tragedies uit, van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Van Hove regisseerde het stuk, waarin drie tragedies van Shakespeare samenkomen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Atze de Vrieze spreekt met Ivo van Hove. 
May 25, 2021
Hanna Bervoets (24 mei 2021)
00:57:47
Hanna Bervoets is schrijver, essayist en scenarist. Haar werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Ze schreef voor de komende Boekenweek, het boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen' en er is net een nieuwe verhalenbundel uit: 'Een modern verlangen'. Lotje IJzermans praat met Hanna Bervoets
May 24, 2021
Aimée de Jongh (21 mei 2021)
00:57:43
Aimée de Jongh is animator, stripauteur en illustrator van kinderboeken. Ze publiceert strips sinds 2004. Haar werk werd bekend bij het grote publiek door haar dagelijkse krantenstrip Snippers die jarenlang in dagblad Metro stond. Ook maakte ze animaties voor De Wereld Draait Door en verscheen in 2014 haar grafische debuutroman 'De Terugkeer van de Wespendief'. Nu verschijnt haar grootste project tot nu toe: 'Dagen van Zand'. Het is een boek over een jonge fotograaf die tijdens de Great Depression van de jaren dertig door het arme zuiden van Amerika trekt. Lotje IJzermans spreekt met Aimée de Jongh. 
May 21, 2021
Nikki Sterkenburg (20 mei 2021)
00:57:27
Nikki Sterkenburg is journalist en schrijver. Ze voltooide de drie studies en werkte jaren als onderzoeksjournalist. Op dit moment promoveert ze aan de Universiteit Leiden op radicaal- en extreemrechts in Nederland. Haar boek Maar dat mag je niet zeggen is een beklemmende schets van een nieuwe generatie Nederlandse radicaal- en extreemrechtse activisten. Sterkenburg wil weten wie ze zijn, wat ze beweegt en hoe ze te werk gaan. Zeker nu ze niet meer altijd te herkennen zijn aan kale koppen en nazi-symbolen, maar juist hun activisme combineren met een baan en een rijk sociaal leven buiten de beweging. Pieter van der Wielen spreekt met Nikki Sterkenburg.
May 20, 2021
Ruth Joos (19 mei 2021)
00:57:05
Ruth Joos is een Vlaamse presentatrice. Joos is in Vlaanderen al jaren toonaangevend in haar interviews met schrijvers uit binnen- en buitenland. Ze had een eigen cultuurmagazine en presenteert om de week De ochtend: het dagelijkse, journalistieke ochtendprogramma van het Vlaamse VRT op Radio 1. Sinds april is ze samen met Wilfried de Jong het gezicht van het nieuwe VPRO-boekenprogramma Brommer op zee, waarin ze wekelijks schrijvers en dichters interviewen over hun werk. Pieter van der Wielen spreekt met Ruth Joos.
May 19, 2021
Michael van Praag (18 mei 2021)
00:57:35
Michael van Praag is sportbestuurder. Hij was tot 2003 ruim veertien jaar voorzitter van Ajax. Van 2008 tot 2019 was hij voorzitter van de KNVB. In 2015 deed hij een gooi naar het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, een jaar later dong van Praag ook mee naar het UEFA-voorzitterschap. In Van Praag: Achter de coulissen van het voetbal is Van Praags biografie opgetekend door Willem Vissers. Het is een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en intriges vanuit de boezem van het bestuur van FIFA en UEFA. Pieter van der Wielen spreekt met Michael van Praag. 
May 18, 2021
Paul van Vliet (17 mei 2021)
00:57:47
Paul van Vliet is cabaretier, acteur, zanger en schrijver. Hij begon zijn loopbaan als onderdeel van het Leidsch Studenten Cabaret, later maakte hij met Cabaret PePijn tientallen cabaretvoorstellingen. Ook stond hij solo op de planken. Buiten het theater schreef Van Vliet verschillende boeken en hield hij zich bezig met muziek; hij bracht tientallen albums uit. Nu is er Heimwee naar morgen, een boek waarin hij fragmenten uit zijn jeugd en lange theatercarrière beschrijft. Het is een caleidoscopisch zelfportret van een cabaretier met een veelbewogen leven die schrijver is geworden; associatief en humoristisch, met een ondertoon van melancholie. Pieter van der Wielen spreekt met Paul van Vliet.
