Historiepodden

By Acast

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Society & Culture

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 1862
Reviews: 12

Magnus Forsström
 Jan 30, 2022
Robin och Daniel är fantastiska värdar i historiens resa. Lyssnat på alla avsnitt minst en gång.

Douglas
 Sep 19, 2021
En av Sveriges båsta historiepoddar, förmodligen den bästa utan säskillt tema. Underhållande, och för det mesta kunnigt. Ibland kan det bli något tramsigt och ta fram de sämsta sidorna hos programledarna. Som när diverse tävlingar dem emellan snarare än något annat, exponerar hur dåliga förlorare de är.


 May 25, 2021

RC
 Dec 28, 2020
Härlig lyssning. Lättsamt, intressant och lärorikt.

Jakob
 Nov 29, 2020

Description

Välkommen till Historiepodden - det magiska gränsland där folkbildning & underhållning möts & bildar en härlig symbios. Varje söndag bjuder gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson på rykande inaktuella händelser. Enjoy!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


Episode Date
419. Watergate I - Upptakten
1:09:54

50 år efter inbrottet i Watergatebyggnaden tar vi ett rejält tag om händelserna som föregick, hände och följde på denna långsamt utvecklande skandal. I detta det första av två avsnitt går vi igenom president Richard Nixons bakgrund tillsammans med de människor han samlade på sig vilka sedan utgjorde hans stab och skara av fixare när han väl tillträdde 1968.


Läslista:

“Världens största politiska skandaler” - Gunnar Wall

“det amerikanska folkets historia: makten och medborgarna från Columbus till Clinton” - Howard Zin

“Watergate: or how we learned how to stop an out of control president” - dokumentär 2018

“Vad hände egentligen?”

“Days that shook the world - resignation of Nixon” - BBC-dokumentär

Världens historia 3/2011

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 02, 2022
Ur arkiven: Robin Hood (nr 50)
1:08:51
Nu (eller snarare 2015 i avsnitt 50) ger vi oss ut i de engelska skogarna under medeltiden och följer legendens historiska spår, har han funnits på riktigt, Robin Hood? Har lille John funnits? Hade de det sådär gemytligt och fritt i skogen som man får intrycket av i den lika legendariska amerikanska 90-talsserien "The new adventures of Robin Hood"? Svaret är...kanske!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 28, 2022
418. Vem var Homeros?
1:11:42

Ibland tänker jag att det är tur att antiken genier inte vet vilken roll vi har tillskrivit dem i efterhand. Bilden ni ser på Facebooksidan är Jean Auguste Dominiques hyllning till Homeros från 1827 som idag hänger på Louvren. En ängel ger honom en gloria, vid hans fötter sitter Iliaden och Odysséen i fysisk form som två kvinnor. Herodotos, Sofokles, Aesop, Alexander den Store, Moliere, Rafael, Mozart och Shakespeare ingår i den skara som kröner Homeros till kung över allt berättande. Ta inte i så att du spricker, Jean Auguste, vill man säga.


Men visst. Den västerländska litteraturen börjar med Homeros och i dennes två epos hittar vi mycket av det material som gång efter annan allt sedan dess har idisslats på nytt. Bra grejer är det dessutom.


I hundratals år har forskningen om Homeros, den homeriska frågan kallad, försökt komma till botten med vem Homeros var, om Homeros ens fanns och hur dessa otroliga epos kom till. Vi tar er med genom århundradena i denna holmgång. Varmt välkomna!


Litteraturlista (bl a):


Linnér, Sture, Homeros, [Ny utg.], Norstedt, Stockholm, 1989

Homeros, Iliaden, Natur och kultur, Stockholm, 1999

Henrikson, Alf, Antikens historier, Bonnier, Stockholm, 1958

Hägg, Göran, Världens litteraturhistoria, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 2000Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 25, 2022
417. Vetenskapen om kvinnan
1:03:50
Ja det har funnits mycket att säga om detta område. Så mycket att det finns en egen historik kring det hela. Vi följer resonemangen om hur lik eller inte lik kvinnan är mannen rent anatomiskt och själsligt sedan antiken fram till 1900-talet. Från religionens dominans till läkarvetenskapens övertagande av tolkningarna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 18, 2022
Ur arkiven: Sexuellt sachsiskt samliv (nr216)
1:07:35
Vi ger oss tillbaka till början av 1700-talet i detta arkivavsnitt från 2018. Där får vi träffa honom, August den starke, tysk kurfurste och polsk kung samt kusin till svenske kungen Karl XII. Vilken han för övrigt kommer att starta krig med. Det är dock inte avsnittets fokus, det är istället relationen mellan August och två av hans måånga älskarinnor. Enligt felaktiga rykten skulle han haft över 350 oäkta barn, dock kan det varit uppåt ett 60-tal åtminstone. Det blir vulgärt påkostade fester och jakter, intriger kärlek, svek och förfärliga öden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 14, 2022
416. Kosackvalet 1928
1:11:06
Det är riksdagsval i Sverige! Valet till riksdagens andra kammare 1928 har kallats för den smutsigaste svenska valkampanjen någonsin. Socialdemokraternas och kommunisters valsamverkan skapade tillsammans med en kraftsamling från högern och en oro för utvecklingen i Sovjetunionen en unikt giftig valrörelse. I detta avsnitt firar vi den svenska demokratin genom att snacka genom året 1928.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 11, 2022
415. Romarnas metalljakt
1:04:22
Det är mycket som man kommer att tänka på när det gäller romarriket. Vägarna, kejsarna, legionerna, akvedukterna, baden, gladiatorspelen...med mera. Listan går att göra lång, men utan det som är fokuset för ämnet i avsnitt 415 hade det inte blivit så mycket med något av allt det där, antagligen. För det som byggde Rom var metallerna som användes och cirkulerade i såväl mynt som rustningar, kokkärl och annat ståtligt och nödvändigt. Nu blir det metaller och gruvdrift!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 04, 2022
Ur arkiven: Hunter S. Thompson (nr 157)
1:12:09
Vi återvänder till juni 2017 och friskar upp minnet av Hunter S Thompson, den amerikanske journalisten och författaren som sökte sanningen om USAs själ. Under den jakten passade han på att bada i droger, skjutvapen och excentricitet. Han skapade den sk gonzojournalistiken som kastar objektiviteten överbord och istället har en synnerligen subjektiv attityd till det som undersöks och beskrivs. Det här var ett liv totalt fjärran från vanlighetens småputtrande tillvaro.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 31, 2022
414. Är det fallna imperiets Storbritannien världens butler?
1:03:34
Detta avsnitt handlar om Oliver Bulloughs nya bok Butler to the World. I den föreslår författaren att Storbritannien medvetet har erbjudit t ex ryska oligarker en bekväm och omhuldad miljö för att i gengäld få in kapital i det ekonomiska system som höll på att pösa samman under 1950-talet. Bakgrunden till denna ordning går att hitta i ett unikt samarbete mellan en rysk bank i London och en engelsk bank i samma stad. De uppfann offshore-handel och vände med det upp och ner på det rådande ekonomiska systemet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 28, 2022
413. Kräftskivans historia
1:03:33
Augustimånen har bländat oss med sin fulla kraft, sångerna har ekat över nejderna, hattarna hamnat på sned och bordsskicket förpassats! Vi är tillbaka och tar oss an årstidens svenska högtid som faktiskt inte är äldre än 144 år och märkligt nog är ett resultat av myndighetsutövning. Men även före själva skivans uppkomst åts det kräftor i Sverige, om än inte i koja så på slott.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 21, 2022
Ur arkiven: Den driftige Darius (nr84)
1:14:28
Här kommer en gammal klassiker, i flera avseenden. Vi riktar strålkastarljuset på Darius I, karismatisk storkonung över det persiska riket på 500-talet f.kr. Genom list och politisk fingerfärdighet parat med en känsla för marknadsföring intar Darius tronen och organiserar detta rike till en magnifik och imponerande konstruktion. Darius är mannen som kommer avfyra anfallet mot den grekiska världen på 490-talet och drabba samman med grekerna vid Marathon. Men i det här avsnittet från 2015 följer vi hans befästande av makten.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 14, 2022
Ur arkiven: Ming-Kina och Zheng He (nr 177)
1:07:44
I det här avsnittet besöker vi Kinas motsvarighet till Christoffer Columbus, den två meter långe Zheng He som för den kinesiske kejsarens räkning reste runt med sin stora flotta under 1400-talet. Just den här perioden under 1400-talet är unik eftersom det är den enda tillsammans med nutiden då Kina intresserat sig för världen utanför landet. Det blir fiskfångande uttrar, fabelliknande giraffer, impulsiva pirater och brutala härskare...missa inte!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 07, 2022
412. Skräckväldet 4/4: Revolutionen äter sina egna barn
1:46:57

Säsongsavslutning! I detta avsnitt hamnar vi (äntligen?) i revolutionens kaotiska mittpunkt. Revolutionens yttre och intre fiender dränks, skjuts och giljotineras när jakobinernas republik kämpar för sin överlevnad. Marat, Danton och Robespierre kommer samtliga på ett eller annat sätt möta sitt slutliga öde.


Tusen tack till alla som lyssnat på denna sommars följetong. Det har varit ett nöje från vår sida. Vi syns snart igen!


Robin och DanielHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 31, 2022
411. Skräckväldet 3/4: Krigslycka & kungamördare
1:09:18

Tillbaka till vår berättelse om de dramatiska åren på 1790-talet. I detta avsnitt får vi följa den franska revolutionsarmén ute på fältet. Den preussiska hären som dundrar mot Paris måste stoppas. Under en dramatisk natt sjöng kanonerna och när dimman klarnat hade revolutionens odds avsevärt förbättrats. Vi stiftar också bekantskap med de politiker, Danton och Robespierre, som mer än några andra kom att forma jakobinernas revolution.


Mycket nöje!


Läslistan:


“Frihet Jämlikhet Broderskap” - Carl-Göran Ekerwald

“Franska revolutionen” - Dick Harrison

"the Terror - Civil War in the French Revolution" - David Andress

“Terror” - Gunnar Arteus

“Revolutionens tidsålder” - Eric J Hobsbawm

“I skuggan av giljotinen” - Margareta Beckman

“Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette” - Margareta Beckman

“Revolutionens mentalitet” - Michel Vovelle

“De avgörande slagen del III” - J.F.C Fuller

“Revolutionernas tid” - Bonniers världshistoria del 13

Världens Historia - 7/2008 om Robespierre, 4/2009 om giljotinen, 7/2010 om flykten till Varenne, 4/2021 om mordet på MaratHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 24, 2022
410. Skräckväldet 2/4: Den andra revolutionen - 1792
1:16:05

I den här serien om skräckväldet hinner vi inte heller komma fram till den tid då skräckväldet faktiskt börjar. Däremot omstörtas Frankrike ytterligare en gång under sommaren 1792, slottet Tuilerierna stormas av en arg mobb och kungen avsätts formellt av den lagstiftande församlingen som kungafamiljen flytt för sina liv till. Före denna dramatiska utveckling behandlar vi omsorgsfullt de olika revolutionära klubbarna och grupperingarna för att få grepp om vilka de var.


Läslista:

“Frihet Jämlikhet Broderskap” - Carl-Göran Ekerwald

“Franska revolutionen” - Dick Harrison

“Terror” - Gunnar Arteus

“Revolutionens tidsålder” - Eric J Hobsbawm

“I skuggan av giljotinen” - Margareta Beckman

“Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette” - Margareta Beckman

“Revolutionens mentalitet” - Michel Vovelle

“De avgörande slagen del III” - J.F.C Fuller

“Revolutionernas tid” - Bonniers världshistoria del 13

Världens Historia - 7/2008 om Robespierre, 4/2009 om giljotinen, 7/2010 om flykten till Varenne, 4/2021 om mordet på Marat

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 17, 2022
Ur arkiven: The curious case of Ada Lovelace (nr 43)
59:21
Här kommer ett arkivavsnitt från 2015, det handlar om matematikern Ada Lovelace som levde under första halvan av 1800-talet. Som dotter till den excentriske författaren Lord Byron blev hon ett slags kändisbarn, men i eftervärlden är hon känd som en strålande matematiker och en av självaste datateknikens pionjärer. Detta i en värld långt före någon hört talas om datorer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 13, 2022
409. Skräckväldet 1/4: Kungafamiljens flykt
1:22:13

Sommarföljtetongen 2022 om skräckväldet inleds härmed. Perioden 1790-92 som de första avsnitten berör räknas inte till skräckväldet, men vi tar oss friheten att kalla följetongen för detta ändå. Vi går igenom vad som hände den närmsta tiden efter revolutionsåret 1789. Sedan är det dags för kungafamiljen att få nog av allt och packa väskorna, det var en noggrann och omfattande packning för övrigt. Kanske bidrog den till utgången. Ludvig XVI och Marie-Antoinettes flykt mot utlandet är avsnittets dramatiska final. Denna flykt hade planerats tillsammans med den svenske adelsmannen Axel von Fersen som har en viktig roll i episoden.


Läslista:

“Frihet Jämlikhet Broderskap” - Carl-Göran Ekerwald

“Franska revolutionen” - Dick Harrison

“Terror” - Gunnar Arteus

“Revolutionens tidsålder” - Eric J Hobsbawm

“I skuggan av giljotinen” - Margareta Beckman

“Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette” - Margareta Beckman

“Revolutionens mentalitet” - Michel Vovelle

“De avgörande slagen del III” - J.F.C Fuller

“Revolutionernas tid” - Bonniers världshistoria del 13

Världens Historia - 7/2008 om Robespierre, 4/2009 om giljotinen, 7/2010 om flykten till Varenne, 4/2021 om mordet på Marat

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 10, 2022
408. Mozarts mystiska död
1:06:59
Klockan fem i ett på natten den 5:e december 1791 slutade Wolfgang Amadeus Mozart att komponera musik. Kanske var det egentligen någon stund tidigare för han blev först medvetslös. Vad var det egentligen som tog kål på det 35 år gamla musikalgeniet? Om detta har många spekulerat och resonerat med allsköns resultat. Nu tar vi tag i ämnet, historiepodden löser historiska mysterier kan man säga.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 03, 2022
Ur arkiven: 1789 del 1 och 2 (nr238 och 239)
2:47:38
Här med presenterar vi den längsta publiceringen vi gjort. Det beror på att det är två avsnitt i ett, dubbeln från 2019 om det franska revolutionsåret 1789. Det är detaljrikt och mycket, men det är oerhört intressanta och omvälvande händelser som berörs. Det här vill ni du inte missa! Dessutom är det perfekt att ha med sig i bakhuvudet inför den kommande följetongen som börjar nästa vecka.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 29, 2022
407. Svenskarna får äntligen semester
1:04:50

För mig har alltid ögonblicket semestern börjar varit ren och skär glädje. Egentligen gillar jag att FÅ semester mer än att HA semester. Om den känslan skulle gå att överföra på den svenska riksdagen och den svenska befolkningen 1938 vet jag inte. Men det var i alla fall då som riksdagen klubbade förslaget om två veckors lagstadgad semester. Det var slutet på två decennier av politisk strid om rätten till semester, men samtidigt var det bara början på svenskarna och deras mycket varma relation till några lediga sommarveckor.


I detta avsnitt beger vi oss till campingplatserna på Pite havsbad, kobbarna i skärgården eller festivalerna i Smålands skogar. Vi tar semester!Läslista (bl a):


”Det var en lyckad semester!” Lewén Aurora Stockholms universitet 2011

”Resfeber” Lewén Aurora Stockholms universitet 

”Semester: Koppla av, men lata dig inte” Bolmstedt, Åsa Populär historia 2003

”Svenskhetens historia” Hägg, GöranHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 26, 2022
406. När Storbritannien och Zuluriket krigade
1:12:39

Vi hamnar i år 1879, och världens största imperium Storbritannien bestämmer sig för att ge sig på Zuluriket i södra Afrika. Det började inte alls bra, så mycket kan vi säga. Resten av dramatiken utspelar sig i avsnittet. Robin är i sitt esse vad gäller musikaliska referenser och själv utlovar jag halvt om halvt ett framtida avsnitt om Watergate.


Läslista:

“Militära misstag” - David Saul

“Söndra och härska” - Henk Wesseling

“Sydafrikas historia” - Andreas Karlsson

Världens Historia 1/2007, 8/2010

Populär Historia 9/2006

Militär Historia 11/2013“
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 19, 2022
Ur arkiven: Ancien régime - Frankrikes 1700-tal (nr 124)
1:11:18
I det här arkiv-avsnittet presenterar vi sommarens kommande följetong, dessutom avhandlar avsnittet från 2016 den gamla franska regimen och hur den styrde landet före franska revolutionen. Det är en upplysande berättelse mitt under upplysningen, även om själva upplysningen inte fick mycket sagt om hur regimen skulle fungera.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 15, 2022
405. Anschluss 1938 Del 2: Ödesdigra ögonblick
1:11:02


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 12, 2022
404. Anschluss 1938 Del 1: Det stympade Österrike
1:18:23

Det är alltid med lite stolthet som vi lanserar en miniserie. Lite som en känsla av ”titta här - vi ger någonting det fokus det verkligen förtjänar”. Den känslan är mycket stark när vi nu stolt kan presentera två avsnitt om Anschluss 1938.


