Forandringspodden

By Changemaker Norge

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Non-Profit

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 1
Reviews: 0

Description

Changemakers podcast der vi gjør de store og vanskelige tingene litt mindre og lettere. AKA. Utviklingspolitikk på menneskespråk <3

Episode Date
Gjeld og gjeldskriser
32:14

Før pandemien var 34 lavinntektsland i gjeldskrise eller på vei inn i gjeldskrise. I første kvartal av 2020 hadde hele 80 land søkt om krisefinansiering fra IMF. Hvorfor er gjeld så problematisk? Hvorfor havner så mange land i gjeldskriser? Og hva er løsningen? I denne episoden av Forandringspodden tar vi for oss gjeld som en grunnleggende årsak til fattigdom. Med: Kristin Alme, Dinah Tormassy, Thea Grastveit og Matilde Angeltveit.

May 27, 2021
Koronapandemien i Brasil
39:23

360 000 døde. Arbeidsledighet, fattigdom, sult, vold. Konspirasjonsteorier. Dødelig lederskap. Hvordan oppleves koronasituasjonen i Brasil, et av landene som er hardest rammet av pandemien? I denne episoden av Forandringspodden møter du den brasilianske aktivisten Bruna Coelho som gir oss innblikk i årsakene og konsekvensene av den brutale situasjonen som utspiller seg i Brasil. Vi har også med oss Frida Røvik fra Changemaker sitt politiske utvalg for global helse og ser sammen på hvordan en rettferdig fordeling av vaksiner kan være en viktig løsning. Med: Matilde Angeltveit, Bruna Coelho og Frida Røvik.

Apr 26, 2021
Spesialepisode: Menneskerettighetslov for næringslivet
36:41

Hurra! Regjeringen har endelig lagt fram sitt forslag til en åpenhetslov, som vi liker å omtale som en menneskerettighetslov for næringslivet. I denne spesialepisoden av Forandringspodden tar vi for oss betydningen av en slik lov, og ser nærmere på hva som er bra og mindre bra med forslaget som ble lagt fram før helgen. Med: Matilde Angeltveit, Lars Andreas Bockman og Marte Hansen Haugan.

Apr 14, 2021
Rettferdig fordeling av vaksiner
29:18

Mens koronavaksiner snart rulles ut til folk utenfor risikogruppe her i Norge har enda ikke helsearbeidere i fattige land fått vaksine. Hva skyldes denne urettferdige fordelingen? Og hva skal til for å gjøre noe med det? I denne episoden møter du Frida fra Changemaker sitt politiske utvalg for global helse, som besvarer disse spørsmålene og gir oss innsikt vaksinenasjonalismen som nå utspiller seg i verden. Med: Matilde Angeltveit og Frida Røvik.

Mar 26, 2021
Kjønnsbasert vold i DR Kongo
10:48

Hvordan jobbe for å forhindre kjønnsbasert vold i et land hvor kvinner og jenter er ekstremt utsatt for å bli rammet?  I denne episoden møter du ungdomsaktivisten Elvis fra Den demokratiske republikken Kongo. Med: Matilde Angeltveit, Vebjørn Kløgetvedt og Elvis Balola.

Dec 10, 2020
Mørketall, utbredte misforståelser og effekten av #metoo
27:52

Hva er den største myten om kjønnsbasert vold? Hvorfor er mørketallene så store? Og har måten vi snakker om problemet på endret seg etter #metoo? Den tyske aktivisten Elisabeth Keuten gjester Forandringspodden for å gjøre oss litt klokere på temaet, og fortelle om sitt spennende arbeid i FN-kampanjen Generation Equality. Med: Matilde Angeltveit,  Vebjørn Kløgetvedt og Elisabeth Keuten.

Dec 08, 2020
16 Days of Activism
31:22

Vold mot kvinner har økt betraktelig den siste tiden og betegnes av mange som en skyggepandemi av korona. Hvordan kan vi snu trenden, og sette en stopper for kjønnsbasert vold? I denne episoden går vi i dybden på kampanjen 16 Days of Activism med Borghild Berge fra FOKUS. Med: Matilde Angeltveit, Vebjørn Kløgetvedt og Borghild Berge.

Dec 02, 2020
Kjønnsbasert vold - en skyggepandemi
15:00

Hva ligger egentlig i begrepet kjønnsbasert vold, og hvorfor er det så viktig å sette fokus på dette akkurat nå? Vebjørn fra Changemakers helseutvalg gir deg svarene og introduserer kampanjen 16 Days of Activism i denne episoden av Forandringspodden. Med: Matilde Angeltveit og Vebjørn Kløgetvedt.

Nov 30, 2020
Spesialepisode: "Crash course" i etisk næringsliv
40:29

Få et "crash course" i etisk næringsliv i denne spesialepisoden fra podkasten Ungt Søkelys! Changemaker, Lightup, Spire og Amnesty jobber alle for en norsk menneskerettighetslov for næringslivet. I denne episoden møtes organisasjonene for å forklare hvorfor, på en enkel og forståelig måte.

Nov 24, 2020
Menneskerettighetslov i Tyskland?
15:33

Det er ikke bare i Norge at en menneskeretighetslov er på trappene, også i andre land og internasjonale institusjoner som EU og FN vurderes lignende lover. Changemaker støtter denne internasjonale bevegelsen, og i denne episoden møter vi Dorina Diesing fra Tyskland. Hun jobber med barnearbeid og menneskerettighetslov i ungdomsorganisasjonen Bread for the World Youth.

Aug 05, 2020
Menneskerettighetsbrudd i næringslivet
40:50

Vi møter to gjester med omfattende kunnskap og erfaring fra land hvor alvorlige menneskerettighetsbrudd er kjent å forekomme. Hva slags ansvar og makt har bedrifter som opererer i slike land? Hvordan brytes egentlig menneskerettighetene? Er norske selskaper involvert? Med Ida Thomassen fra Framtiden i Våre Hender og Kristin Nadarajah fra Latin-Amerikagruppene.

Jul 10, 2020
Et historisk lovforslag
52:34

I fjor høst mottok regjeringen et forslag til en menneskerettighetslov for næringslivet. Hva sier egentlig dette lovforslaget? Hva vil en slik lov bety i praksis for forbrukere og bedrifter? Og hva er sannsynligheten for at den faktisk blir vedtatt? I denne episoden møter du lederen av utvalget som utarbeidet lovforslaget, jusprofessor Ola Mestad, og Viktor Johannes Matre fra juristgruppa til Amnesty Norge.

Jul 10, 2020
Hva skjer hvis ingen sjekker?
10:10

Hvorfor er det ingen som sjekker hva næringslivet foretar seg i utlandet? Er ansvaret for menneskerettighetene lagt i forbrukernes hender? I denne episoden gir vi deg essensen i Changemakers nye kampanje #hvisingensjekka. 

Jul 07, 2020
På rømmen fra klimaet
31:51

Hvordan ser klimaendringene ut for dem som må rømme fra dem? I denne episoden får du møte en som opplever klimaendringene på kroppen, en klimaekspert og Changemakers nye kampanjesjef. 

Jul 04, 2019
#MissionImpact
17:59

I Changemakers første podd får vi møte to ungdommer som prøver å forandre verden, uten å være eksperter på det de kjemper for. Kim Mateo og Victoria Skau fra MISSION IMPACT.

Jul 04, 2019