May 17, 2021
VanWyck / Christien Oele (14 mei 2021)
00:57:53
VanWyck is de artiestennaam van Christien Oele, ze is singer-songwriter. Ze staat bekend om haar dromerige, ingetogen folk en warme stemgeluid. VanWyck debuteerde in 2015 met de EP Tanned Legs, haar debuutalbum An Average Woman kwam drie jaar later. Het album Molten Rock volgde in 2019. Nu is er God is in the Detour, een spaarzaam gearrangeerd album met vaak niet meer dan gitaren of piano, en vaak in één take opgenomen. Het album staat vol met verhalende songs, en bespiegelingen over liefde en het leven. Lotje IJzermans spreekt met VanWyck. 
May 14, 2021
Floris Kortie (13 mei 2021)
00:57:47
Floris Kortie is presentator. Als student Kunstgeschiedenis kwam Floris Kortie geregeld in de concertzaal en dacht: ‘Dit zouden meer mensen moeten doen’. Als voorzitter van Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, werd dat enthousiasme alleen maar groter. Later werd hij presentator en redacteur voor de NTR, waarbij hij te zien was in Podium on Tour en Podium Witteman. Nu gaat hij voor de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren samen met klassieke muziekkenner Orville Breeveld op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten. Pieter van der Wielen spreekt met Floris Kortie.
May 13, 2021
Wim Daniëls (12 mei 2021)
00:57:31
Wim Daniëls is schrijver. Hij schrijft verhalenbundels, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Inmiddels verschenen er tientallen boeken van zijn hand. Als taalkundige keert het onderwerp van taal vaak terug in zijn werk. Daarnaast staat Daniëls op de planken met theatercolleges en cabaretvoorstellingen. Sinds deze week is er het boek Op vakantie!, over de geschiedenis van de vrije tijd van Nederlanders. Tegenwoordig vliegen we voor een habbekrats naar een tropische bestemming. Maar nog niet zo heel lang geleden was dat voor velen onbetaalbaar. Wanneer gingen we voor het eerst ‘op vakantie’ en hoe gingen we dan op reis? Pieter van der Wielen spreekt met Wim Daniëls.
May 12, 2021
Dries Muus (11 mei 2021)
00:57:17
Dries Muus is journalist en schrijver. Hij schrijft over literatuur voor onder meer Vrij Nederland en De Correspondent en recenseert Nederlandse fictie voor Het Parool. In zijn debuutroman De afwijking bespreekt Muus homoseksualiteit in de voetballerij, een wereld van strikte heteronormen. De roman volgt het leven van de veertienjarige jongen Matthias, wiens leven op zijn kop komt te staan nadat een kleedkamergerucht zich razendsnel verspreidt via social media, de tribunes en zijn school: hij heeft een stijve onder de douche gehad. Het is een boek over verboden gevoelens en vernietigende normen. Pieter van der Wielen spreekt met Dries Muus.
May 11, 2021
Gijs Scholten van Aschat (10 mei 2021)
00:57:49
Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuur Prijs 2021 met zijn roman 'Cliënt E Busken'. Gijs Scholten van Aschat is te gast in Nooit Meer Slapen om te praten over het verhaal. Scholten van Aschat maakte een theatermonoloog van het stuk, dat gaat over een oude man in een verzorgingstehuis die weigert nog te spreken. Vastgebonden in een rolstoel met pampers om zijn billen woedt er een tirade in zijn hoofd. Gijs Scholten van Aschat is sinds 2010 verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam. Ook speelde hij in vele films en televisieseries, zoals Tirza, De Poel en Publieke Werken. De monoloog 'Cliënt E Busken' van Gijs Scholten van Aschat zal aan het begin van het nieuwe theaterseizoen te zien zijn.
May 10, 2021
Khalid Amakran (7 mei 2021)
00:57:46
Khalid Amakran (1991) is fotograaf. Hij maakte drie jaar lang wekelijks portretten voor de serie Jong! in NRC Handelsblad. Zijn portretten over het verstilde leven in de lockdown maken op dit moment onderdeel uit van de serie 'Stil Leven' in de Kunsthal. Daarnaast was hij mede-curator voor de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, te zien in het Nederlands Fotomuseum wanneer de versoepelingen het toelaten. Amakran groeide op in de Rotterdamse wijk Spangen als zoon van ouders van Marokkaanse afkomst. Als albino werd hij vaak geconfronteerd met zijn uiterlijk. Met zijn foto’s focust hij op overeenkomsten en verschillen tussen diverse groepen en individuen. Lotje IJzermans spreekt met Khalid Amakran.
May 07, 2021