I detta, det första avsnittet, kommer vi följa Österrike från Parisfrederna till året 1938. Avsnitt nummer två följer de dramatiska marsdagarna noggrant. Det är två rafflande avsnitt med lite olika fokus.


För min del har intresset för Österrikes öde blivit större allt eftersom jag intresserat mig mer och mer för Stefan Zweigs liv och författarskap. Men som Daniel poängterar i avsnittet är det expansionistiska Nazitysklands ointresse för andra länders suveränitet mer aktuellt nu än vad det varit på många år. Av förklarliga skäl.


Plats på scenen för Tyskland och Österrike för Hitler, Dollfuss och Schuschnigg. För kriget, freden, rädslan och glädjen. Detta är storslagen historia.


Varmt välkomna.Litteraturlista


Jelavich, Barbara (1987). Modern Austria: empire and republic, 1815-1986. Cambridge: Cambridge Univ. Press

Rockberger, Nicolaus (1996). Tusenåriga riken - Österrike och Ungern. 1. uppl. Stockholm: SNS (Studieförb. Näringsliv och samhälle)

Shirer, William L. (1961). Det tredje rikets uppgång och fall: det nazistiska Tysklands historia. D. 1 & 2. Stockholm: Forum

Vuillard, Éric (2019). Dagordningen. Stockholm: Lind & Co

Fest, Joachim (2008). Hitler: en biografi. [Uppdaterad utg.] Stockholm: Fischer & Co

Zweig, Stefan (2013). Världen av i går: en europés minnen. [Ny utg.] Stockholm: ErsatzHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 05, 2022
Ur arkiven: Om kriget eller krisen kommer ( samlingsregeringens bildning - nr 304)
1:19:22
Förra veckans avsnitt handlade om den stormiga svenska politiken under 1920-talet, här kommer en arkiv-passning till politiken inför andra världskriget. Det här är avsnitt 304 från 2020 som släpptes en bit in i Corona-pandemin. Då hade redan idéer om samlingsregering 2020 både förts fram och skrotats utan att egentligen ha övervägts. Men 1939 installerade sig en sådan efter mycket om och men som behandlas i det här avsnittet. Flera karaktärer känns igen från det nyligen släppta avsnitt 402, tex Per-Albin Hansson, Richard Sandler och Ernst Wigforss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 01, 2022
403. Hästen i svensk historia
1:19:49

Hästen har funnits med människan i ur och skur. Men i det här avsnittet fokuserar vi på hästen i specifikt den svenska historien. Smart avgränsning, hann det tänkas innan vi insåg att det ändå skulle bli ett rejält avsnitt. Det blir hästar i krig, som statussymboler, som transportörer av varor och som kollektivtrafik, och som sportverksamhet. Utan hästen hade inte mycket fungerat som det trots allt gjort genom historien.


Läslista:

“Hästens tid - rid och stridskonst under stormaktstiden” - Anna Larsdotter

“Hästarna i staden” - Willy Klaeson

Populär Historia 3/2003, 3/2016

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 29, 2022
402. När hela havet stormade - regeringskrisernas 20-tal
1:10:27

En utmanare till spaningen ”vad likt 30-talet detta är” borde vara ”vad likt 20-talet detta är”. I alla fall om man med detta menar svensk politik. I en tid av dramatiska arbetsmarknadskonflikter samt lika dramatiska bråk om försvarets budget kunde en regering falla på en enda liten fråga. När varken högern eller socialdemokraterna kunde bygga trygga majoriteter blev det de frisinnade i mitten som kom att dominera epoken. Kan Annie Lööf lära sig någonting av CG Ekman? Eller är det Nooshi Dadgostar som redan har gjort det? Vem var Ernst Trygger? Hur trött var Branting på slutet? Varför valde socialdemokraterna olika människor till statsminister- och partiledarrollen efter Brantings död? Detta avsnitt är verkligen RYKANDE inaktuellt.Litteraturlista


”Svensk politik” Per T Ohlson

”Svenska statsministrar under 100 år - Rickard Sandler”.

”Svenska statsministrar under 100 år - CG Ekman”

”Minnen II” Ernst Wigforss

”Hjalmar Branting" Zäta HöglundHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 22, 2022
Ur arkiven: Scener ur ett äktenskap (nr 205) om Hjalmar Söderberg
1:15:30
Avsnitt 205 från 2018 handlar om den store författaren Hjalmar Söderbergs äktenskap med Märta. Det var varken lyckat eller lyckligt. Att skilja sig var inte heller aktuellt, så Hjalmar försökte tänka ut alternativa lösningar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 18, 2022
401. Bränderna i London 1666 och Chicago 1871
1:01:54
Stadsbränder är något som historien gång på gång har inträffat i historien. Varje stad har sin egen brand som ödelagt områden och förstört människors liv. Men ur askan har nya stadsdelar växt upp. I det här avsnittet fokuserar vi på specifikt två stora bränder i internationellt perspektiv. London 1666 och Chicago 1871. Vid senare tillfälle riktar vi säkerligen brandsprutan mot andra städer bland annat i Sverige.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 15, 2022
400. Rasande kungar med Herman Lindqvist - Jubileumsavsnittet IV
58:59
Även detta hundrade avsnitt försökte vi hitta på något särskilt, det slutade med att vi hamnade bakom mickarna med ingen mindre än Herman Lindqvist! Vad vi pratade om? Självklart var ämnet historiens topp tunnor rosenrasande kungar som skummat av vrede. Det blev helt enkelt ett rasande bra avsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 08, 2022
Ur arkiven: Folktrons svenska vilda djur (nr 267)
1:12:15
I det här arkivavsnittet från 2019 får vi veta mer om hur djur tolkades och användes i bondesamhället. Det blir ekorrar, igelkottar, fladdermöss...och en hel del ormar. Mycket gemytligt avsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 04, 2022
399. Apokalypsen i Münster 1534
1:10:17

I nordvästra Tyskland ligger handelsstaden Münster. I svallvågorna från Luthers reformation och de tyska bondekrigen kom denna stad att på 1530-talet övertas av en radikal och sekteristisk grupp anabaptister.


I detta, deras nya Jerusalem, utsåg man sin egen kung David, införde månggifte och förhöll sig så drakoniskt till brott och straff att den tyska furstemakten i jämförelse ser progressiv ut.


Det är en fascinerande och fruktansvärd berättelse om en stad och en tid i häftig förändring. Men det är en berättelse som vi också känner igen från IS kalifat eller moderna sekter som Folkets tempel.


Mycket nöje!Läslista


”In pursuit of the millennium” Norman Cohn

”Frihet, jämlikhet, reformation!” Per Svensson

”Anabaptister - tysk sekt införde månggifte” Världens historiaHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 01, 2022
398. Paasikivi-Kekkonen-linjen, Finland i efterkrigstiden
1:18:40
Nu ger vi oss på att avhandla Finlands utrikespolitik under efterkrigstiden. Efter krigen med Sovjet hade den ett enda övergripande mål, att inte hamna i krig igen. Därför skapades och odlades goda relationer österut, vilket medförde stabilitet, fred och demokratins bevarande. Samtidigt fick det inrikespolitiska konsekvenser på olika sätt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 24, 2022
Ur arkiven: Mount Everest 1953 (nr 254)
1:13:16
Vi blickar inte bara bakåt utan också uppåt, i det här fallet mot världens topp på Mount Everest. Avsnittet är från 2019 och var nr 254 i ordningen. Det blir bakgrund från britternas kartering av Indien under 1800-talet och utforskningarna av berget och de första försöken att nå toppen på 1920-talet. Det blir stela britter och charmiga schweizare. Men i synnerhet blir det fokus på expeditionen som lyckades 1953. häng med oss upp!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 20, 2022
397. Den stora bildstriden (700- och 800-tal)
1:16:38

Följande skedde: Efter århundraden som den kända världens självklara centrum började det gå illa för det Bysantinska riket. Den arabiska orkanen kunde inte stoppas och slutligen stod de utanför Konstantinopels dörrar och bankade på. Varför? Frågade sig kejsarna, teologerna och mannen på gatan.


Svaret var lika självklart som traumatiskt. Det måste nämligen bero på dyrkan av bilder - ikoner. Den stora bildstriden härjade i över hundra års tid på 700- och 800-talen och dess följder kan kännas in till våra dagar. Inte minst blev det början på schismen mellan östlig och västlig kristendom.


I detta avsnitt berättar vi om årtusendenas kulturbråk. Nu kör vi!Lästlista:


”Det bysantinska riket” Judit Herrin

”Bildstriden” Dick Harrison i SvD 2013

”Det romerska rikets nedgång och fall” Gibbon

”Byzantinsk historia” Alf HenriksonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 17, 2022
396. Mänsklig äggläggning och kuriosakabinett
59:09
Vi önskar Glad påsk med ett avsnitt om det självklara ämnet, människor som lagt ägg! Ja det är inte så vanligt numera, men på 1600-talet gick en våg av äggläggande kvinnor i särskilt norra Europa. Detta för oss in på ämnet kuriosakabinett, där mystiska och märkvärdiga ting samlades på hög av nyfikna och bildningsintresserade höjdare. Det blir en del medicinsk historia under 1600-talet också, för att försöka förklara de där äggläggningarna. Det KAN inte bli mer påskigt än så här :).

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 10, 2022
Ur arkiven: Den biologiska byteshandeln - "Nya världen" upptäcks (nr 103)
1:10:31
I det arkivavsnittet från 2016 blir det växter, djur och sjukdomar som erövrar kontinenter de tidigare inte befunnit sig på. Tanken att ingen italienare före 1492 ens visste vad en tomat var är svårsmält. Men det svenskaste vi har i form av potatis var heller inget som någon på vår kontinent kände till före detta. Det var dock åt andra hållet som den stora lavinartade exporten gick. Våra växter, särskilt alla slags ogräs, störtade fram över de nya kontinenterna i en hiskelig fart och konkurrerade snabbt ut de amerikanska varianterna som hade få chanser att klara sig. Det här är ett intressant avsnitt om när mänsklig aktivitet ger biologiska effekter även utan egentliga avsikter, missa inte detta!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 06, 2022
395. Norrländsk forntid
1:11:14

Hörde jag ett äntligen?


Robin spenderar stora delar av föräldraledighetens tupplurar (sonens, inte hans!) med att läsa böcker om Norrlands historia. Ett och annat Norrlandsavsnitt kan lyssnare alltså förvänta sig.


Vi börjar från början. Hur länge har människor bott i norra Sverige? Hur levde de? Dessa frågor närmar vi oss i detta avsnitt. Men vi pratar kanske framförallt om hur människor de senaste århundradena har förhållit sig till den norrländska forntiden. Ett avsnitt om arkeologi, om nationalism, om vetenskap, om renar, om kulturgränser och om mycket annat!


Mycket nöje!”Norrlands forntid” Baudou, Evert

”Vilka var först?” Wallerström, Thomas

”Staten blir till” Lundholm, Kjell

”Leva i skogsbygd” Magnusson & Segerström

”Rengenetik - tamrenarna och renskötseln kom från öst” Aronsson, Kjell-Åke i Populär arkeologiHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 03, 2022
394. Grekiskt skoj och stoj - 400-tal f.kr
1:07:15
Vi pratar om hur grekerna under främst 400-talet levde sitt vardagsliv. Vad de åt och hur de beryktade symposierna då de drack och diskuterade gick till. Det blir också ganska många jämförelser och passningar till nutida livsstil, våra egna förfest-symposier förr i tiden råkar komma upp. Det blir Sokrates, Aristofanes, Platon, Xenofon, Alkibiades och andra förnäma filosofiska gubbar som var glada i karaffens innehåll. Bra grejer alltså.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 27, 2022
Ur arkiven: Vår hovliga insider - Hedvig Elisabeth Charlotta (nr 151)
1:14:45
Vi tar upp en riktig favorit från 2017. Gustav III:s bror hertig Karl ska gifta sig och valet fallet på en flicka från Holstein Gottorp, Hedvig Elisabeth Charlotta. Hon gjorde oss i eftervärlden en enorm tjänst genom att flitigt skriva ned allt som hon upplevde, tänkte och kände - det blir intriger, åsikter och...ja slutligen en statskupp. Målande återgav hon sin version av hur det gick till när Gustav IV Adolf avsattes, det är som att man själv var där. Med detta blir hon när maken intar tronen själv Sveriges drottning. Allt hon skrev var också för oss, inte för hennes samtid. Det är svårt att komma närmare någon som levde för 200 år sen än en så noggrann skribent. Häng med oss till sekelskiftet 1800!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 23, 2022
393. George Orwell
1:08:25

Detta avsnitt var planerat som ett vaccin mot den nazistiska totalitära ideologi som vi nyligen avhandlande. Men så sammanföll det med den mycket obehagliga utvecklingen i Ryssland och Ukraina. "Vad skulle Orwell ha sagt?" kanske några människor där ute tänker. Det kan vi såklart inte veta men åsikter, det hade han haft. George Orwell är en av förra seklets största författare. Han avskydde imperialismen, totalitarismen och hyckleri i alla former. Han gillade djur och natur. I stormiga tider kan det vara tryggt att vända sig till människor som genomlevt historiskt ännu stormigare tider och kommit ut på andra sidan med hedern i behåll.


--


Lästlista (bl a)


"Stöveln i ansiktet" Augustsson och Hansén

"Orwell's roses" Solnit

"Orwell underbart oförutsägbar" Anders Sundelin i SvD

"Orwell vad Burmas ofrivillige poet" Pernilla Ståhl i SvDHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 20, 2022
392. Romansen som sprack - Ebba Brahe och Gustav II Adolf
1:01:12
Det gör ont när knoppar brister, som det står i Boyes dikt. Och smärtan i hjärtat var påtaglig hos det unga paret Ebba Brahe och kungen Gustav Adolf under åren 1612-1615. De ville ha varandra men omgivningen var motsträvig. I det här avsnittet pratar vi om kampen för att få det hela att gå i lås, den största motståndaren var kungens egen mamma, änkedrottning Kristina. Brevväxlingen mellan Ebba och Gustav Adolf varvas med intensiva tjatanfall och argumentation gentemot den ståndaktige drottningen. Lyssna när vi går igenom en av de mest beryktade romanserna i svensk historia.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 13, 2022
Ur arkiven: Coup d'état - Nigeria 1966 (nr 104)
59:06
Vi backar bandet till 1966 och 2016. Det första årtalet inträffade en av många afrikanska militärkupper men den första i Nigeria. Det andra årtalet var förstås då vi pratade om det hela. Vi avhandlar hur britterna konstruerade ett land som bestod av många olika folk, hur korruptionen grasserade och att militärer med ambitioner att överta makten gjorde slag i saken. Det hela mynnar ut i att landets olika etniciteter drabbar samman i ett inbördeskrig, det beryktade Biafrakriget. Sedan dess har stabiliteten alltjämt varit svajig i detta folkrika och resursrika land.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 09, 2022
391. Rudolf Höss - kommendanten i Auschwitz
1:00:21

I förra seklets värsta brott har förintelselägret Auschwitz intagit en särställning. Det är och förblir symbolen för förintelsen. Detta läger drevs av Rudolf Höss. Den man som efter kriget kom att väcka stor uppmärksamhet genom att öppet inför Nürnbergrätten berätta om sin roll i förintelsen.


Han skrev en självbiografi medan han väntade på att dödsdomen mot honom skulle verkställas. Denna bok är en klassiker i nazistgenren. Men det är också ett verk som har förbryllat många. Han framstår som en helt vanlig person. I dag vet vi att självbiografin är fylld av sanningar, halvsanningar och rena lögner. Men inte alltid lögner om det man tror att en massmördare borde ha intresse att ljuga om.


Den svenske författare som har gått på djupet i Höss-affären är journalisten Niklas Sennerteg. Vi har läst hans bok om Rudolf Höss.Lästlista:


”Allt jag känner är att mina fötter gör ont” Sennerteg, Niklas (2020)

”Rudolf Höss - massmördare inför rätta” Sennerteg i Populär historia nov 2020

”Rudolf Höss byggde Hitlers dödsfabrik” Världens historia

”Tredje rikets uppgång och fall” Shirer, William.

”Kommendanten i Auschwitz” Hedling, Erik axess.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 06, 2022
390. När ruserna blev ryssar - 800- 1000-tal
1:12:01
Det här avsnittet om det Kievrusiska riket spelades in två dagar före invasionen av Ukraina 24/2. Det avhandlar hur vikingar från dagens Sverige spelade roll i uppbyggnaden av ett rike söder om sjön Ladoga som sedermera fick sin bas i Kiev. Sju härskare och deras kontakter med Konstantinopel och araber från mitten av 800-talet till 1000-talet är den röda tråden. Det här är den ursprungsberättelse och arv som dagens Ryssland och Ukraina delar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 27, 2022
Ur arkiven: Operation slarvsylta (nr 245)
1:05:48
Vi har kommit ut från arkivrummet med porten märkt "andra världskriget". På hyllan för "märkliga och hemliga operationer" blåste vi bort dammet på ett band som innehöll den här episoden. Det handlar om hur britterna försökte vilseleda tyskarna inför landstigningen på Sicilien 1943, med hjälp av ett lik och en påhittad karaktär. En makaber och spännande berättelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 23, 2022
389. Justinianska pesten - 500-talets stora pandemi
57:29
Det kanske inte är bokslut för pandemiåren vi levt igenom riktigt än men mot bakgrund av de slopade restriktionerna är det ändå lätt att börja tänka tillbaka på de erfarenheter dessa år givit en. Vi gick tillbaka till den äldsta pestpandemi som går att belägga. Den justinianska pesten som drabbade trakterna runt Medelhavet dramatiskt vid åren kring 540. Hur förklarade man sjukan? Hur bemötte man den? Vilka följder fick den?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 20, 2022
388. Dansbanornas elände 1941
1:19:22
Vi kastar oss tillbaka till swingpjattarna och nalensnajdarnas tidevarv. Det tidiga 40-talet är inte bara krig och mörker, det är också då ungdomen skrattande flockades runt dansbanorna under ljusa sommarnätter, och då kan ju vad som helst hända. Samtidigt som resten av världen står i brand brakar en upprörd debatt om allt som har med det moderna nöjeslivet och ungdomens förtappning loss i Sverige. Häng med oss ut bland debattsidor och dansgolv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 13, 2022
Ur arkiven: Räddar Rienzo Rom? (nr 118)
1:13:09
Dags för en riktig gammal pärla från 2016. I Roms maktstrider mellan olika adelsfamiljer på 1300-talet framträder plötsligt Cola di Rienzo och skapar en slags folklig diktatur. Förutom jämförelser mellan Serie B och Rienzos namn blir det också mycket dramatik som ger vågor ända in i 1800-talets operor och den italienska statens födelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 09, 2022
387. Vietnams enande: Tay Son-upproret 1770-tal
54:04

Detta avsnitt sorterar vi in under kategorin ”kunskapslyft”. Vietnams förkoloniala historia är nämligen lika dramatisk och spännande som den är okänd.


I detta avsnitt berättar vi om hur två bröder från mycket enkel bakgrund kom att grunda en upprorsrörelse som blev en dynasti. Det blir elefanter, vassrör, franska biskopar och kinesiska invasionshärar. Mycket nöje!


Litteraturlista:


Hans Hägerdal ”Vietnams historia” är huvudkälla

Encyklopedia Brittanica och NE har gett mycket bakgrundHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 06, 2022
386. John Churchill av Marlborough del 2 - Slaget vid Blenheim
1:05:57
Nu blir det spanska tronföljdskriget (1701-1714), en synnerligen komplicerad härva av allianser och fronter över hela den europeiska kontinenten. Vår huvudperson "Marlborough" kommer vid Blenheim i Bayern 1704 chockera Europa och rycka bort såväl initiativ som dominans från den franske kungen Ludvig XIV. En händelse som på sitt sätt satte världen på ett nytt spår inför framtiden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 30, 2022
Ur arkiven: Den albanska pyramiden (nr 266)
1:04:03
Här har vi det första avsnittet efter sommaren 2019, det handlar om det stalinistiska styret i Albanien under 1900-talet, och därefter det gigantiska pyramidspelet på 90-talet. Mycket rafflande.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 26, 2022
385. John Churchill av Marlborough del 1 - En fältherre i vardande
59:59
John Churchill och sedermera hertigen av Marlborough bygger upp sin karriär under andra hälften av 1600-talet. Det blir invasioner, hovintriger och en ärorik revolution. Men också början på en osedvanligt framgångsrik militär karriär som kulminerar under vår del 2 i denne enligt samtiden mycket elegante engelsman.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 23, 2022
384. Nedelinkatastrofen 1960: Sovjets värsta raketolycka
57:45
Vi avslutade förra säsongen med en rysk katastrof och nu drar vi igång denna säsong med en sovjetisk sådan. Oktober 1960 exploderar en raket på den sovjetiska kosmodromen Bajkonur. Ett hundratal tekniker och sovjetiska militärer avlider. Det hela är som en skruvad instruktionsfilm i hur bristande arbetsmiljö med en forcerad och farlig arbetstakt kan få fruktansvärda konsekvenser.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 16, 2022
Ur arkiven: CJL Almqvists fejder (nr 168)
1:14:01
Om verkligheten överträffar dikten när det gäller den store författaren Carl Jonas Love Almqvist får var och en bedöma när vi återhör avsnitt 168 från sommaren 2017. Almqvists insatser på litteraturens område är obestridliga, men hans dramatiska åtgärder kring sina egna ekonomiska trångmål är också magnetiskt fängslande i all sin absurditet. Missa inte detta!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 12, 2022
383. Familjen Romanovs blodiga undergång
1:05:44
Vi avslutar säsongen med en berättelse från den ryska revolutionen. Här punktmarkerar vi tsar Nikolaj II och dennes familj. Från bekymmersfria dagar till att stå ögon mot öga med en bolsjevikisk dödspatrull i en källare i Jekaterinburg. Dramatiskt, fruktansvärt men också mycket intressant.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 02, 2022
Ur arkiven: Varde ljus (nr 186)
1:08:09
Den här veckans arkivavsnitt från nyårsafton 2017 (nr186) handlar om det mörker som omsluter oss alla uppe i norr så här års. Det handlar också om kampen för att bryta mörkret och om hur vardagslivet förr påverkades av indelningen i ljus och mörker. Häng med på en resa från mörker till...åtminstone lite mer ljus.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 29, 2021
382. Guldrushen i Kalifornien 1848-50
1:03:54
Något glimmar! Det är guld! Guld! Ja ibland så kan det vara det, åtminstone var det guld som lockade människor i tiotusentals till det avlägsna och vilda Kalifornien i slutet av 1840-talet. Om dessa människor, deras öden och äventyr som ledde till att den amerikanska västkusten snabbt befolkades handlar det här avsnittet,

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 26, 2021
381. Jenny Nyström - "Tomtens mamma"
1:08:17
Nu blir det julkort, tomtar och allmänt julig stämning när vi pratar om hon som kallats tomtens mamma, Jenny Nyström. Det är ett epitet som inte är oförtjänt på det sättet att hon skapat svenskarnas föreställning om tomtens utseende och bidragit till vår inre bild av hur en jul ska firas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 19, 2021
Ur arkiven: Klimatkatastrof år 536 (nr 247)
1:14:27
Efter nyheten om att Rökstenens gåta kan vara löst - och tycks handla om klimatkatastrofen på 500-talet - kände vi att det var hög tid att reprisera vårt avsnitt om denna mycket dramatiska tid i mänsklighetens historia. På med tjockaste jackan och brygg riktigt varmt te - winter is coming!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 15, 2021
380. Mannen med järnmasken
1:02:41
Vem var den mystiske mannen? Han som i slutet av 1600-talet vallades runt mellan franska fängelser iförd en mask, som emellertid knappast var av järn. Slutligen hamnade han på självaste Bastiljen. Många teorier har framförts genom seklerna och vi plockar upp flera av dessa när vi försöker reda ut härvan. Eventuellt presenteras en väl avvägd lösning.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 12, 2021
379. Fallet Astrid Cleve: Vetenskap, nazism & kampen om minnet
1:05:02

Astrid Cleve var den första kvinna i Sverige att uppnå doktorsgrad i ett naturvetenskapligt ämne. På hennes specialområde, kiselalger, var det få som slog henne på fingrarna. Av denna anledning har Cleve fått namnge gator och hörsalar i Sverige. Fram tills alldeles nyligen då en debatt om hennes högerextrema åsikter blossat upp. Detta är ett av många liknande fall som finns i vår samtid. Minnet av rasbiologer, slavhandlare och sydstatsgeneraler sätts under lupp och diskussionerna blir ofta heta och infekterade. Genom att närstudera ett sådant case försöker vi bli lite klokare.


Läslista (bl a)


Kristina Espmark i "Par i vetenskap och politik" (red Berg, Florin, Wisselgren)

"Utanför gränserna" avhandling av Kristina Espmark

”Kravet: Radera rasbiologerna från Karolinska institutet” Björn af Kleen i Dagens-Nyheter 2021-07-18Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 05, 2021
Ur arkiven: Den brutala modernismen (nr 184)
1:07:06
Robin har kommit ut ur den stora gråa tillbyggnaden till vårat arkiv och hittat ett avsnitt från slutet av 2017 (nr 184). Det handlar om de massiva klossar till byggnadskroppar som finns i många av de svenska städerna, dessa poppade upp från mitten av 1900-talet när allt skulle göras om. Deras utseende är brutalt, vi återger er den brutala modernismen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 01, 2021
378. Kinas återförening - Suidynastin 581-618
1:08:53
Nu blir det kinesisk medeltid. Under en dramatisk och formativ period kommer en kortvarig men intensiv dynasti återförena det djupt splittrade Kina. Det blir ett par våldsamma och intrigerande, snåla och slösaktiga kejsare. Vi kan förstås inte låta bli att göra ett antal jämförelser med svenskt 1500-tal.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 28, 2021
Ur arkiven: Rosalind Franklin & DNA-molekylens upptäckt (nr 113)
1:16:05
Efter att ha genomlevt ännu en Nobelprissäsong med ännu en vända av representationsdebatt tänkte vi att det kan vara värt att återbesöka ett av de fall som visar varför den debatten trots allt behövs. Rosalind Franklin bidrog med avgörande bevis för beskrivningen av DNA-molekylens uppbyggnad men något erkännande kom inte under hennes livstid.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 24, 2021
377. Älskade skandal - 1900-talets politiska affärer
1:18:01

Vi är del i Riksteaterns kulturpoddfestival! Vårt avsnitt handlar om politiska affärer från 1900-talet. Tre svenska och en fransk. Vi kollar hur politik och media dansar tillsammans, lär känna Centralafrikanska republikens skrupelfria kejsare och Daniel berättar århundradets faktauppgift om den svenska socialministern Gustav Möller.Läslista


”Underbara dagar framför oss” Henrik Berggren

”Affärernas Sverige: efterkrigstidens politiska skandaler” Kent Olsson

”Världens största politiska skandaler” Gunnar Wall

”Statsråden och dreven” Lars NordHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 21, 2021
376. Hur bygger vi en bättre värld? Robert Owens utopier
1:07:25

Efter den industriella revolutionen blev medaljens baksida för många allt tydligare. Med tiden kommer, som vi vet, arbetarrörelsen organisera sig efter Karl Marx idéer. Men innan den breda arbetarrörelsens genomslag, under det tidiga 1800-talet, fanns härliga världsförbättrare som Robert Owen. Han var en industrialist som förvandlade sitt spinneri i Skottland, New Lanark, till ett idealsamhälle med skola och riktiga bostäder. I detta avsnitt följer vi honom i med- och motvind.


Läslista:


"Om utopier. En vänbok till Nils Eriksson" Karlsson, David i Johan Kärnfelt och Sven-Eric Liedman (red) Göteborg 2002.

”Revolutionens tidsålder” Hobsbawm, Eric 1979

Encyklopedia BritannicaHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 14, 2021
Ur arkiven: Utopiska avsnittet (nr 122)
1:07:41
Vi återser en guldålder i poddens historia där allt var skimrande lyckligt och träffsäkert...eller ja, vi pratar i alla fall lite om hur man förr tänkte sig forna guldåldersutopier, framtidsutopier och utopiernas generella sprängkraft. Det utopiska avsnittet (122) från 2016 har även en koppling till veckans kommande avsnitt på söndag.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 10, 2021
375. Ubåt 137 från Sovjet på grund
1:35:28
Det var i veckan 40 år sedan händelsen då en sovjetisk ubåt gick på grund i Karlskrona skärgård 1981. Det blev stort rabalder i både Sverige och världen över denna incident som sedan präglade det kommande årtiondet i svensk utrikespolitik samt svenskt kust och badliv. Det är ett långt och uttömmande avsnitt där vi både avhandlar de stora dragen och frossar i detaljer. Det här är toppen helt enkelt!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 07, 2021
374. Suezkrisen 1956 Del 2: Krig till varje pris?
0
Äntligen söndag! Nu är det dags att föra Suezkrisen 1956 i hamn. Redan när Nasser offentliggjorde sina planer på förstatligande började man i London och Paris att planera en invasion. I dagens avsnitt kommer vi följa dessa skrupelfria planer som tar formen av en ren konspiration. USA och Sovjetunionen kommer börja ta en mer aktiv part i händelserna och slutligen tvingas man i London och Paris, som Daniel beskrev det, acceptera att året är 1956, inte 1856. Vi pratar också om Suezkrisens långa skugga.Litteraturlista:”Suezkrisen” Sjöberg, Tommie”Kalla kriget” Harrison, Dick”Historien kastar ljus över krisen i Egypten” Gardell, Carl Johan i SvD 5/11 2013”Dag Hammarskjöld - att bära världen” Berggren, Henrik”Så skulle Europa ta makten över Afrika” Toibin, Colm i Dagens Nyheter 12/9 2012

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 31, 2021
Ur arkiven: Ungernrevolten 1956
1:09:07
Vi har gått tillbaka till slutet av 2015 i vårat arkiv för att komma i kontakt med 1956. Mitt i vår mini-serie om Suezkrisen kastar vi alltså in en annan och samtida kris som spelade roll i samtiden. Revolten i Ungern. Händelsen är dramatisk i sig självt, men ger också en bredare förståelse för hur Suezkrisen utvecklade sig. Missa inte dramatiken som fick den stora Stalinstatyn på fall.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 27, 2021
373. Suezkrisen 1956 Del 1: Heta känslor i kalla kriget
1:00:48
Nu blir det säsongens första miniserie när vi i två rafflande avsnitt behandlar Suezkrisen 1956. Suezkanalen som går genom Egypten var avgörande för Europas handel med Asien och för dess transporter av olja från Mellanöstern. När den nye egyptiske ledaren Nasser i 1956 offentliggjorde sina planer på ett förstatligande av det brittisktdominerade bolaget som drev kanalen skapade detta chockreaktioner i London och Paris. Nassers agerande jämfördes med Hitlers 20 år tidigare… detta krävde omedelbar intervention! I detta första avsnitt lär vi känna våra huvudrollsinnehavare, pratar om varför Nasser ville förstatliga kanalen samt om varför detta sågs som en omöjlighet för européerna.Litteraturlista:”Suezkrisen” Sjöberg, Tommie”Kalla kriget” Harrison, Dick”Historien kastar ljud över krisen i Egypten” Gardell, Carl Johan i SvD 5/11 2013”Dag Hammarskjöld - att bära världen” Berggren, Henrik”Så skulle Europa ta makten över Afrika” Toibin, Colm i Dagens Nyheter 12/9 2012

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 24, 2021
372. Svensk radios barndom
1:16:23
"Hallå hallå..Stockholm - Motala". Vi ger oss ut i etern och går igenom hur det egentligen såg ut när radion etablerades i Sverige. Maktspel och konkurrens om koncession, vem ska få meddela nyheter och inte? Vad kunde radion göra för sammanhållningen hos svenska folket och för världen? Vi fokuserar på de första årtiondena med radio, så det blir också en hel del anekdoter kring Sven Jerring som var radions främsta röst.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 17, 2021
Ur arkiven: Systrarna Mitford (nr 180)
1:16:56
Det här är en riktig poddpärla som fiskades upp ur arkivet. Vi följer de hysteriskt färgstarka systrarna Mitford under 1900-talet. De gjorde minst sagt olika val i livet och det förde dem på så spretiga vägar som fascism och nazism till kommunism och berömt författarskap.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 13, 2021
371. Heligt krig, helig vrede! Thomas Müntzers reformation
1:22:09

Här kommer en fascinerande berättelse från en av våra favoritmiljöer: det stormiga 1500-talet.


Genom att punktmarkera den tyske prästen Thomas Müntzer får vi följa med från en lugn tillvaro som teologistudent till fronterna i de tyska bondekrigen. Det som bar Müntzer dit var en fanatisk religiös övertygelse om att undergången var nära och att guds utvalda skulle få sitt tusenåriga paradis.


Millenarism, eller kiliasm, brukar sådana religiösa övertygelser kallas. Under det tidiga 1500-talets sociala, politiska och ekonomiska omvälvningar var de mycket vanliga. Müntzer skällde ut lantgrevar, bråkade högljutt med Martin Luther, ledde en församling av fattiga arbetare och kom slutligen, under sitt eget banér med regnbåge mot vit bakgrund, att leda tusentals bönder in i döden.


Hans rykte har pendlat fram och tillbaka i historien sedan dess. För Friedrich Engels blev han exempelvis den förste tyske kommunisten och i DDR kom han att högaktas.Läslista (bl a)


”The Pursuit of the Millennium” (Norman Cohn)

”Frihet, jämlikhet, reformation! : 500 år med Luther” (Per Svensson)

”the War of the Poor” (Eric Vuillard)Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 10, 2021
370. Vandalrikets kollaps
1:14:14
Nu är det dags att åter ta tag i vandalerna och berättelsen om deras rike i nordafrika på 400 och framför allt 500-talet. Det kommer sluta i en dramatisk uppgörelse med det östromerska riket. Kejsaren Justinianus har från Konstantinopel skickat ut sin mest betrodde och effektive befälhavare, Belisarius, för att med en armé hälsa på vandalerna under året 533.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 03, 2021
Ur arkiven: Seskaröupproret 1917 (nr 244)
1:21:42
Vi återvänder i detta arkiv-avsnitt till en av Robins absoluta favoriter, upproret på Seskarö 1917. Inför avsnittet hade han höjt det kommande ämnet till skyarna för er lyssnare i flera veckor. Både ämnet och avsnittet är alltjämt så explosivt intressant att det nu dras fram ur arkivens gömmor.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 29, 2021
369. Stig Dagermans "Tysk höst" (1947)
1:04:52

Ridån går upp - plats på scen för… ruiner och källarmänniskor. I detta avsnitt har vi gått tillbaka till en av svensk journalistiks riktiga klassiker. Hösten 1946 reste den svenske författaren Stig Dagerman runt i ett nyligen besegrat Tyskland. Bilden av tyskar i svensk media direkt efter kriget var nattsvart. De varken klarade av eller förtjänade demokrati. Och den miserabla situationen i städerna… visst var det tyskarnas eget fel?


I vårt avsnitt berättar vi om Stig Dagerman, om den resen han gjorde och lyfter våra favoritbitar ur den bok han sedan skrev. Hoppas ni gillar avsnittet!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 26, 2021
368. Dödahavsrullarna
1:12:00
En enastående upptäckt, historisk i ordets rätta bemärkelse, görs runt 1947 då beduiner påträffar några mystiska pergamentrullar. De visar sig vara bla antika bibeltexter, tusen år äldre än de som dittills varit tillgängliga. Vi följer två historiska berättelser. Den antika tidslinjen om den judiska sekt som skapat rullarna, samt 1900-talet som handlar om Israel, arabstaterna, forskarna och dödahavsrullarna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 19, 2021
Ur arkiven: Hundavsnittet (nr 136)
1:12:16
I en av de gamla arkivlådorna hördes ett skall, det var en liten hund som försökte påkalla uppmärksamhet efter att ha glömts bort i arkivet sedan januari 2017. Som tur var så var inte den fysiska hunden kvar i lådan utan skallet kom från det band som avsnitt 136 spelats in på, som låg och rullade på repeat. I det här gamla fina avsnittet går vi igenom hunden och människans gemensamma historia, det blir även en bunt historiska hundars olika öden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 15, 2021
367. Ålandsfrågan
1:16:06

På Åland bestod åren före, under och strax efter första världskriget av några av de mest dramatiskt tänkbara händelserna. På ögruppen växte en nästan unison rörelse för återförening med Sverige fram. Man skrev pampiga tal och lämnade namninsamlingar till Gustav V, men det lilla folkets kamp är som historien ofta visar inte helt enkel. Fast mellan ett entusiastiskt om än lite skenheligt Sverige och det resoluta och nyligen självständiga Finland kommer frågan om ålänningarnas tillhörighet swisha förbi Parisfrederna för att slutligen landa hos Nationernas förbund.


Plats på scen för passionerad kamp, politiker som hellre sågar av sin flaggstång än byter ut den åländska flaggan, krassliga amerikanska presidenter, rosenrasande svenska sjöförsvarsministrar och mycket mer därtill.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 12, 2021
366. Georg IV:s kungliga äktenskapshaveri
58:22
Det engelska kungahusets turer mellan olika lakan är oräkneliga. Men priset för sämsta äktenskap och mest rundgång på besökare i de där lakanen går ändå till kronprinsen i början av 1800-talet, Georg med det blivande ordningsnumret IV. Han och hans maka Caroline av Braunschweig tålde inte varandra men kompenserade detta genom att de tålde de flesta andra på alla möjliga sätt. Häng med i denna både vansinniga och ekivoka episod.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 05, 2021
Ur arkiven: Relationer på 1600-talet (nr 169)
1:20:07
Ur arkivet har vi dragit fram ett avsnitt från 2017 som är laddat med känslor av alla de slag kombinerat med lagar och normer angående diverse relationer under 1600-talet. Häng med 400 år tillbaka för att tillsammans med oss dra bort draperiet och höra hur det fungerade då.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 01, 2021
365. Strindbergsfejden
1:06:38

Här kommer receptet. Ta tidens mest inflytelserika och respekterade kulturpersonligheter. Välj ett antal till synes triviala ämnen att skriva om. Påbörja sedan ett skoningslöst krig där inget skamgrepp, invektiv eller påhopp är förbjudet. Låt grädda i två år på kultursidorna och där har vi det. Sveriges största kulturbråk genom alla tider - Strindbergsfejden.


Bakpulvret i denna kaka är just den åldrade författaren som kallar Werner von Heidenstams dikter för ”rena smörjan”, Sven Hedins upptäckter för ”humbug” och Svenska akademien för ”ett kotteri”. Själv skulle han bli kallad vampyr, sjakal och fullblodsbarbar när replikerna började hagla.


Genom sekelskiftets bräckliga egon och skarpvässade pennor kommer vi tidsandan riktigt nära. På köpet får vi veta att Marie Bergman hade rätt. Ingen kommer undan politiken.


Mycket nöje!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 29, 2021
364. En sovjetisk kupp i augusti 91
1:06:52
För 30 år sedan inträffade den kupp som snabbt skyndade på utvecklingen mot Sovjetunionens upplösning samma år. Kuppens syfte var dock det rakt motsatta, att återgå till gamla tiders stabilitet och diktatur. Det blir en rafflande resa där generalsekreterare Gorbatjov buras in i husarrest samtidigt som kuppmakarna skickar in stridsvagnar mot Moskva. På tv får befolkningen hålla till godo med baletten Svansjön.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 22, 2021
363. Drottning Boudiccas uppror
1:11:44
SÄSONGSPREMIÄR! Nu blir det romare och kelter. På 40-talet hade romarna lagt delar av Britannien under sitt styre - men 20 år senare håller allt på att rinna dem ur händerna. Ibland den keltiska stammen icenierna samlas man runt sin änkedrottning och påbörjar ett stort uppror. Städer kommer brännas, slag kommer utkämpas, tal kommer hållas. Klassisk historia alltså, i ordets alla tänkbara meningar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 15, 2021
Ur arkiven: Monster med Bo Eriksson (nr 176)
1:24:12
Ett sista arkivavsnitt innan vi är tillbaka med nya grejer nästa söndag. För några år sedan stannade jag och Daniel till i Vallentuna norr om Stockholm för att sätta oss ner med Bo Eriksson i hans bibliotek. Vi hade åkt dit för att prata om Monster! Bo är en av våra favorithistoriker och det är svårt att inte smittas av hans entusiasm och kunnande. Numera driver Bo en egen podd - Cliopodden - som vi själva gärna lyssnar på och tipsar om.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 08, 2021
Ur arkiven: Olympiska avsnittet (nr 116)
1:24:34
Vi har gått på vår årliga två veckors-semester, men lämnar dig inte helt i sticket utan bjuder på en gammal lämplig goding ur arkivet De olympiska spelen rullar på i Tokyo och därför fiskade vi fram det gamla olympiska avsnittet som spelades in 2016 under OS i Rio. Det spelar inte så stor roll när det spelades in egentligen, ämnet rör lika lite Rio-OS som ett nytt avsnitt skulle berört Tokyo. Vi håller oss i den moderna olympiska historien under 1900-talet och plockar upp olika anekdoter och infallsvinklar på detta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 01, 2021
362. Dackefejden III: Vasas revansch
1:18:56
Så har det blivit dags att avsluta poddsäsongen. I detta avsnitt talar vi om det dramatiska slutet på den stora Dackefejden samt om den långa historiska skugga som upprorsmannen Nils Dacke och hans uppror kastat.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 25, 2021
361. Dackefejden II - "Gammalt och fornt"
1:21:40
Den rafflande utvecklingen fortsätter mellan Nils Dacke och kungen Gustav Vasa. Avtal om vapenstillestånd ingås och bryts om vartannat. I detta avsnitt blir det bakhållsöverfall i skogarna runt Kisa, det blir rebeller som surrar så runt Linköping där nya krav ställs på att allt ska återgå till "gammalt och fornt". Apropå surrande så fortsätter även den infernaliska kampen mot flugorna studion. Det firas jul på olika sätt i Kronoberg och i Stockholm 1542. Propagandakampanjer och nya slag följer. Häng med oss in på våren 1543, en vår då det fanns en självständig enklav i riket Sverige som hette Småland.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 18, 2021
360. Dackefejden I - Småland kokar
1:23:30
Nuu är det dags för årets sommarföljetong! Det blir Sveriges största bondeuppror, ja i princip handlar det om ett inbördeskrig. I detta första avsnitt går vi igenom förhållandena för och mellan bönderna, fogdarna och den argsinte kungen. Innan avsnittet är över har allt brutit samman och saken urartat i krigstillstånd med brinnande fogdegårdar och huvuden på pålar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 11, 2021
359. Londons stora stank
1:05:18
Vi beger oss till London under mitten av 1800-talet, där floden Themsen fridfullt flyter med en hejdlös massa äckligheter i sig. Som väl är har inte lukt-radio uppfunnits, men du säkert föreställa dig. Det blir kolera, kloaker och skildringar av ett par hjälteinsatser.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 04, 2021
358. Vykort från Son My, Vietnam
59:16

Vi åker till Vietnam året 1968. Där sker den händelse som mer än någon annan från kriget har kommit att representera USA:s mindre ädla sida, massakern i Son My. Där fick 500 civila, varav många var små barn, sätta livet till i USA:s gränslösa jakt på fiender. Det är en händelse som tydligare än många andra visar på vad som kan ske när gränsen mellan fiende och civilbefolkning börjar suddas ut.


Vi pratar om mannen i händelsernas centrum: löjtnant William Calley, om vägen ner i avgrunden, om det rättsliga efterspelet samt om en hel del annat.


Detta är ett avsnitt som behandlar krigsbrott - vi gottar oss inte i eländet men fruktansvärda övergrepp blir beskrivna.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 27, 2021
Ur arkiven: Vasa och dalupproren (nr269)
1:16:47
Vi inleder med att lansera sommarens kommande följetong, som för tydlighetens skull ser sitt första släppta avsnitt vecka 27 den 11/7. Därefter bjuder vi på Gustav Vasas bekymmer med dalkarlarna från avsnitt 269 från 2019.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 23, 2021
357.Historiens färger i blått och rött
1:05:38
Vi tar fram penseln och målar i detta färgstarka avsnitt stora svepande drag över historien, vi gör det med den blå och röda färgburken bredvid oss. Sådant som färgernas symbolik och ekonomiska innebörd på olika sätt avhandlas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 20, 2021
356. Kontrafaktisk historia
1:18:44
I detta avsnitt tar vi oss an historia som aldrig blev. Vi diskuterar hur historievetenskapen sett på kontrafaktisk historia, undersöker vad som hade hänt om Alexander den Store fått bli gammal OCH presenterar varsitt kontrafaktiskt scenario. Mycket nöje!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 13, 2021
Ur arkiven: ProLOLetariatets diktatur (nr 240)
53:31
Här kommer en klassiker från 2019 som handlar om humor i Sovjetunionen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 09, 2021
355. Riddartorneringar
1:05:25
Nu blir det dramatik i främst medeltida miljö när äregiriga riddare ska upp i hästen och bevisa sin tapperhet. Vi pratar tornerspel genom historien med allt vad det innebär.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 06, 2021
354. Kaffets historia
1:02:41

Efter två veckor av rekorderliga manglingar där krig, storpolitik och alkohol har pulserat i poddens blodomlopp behövde vi ta en liten paus. Och likt Britt-Marie, 45, gör vi helst det med en kopp kaffe. I detta avsnitt följer vi kaffet och kaffets kulturhistoria från 1400-talets Jemen, via den europeiska upplysningen fram till och med 1900-talet. Det blir Karl XII, ungersk fotboll, ransoneringar, svenska politiker i 1600-talets Konstantinopel och mycket, mycket mer därtill!


Vi tar en kaffe på det kanske?Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 30, 2021
Ur arkiven: Dueller (nr 133)
1:12:04
Vi har tumlat oss djupt ned i arkivet och hamnat i 2016 och avsnitt 133 om dueller. Ett piggt avsnitt med ett ämne som dessutom ligger nära det som kommer nästnästa söndag, den 30e maj.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 26, 2021
353. Nördlingen
1:03:35
Efter kungen Gustav II Adolfs död vid Lützen fortskrider kriget som kommer kallas det trettioåriga kriget. Spakarna på den svenska sidan tas över av Axel Oxenstiernas överseende, för den direkta ledningen över armén ansvarar fältherrarna Gustav Horn och Bernhard av Weimar. Deras trupper sammanstrålar vid den sydtyska och protestantiska staden Nördlingen för att driva bort den kejserliga katolska ligan. Men Horn och Bernhard drar inte riktigt jämt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 23, 2021
352.Fylleslaget på Skodsborg 1863
1:13:17

Här kommer ett ovanligt saftigt avsnitt. Hur nära var det egentligen att Sverige gick in på Danmarks sida i kriget mot Preussen på 1860-talet? Ganska nära faktiskt.


Den entusiastiske skandinavisten Karl XV ville gärna hjälpa sin polare Fredrik VII. Den svenska regeringen var dock inte lika pigg på projektet.


I detta avsnitt tar vi oss fram till de två mötena 1863 då Sveriges, och kanske även Danmarks, öde bestäms. Vi tar också en bred omfamning om hela den skandinavistiska rörelsen samt drar rövarhistorier om de nordiska kungarna.


Mycket nöje!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 16, 2021
Ur arkiven: H.P. Lovecraft (nr 257)
1:17:43
Här kommer ett av Robins favoritavsnitt. Det handlar om den amerikanske skräckförfattaren H.P. Lovecraft - en särling väl värd att stifta bekantskap med.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 11, 2021
351. Fyra år med Caligula
1:10:51
Den gamle tyranniske kejsaren Tiberius är död, det romerska folket får en ny ung och vital kejsare att sätta förhoppningar inför framtiden på. Men oavsett hur man väljer att betraktade de antika källorna så blev det inte någon ljus och gemytlig framtid med den nye kejsaren, som i historien är känd som Caligula.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 09, 2021
350. Krig, nationalism & fotboll i forna Jugoslavien
1:10:30
Vi landar i Kroatien strax innan kriget 1991. I tio års tid, alltsedan diktatorn Titos död, har ekonomiska problem och ökande nationalistiska spänningar lett till en mycket farlig situation i Jugoslavien. Detta syns på alla håll och kanter i samhället men kanske allra tydligast syns den inom fotbollen. En match mellan storlagen Dynamo Zagreb och Röda stjärnan urartar och från klubbarnas firmor hämtar de politiska ledarna unga arga män att skicka ut i krig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 02, 2021
Ur arkiven: Göbekli Tepe (nr 160)
1:08:10
Vi återvänder till såväl 2017 som 12000 år bakåt i historien. Avsnittet handlar om Göbekli Tepe, den mystiska kultplats i dagens Turkiet som vänder upp och ned på våra föreställningar om både civilisationer samt samlar och jägarsamhället.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 28, 2021
349. Barnledig pappa (staten & föräldraskapet)
1:04:18
"Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring" brukar det heta men så har det inte alltid varit. I detta avsnitt skildrar vi en utveckling som tagit Sverige från arbetsförbud för nyförlösta kvinnor till dagens situation med Stockholmsförorten Midsommarkransens lattepappor. Det är en rafflande berättelse, ja faktiskt!, som säger mycket om svenskt samhälle, jämställdhetssträvan och självbild. Mycket nöje!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 25, 2021
348. Rumble in the Jungle
1:24:36
Oktober 1974 ägde ett av idrottshistoriens största spektakel rum när de två amerikanska boxningsgiganterna George Foreman och Muhammed Ali tävlade om tungviktstiteln i Zaire. I detta maffiga avsnitt tar vi ett helhetsgrepp kring respektive fajters verkliga och symboliska egenskaper, om USA:s efterkrigstid och - såklart - om det Kongo som aldrig slutar fascinera oss. Mycket nöje!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 18, 2021
Ur arkiven: Spanska sjukan (nr:69)
1:17:46
Vårt avsnitt om den influensapandemi som 1918 drog in över en krigshärjad värld spelades in 2015. Det är ett avsnitt som 2021 känns samtidigt högaktuellt och lite naivt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 14, 2021
347. Journalist på dårhus reser jorden runt! - Nellie Bly
1:10:59
Reportage och journalisthistoria ur aktörsperspektiv, jajjemen! Nellie Bly blir en slags pionjär när det gäller att gräva fram fakta med fingerad identitet, detta för att undersöka New Yorks mentalsjukhus i slutet av 1800-talet. Där stod inte allt helt rätt till visade det sig. Hennes uppdragsgivare var en viss Joseph Pulitzer. Därefter försöker hon bräcka det fiktiva rekordet att resa jorden runt på 80 dagar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 11, 2021
346. Bokens resa genom historien
1:18:02
Det är en så gammal uppfinning att man kan tro att den är ett med människans historia, och på sätt och vis är den förstås det. Men boken har en egen historia, vi följer den från dess föregångare och fram till den tryckta versionen och berör dess digitala efterföljare. Vi pratar arrangemang i bokhyllor och utlåning, och vad har den gamle Frans G Bengtsson att säga om dylikt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 04, 2021
Ur arkiven: Kungliga Öresundsrövare
1:16:38
För den som tänker att det känns motigt att botanisera bland hundratals avsnitt i vårat digra arkiv själv, tänkte vi hjälpa till på traven med ett av våra tips varannan onsdag. Avsnitten väljs antingen av aktualitet, beröring med nyss producerade avsnitt, eller för att de helt enkelt är särskilt roliga eller intressanta favoriter hos oss. Först ut är danskarnas tullverksamhet i Öresund som spelades in i början av 2019. Hoppas det uppskattas :).

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 31, 2021
345. Svensk-amerikanska piratkriget (eller ett litet avsnitt om Barbareskstaterna)
1:06:10

Nu bär det av till den nordafrikanska kusten. Sedan tidigmodern tid hade nordafrikanska sjörövare från de s k Barbareskstaterna (Alger, Tunis, Marocko och Tripoli) byggt upp en ekonomisk modell som gick ut på att kidnappa europeiska sjömän. Sedan fick de europeiska staterna köpa loss dessa stackare, annars bar det av till slavmarknaden.


Under 1800-talets början hade sjörövarnas verksamhet blivit en naturlig del i de europeiska staternas verklighet. Man hade diplomater på plats för att betala tribut och organiserade bestyckade konvojer som seglade fram och tillbaka över Medelhavet.


Detta var dock inte de nyligen frigjorda Förenta staterna intresserade av. President Thomas Jefferson vägrar betala tribut. Med sig mot piraterna har han det stolta gamla kungariket Sverige.


Kriget i Libyen 1801-1805 blev ett praktfiasko för svenskarna. USA däremot skulle i Tripoli hitta det utrikespolitiska självförtroendet som vi fortfarande känner igen, på gott och på ont, in i våra dagar.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 28, 2021
344. Den medeltida mannen från Mallorca
1:08:32
Nu åker vi tillbaka till 1200-talet! På den nyligen återerövrade ön Mallorca hittar vi Ramon Llull - en adlig rumlare som får ett uppdrag från Jesus. Det var i alla fall så Ramon uppfattade det som skedde. Uppfylld av detta gudomliga uppdrag påbörjade Ramon ett äventyrligt leverne som tog honom till alla hörn i det högmedeltida Europa. Han lämnade efter sig hundratals litterära verk - inte minst den självbiografi som ligger till grund för detta avsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 21, 2021
343. Jenny Lind - Del 2
1:29:56
I den andra delen om operastjärnan Jenny Lind följer vi med henne ut i världen för att ta världens operatörstande publik med storm, det blir Finland, Köpenhamn, Berlin, Wien, London och så förstås den triumfartade turnén i USA. Det blir också ännu fler efterhängsna medelålders kulturmän som för gäves jagar efter henne. Följ med oss på den resa som den svenska musikexportens första stjärna gjorde.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 14, 2021
342. Jenny Lind - Del 1
1:24:07
I två avsnitt följer vi den svenska näktergalen Jenny Linds resa på världens scener. I Den här första delen blir det karriärens inledning i Sverige, utbildningsresa till Paris och återkomst till Sverige och diverse privata bestyr. Det blir början på ett rafflande äventyr där hon överallt tycks förtrolla sin omgivning med sin röst och personlighet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 07, 2021
341. Armenierna & sultanens Osmanska rike
1:08:45
Det folkmord som ägde rum på bl a armenier under första världskriget i det Osmanska riket är en episod som de flesta historieintresserade i alla fall har hört talas om. Men mindre omtalat är situationen för den armeniska minoriteten i riket under det sena 1800-talet. I denna berättelse tar vi oss an de mycket omfattande s k hamidiska massakrerna riktade mot armenier, pratar om hur det Osmanska riket var indelat samt reder ut hur det gamla systemet höll på att gå itu.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 28, 2021
340. Nordenskiöld och nordostpassagen
1:19:24
Vi ger oss upp till Arktis och ishavet under slutet av 1800-talet för att tillsamman med Adolf Erik Nordenskiöld och hans expeditioner hitta vägen runt nordostpassagen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 21, 2021
339. Mamsell Butterfly (en kvinnlig naturalforskare på 1600-talet)
1:02:27
Maria Sibylla Merian var konstnären och naturalforskaren vars brinnande nyfikenhet på fjärilar och deras förvandlingar tog henne hela vägen från Frankfurt till Surinam. Hon hade ett för-ekologiskt synsätt på naturen och levde ett samtidigt både dramatiskt och inspirerande liv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 14, 2021
338. Heinz Guderian och blixtkriget
1:29:28
Avsnittets röda tråd heter Heinz Guderian. Han var preussisk militär och utformade den taktiska doktrin som kom att kallas blixtkrig, en taktik som fick Västeuropa på fall 1940. Men vi följer även Guderian in i det djupa Ryssland där det blev ett annorlunda utfall.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 07, 2021
337. Balladen om mördaren Stagger Lee
58:34
Detta är berättelsen om ett mord i en saloon i St. Louis 1895. Två överförfriskade män började tjafsa om politik och... hattar. En av dem blev slutligen skjuten i magen. Låter det som en dussinberättelse? Det är det. Så varför blev just berättelsen om that bad man Stack Lee en av USA:s mest populära folkvisor? Varför gillar människor ens berättelser om mord? Vi ger oss på bl a dessa mordiska frågor i ett true crime-doftande avsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 31, 2021
336. Vinterns snöbollskrig och ishandel
1:16:42
Det är vinter. Men det har det varit förr minsann och i det här avsnittet avhandlar vi några episoder som rör vinter, snö och is. Det blir snöbollskrigets historia, is som handelsvara och slutligen karnevalsstämning på den tillfrysta floden Themsen. Skrinna med oss!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 24, 2021
335. Den vilda gruvstrejken i Malmfälten
1:02:26
Detta är ett avsnitt om den första stora vilda strejken i Sverige sedan 1940-talet. I december 1969 börjar en spontan sittstrejk hos gruvarbetarna i Svappavaara. Den sprider sig snabbt till resten av LKAB:s gruvorter - och ryktet om det till den socialdemokratiska regeringen. En avtalsvidrig strejk hos ett statligt företag? Fara och färde. Det blir Sara Lidman, Olof Palma, Ture Rantatalo och mycket mer i veckans Historiepodden!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 17, 2021
334. Kronans kapsejsning och comeback
1:10:37
1676 ger sig ett av världens största fartyg, det stolta regalskeppet Kronan ut med hela den svenska flottan för att möta rikets fiender. Men det hela går helt på örat och fartyget går till botten. 300 år senare hamnar det åter på allas läppar när det återfinns och såväl skrämmande som magnifika fynd görs.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 03, 2021
333. Svindlande romerska oljeaffärer
1:03:55
Mitt i mörkaste december kommer här ett avsnitt som handlar om några olika saker - det handlar om den enorma romerska handeln med olivolja, det handlar om den dramatiske romerska kejsaren Septimius Severus och det handlar om en 35 meter hög kulle mitt i Rom bestående av kraschade lerkrus. Vad är den gemensamma nämnaren frågar ni er, jo det är den nordafrikanska staden Leptis Magna (i dagens Libyen) som under några år blommade upp som en av Roms mest dynamiska - allt finansierat av oljepengar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 27, 2020
332. (H)jul-special
1:11:37
Eftersom julen står för dörren har vi självklart ett avsnitt om Hjulets historia, det hinns även med både prat om julpyntets historia och en julklappsutdelning.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 20, 2020
331. Absint!
1:00:36
Nu blir det absint. Här kommer den fascinerande berättelsen om historiens mest ökända spritsort. Vi börjar på antiken, går via 1700-talets läkekonst för att slutligen landa bland 1800-talets franska bohemer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 13, 2020
330. Engelska inbördeskrigets avgörande vid Naseby
1:14:15
Vi återvänder till 1640-talets engelska inbördeskrig och fokuserar på slaget vid Naseby 1645. det var den sista drabbningen som kungen Karl I deltog i och hade möjlighet att vända utvecklingen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 06, 2020
329. SS och den vilda jakten på Germania
1:01:00
Nu blir det åka av - i gammal god Indiana Jones-stil så följer vi nazisternas desperata jakt på vad de såg som den germanska rasens födelseattest; den romerska historikerna Tacitus verk "Germania". Det blir spänd stämning mellan Mussolini och Hitler, Himmlers Camelotfantasier, rafflande resor längsmed slingriga italienska bilvägar, en Sound of Music-källare och mycket, mycket mer därtill. Varmt välkomna!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 29, 2020
328. Ramses den store vid Kadesh
1:12:48
Under 1200-talet f.kr får det gamla Egypten en ny blomstringsperiod under Ramses II, han regerade i hela 67 år och hann med en hel del. Inte minst det dramatiska slaget mot Hettiterna vid Kadesh i början av sin regim.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 22, 2020
327. Bombdådet i Bologna 1980 (Italiensk terrorism)
1:09:25
Under det sena 1970- och tidiga 1980-talet lamslogs Italien av en våg av brutala terrorbrott från extrema grupper på respektive ytterkant av det politiska spektrat. I detta avsnitt pratar vi om Italiens efterkrigshistoria, om den röda terrorn och vi fokuserar dessutom lite extra på nyfascistiska NAR. Gruppen bakom den våldsamma explosion i Bologna 1980 som kostade mer än 80 människoliv. Varmt välkomna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 15, 2020
326. Stockholms blodbad
1:10:42
Jajjemen, vi tar itu med denna bloddrypande och mycket kända händelse i svensk historia, det är trots allt 500 år sedan på dagen (typ) då avsnittet släpps. Det blir Sten sture den yngre, Gustav Trolle, Kristian II, Kristina Gyllenstierna, Hans Brask och alla de gamla godingarna. Avsnittet är en in-zoomning av det som avhandlades i avsnitt 13. Häng med!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 08, 2020
325. Wycliffe in da Hus - medeltida reformatörer
1:13:59
Den finurliga och något kryptiska titeln diskuteras i avsnittet, som handlar om de kristna reformatörerna John Wycliffe och Jan Hus under 13 och 1400-talen. Även de husitiska kriget som följde behandlas och inte minst...den första defenestreringen i Prag 1419.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 01, 2020
324. Möt James Ensor. Belgiens kända konstnär.
1:14:50
Äntligen! Vi beger oss till Belgiens sena 1800-tal och stiftar bekantskap med konstvärldens särling: James Ensor. I detta avsnitt pratar vi lite biografi innan vi pratar om 1800-talets dominerande teman folkmassan. Detta råkar vara ett av Ensors favoritmotiv. Det blir kul!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 25, 2020
323. Enkel biljett, i Linnés tjänst?
1:24:35
Vi pratar om två av Carl von Linnés apostlar som gav sig ut i världen, för att inte återvända igen. Det gäller Pehr Löfling och Peter Forsskål som reste till Venezuela respektive Arabien.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 18, 2020
322. Roms sista hedningar
1:19:34
Aka podd för Pierre Chuvin. I våras släppte Robins idol John Darnielle ett temaalbum baserat på en fransk historikers verk om Roms sista hedningar. Detta avsnitt är en djupdykning i den värld där det romerska riket steg för steg blev ett rike dominerat av kristendom. Avsnittets främsta fokus är kejsaren Theodosius som i ett antal edikt under 390-talet slutligen satte punkt för Roms traditionella religion och vanor.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 11, 2020
321. Världens viktigaste Vicepresidentnominering
1:25:14
Vi ger oss in i turerna och intrigerna kring det demokratiska partiets konvent 1944, där den avgörande frågan var vem som skulle bli president Franklin Roosevelts medkandidat inför valet. Frågan var högst relevant, med tanke på presidentens tveksamma hälsa och att det pågick ett världskrig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 04, 2020
320. Tysklands koloniala folkmord Del 2: Utrotning
1:06:42

Vi avslutar vårt dubbelavsnitt om Tyska Sydvästafrika. I detta avsnitt ska den tyska armén under Lothar von Trotha sopa ut skärvorna efter slaget vid Waterberg. Följderna blir katastrofala. Dessutom börjar politiker på hemmafronten ifrågasätta kriget. Det hela kommer slutligen landa vid kejsar Wilhelm II:s bord... följderna blir katastrofala.


Slutligen diskuterar vi hur händelserna retroaktivt passar in i folkmordskonventionen.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 27, 2020
319. Tysklands koloniala folkmord Del 1: Uppror
1:13:18

Här kommer ett avsnitt som är lika delar fascinerande som tragiskt. Under andra hälften av 1800-talet försköts hela den europeiska maktbalansen genom Tysklands enande. Efter en tid av trevande valde den nya stormakten att likt de europeiska konkurrenterna Frankrike och Storbritannien försöka bygga ett kolonialvälde.


I detta första av två avsnitt bekantar vi oss med den tragiska situationen i dagens Namibia - då Tyska Sydvästafrika - där en uppror från Hererofolket år 1904 kom att skapa en masshysteri i Tyskland och slutligen resultera i ett regelrätt folkmord.


I detta första avsnitt berättar vi om bakgrunden, om upproret och om den första tyska reaktionen.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 20, 2020
318. Flykter
1:12:54
Avsnittet avhandlar episoder om hur människor brutit sig ut ur fångenskap. Eller ja...det slutade med att majoriteten av avsnittet fokuserar på en specifik flykt, den stora flykten från Stalag Luft III 1944.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 13, 2020
317. Shirley for President!
1:13:08

Året är 2020 och vi går mot amerikanskt presidentval. Detta år har demokraterna på andra plats, efter farbrorn Joe Biden, nominerat Kamala Harris.


Det är första gången en afroamerikansk kvinna är nominerad till den posten - men i detta avsnitt åker vi tillbaka till 1972 för att stifta bekantskap med den första afroamerikanska kvinnan som seriöst kandiderade till president.


Hon hette Shirley Chisholm och var en extraordinär person med ett fascinerande liv. Om detta handlar dagens avsnitt.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 06, 2020
316. Eva Ekeblad och potatisens potential
55:45
Eva Ekeblad (De la Gardie) var den som vann vetenskapsakademiens gillande angående hennes förslag på hur den nya potatisen kunde nyttjas. Det var mer än till bara potatisgratäng visade det sig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 30, 2020
315. Den arabiska vetenskapens guldålder
1:08:08
Idag pratar vi om de dynamiska århundradena kring 1000-talet då arabiska vetenskapsmän både vårdade och förfinade det grekiska arvet. Vi pratar om översättning, om Bagdad, försöker låta kunniga om algebrans historia och Daniel hittar en tvistefråga där han ställer sig radikalt neutral.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 23, 2020
314. Världsrevolutionen som körde fast: Warszawa 1920
1:24:55
För hundra år sedan såg europa väldigt annorlunda ut, nyss utkommet från ett förskräckligt världskrig med nyfödda stater som osäkert trevar sig fram. Här avhandlas hur det nya bolsjevikiska Ryssland försöker sprida sin revolution till det möra Europa och världen. Ingenting ser ut att kunna stoppa dem.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 16, 2020
313. Raoul Wallenberg III: Moskva
1:45:02
Vi följer Raoul Wallenberg från de ödesdigra dagarna andra och tredje veckan i januari 1945, in i Sovjets ökända fängelsesystem och ut ur historien. Under resan skärskådar vi det svenska diplomatiska misslyckandet, den absurda sovjetiska ondskan och slutligen den amerikanska insatsen från och med sent 1970-tal.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 26, 2020
312. Raoul Wallenberg II: Budapest
1:33:30
Vi följer Raoul Wallenberg från de ödesdigra dagarna andra och tredje veckan i januari 1945, in i Sovjets ökända fängelsesystem och ut ur historien. Under resan skärskådar vi det svenska diplomatiska misslyckandet, den absurda sovjetiska ondskan och slutligen den amerikanska insatsen från och med sent 1970-tal.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 19, 2020
311. Raoul Wallenberg I. Stockholm, Ann Arbour, Kapstaden, Haifa
1:16:39
Här är första delen i 2020 års följetong! Vi följer Raoul Wallenberg från uppväxten via hans långa utbildning som farfar Gustaf Wallenberg utarbetat åt honom. Det är ett kringflackande liv på olika platser över planeten för att införskaffa erfarenheter och utbildning inför framtiden. Men någonstans skaver det att hans farfar sitter på inflytandet över hans liv. Slutligen blir Raoul handelsman under andra världskriget. Innan han i nästa avsnitt kliver in i den historiska hetluften.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 12, 2020
310. Kanondebaclet
46:17
I detta avsnitt beger vi oss till 1770-talets Sverige. Konungen, Gustav III, har utlyst en tävling för artilleriuppfinningar. Inför juryn i Kungliga Vetenskapsakademien kommer en okänd kvinna från Stockholmsborgerskap att ställa sig. Hon heter Maria Christina Bruhn. Detta är berättelsen om det stora kanondebaclet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 05, 2020
309. När Rom erövrade Grekland
1:20:39
Dags för konflikter mellan den tillväxande stormakten Rom och det gamla Makedonien, vi befinner oss på 100-talet f.kr och Rom dras på något outgrundligt vis in i ständigt nya krig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 28, 2020
308. Riddaren av den sorgliga skepnaden
1:16:36
1605 publicerades en bok skriven av Miguel de Cervantes. En skatteindrivare med en brokig äventyrarbakgrund. Denna roman som enligt senare tradition ofta bara kallas "Don Quijote" är inte bara den spanska litteraturens kändaste verk. Den har blivit en självklar del av världslitteraturen. I detta avsnitt pratar vi om författarens liv, romanens genomslag och dess fortsatt enorma efterskalv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 21, 2020
307. Högbyggare och Nascalinjer
1:07:03
Forna civilisationers avtryck i landskapet fascinerar alltid eftervärlden, särskilt när det är omgärdat av mystiska omständigheter. Det öppnar portarna för spekulationer och förslag av allehanda slag, den moderna arkeologin försöker besvara frågorna och punktera diverse myter. I det här avsnittet är vi på de amerikanska kontinenterna och pratar om ett par exempel som tidigare kulturer lämnat i terrängen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 14, 2020
306. Von Ranke & den vetenskapliga historieskrivningen
1:13:33
I detta avsnitt tar vi oss an en historisk gigant. Alltså, om man med historia menar vetenskapen och hantverket historia. I anrika Berlin var Leopold von Ranke var verksam som professor i historia under nästan hela 1800-talet. Hans tankar om ämnet och hans format för utbildning påverkar fortfarande hur vi förhåller oss till det förflutna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 07, 2020
305. Bysantinsk Zenit
1:16:12
Under 900-talets senare del uppnår det gamla bysantinska riket en andra storhetsperiod, vi granskar perioden och dess intriger, palatskupper, militära avancemang mot omkringliggande fiender osv. Kulmen nås under kejsar Basileos II, även känd som "bulgardödaren".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 31, 2020
304. Om kriget eller krisen kommer (samlingsregeringens bildande)
1:18:10

Här kommer ett riktigt rafflande avsnitt om ödesåret 1939. Samtidigt som Sovjet börjar ställa krav på Finland uppenbarar sig en djup spricka i den svenska koalitionsregeringen. Utrikesminister Sandler och finansminister Wigforss kan ej enas kring hur Sveriges politik gentemot Finland borde se ut. I mitten sitter statsministern och försöker rida ut stormen.


Detta är berättelsen om hur Sverige fick sin kändaste samlingsregering.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 24, 2020
Vem är hen? 10/10 "Le Grande Finale"
19:13

Vårt tionde och sista miniavsnitt - allt står på spel. Nu avgörs vem är hen 2020.


Tack till alla som kommenterat, lyssnat och inte minst bidragit med gåtor under dessa veckor.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 20, 2020
303. Kung Magnus tidiga år
1:16:24
Vi ger oss in i första halvan av 1300-talets politiska intriger och manövrar. Vad som avhandlas är Kungen Magnus Erikssons första årtionden med hans förmyndarregering, hans egna dyrbara skånska affärer och äktenskap. Det blir en resa från 1320-talet fram till och med 1340-talet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 17, 2020
Vem är hen? 9/10 "Verksam i Gränna"
20:21
Det näst sista avsnittet i vår Vem är hen-serie innehåller två gåtor där händelser är rätta svar. Kommer Daniel bekvämt mötas av kranskullan på vägen in i mål eller blir det spurtduell? Dessutom, ett möte!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 13, 2020
302. Tidigindustrin
1:06:34
Här kommer ett ekonomihistoriskt avsnitt som handlar om den industrin som fanns innan det egentligen fanns någon industri. Vi pratar om Europa mellan medeltid och 1700-tal, om flamländska städer och ylle. Inte minst pratar vi om hur allt detta egentligen bäddar för det industriella genombrottet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 10, 2020
Vem är hen? 8/10 "Något folkligt!"
22:36
Nytt avsnitt! Det blir rafflande dramatik när två nya gåtor avhandlas. Dessutom ett helt urspårat möte!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 06, 2020
301. Smittkoppor & Vaccin
1:08:32
Vi blir trots allt lite aktuella på vårat inaktuella sätt när avsnitt 301 avhandlar smittkopporna, en av de värsta sjukdomar mänskligheten så länge tvingats leva med, och om hur den stampades bort från jordens yta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 03, 2020
Vem är hen? 7/10 "Lite däven"
23:22
Två nya gåtor - och en rafflande återkomst av bortglömda programpunkten "mötet".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 29, 2020
300. Jubileumsavsnittet III
58:01
I april månad på årtal som är jämna har det blivit tradition för Daniel och Robin att samlas för att fira hundra nya avsnitt i katalogen. Denna gång lyssnar de genom sin röstbrevlåda, svarar på frågor och lyssnar på förslag om framtida ämnen. Tack för de senaste hundra avsnittet - blicken framåt mot hundra nya!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 26, 2020
Vem är hen? 6/10 "Kammad som en åsna"
21:30
Denna gång: jubileum, oroväckande trender, två nya gåtor och så gör HJULET efterlängtad come-back.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 22, 2020
299. Försokratisk filosofi
1:12:38
Hur fungerar världen? Varför sker det som sker? Är världen i ständig förändring eller är allt konstant? I detta avsnitt beger vi oss till de allra första grekiska filosofernas värld. Det blir några bortglömda kändisar, en massa idéer och en hel del annat.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 19, 2020
Vem är hen? 5/10 "Inte ens i skogen"
16:09
Två nya gåtor, bråk i skogen och diskussioner om hur svårt "Vem är hen?" egentligen borde vara.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 15, 2020
298. Påskupproret 1916
1:09:18
Det är påsk och vi åker till Irland! Mitt under brinnande krig drar ett uppror i Dublin igång. Detta är en berättelse om såväl början till Irlands självständighet som ett antal människor med otroliga levnadsöden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 12, 2020
Vem är hen 4/10 "Fotboll i Kuddby"
16:17
I veckans "Vem är hen" blir dramatiken tät. Dessutom Rederiet, Daniel Hermanssons kartotek och mycket mer därtill. Har du råd att missa detta?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 08, 2020
297. Mau-Mau-upproret
1:11:03
Detta avsnitt handlar om det stora kenyanska upproret på 1950-talet. Vi berör upptakten, själva upproret och djukdyker i dess fascinerande och tragiska historiska arv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 05, 2020
Vem är hen 3/10 "En excentrisk mustasch"
14:26
Del tre av våra vårspecial: Efter att tävlingen försiktigt haltat igång börjar nu spänningen bli påtaglig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 01, 2020
296. Fallet Fritiof Enbom
1:07:37
Här avhandlas det största spioneriåtalet i svensk historia. Polisen har under början av 1952 fått nys om en hel spionliga med bas i norra delen av landet. Ledaren sätts i en förhörsstol, och låter ett outsinligt ordflöde strömma.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 29, 2020
Vem är hen 2/10 "Jag tänkte jag skulle vara lite schysstare..."
12:02
Den andra delen i vår miniserie!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 25, 2020
295. En liten podd om manlig vänskap
1:09:43
Ett avsnitt om 1700-talets manliga vänskapskult. Vi behandlar blommigt språk, kärleksfulla omfamning och kyssar samt de vackra manliga tårarna. Varför var det så fint att vara så bra kompis på 1700-talet? Alla svaren finns i detta kanonavsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 22, 2020
Vem är hen 1/10 "Okej. Tack."
17:20
Vi kommer under våren släppa tio korta extrapoddar där vi välkomnar tillbaka vårt frågemoment "Vem är hen"? I detta första avsnitt förklarar vi regler och inleder i ett rasande tempo.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 18, 2020
294. Medeltidens gillen
1:06:55
I det här avsnittet dyker vi ned i de medeltida gemenskapsföreningarna...gillena! Vad gjorde dem? Hur utvecklades dem? Varför försvann dem? Här benar vi ut alla fasanben man har hittat i arkeologin för att komma fram till svaren.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 15, 2020
293. När Wu mötte Tang (Kinas kvinnliga kejsare)
1:25:31
Vi firar 8 mars genom att prata om den enda kvinna som varit kejsare över en egen dynasti! Hon kallas oftast Wu-Zetian och var en driven, imponerande och grym härskare på 600- och 700-talet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 08, 2020
292. De stora elefanternas dans
1:20:41
Vi går igenom om ett par färgstarka berättelser om två elefanter som vann berömmelse och uppskattning i England (och USA) på 1800-talet, Chunee och Jumbo. På samma gång avhandlas synen på djur under detta sekel.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 01, 2020
291. Om "En tysk mans historia"
1:06:32
Vi har läst Sebastian Haffners ögonvittnesskildring från Berlins 1930-tal. I podden blir det lite bokklubb då vi diskuterar den tyska kollapsen, vikten av att ha intressen, huruvida Tyskland var det första ockuperade landet och vad som händer med historiska dårar när nog med tid passerat.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 23, 2020
290. Syfilis
1:09:48
Under 1400-talets slut och 1500-talets början sprider sig en okänd farsot över europa. Den har ett förfärligt plågsamt förlopp och vanställer den drabbade, så småningom får den namnet Syfilis.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 16, 2020
289. Balladen om U 864
1:11:45
Detta avsnitt handlar om det andra världskrigets sista tid. Nazityskland försökte desperat att hjälpa sin allierade Japan genom att exportera material och krigsteknik. Men krigets verklighet innebar att endast undervattenstransport var en gångbar lösning. Detta är bakgrunden till den dramatiska jakten av U 864.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 09, 2020
288. Schack!
58:42
Här kommer ett avsnitt om livets spel: schack. Vi pratar om spelets uppkomst, om indiska slaguppställningar, om preussiska militärhögskolor och... rätt mycket om Frans G. Bengtsson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 02, 2020
287. Fascisternas marsch mot Rom
1:15:34
Vi djupdyker i den italienska fascismens största händelse (eller icke-händelse?). Maktövertagandet i oktober 1922. Det blir Italien, det blir Mussolini, det blir Fiume och det blir enorm dramatik.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 26, 2020
286. Resorna mot Vinland
1:04:27
Runt år 1000 gav sig en samling nordbor på det nyligen koloniserade Grönland iväg på en resa ännu längre västerut.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 19, 2020
285. Europeiska minoriteter
1:17:07
I detta avsnitt berättar vi den för många okända historien om flera små europeiska folk - det blir bl a korsikaner, cimbrer och sorber.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 12, 2020
284. Champagne
1:01:28
Gott nytt år! Vi avslutar året med ett avsnitt om bubblets historia

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 29, 2019
283. Julens fiender
1:04:44
Under ganska lång period på 1600 och 1700-talen fanns ett hårt och utbrett motstånd mot att fira jul bland protestantiska rörelser, av religiösa skäl.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 22, 2019
282. Sökandet efter Salomo
1:12:52
Det gamla testamentet beskriver kung Salomo som härskare över ett rikt och mäktigt rike, avsnittet handlar om detta och arkeologins strävande efter att bekräfta berättelsen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 15, 2019
281. Katastrofen vid Altamont 1969
1:33:16
6 december 1969 ska Rolling Stones kröna rockåret 1969 med att övertrumfa Woodstock. På en motorsportsarena tio mil utanför San Fransisco ska festen stå. Dålig planering, naivitet och ren girighet kommer leda till en av rockhistoriens värsta dagar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 08, 2019
280. Svenska rallare
1:15:51
Vi avhandlar det sekel då Sveriges järnvägar byggdes ut, det blir rallarlivets äventyr, vedermödor och eventuella romantik.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 01, 2019
279. Jonathan Swifts anspråkslösa förslag
1:06:40
Ett avsnitt om Irland på 1700-talet. Vi pratar om en arg domprost, relationen med storebror England och en text från 1720-talet som fortfarande provocerar läsare idag.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 24, 2019
278. "The grand old lady of the press"
1:07:20
Under slutet av 1800-talet gav sig Sofia Gumaelius av mot Stockholm, där förändrade hon den svenska annonsbranchen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 17, 2019
277. Det hemsökta huset i Hydesville
1:15:14
Här kommer ett avsnitt om spöken. Det handlar om systrarna Fox som i mitten av 1800-talet upptäckte att de kunde kommunicera med andar. De är några av pionjärerna inom den under tiden kraftigt framväxande spiritistiska rörelsen. I detta avsnitt berättar vi om deras öden och om den tid som skapade tron på spöken.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 10, 2019
276. Berlinmurens fall
1:32:06
Den nionde november 1989 föll Berlinmuren, vi pratar om detta och vad som ledde fram till denna omvälvande händelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 03, 2019
275. Katarina den Stora & Upplysningen
1:12:35
Här kommer ett avsnitt som fokuserar på hur det är att vara enväldig tsarinna i Ryssland samtidigt som man när ett stort intresse för fransk upplysningsfilosofi.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 27, 2019
274. Börskraschen 1929
1:24:47
Det är 90 år sedan den stora börskraschen på Wall Street. Vi går igenom bakgrunden under amerikanskt 1920-tal och kraschens feberheta omvälvande dagar i oktober 1929.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 20, 2019
273. Erövringen av Mexiko (Del2)
59:59
Vi fortsätter resan mot Tenochtitlan där Cortés och Moctezuma slutligen kommer att träffas. Det blir en kulturkrock och ett blodbad som aldrig kommer att glömmas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 13, 2019
272. Erövringen av Mexiko (Del 1)
1:08:30
För 500 år sedan träffade spanska conquistadorer på den aztekiska civilisationen mitt i vad som idag är Mexiko. I två matiga avsnitt tar vi oss an Cortés, Moctezuma och hela den hemska samt vidunderliga berättelsen om detta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 06, 2019
271. Mumier
52:29
Under Egyptens storhetsdagar utvecklades en dödskult där prästerskapet såg till att anden skulle hitta sin kropp i nästa liv. Vi pratar om mumifiering.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 29, 2019
270. Valkyrior & sköldmör
1:12:00

Vi beger oss till den fornnordiska mytologins världs och diskuterar idéerna om Odens kvinnliga hjälpredor. Det blir krig, våldsamma fester och... handarbete?


VälkomnaHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 22, 2019
269. Vasa och dalupproren
1:12:47
Gustav Vasa har installerat sig på den svenska tronen 1523 - nu är det bara att börja styra. Men så börjar det uppstå gnissel och protester från Dalarna, landskapet som tidigare stått på hans sida.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 15, 2019
268. Det våras för anarkismen
1:21:57
I detta avsnitt lamslås 1890-talets Europa av bomber och åter bomber. Anarkismens vår var en blandning av drömmar om ett bättre samhälle och poänglöst våld. Det är en berättelse som känns samtidigt både bekant och främmande.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 08, 2019
267. Folktrons svenska vilda djur
1:11:51
I det gamla bondesamhället levde människor tätt med natur och djur, därför uppstod varierande uppfattningar om djurens betydelse. Till exempel avhandlas ekorrar, igelkottar...och ormar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 01, 2019
266. Den albanska pyramiden
1:04:25
Ett avsnitt om Albanien - vi avhandlar den långa historien kort sen går vi från kommunism till 90-talets ekonomiska kris. Det är en galen berättelse väl värd att lyssna på.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 25, 2019
265. Vågen vänder 4/4
1:56:07
Rom kämpar på trots alla motgångar. I Spanien tar den unge Publius Scipio över befälet efter att hans far stupat och snart börjar stora saker hända. Det är även många saker som händer och säcken ska knytas, därför är detta vårat längsta avsnitt någonsin.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 04, 2019
264. Cannae 3/4
1:18:52
Året är 216 f.kr och Rom har samlat ihop en enorm armé på 86000 man, på slätterna vid Cannae möter de en varm dag i augusti Hannibals armé. Resultatet var förfärligt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 28, 2019
263. Alpmarsch och stora slag 2/4
1:15:19
Hannibal för sin armé genom strapatserna i alperna och på andra sidan får han genast romerskt mothugg.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 21, 2019
262. Andra puniska kriget 1/4: Lugnet före stormen
1:33:31

Nu kör vi! Här kommer första delen i vår stora sommarföljetong om det andra puniska kriget. På 260-talet f vt drogs västra Medelhavets två stormakter Rom och Karthago in i ett utdraget krig. Men detta första puniska krig skulle visa sig endast vara början på eländet. I detta avsnitt följer vi Hamilkar Barkas, Hannibal Barkas och slutligen romare som Publius Scipio från det första krigets slut till det andra krigets början.


Mycket nöje!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 14, 2019
261. Från jorden till månen
1:19:46
För att uppmärksamma att det är ett halvsekel som besättningsmedlemmarna på Apollo 11 som första människor satte fot på månen kommer här ett avsnitt om Apollo 11. Det handlar om kalla kriget, finansieringsproblem, skojfriska astronauter och slutligen mänskligt stordåd.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 07, 2019
260. Carl och Karin Larsson
59:34
I år är det 100 år sedan en av våra mest folkkära konstnärer stämplade ut från jordelivet, därför uppmärksammar vi Carl Larssons liv i vilket också Karin Larsson var en avgörande kugge.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 30, 2019
259. Kvinnor som spelar fotboll
58:25
Detta avsnitt handlar om tiden kring och strax efter första världskriget. När männen försvann ner i skyttegravarna fyllde kvinnorna på inte bara i fabrikerna utan även i mittlåset, på högerflajen och på bänkarna i avbytarbåsen. Damernas fotboll blev populär men kom att möta kraftigt motstånd.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 23, 2019
258. Rysshärjningarna
1:16:41
Vi uppmärksammar att det är 300 år sedan den ryska skärgårdsflottan brände i den svenska skärgården och ödelade flera svenska städer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 16, 2019
257. H. P. Lovecraft
1:16:05
Ett avsnitt om 1900-talets litterära särling: H. P. Lovecraft. Det blir biografi, rasism, rädsla och modernitet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 09, 2019
256. Det franska Sverige
1:16:11
Under 1700-talet var Sverige oerhört präglat av förebildslandet Frankrike inom många områden. CG Tessin var förstås en av ambassadörerna för detta, samtidigt som han var Sveriges ambassadör i Frankrike.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 02, 2019
255. Krigarpåven
1:17:25
Vi beger oss till renässansens Italien och bekantar oss med några av tidens mer uppseendeväckande påvar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 26, 2019
254. Mount Everest 1953
1:14:24
Det här är berättelsen om de första människorna som stod på Mount Everests topp och hur de kom dit.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 19, 2019
253. Kongo II: Sammanbrottet
1:27:53
Omedelbart efter självständigheten utbryter kaoset i Kongo. Myterier, belgisk flykt, separatism, belgisk invasion osv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 12, 2019
252. Kongo I: Självständighet
1:13:29
I detta, vårt första av två, späckade avsnitt om Kongos år 1960 berättar vi b la om Kongos frigörelse & Patrice Lumumba

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 05, 2019
251. Pukefejden
1:05:43
Två aktörer i Engelbrektsupproret 1436, rök efteråt ihop i en bitter och blodig fejd. Karl Knutsson Bonde och Erik Puke.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 28, 2019
250. Sei Shonagons Japan
1:05:50
Ett avsnitt om den japanska heianepoken (ca 800-1200) och de fascinerande kvinnliga författarna som skildrade den.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 21, 2019
249. Påsken Och Traditionerna
1:09:34
Vi avhandlar påsken och alla dess traditioner från ökenvandring till påskharen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 14, 2019
248. Muravsnittet
1:23:54
I dessa tider av murbyggande tar vi en resa genom historiens främsta murar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 07, 2019
247. Klimatkatastrof Anno 536
1:12:10
Under 500-talet rådde en betydande avkylning av klimatet över hela norra halvklotet som fick historiska konsekvenser.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 31, 2019
246. Wounded Knee & Andedansen
1:26:26
Vi träffar bl a på Sitting Bull i detta sista tragiska kapitel av mötet mellan USA och dess ursprungliga invånare.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 24, 2019
245. Operation Slarvsylta
1:05:37
Det är 1943, det är dags för invasion av sydeuropa, och det är dags att förkläda lik till officerare med hemliga dokument

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 17, 2019
244. Seskaröupproret 1917
1:20:33
En liten ö i Bottenviken blir våren 1917 ockuperad av militärmakt efter att öns arbetare brutit mot brödransoneringen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 10, 2019
243. Indiras Indien
1:28:06
Indisk efterkrigstid, det blir valkampajer, partiintriger, krig och undantagstillstånd. Det blir Indira Gandhi.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 03, 2019
242. Karolinen Ulrika Eleonora
1:03:06
Ett avsnitt som Ulrika Eleonora Stålhammar. Adelsdamen som blev Wilhelm Edstedt - soldat i stormaktstidens sista skede.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 24, 2019
241. Kungliga Öresundsrövare
1:15:40
I 450 år belade danska kungar alla fartyg i Öresund med tullavgifter. Tullen hade nio liv, den överlevde nästan allt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 17, 2019
240. ProLOLetariatets Diktatur
52:27
Ett avsnitt om Sovjettidens humor. Det handlar om skämtet både som politiskt motstånd och propaganda.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 10, 2019
239. 1789 - Del 2
1:18:29
Revolutionen rullar vidare, den här veckan blir det bondeuppror, mänskliga rättigheter och hungermarsch till Versailles.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 03, 2019
238. 1789 - Del 1
1:27:48
Det blir inte mer klassisk historia än så här, det svärs eder i bollhus och Bastiljen stormas!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 27, 2019
237. När William Mötte Ieyasu
1:11:03
Ett avsnitt om vänskap över kulturgränser i 1600-talets Japan.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 20, 2019
236. Armfeldts Katastrof
1:17:15
Under Karl XIIs försök att erövra Norge 1718 gör general Armfeldts armé ett infall mot Trondheim. Efter många problem börjar den verkliga katastrofen under återtåget vid nyåret 1719.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 13, 2019
235. Tidens Tickande
1:09:34
Inför nedräkningen till ett nytt år pratar vi om konkreta konstruktioner för tidmätning och dess effekter på oss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 30, 2018
234. Olof Palmes Jultal 1972
1:32:53
Här kommer ett extra långt julavsnitt! Det handlar om Sverige, USA och Vietnam.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 23, 2018
233. Hemingway & Hajarna
1:06:39
Vi följer en av 1900-talets stora kulturprofiler under hans sista stormiga år - jakt, flygkrascher och alkoholism!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 16, 2018
232. Perpetuas Martyrskap
1:08:54
Den tidiga kristendomens kamp mot Rom, år 203 blev den 22-åriga Perpetua en av många martyrer. Men hon skrev om det.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 09, 2018
231. Mongoldrottningar
1:07:51
Ett avsnitt om Djingis Khans döttrar. De styrde riken längs Sidenvägen och hjälpte till att erövra Kina på 1200-talet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 02, 2018
230. Karl XII:s Död
1:10:04
Inför 300-årsdagen av krigarkungen Karl XII:s död avhandlar vi omständigheter, teorier och misstänkta som har florerat

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 25, 2018
229. Druider
1:19:53
Vilka var kelternas mystiska präster - vi undersöker gränsen mellan myt och historia!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 18, 2018
228. 11/11 kl:11
1:09:09
Vi tar oss igenom 1918, det sista krigsåret i första världskriget, och landar i händelserna den sista dagen av kriget.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 11, 2018
227. Gitta Sereny & Nazisterna
1:18:45
Vi berättar om en otrolig journalist och de nazister och intervjuade.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 04, 2018
226. Kemiska Nedslag
1:11:42
Vi bjuder på en redogörelse för den kemiska revolutionen, blyertspennors färg, kruttillverkning av gödsel och giftmord.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 28, 2018
225. Jim Crows Död
1:13:42
I detta avsnitt följer vi den amerikanska medborgarrättsrörelsen från 1896 till 1954.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 21, 2018
224. Den Stora Daldansen
1:15:57
Det är 1743, hattarnas krig mot Ryssland går dåligt, vems är felet? Vem ska bli tronföljare? Det kokar i dalarna!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 14, 2018
223. Antikens Spioner
1:08:07
Här kommer ett avsnitt om äldre epokers spioner och underrättelsetjänst: brevduvor, Rom och mycket annat!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 07, 2018
222. Tintin Och 1900-talet
1:21:27
Vi följer med karaktären Tintin på hans äventyr under 1900-talets olika händelser, från kolonialism till kalla kriget.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 30, 2018
221. Wendela Hebbes Värld
1:07:05
Ett avsnitt om en pionjär inom svenskt 1800-tal, hennes skrivande och det Stockholm hon bodde i

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 23, 2018
220. Henry Hudsons Haveri
1:09:29
Vi följer den brittiska upptäcktsresande Henry Hudson på hans jakt efter nordvästpassagen, dvs en genväg till Östasien.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 16, 2018
219. True Crime & Lögner
1:13:10
Detta avsnitt handlar om David Irving, förintelseförnekande och vad som händer när historien hamnar i rättssalen. Enjoy!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 09, 2018
218. Japans Sista Samurajer
1:10:25
Det isolerade Japan moderniseras efter påtryckningar från omvärlden under 1800-talet. Då gör samurajerna uppror.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 02, 2018
217. Redaktör Saxons Liv & Ord
1:20:52
1920 var redaktör JL Saxon Sveriges näst populäraste man (efter statsministern!). Vi bekantar oss med en bortglömd ikon.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 26, 2018
216. Sexuellt Sachsiskt Samliv
1:07:27
August den starke av Sachsen-Polen hade flera hundra älskarinnor, vi undersöker två av dessas relationer med honom.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 19, 2018
215. Tysk Revolution
1:30:15
Vi mjukstartar med 92 minuter podd! 1848 rasade revolution i Europa. Fira nya säsongen med oss och våra tyska vänner!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 12, 2018
214. Krigets Upplösning 3/3
1:22:04
I det här avsnittet avhandlas händelserna i väster under generalerna Grant och Sherman, samt inbördeskrigets avslutning.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 22, 2018
213. Gettysburg 2/3
1:28:22
Olika delar av inbördeskriget behandlas. Krigsfångar, sårade, pansarslaget till havs och förstås slaget vid Gettysburg.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 15, 2018
212. Rebellernas Segertåg 1/3
1:41:40
Vi plockar upp tråden från avsnitt 204, och ger oss rakt in i det amerikanska inbördeskriget 1861.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 08, 2018
211. Vem Är Henstravaganza
52:06
Sista avsnittet innan sommarens följetong om am. inbördeskriget. Haka på och tävla med och mot oss!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 01, 2018
210. Erikar Och Sverkrar
1:03:00
Striderna om kungavärdigheten var brutala på 1100-talet. Dragkampen stod mellan två släkter som turades om på tronen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 24, 2018
209. Onanihysterin
1:06:46
Här kommer ett avsnitt om 1800-talets stora skräck: onanin!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 17, 2018
208. Högmedeltida Ekonomi
1:05:26
Högmedeltidens ekonomi under 1000-tal till och med 1200-tal berörs, feodalism, mässor, skråväsende, treskiftesreform osv

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 10, 2018
207. Fotbolls-VM Uruguay 1930
1:15:06
Vi peppar igång inför det stundande mästerskapet genom att gå tillbaka till den allra första turneringen!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 03, 2018
206. Svärmorsmyten
1:19:07
Alla som sett en gammal sitcom vet hur jobbig svärmor är - men hur mycket historisk sanning finns i denna nidbild?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 27, 2018
205. Scener Ur Ett Äktenskap
1:16:49
Här kommer berättelsen om Hjalmar och Märta Söderberg - den älskade författaren och frun han lät spärra in på sjukhus

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 20, 2018
204.Amerikas Splittrade Stater
1:16:22
Avsnittet är en lång bakgrund fram till amerikanska inbördeskriget början 1861.Staterna var inte så förenade som tänkt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 13, 2018
203. Karin Månsdotter
1:10:59
Här kommer berättelsen om den fattiga tonåringen som blev Sveriges drottning. Stormigt 1560-tal!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 06, 2018
202. Cicero och Catilina
1:21:20
Av de två politiker som ställer upp i valet till konsul i Rom år 63 f.kr är en av dem riktigt dålig förlorare.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 29, 2018
201. Bombingham 1963
1:16:46
Detta är ett avsnitt om rasism, om hemska bombdåd, om USA:s 1960-tal och om den fredliga medborgarrörelsens enorma mod.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 22, 2018
200. Jubileumsavsnittet II
1:18:30
Vi firar vårt tvåhundrade avsnitt med en rafflande tolkning av minnenas television. Häng på och fira med oss!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 15, 2018
199. Dien Bien Phu
1:24:12
Franskt kolonialkrig i Indokina står på dagens avhandlingslista, det blir en tämligen trängd situation för somliga.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 08, 2018
198. Balladen om Sid & Nancy
1:21:41
Här kommer historien om punkens tragiska Romeo och Julia. Det handlar om Sex Pistols, heroin och ond bråd död.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 01, 2018
197. Mosslik
1:09:57
Välbevarade kroppar har då och då återfunnits i nordeuropas mossar. Hur, när och varför hamnade de där?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 25, 2018
196. Svenska Häxprocesser
1:29:11
Avsnittet tar avstamp i teologi, folktro och häxteori för att sedan dyka in i ett antal fall av svenska häxprocesser.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 18, 2018
195. Pestens Tid 2
1:12:49
Vår andra del om den farsot som under 1300-talet lamslog hela den gamla världen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 11, 2018
194. Pestens Tid 1
1:09:15
Den första delen i vår serie om den pestepidemi som lamslog hela den kända världen på 1300-talet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 04, 2018
193. Nzinga av Ndongo
1:29:11
Centralafrika på 1600-talet, portugiserna ger sig in i dagens Angola och möter motstånd från en krigardrottning

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 25, 2018
192. John Locke
1:15:24
Nu vankas upplysning och tidig liberalism i detta avsnitt om den brittiske filosofen John Locke.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 18, 2018
191. Kensingtonstenen
1:19:47
En dag 1898 upptäcks en runsten i inlandet av USA, texten avslöjar att nordiska människor gjort en expedition i området.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 11, 2018
190. Skogssamerna & Staten
1:11:37
Ett avsnitt om Sveriges urfolk med fokus på äldre historia och en liten fördjupning om skogssamebyn i Arvidsjaur

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 04, 2018
189. En Ny Dynastis Födelse
1:22:09
I år är det 200 år sedan Sverige fick en ny dynasti på tronen, Karl XIV Johan kom ur franska revolutionens virvelvindar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 28, 2018
188. Resor
1:19:23
Ett temavsnitt om svunna tiders resor och resenärer. Från Cathay till Göteborg.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 21, 2018
187. Tutankhamon
1:20:02
På 1300-talet f.kr begravdes en ung farao, under 3000 år var graven försvunnen men en ambitiös arkeolog fann den 1922.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 14, 2018
186. Varde Ljus
1:07:13
Säsongsavslutningen handlar om hur ljus och mörker format livet för människor genom historien

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 31, 2017
185. 1700-talets Allmogeliv
1:14:45
Vi pratar om hur den stora massan av folk, i regel bönder, piffade till livet på 1700-talet och hur det förändrades.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 24, 2017
184. Den Brutala Modernismen
1:09:10
Nu blir det åka av! 60- och 70-talets arkitektoniska monster, de arkitekter som ritade dem och de politiker som bestämde

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 17, 2017
183. Finska Inbördeskriget
1:12:23
Den 6 december 1917 utropade Finland sin självständighet från Ryssland, några månader senare låg landet i inbördeskrig

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 10, 2017
182. Zimbabwe
1:20:20
Här kommer den moderna historien om Afrikas mest fascinerande land. Mugabe, deflation och guerillakrig

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 03, 2017
181. Slaget Vid Lund
1:14:12
Kriget mellan Sverige och Danmark under det skånska kriget 1675-79 nådde kulmen vid Lund i en oerhört blodig drabbning

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 26, 2017
180. Systrarna Mitford
1:18:17
En mustig krönika om det engelska 1900-talets mest besynnerliga familj

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 19, 2017
179. Mata Hari
1:24:35
Dansösspionen som skapade sensation i Europa runt förra sekelskiftet. Det blir holländska kolonier och la belle epoque.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 12, 2017
178. Katalonien
1:03:28
Vilka veckor de haft på Iberiska halvön! I detta avsnitt vänder vi sökljuset mot medeltiden för att förstå Katalonien.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 05, 2017
177. Ming-Kina Och Zheng He
1:09:21
Kina gav sig ut på haven i början av 1400-talet, många decennier före européerna. Ledaren för resorna hette Zheng He.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 29, 2017
176. Monster (med Bo Eriksson)
1:23:16
Vi pratar med historikern och poddfavoriten Bo Eriksson om vad som skrämt människor genom historien

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 22, 2017
175. Nikaupproret år 532
1:24:24
Under antiken förekom fartfyllda hästkapplöpningar, år 532 startade fansen kravaller som blev till uppror mot kejsaren

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 15, 2017
174. Mellan Getå & Akkavare
58:30
Ett avsnitt om järnvägens historia, fruktansvärda olyckor och bortglömda orter.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 08, 2017
173. Luthers Reformation
1:14:38
För 500 år sedan ifrågasatte en munk och akademiker som hette Martin Luther den katolska kyrkans tillvägagångssätt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 01, 2017
172. Miljöbrott & Straff
1:15:16
Vi pratar om svenska miljöbrott genom exemplet BT Kemi i Teckomatorp. Dessutom Taube och Eddie Meduza!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 24, 2017
171. Duellen Om Nilen
1:17:42
på 1800-talet gav sig John Speke och Richard Burton iväg mot Afrika för att lösa den episka gåtan, var låg Nilens källa?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 17, 2017
170 Södermalms Hungerkravaller
1:09:41
1917: världskrig, ransonering och revolutionsstämning i luften. Vi pratar om potatiskravallerna kring Nytorget

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 10, 2017
169. Relationer På 1600-talet
1:20:05
Avsnittet avhandlar äktenskap, skilsmässor, roller och arbetsfördelningen på gården m.m under svenskt 1600-tal.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 03, 2017
168. CJL Almqvists Fejder
1:16:02
Vi har 1800-tal, en klassisk författare, en rättshärva och den svenska historiens mest kontroversiella bok. Häng med!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 27, 2017
167. De Sju Systrarna
1:29:29
Sju enorma företag skapar en hemlig kartell på en vara som världen är totalt beroende av. Det här är historien om olja.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 20, 2017
166. Berättelser från Rom
1:18:45
1:a dagen tillbaka i skolan berättar vi såklart vad vi gjort under sommaren; bästa tipsen, sämsta påven och Drottningen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 13, 2017
165. Perserkrigens Klimax 3/3
1:27:39
I sista avsnittet om den klassiska konflikten mellan grekerna och perserna på 400-talet f.v.t når vi de avgörande slagen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 30, 2017
164. Slaget vid Marathon 2/3
1:16:05
400-talet f.v.t - konflikten mellan de grekiska stadsstaterna och det persiska imperiet, vi landar i Marathon.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 23, 2017
163. Aten och Sparta 1/3
1:13:39
Det här avsnittet avhandlar städerna Aten och Spartas historia mellan 700-500 f.v.t. Del 1 av 3 om perserkrigen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 16, 2017
162. Dunkerque
1:15:07
Ladda upp inför biopremiären av Christopher Nolans "Dunkirk" med ett maffigt avsnitt om den mest klassiska evakueringen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 09, 2017
161. Fossila Hemligheter
1:28:01
Följ med svenska palenteologer på jakt efter svaret till den miljontals år gamla frågan: när gick fiskar upp på land?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 02, 2017
160. Göbekli Tepe
1:10:55
Ibland måste gamla teorier inom historievetenskapen ifrågasättas, som när arkeologiska fynd hittas. Som i Turkiet 1994.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 25, 2017
159. Stasi
1:22:56
Vi djupdyker i den östtyska underrättelsetjänsten Stasis utrikespolitiska spionage!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 18, 2017
158. Nationaldagar
1:05:56
I det här avsnittet pratar vi om Sveriges och andra länders omtalade nationaldagar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 11, 2017
157. Hunter S. Thompson
1:13:09
Vi lär känna det amerikanska 60- och 70-talet som det filtrerades genom journalisten Hunter S. Thompsons speciella stil!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 04, 2017
156. Agrippina den yngre
1:14:49
Det är något med palatsintriger, maktkamper och gift som fascinerar. Mitten av det första seklet e.v.t var extremt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 28, 2017
155. Trastfältet 1389
1:09:25
Vi beger oss till Balkan och punktmarkerar serbisk historia. Vad hände 1389 och varför spelar det fortfarande roll idag?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 21, 2017
154. Koreakriget
1:27:57
Späckat avsnitt om kalla krigets första heta konflikt 1950, turerna i FN och diverse aktörer och händelser rullas fram.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 14, 2017
153. Svenska Älvar
1:14:45
Längs med älvarna sprids kultur, uppstår industri och samlas människor. I detta avsnitt vill vi besjunga våra älvar!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 07, 2017
152. Kung Arthur
1:16:32
Vad är legend och riktigt i Kung Arthursagan? Svårsvarat kan man säga. Men runda bord, trollkarlar och slott blir det.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 30, 2017
151. Vår Hovliga Insider
1:17:03
Hertiginna Hedvig Charlotta, sedermera drottning av Sverige 1809-1818, skrev ned allt intressant under sitt vuxna liv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 23, 2017
150. Appeasement II
57:15
I vår andra del om appeasementpolitiken inför andra världskriget blir det Österrike och Tjeckoslovakien som behandlas

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 16, 2017
149. Appeasement I: Rhenlandet
50:24
Vi skulle prata om den brittiska eftergiftspolitiken inför 2:a världskriget. Det råkade bli två fina avsnitt. Enjoy!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 09, 2017
148. Fasor i Teutoburgerskogen
1:09:35
År 9 e.kr inträffade en händelse i de mörka skogarna väster om floden Weser som skulle påverka historien.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 01, 2017
147. Ryssland i Revolutionstid
1:25:52
För hundra år sedan genomförde bolsjevikerna en statskupp - vi pratar om vägen fram till dessa ödesdigra dagar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 26, 2017
146. Götiska Förbundet (Live)
1:05:44
Podden firade treårsjubileum med att prata om det götiska förbundet inför en fullsatt Reginateater i Uppsala.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 19, 2017
145. Vadstenabullret
1:05:44
Häng med på kungligt bröllop under 1500-talet. Efterfesten spårar ur i skandaler, och hanteringen blir inte bättre den.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 11, 2017
144. När Man Hänger Katter
57:55
Vi diskuterar Robert Darntons klassiska skildring av den märkliga kattmassakern under franskt 1730-tal

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 05, 2017
143. Norge och Sverige 1940-45
1:10:04
Under andra världskriget förekom omfattande förbindelser mellan norska motståndsrörelsen och svenska medborgare.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 26, 2017
142. De Amerikanska Strejkerna
1:04:37
1800-talets kamp mellan arbete och kapital tog i det stora landet i väster enormt blodiga uttryck, om bl a Haymarket!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 19, 2017
141. Siamesiska avsnittet
1:09:58
Vi kastar oss ut i Thailands historia med fokus på 1800-talet. Det blir monarker, guvernanter och elefanter

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 12, 2017
140. Svenska Språkhistorier
1:08:46
Ett avsnitt om ett språks historia. B-uppsats-kunskaper med Robin och en hyllning till hjälten Olov von Dalin!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 05, 2017
139. Anarki i Alexandria
1:04:52
Under slutet av 300-talet och början av 400-talet sker omvälvande förändringar i hela romarriket. I Egyptens Alexandria är det extra tumultartat. Vem bestämmer egentligen?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 29, 2017
138. Alva Myrdal
1:10:13
"Kris i befolkningsfrågan" slog 1934 ner som en bomb i mellankrigstidens Sverige. Vi pratar i detta avsnitt om boken och dess författare!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 22, 2017
137. Den Första Världsomseglingen
1:20:30
Här avhandlas den första episka resan runt jorden 1519-1522, vilket avslöjade omfattningen av planetens omkrets och skala. Dramatik, spänning, myterier, svält och bragder utlovas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 15, 2017
136. Hundavsnittet
1:13:19
Människans bästa vän är även vårt äldsta husdjur. Ett avsnitt om två arters gemensamma historia (feat. Pompe, Lajka och många fler toppenjyckar!)

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 08, 2017
135. Den Historiske Jesus
1:20:55
Ingen annan enskild människa har haft så stor påverkan på västvärldens civilisation och historia som Jesus. Avsnittet handlar om vad vi egentligen vet om honom enligt våra källor.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 25, 2016
134. Cuba
1:23:30
Vi går från kolonialtiden till Castro i detta avsnitt om Cuba

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 18, 2016
133. Dueller
1:12:28
När någon kontrovers uppstod förr i tiden fanns alltid ett sätt att lösa den på, orsaken kunde vara stor eller liten, duellen låg alltid på lut om hedern var hotad.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 11, 2016
132. Sång Till Tryckfriheten
1:11:45
Den andra december 2016 var det precis 250 år sedan Sveriges, och världens, första tryckfrihetsförordning såg dagens ljus. Vi går på djupet och berättar hur denna lag kom till.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 04, 2016
131. Bland Medeltida Katoliker & Katarer
58:21
Om Europas första folkmord. Vi pratar kristendomens kamp mot kättare i form av katarerna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 27, 2016
130. Osmanernas Harem
1:04:28
Under 1500 och 1600-talen var det osmanska riket ett av de mäktigaste imperierna, under långa perioder styrdes det av mäktiga kvinnor i sultanens harem.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 20, 2016
129. Nazisterna & Konsten
1:12:06
Om tredje rikets syn på konst och skönhet. En rafflande hatt i slutet av avsnittet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 13, 2016
128. Lützen
1:16:46
Det är dimma, det är kallt. ruggigt och grått, det är krutrök...vi är i Lützen. Nämnde vi dimman?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 06, 2016
127.Breitenfeld
1:11:49
Kejsaren i Wien vill ena Tyskland under sin katolska makt. Protestanten Gustav II Adolf i Sverige vill annorlunda.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 30, 2016
126. Kafka & Prag
1:15:28
Ett avsnitt om en av nittonhundratalets största författare samt den stad som formade honom

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 23, 2016
125. Amerikanska Presidenter
1:21:24
Presidentvalet i USA närmar sig och vi drar kort igenom nästan samtliga på vårat eget vis, och en handfull av blir närmare analyserade.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 16, 2016
124. Ancien Régime
1:09:29
Ett avsnitt om det Frankrike som formade den stora revolutionen...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 09, 2016
123. Att Bringa Ordning i Tiden
1:11:12
Avsnittet handlar om hur olika tideräkning och epokindelning. Kalendrar och deras förhållande till årstiderna. Det har sannerligen inte varit en enkel sak att synka.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 02, 2016
122. Utopiska Avsnittet
1:11:36
Var blev ni av ljuva drömmar? Ett avsnitt om utopiska drömmar genom historien...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 25, 2016
121. Mesopotamiens Okrönta Drottning
1:21:48
Tidigt 1900-tal, det brittiska imperiets storhetstid. Gertrude Bell gör ökenexpeditioner, ritar upp stater och väljer ut kungar i dem. Det kommande seklet formas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 18, 2016
120. Aleksandra Kollontaj Del 2
1:15:01
Vårt andra avsnitt om den ryska adelsflickan som blev revolutionär

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 11, 2016
119. Aleksandra Kollontaj Del 1
1:15:54
Vårt första avsnitt om den ryska adelsflickan som blev revolutionär

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 04, 2016
118. Räddar Rienzo Rom?
1:13:37
Det är första hälften av 1300-talet. I Rom härskar en rad Baron-familjer som gör livet surt för alla andra. Den ofrälse Cola Di Rienzo tar upp kampen med dem.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 28, 2016
117. Riksdagsvalet & Kvalet 1982
1:09:10
Äntligen riksdagvalet 1982! Om varför Palme är demokratisk socialist, löntagarfonder och miljöpartiet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 21, 2016
116. Olympiska Avsnittet
1:25:39
Sedan 1896 har de moderna olympiska spelen gått av stapeln med jämna mellanrum, vi dyker ner i diverse olika berättelser från sommarspelen sedan dess.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 07, 2016
115. Bilden av Vasa
1:09:57
Om hur konstnärer trott, hoppats och tänkt att landsfadern såg ut

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 31, 2016
114. Historiska Förfalskningar
1:16:52
Genom historien har det passerat många som funnit skäl att konstruerat egna versioner av olika skeenden. Här är några exempel.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 24, 2016
113. Rosalind Franklin
1:28:11
Om den vetenskapliga jakten på DNA-molekylens struktur

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 17, 2016
112. Engelbrektsupproret
1:21:16
I det här avsnittet avhandlas del 2 av upproret 1434-36. Borgar bränns, förhandlingar förs, domkyrkor invigs och en framtida trippelkung inleder sin karriär.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 10, 2016
111. Bränn Borgarna!
1:18:34
Här avhandlas bakgrunden och inledningen på ett av de kändaste svenska upproren, Engelbrektsupproret. Hur gick det egentligen till och varför?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 03, 2016
110. Farlig Midsommar
1:17:55
Om midsommarkrisen - de nazistiska kraven på Sverige under midsommaren 1941

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 26, 2016
109. Dreyfusaffären
1:21:32
Om den rättsröta som på 1890-talet splittrade hela det franska samhället...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 19, 2016
108. Revolutionskejsarnas År
1:04:55
Under år 69 rådde fullkomlig turbulens kring den romerska kejsartronen, då fyra maktgiriga herrar under året lyckades inta den.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 12, 2016
107. Stor-Stinas Liv & Resor
1:00:49
Den otroliga berättelsen om världens längsta kvinna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 05, 2016
106. Olavs & Sigrids Vikingaintriger
1:14:07
Under andra hälften av 900-talet utspelade sig händelserika äventyr i norden. Ingredienserna är maktkamper, giftermålsplaner & religionskontroverser.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 29, 2016
105. Gogols Ryssland
1:32:35
I detta avsnitt tar vi upp Rysslands märkligaste man, Nikolaj Gogol.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 22, 2016
104. Coup d'état
58:26
Vi landar i Nigeria när år 1966 inträtt. Landet har varit självständigt i 6 år. En samling militärer är inte nöjda med hur utvecklingen blivit. Nigeria slår därefter in på en väg som kantats av oroligheter.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 15, 2016
103. Den Biologiska Byteshandeln
1:11:24
Detta avsnitt handlar om hur drastiskt eurasiska djur, växter & sjukdomar formade de amerikanska kontinenterna efter 1492.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 08, 2016
102. Allas Krig Mot Alla
1:06:05
Vad händer om vi inte har en stat som upprätthåller inrättade lagar? Filosofen Thomas Hobbes på 1600-talet hade sin föreställning om saken klart för sig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 01, 2016
101. BANG i Berlin
1:02:21
Vi packar väskorna & reser tillsammans med journalisten Barbro Alving till nazisterna propagandafest i Berlin 1936!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 24, 2016
100. Jubileumsavsnittet
1:24:50
Vi firar med lysande lyssnarfrågor, personlig kuriosa & en innerlig promenad längs minnenas allé.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 17, 2016
99. Filip II: Hellas Hegemon
1:22:24
Före Alexander den store fanns förstås hans far, Filip II, som lade grunden för den kommande hellenistiska perioden under 300-talet f.kr

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 10, 2016
98. Minoernas Kreta: Myt & Verklighet
1:10:11
Ett avsnitt om den äldsta grekiska civilisationen samt om de myter som omger den!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 03, 2016
97. Lewis & Clark - Expeditionen Västerut
1:22:20
Vi befinner oss i början av 1800-talet, en ny statsbildning har skapats längs amerikanska östkusten. Västerut finns stora outforskade territorier. President Jefferson ger uppdrag till två äventyrslystna herrar att ändra på det. En amerikansk hjältesaga formas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 27, 2016
96. Futurismens Italien
1:12:35
I Italien grundades 1909 en rörelse av ett antal unga, begåvade och radikala konstnärer som ville sätta den gamla världen i brand. Detta för att möjliggöra den nya högteknologiska framtiden. Avsnittet handlar om konsten, kriget och politiken.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 20, 2016
95. Nedslag i Hygienhistorien
1:11:38
Hur har renlighet betraktats under olika epoker och i olika aspekter? Kamma håret och häng med.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 13, 2016
94. Häxjakten i Salem 1692
1:06:52
Berättelsen om världens mest ökända häxprocesser...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 06, 2016
93. Palmemordet
1:16:12
Ett avsnitt för att uppmärksamma årsdagen av ekot från två kulor vid korsningen Sveavägen mot Tunnelgatan som fortfarande hörs 30 år senare...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 28, 2016
92. Bertil Ohlin - Ekonomi & Politik
1:23:00
Under en stor del av 1900-talet spelar vår huvudperson en viktig betydelse inom såväl nationalekonomiska teorier som politik i Sverige.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 21, 2016
91. Vegetariska Avsnittet
1:06:28
Landsbygdsministern Sven Erik Bucht blev i veckan utskälld efter sitt försvar av svenskarnas köttkonsumtion. Vi lägger ett historiskt perspektiv på en av årets största debatter.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 14, 2016
90. Drottning Kristina del 2
1:21:20
Kristina blir myndig och konkurrensen med rikskansler Oxenstierna om makten tilltar, under tiden planerar hon för sin abdikation.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 07, 2016
89. Drottning Kristina Del 1
1:22:06
I det första avsnittet om Sveriges stora drottning berättar vi om Sverige, föräldrarna, barndomen och hennes uppfostran. Den första av hennes många förvandlingar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 31, 2016
88. Så enade Qin Kina
1:12:00
Efter 250 kaotiska år av stridande enar kungen för en av staterna hela det kinesiska riket 221 f Kr. Detta firar han med att bygga ett mausoleum värdigt honom...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 24, 2016
87. Alkemiska Avsnittet
1:11:09
I jakt på de vises sten följer vi i alkemins ömsom vetenskapliga ömsom magiska men alltjämt historiskt viktiga fotspår.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 17, 2016
86. Folktro & Vatten
1:12:11